Еврокомисията определи 2013 г. като историческа за пътя на Сърбия и Косово към ЕС

В доклада се изтъква, че Сърбия е направила значителни стъпки към подобрение на отношенията с Косово.

© Reuters

В доклада се изтъква, че Сърбия е направила значителни стъпки към подобрение на отношенията с Косово.Сърбия изпълнява политическите критерии за членство в Европейския съюз, се посочва в доклада на Европейската комисия за напредъка на страната към ЕС, предаде пресслужбата на институцията. Трайният явен и устойчив напредък в нормализирането на отношенията с Косово, включително и прилагането на постигнатите досега споразумения, ще остане от ключово значение, се казва в доклада.


Сърбия освен това ще трябва да продължи реформите във важни области като върховенството на закона, особено съдебната реформа и антикорупционните политики, независимостта на ключови институции, медийната свобода, антидискриминационната политика, защитата на малцинствата и бизнес средата.


В доклада се изтъква, че Сърбия е направила значителни стъпки към подобрение на отношенията с Косово. Нейната ангажираност с диалога, провеждан с посредничеството на ЕС, доведе през април до първото споразумение за принципите за нормализиране на отношенията, допълнено през май от всеобхватен план за прилагането му. Това според еврокомисията представлява основна промяна в отношенията между двете страни.
Сърбия трябва да остане изцяло ангажирана с навременното прилагане на споразумението и плана и на другите договорености в диалога, продължава докладът. Според него е важно Белград да продължава да окуражава участието на косовските сърби в предстоящите местни избори в Косово.


Сърбия трябва да обърне особено внимание на независимостта на ключови институции, особено в съдебната система. В доклада се настоява и за напредък в прилагането на медийна стратегия, започвайки с приемането на очакваното законодателство за обществената информация и медиите.


Въпреки допълнителните усилия на властите и на независими институции за защита на уязвими групи като лесбийки, гейове, бисексуални, трансполови и интерсексуални хора все още липсва политическа подкрепа в тази област, се посочва в доклада. Еврокомисията изразява съжаление за отменения за трета поредна година гей парад и смята, че това е била пропусната възможност да се покаже уважение към човешките права.


Скорошният напредък в подобрението на ситуацията за малцинствата, в това число и ромите, трябва да бъде надграден, включително и с допълнителни финансови ресурси.


Според еврокомисията Сърбия трябва да положи значителни усилия за преструктурирането на икономиката си, за да се справи с конкурентния натиск и пазарните сили в съюза. Държавното присъствие в икономиката е значително и държавните компании продължават да трупат големи загуби, продължава докладът. Сърбия освен това трябва да подобри бизнес средата и да положи усилия, за да развие конкурентен частен сектор.


Еврокомисията определя 2013 г. като историческа за отношенията между ЕС и Сърбия заради решението да се започнат преговори за присъединяване и влизането в сила на споразумението за стабилизиране и асоцииране.


Похвали и за Косово


Годината за Косово също е определена като историческа. Посочва се, че Прищина се е ангажирала с диалога със Сърбия с посредничеството на ЕС и е направила важни политически реформи. ЕС оцени тези усилия, като се съгласи да започне преговори за споразумение за стабилизиране и асоцииране с Косово.


Според доклада Прищина е увеличила капацитета си за изпълнение на приоритетите в процеса на евроинтеграция. В контекста на диалога за визова либерализация Косово промени и въведе важно законодателство, включително закони за убежището, партийното финансиране и трафика на хора.


Еврокомисията подчертава необходимостта да продължи нормализирането на отношенията със Сърбия. Приоритетните области, в които са необходими усилия, са върховенството на закона, съдебната система, публичната администрация, изборната реформа, човешките и основните права, защитата на малцинствата, търговията и вътрешния пазар.


Черна гора продължава преговорите

Това е вторият доклад за напредъка на Черна гора, след като страната започна преговори за присъединяване към ЕС през юни 2012 г. Европейската комисия оценява, че Черна гора е постигала напредък в създаването на функционираща пазарна икономика, подобрила е възможностите си да поеме задълженията, произтичащи от еврочленството, и продължава да изпълнява политическите показатели.


Отворени са и са временно затворени две преговорни глави. Преговорите включиха нов подход за главите 23 (съдебна система и основни права) и 24 (правосъдие, свобода и сигурност). Черна гора прие планове за действие за двете и тяхното прилагане ще определи цялостния темп на преговорите. Необходими са усилия за борба с корупцията и организираната престъпност.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 434 Весело

  В доклада се изтъква, че Сърбия е направила значителни стъпки
  Похвали и за Косово
  Еврокомисията определи 2013 г. за историческа
  С една дума -Всичко е историческо -Криза безработица демонстрации стачки фалити банки самоубииства заради безизходица and the winer is Сърбия и Косово--

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK