Брюксел представи докладите си за страните от Западните Балкани и Турция (обобщение)

Пакетът с докладите по напредъка беше представен от еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле

© Reuters

Пакетът с докладите по напредъка беше представен от еврокомисаря по разширяването Щефан ФюлеЕвропейската комисия публикува днес годишния си пакет с доклади за напредъка на страните, които искат да се присъединят към Европейския съюз, и приоритетите за 2014 г., предаде пресслужбата на институцията. Тази година най-съществената препоръка е свързана с Албания, за която Брюксел препоръчва да получи статут на държава - кандидат за членство. Най-остри пък са критиките за Босна и Херцеговина.


Еврокомисията подчертава, че страните, които искат да станат част от ЕС, трябва да се заемат сериозно с темите като правосъдна реформа и борба срещу организираната престъпност и корупцията още в началото на присъединителните преговори. Според Брюксел икономическата криза е подчертала нуждата за всички страни да засилят икономическото управление и подобряването на конкурентоспособността.


Скорошни събития в редица от тези страни са поставили във фокуса това колко е важно да се засилят демократичните институции и демократичните процеси. Всички държави от Западните Балкани и Турция трябва да предприемат още реформи, за да действат на практика принципите за свобода на изразяване и правата на малцинствата.
Албания


Най-големият печеливш от публикуваните днес доклади е Албания, след като Брюксел препоръча страната да получи официален статут на държава - кандидат за членство в ЕС. Евроинституцията все пак подчерта, че страната трябва да продължи борбата срещу организираната престъпност и корупцията.


Македония


За пети пореден път Европейската комисия препоръча Бивша югославска Република Македония да започне преговорите за присъединяване с ЕС. Според Брюксел основание за това е, че държавата продължава да изпълнява успешно политическите критерии за членство. В доклада изрично се отбелязва обаче, че ключови за евроинтеграцията остават добрите съседски отношения и решаване на спора за името.


Сърбия


Сърбия изпълнява политическите критерии за членство в ЕС, а 2013 г. е историческа за отношенията между Брюксел и Белград, се посочва в доклада на Еврокомисията. Трайният явен и устойчив напредък в нормализирането на отношенията с Косово, включително и прилагането на постигнатите досега споразумения, ще остане от ключово значение.


Косово


Годината за Косово също е определена като историческа. Посочва се, че Прищина се е ангажирала с диалога със Сърбия с посредничеството на ЕС и е направила важни политически реформи. ЕС оцени тези усилия, като се съгласи да започне преговори за споразумение за стабилизиране и асоцииране с Косово.


Черна гора


Брюксел оценява, че Черна гора е постигала напредък в създаването на функционираща пазарна икономика, подобрила е възможностите си да поеме задълженията, произтичащи от еврочленството, и продължава да изпълнява политическите показатели. Необходими са обаче още усилия за борба срещу корупцията и организираната престъпност.


Босна и Херцеговина


Босна и Херцеговина е постигнала много ограничен напредък през изминалата година в евроинтеграцията си, отбелязва Еврокомисията. Босненският доклад е най-критичният от всички оценявани страни тази година, като са отбелязани множество проблеми в развитието на държавата.


Турция


Брюксел критикува Турция за спазването на основните човешки права, но настоя сближаването да продължи. Според Еврокомисията страната трябва да развие истинска включваща демокрация, която да може да достигне всички части на обществото. В доклада обаче се посочват и важни стъпки, направени от Анкара през изминалите 12 месеца, особено приемането на нов пакет за съдебна реформа и започването на мирен процес за слагане на край на тероризма и насилието в югоизточната част на страната.


Исландия


Правителството на Исландия реши да спре преговорите за присъединяване. По тази причина страната получи оценка само в опростен доклад, който представя настоящото състояние на ангажиментите ѝ към ЕС.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Май исландците правят най-вярната стъпка за бъдещето си! А другите както са тръгнали, ще ни изпреварят, включително и Турция.

 2. 2 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Какво разбрах аз:
  * Албания: Дерзайте пичове, много сте далеч.
  * Македония: Оправете се с Гърция (и България) и пак ще говорим, нямаме новини за вас, докато вие нямате за нас.
  * Косово: Оправете се със Сърбия, приведете се в приличен вид за да започен въобще да говорим за нещо.
  * Сърбия: А стига с това Косово, все така, искаме ви но сте далеч. Ама май ще стане някой ден.
  * Босна и Херцеговина: Отплеснахте се, все-повече не ставате.
  * Черна гора: Контрабандата е проблем.
  * Турция: Всичко е ясно и сме ви го казвали 20-30 пъти, ще търгуваме (засега), но дотам.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 3. 3 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Босна е на нивото и стандарта на БГ.Ужасяваща е разликата в стандарта на страната и съседите й.Ако не се познава историята никога човек не би си помислил,че Босна е била една от съюзните републики на бивша Югославия.А Косово е още по далеч от нормалния човешки стандарт.Това е най голямата глупост,която политиците успяха да сътворят на Балканите.

 4. 4 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  И да допълня - ЕК малко или много сгафи, като публикува доклада на връх Байрям. Все пак три от страните са ислямски, можеше да изчакат 2-3 дни и да демонстрират европейски такт и дипломатически усет. Или пък е нарочно? То новините и за трите ислямски не са много добри, та да го приемат по-лесно с локума? Или пък - на кого му пука!

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Свобода на изразяване и равноправие.Напомня, че Бареков не спи

 6. 6 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#3] от "papadok":


  [quote#3:"papadok"]Босна е на нивото и стандарта на БГ.Ужасяваща е разликата в стандарта на страната и съседите й.[/quote]

  ?!? Пак за велика Сърбия ли ще си говорим? В Сърбия безработицата е 25%, толкова е и в Македония. Сърбия освен друго е пред фалит и не са мръднали от развития социализъм. Е, ако имаш предвид Хърватска ... ама и там нещата са далеч от представата за ЕС. Това че улиците са им по-чисти (което забелязва БГ турист) е малко измамно. Черна гора - то не е точно държава та да правим сравнение. По-скоро град-държава. Косово е дупка. Та за кои съседи говориш? Именно на фона на съседите си стоят съвсем на място - обикноена балканска мизерия.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 7. 7 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  [quote#4:"misho73"]Все пак три от страните са ислямски[/quote]

  ... всъщност 4 - Албания, Босна, Косово и Турция.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 8. 8 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#6:"misho73"] Хърватска ... ама и там нещата са далеч от представата за ЕС. Това че улиците са им по-чисти (което забелязва БГ турист) е малко измамно.

  Не разбрах кое е измамното за Хърватска?Че е по чиста от Австрия и по тиха от Италия-това е ясно на всеки посетил страната.Словения-как да я сравниш с Босна.Сърбия-е не е като останалите две,но се крепи-произвежда ,изнася.Македония не влиза в коментара.

 9. 9 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#8] от "papadok":


  [quote#8:"papadok"]Че е по чиста от Австрия и по тиха от Италия[/quote]

  В цял Загреб няма едно място за ядене бе човек, к'ви глупости разправяш?!?
  Bulgaria: 13,597
  Croatia: 18,191
  Austria: 41,822 <-- за това ли говориш
  http://goo.gl/yOfJL
  И като сравняваш отчети цените на услугите в трите изброени страни, защото във Виена хотелите са на Загребски цени, което е смешно. А Дубровник е по-скъп от Венеция, на каква основа - никой не знае. От мен да знаеш - Хърватска е зрял социализъм и мога да ти дам 1001 аргумента. Прочети, поговори, провери. За мафия даже не ми се говори, то е проблем от 18-ти век.
  По-чиста от Австрия?!?! За какво говориш? А че е по-тиха от Италия - може, то като няма хора няма кой да вдига и шум. А Загреб в Неделя няма кой да те напсува, факт.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 10. 10 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  [quote#4:"misho73"]И да допълня - ЕК малко или много сгафи, като публикува доклада на връх Байрям.[/quote]

  На това кой е сложил минуси не разбрах. Объркал съм датата на Байрям или ако гледаме от наша гледна точка, би било редно да ни публикуват доклад на Коледа? Хора, объркали сте си понятията. Тотално. Няма значение дали харесваш една култура или не - добре е да я познаваш и разбираш. По която причина хората учат за ацтеките например, без да одобряват човешките жертвоприношения. И да - датата на обявяване на доклада е избрана крайно неудачно в този смисъл.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 11. 11 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#9:"misho73"]В цял Загреб няма едно място за ядене бе човек, к'ви глупости разправяш?!

  Оле!Много си наясно с Хърватска.Даже повече и от самите хрвати.Не си за ЗАГРЕБИ.Познанията ти за страната май са само от някое одморище-но и то е е от класа.

 12. 12 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#1] от "batzdravo":


  [quote#1:"batzdravo"]Май исландците правят най-вярната стъпка за бъдещето си! [/quote]

  Ебати държавата - един остров с 300 хиляди население ... Дори думата държава е пресилено. Да са живи и здрави, ама не ги виждам, особено ако ЕС и САЩ подпишат договора за безмитна търговия. А се отказаха, защото англичаните включиха кауза да обезщетят английските вложители в една от пирамидите им, което с улов на риба не могат да направят в следващите 100г. Умряла работа. Фалирал остров с икономика рибарство. Малко по-зле от Бургас, всъщност доста по-зле, предвид Нефтохим-а. ЕС - добър или лош, засега е най-доброто. И ще става все по-ясно. Пак ще си говорим Особено ако републиканците се запънат и днес. Ситуацията ще стане "п'аи се" и много хора ще са тъжни и изненадани Европа си е Европа, от времето на Римската Империя си е все това - центъра на света. Който не го е разбрал, все е сгрешил.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 13. 13 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#11] от "papadok":


  [quote#11:"papadok"]Оле!Много си наясно с Хърватска.Даже повече и от самите хрвати.[/quote]

  хРвати?!? - еми кажи че си фен на Югославия и пееш "Хеј Словени, јоште живи" и да не се разправяме Имаш ли Йосиф Броз Тито на стената Той апропо беше хРватин, нали По Хистори сега тече една поредица - хърватските крале - гледай и се кефи, но не пиши глупости И това за Австрия го остави че ще ти се смеят

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 14. 14 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#13:"misho73"]хРвати?!? - еми кажи че си фен на Югославия и пееш "Хеј Словени, јоште живи" и да не се разправяме

  Югославия я няма и никога не е искана от хърватите.А Тито е толкова хърватин ,колкото словенец.Австрия си е Австрия ,разбира се.Макар и всеки пети да не е роден там.И май спорът е излишен-много словесна и излишна енергия влагаш.Посети Ровини,Опатия,Сплит,Тригор,Задар и се порадвай на красотите на природата,пък била тя хрватска.

 15. 15 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 726 Разстроено

  [quote#4:"misho73"]Все пак три от страните са ислямски, [/quote]
  Абе и ти ги плямпаш едни врели некипели. Само за твое инфо: В БиХ мнозинството са християни - сърби и хървати. Дори бошняците не са всичките мюсюлмани. В Албания пак за твое инфо религиите са около 50:50. Преди 10тина години когато познавах доста албанци в университета бяха към половината мюслита, около 30% православни и около 20% католици. В последно време чувам че протестантските църкви имали голям успех там - най-вече за сметка на исляма. Но нито едните нито другите са особено религиозни.
  Единствената страна за която си мъничко прав е Турция, но и тя по конституция и въпреки изцепките на Ердо все още е лаицистка държава.
  Много ми е смешно когато някои развяват типичните балкански плашила пък явно нямат никаква реална представа как стоят нещата...

 16. 16 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#8] от "papadok":

  Малко статистика: когато фактите говорят и Боговете мълчат.

  БВП на калпак като процент от средното за ЕС:

  Австрия: 131
  Словения: 82
  Хърватия: 61
  България: 47
  Сърбия: 35
  Македония: 35
  Албания: 30
  БиХ: 28

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=de&pcode=tec00114

  [quote#8:"papadok"]Че е по чиста от Австрия и по тиха от Италия-това е ясно на всеки посетил страната.[/quote]
  Това може да ту хрумне само ако сравняваш центъра на Загреб или Дубровник с няков гето на Виена като 10ти район. И пак е спорно. Ако гледаш общата картинка ще се гръмнеш.
  А относно тишината, не знам тя да е непременно признак за качество. В сибирската пустош е абсолюно спокойно но там никой не иска да ходи.

  П.П. Всъщност аз съм голям фен на Хърватия, тя има прекрасни места, природа и хора, но сравненията ти са напълно неадекватни от рода на: "Пред Сълнчев Бряг Малибу и Копа Кабана са клоаки". Балканска загуба на връзка с реалността...

 17. 17 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#16:"antikommunist"]Малко статистика: когато фактите говорят и Боговете мълчат.

  Не съм и дръзнал да сравнявам стандарта на Австрия и Хърватия.Спорът беше за друго,породено от доклада-за разликите между бившите съюзни републики и колко нелепо и изкуствено образувание беше Югославия.Не сравнявам,а препоръчвам да се видят красотите на Далмация и Истрия.Така,че няма 'неадекватни сравнения'.Тук се спори кой магистрали са по калпави -на ГЕРБ или на тройната коалиция-някакви си 100-200 км зорлан изградени.Хърватия за 3,5-4 г,изгради сама 740 км магистрали и то на сложен терен и никой не си и помисли дали асфалта се яде или не.Да не говорим ,че имаше и една ужасна война,от която пострада най много Босна и се знае,кой я иницира.И да не забравяме,че когато войските на Милошевич единствени в историята бомбардираха Дубровник,хървати и сърби,да и сърби го отбраняваха,докато юначните черногорци плячкосваха покрайнините му...Но това е друг въпрос.

 18. 18 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#17] от "papadok":

  Ок, значи сме на едно мнение!

 19. 19 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#12] от "misho73":
  "Ебати държавата - един остров с 300 хиляди население ... "

  Да де, това имам предвид! И имат смелостта да вземат съдбините си в свои ръце, без да се кланят на САЩ, ЕС и ВБ, нали? Опълчиха се срещу "гиганти", въпреки че са "джудже"!

 20. 20 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#19] от "batzdravo":


  [quote#19:"batzdravo"]И имат смелостта да вземат съдбините си в свои ръце, без да се кланят на САЩ, ЕС и ВБ, нали?[/quote]

  Не е до смелост, свършиха им парите Пък и за тях май е все едно, техния премиер е с правомощията на кмет ... Зависи как ЕС реши да се отнася с тях - ако подпишат договор като Турция например - да, по-добре ще им е извън ЕС, но ако ги отрежат - лошо. Но в един глобален свят не е комфортно да си остров с 300К население и в средносрочен план ще трябва да търсят някаква интеграция.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 21. 21 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#2] от "misho73":

  Мисля че си уцелил посланията.

  Няма шики-мики.
 22. 22 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 670 Неутрално  Вцъщност Албания, Македония, Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна Гора и Турция - шанс нямат - Албания, Косово и Турция ще отпаднат, щото са мюсюлмански държави - а Европа не ще да ги храни повече.

  Сърбите стават един троянски кон на (Рас)Путин, и никой няма да ги иска. Македония никъде няма да влезе без разрешение от Белград.

  Босна и Херцеговина я чака още гражданска война между мюсюлманско и християнско малцинство, за да се разберат дали няма да е това пореден емират, в Еворпа.

  От всички най-реални са шансовете на Исландия.

  Ето това е, скъпи съфорумци !!!


  Да, българите сме велик народ !!!
 23. 23 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Тия препоръки не са изпълнени и тук, макар, да сме член на ЕС вече 7 години!

  goblenka
 24. 24 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Стига с този Байрям - в цяла Европа държавата е отделена от религията. Ако за ЕК това е нормален работен ден, не виждам причина да се бавят с докладите. Все пак става дума за чисто политически и държавни неща, не за религиозни такива.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK