Болката на Русия по "близката чужбина" застава на пътя на Украйна към ЕС

Путин изглежда смята, че е по-добре да предизвиква страх, отколкото да го обичат.

© Reuters

Путин изглежда смята, че е по-добре да предизвиква страх, отколкото да го обичат.Когато през 90-те години тогавашният външен министър на Русия Евгений Примаков се опитваше да предупреди бившия съветски сателит Полша да не се присъединява към водения от САЩ военен алианс НАТО, той използва черен хумор, примесен със завоалирана заплаха, пише "Ройтерс".


"Знаем, че не можем да ви спрем да се присъедините към НАТО. И вие знаете, че ние знаем, че не можем да ви спрем да се присъедините към НАТО. Просто не очаквайте да сме доволни от това", казал Примаков по думите на тогавашния външен министър на Полша Бронислав Геремек.


Този месец обаче, когато Москва се опитваше да разубеди бившата съветска република Украйна от подписването на споразумение с Европейския съюз, използва по-малко хумор и доста заплахи.
"Допускам, че страната ми ще направи това много скъпо", каза Сергей Караганов, ръководител на Руския съвет за външна политика и политика по отбраната и бивш съветник на президента Владимир Путин.


Повече от две десетилетия след разпадането на Съветския съюз Русия все още страда от въображаема болка в ампутираните си крайници. Тя се появява всеки път, когато бивша съветска република направи стъпка към интеграция със Запада.


Болката е най-силна в Украйна, страна с 46 милиона души население и икономика, възлизаща на 330 милиарда долара, която гласува за независимост от Москва през 1991 г., но която много руснаци смятат за историческа люлка на собствената си нация.


Путин успя да попречи на Украйна и Грузия да тръгнат по пътя към НАТО през 2008 г., когато германската и френската опозиция, съчетани с украинското обществено негодувание, попречиха на курса на президента Джордж Буш за разширяване на алианса към югозападните граници на Русия.


Западните преговарящи казаха тогава, че според дипломатите Москва няма да възрази, ако тези държави изградят по-тесни граждански икономически връзки с Европейския съюз.


Раздразнението на Москва от студената война обаче се надигна отново, докато Украйна, Грузия и Молдова се готвят да подпишат споразумения за асоцииране с ЕС на срещата на Източното партньорство във Вилнюс, Литва, на 28-29 ноември.


Според Караганов в Русия на това се гледа като на опит ЕС да демонстрира геополитическите си мускули,


Близката чужбина


Кремъл използва търговските санкции и заплахите да прекъсне енергийните доставки в опит със сила да привлече страните, които определя като "близка чужбина", към водения от Русия Евразийски митнически съюз, вместо да се доближат до единния пазар на ЕС.


Използвайки думите на Макиавели, Путин, изглежда, смята, че е по-добре да предизвиква страх, отколкото да го обичат.


Армения, геополитически изолирана в Южен Кавказ, се поддаде на търговския натиск и през септември се съгласи да се присъедини към съюза, сформиран от Русия, Беларус и Казахстан през 2010 г.


Навсякъде другаде обаче европейската "мека сила" на икономическото и политическо привличане, изглежда, ще надделее над твърдата тактика на Русия, включваща например спиране на вноса на молдовско вино и украински шоколад и заплахи отново да спре доставките на газ за Киев през зимата.


Високопоставени служители от ЕС очакват Москва да приложи на практика поне за кратко част от заплахите си, ако както изглежда все по-вероятно, украинският президент Виктор Янукович подпише споразумението във Вилнюс. Това може да принуди европейците да осигурят извънредни газови доставки и евентуално стендбай финансиране с МВФ, макар и Янукович до момента да отхвърля условията за получаване на заем от фонда.


След като руският монополист "Газпром" два пъти спря кранчето на Киев при спорове за плащания през 2006 и 2009 г., европейските енергийни фирми пренебрегнаха гнева на Москва и адаптираха газопроводите, които доставят руския газ на Запада така, че да може да се обърне потокът и да се праща газ на Украйна от Полша, Унгария и Словакия.


Според някои анализатори "Газпром", чието влияние върху ценовата политика и европейския пазар е отслабено от намалялото търсене и бума на добива на шистов газ в САЩ, трудно може да си позволи дълготрайно прекъсване на доставките за Украйна.


ЕС обаче изглежда недостатъчно подготвен да поеме повече отговорност за един партньор с нефукционираща икономика и корупционни и политически вражди, който се опитва да обслужва дълговете си.


Споразумението за асоцииране предвижда 1 милиард евро помощи за седем години, обвързани с реформи. Киев обаче ще се нуждае от повече, за да понесе една продължителна търговска война с Москва.


В същото време Украйна е на 144-то място от общо 175 страни в годишния индекс за усещането за корупция на неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл". Това я поставя наравно със Сирия, Конго и Бангладеш и в по-лоша позиция от Пакистан, Нигерия, Иран и Русия.


Дали изобщо ще ще се подпише споразумение между ЕС и Украйна сега зависи от желанието на Янукович да освободи от затвора своя основен политически опонент, бившия премиер Юлия Тимошенко.

© Reuters

Дали изобщо ще ще се подпише споразумение между ЕС и Украйна сега зависи от желанието на Янукович да освободи от затвора своя основен политически опонент, бившия премиер Юлия Тимошенко.


Миналата седмица Киев забави подписването на споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за създаването на омбудсман, който да помага с борбата с корупцията и за подобряването на инвестиционния климат за чуждестранния бизнес. Евентуален провал може да струва на Украйна стотици милиони долари изгубено финансиране от ЕБВР.


"Не виждаме никаква позитивна политическа промяна в страната ни. Ситуацията е толкова лоша, колкото предходните години", коментира изпълнителният на "Трансперънси интернешънъл" в Украйна Олексий Хмара.


По думите му има по-малко административна корупция заради обхвата на електронното правителство, но страната има повече проблеми с политическата корупция по високите нива отколкото преди две години. Той гледа на споразумението с ЕС като на чудесна възможност Украйна да се изчисти, защото Киев ще трябва да приеме големи части от правилата на ЕС.


Колко ефективна ще е сделката на практика обаче не е ясно, защото тя не съдържа перспектива за еврочленство.


Дали изобщо ще се подпише споразумение между ЕС и Украйна сега зависи от желанието на Янукович да освободи от затвора своя основен политически опонент, бившия премиер Юлия Тимошенко, и да й позволи да пътува за Германия за лечение.


Представители на ЕС направиха 26 посещения в Киев, за да договорят условията за освобождаването й, засега обаче напразно. Някои европейски представители разчитат на украинските олигарси, нетипичен съюзник, който обаче има силен интерес от достъпа до пазара на ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Газовата криза през зимата на 2009, започна след обвинения между Русия и Украйна за отклонения на голямо количество от транзитната газ преминаваща за Румъния,България и др.
  Споразумението между "Газпром" и Украйна е подписано през 2009 г. от бившия министър-председател Юлия Тимошенко.
  По силата на споразумението, Украйна се съгласи да купува от Москва, най -малко 41,0 милиарда кубически метра газ годишно, а в случай на намаляване на покупките тя ще трябва да плати глоба в Русия , и в момента е точно в тази ситуация,като размера на претенциите на руснаците може да надхвърли 10 млрд. долара.
  Един от козове на Украйна за тази зима е,че газ се съхранява в газовите хранилища на "Ostchem"-компания,собственост на руския олигарх Дмитрий Фирташ.
  Фирташ купува газ от "Газпром" много по -евтино от Украйна - цената за "Нафтогаз" е 411,22 долара за кубичен метър , а олигарха купува по 260$.
  http://1223bg.blogspot.com/2013/11/2013.html

 2. 2 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Весело

  Ще си останат с болката

  zenrus.ru
 3. 3 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Болката на Русия по "близката чужбина" застава на пътя на Украйна към ЕС[/quote]Едва ли Русия боледува по Украйна. По-скоро това е характерно за някои политици.
  Руснаците ги интересува благосъстоянието им.
  Повечето от тях смятат, че взаимоотношенията между бившите съветски републики трябва да се изградят на нова и прагматична основа. Както тези с Украйна например, т.е. да си плащат.

 4. 4 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Ами всичко е въпрос на интереси.ЕС може да предложи много повече на Украйна от Русия в дългосрочен аспект,стига украинците да са готови да понесат и неизбежните жертви.

 5. 5 Профил на Телурократия
  Телурократия
  Рейтинг: 489 Весело

  Украйна ще влезе в ЕС, колкото Турция влезе за няколко десителития в ЕС.
  Геополитически пречки за Русия. Нищо повече.
  Украйнците са заложници, на които ще им свалят кожата от гърба но най-жесток начин.
  Пикантерията е, че евроинтеграционното министерство на Украйна е в сградата на американското посолство в Киев.

  IMAP (iPad) (IP 85.125.247.50)
 6. 6 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#5:"trinxy"]Украйна ще влезе в ЕС, колкото Турция влезе за няколко десителития в ЕС.[/quote]
  Украйна ще влезе в ЕС.
  Турция - няма.
  Украйна е 100% европейска държава, със силни кулурни връзки с други държави от ЕС.
  Турция не е европейска държава.

  zenrus.ru
 7. 7 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Газта е бял кахър за украинската икономика,от седмица Русия не купува товарни вагони от Украйна,а това са сделки за повече милиарди отколкото за газта. По тази причина Янукович няма да подпише за ЕС

 8. 8 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#7] от "chuggun":

  По-добре за нас. Това е шанс да се разминем с Южния потоп.

 9. 9 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#7] от "chuggun":
  Доста от форумните стратези незнаят че 90 % от украйнската икономика е свързана с Русия и заигравки от сорта са опасни за Украйна. Русия без Украйна може но Украйна без Русия не И какво толкова ЕС може да предложи на Украйна ...затваряне на предприятия и масови фалити за да се пласира своята продукция

 10. 10 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#9:"goshogoshev"]И какво толкова ЕС може да предложи на Украйна ...затваряне на предприятия и масови фалити БЕЗ да може да пласира своята продукция [/quote]
  Fixed!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 11. 11 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А-а-а, обърках го нещо с поправката. Значи "затваряне на предприятия и масови фалити", БЕЗ да може да се пласира украйнската продукция, с наводняване на пазара със ЕС стоки и убиване на местното производство.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 12. 12 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  [quote#9:"goshogoshev"]Доста от форумните стратези незнаят че 90 % от украйнската икономика е свързана с Русия...[/quote]

  Посмали манго! Около 23,7% от експорта е за Русия и около 19,4% от импорта е Русия. Егати селския стратег.

 13. 13 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#9:"goshogoshev"]Русия без Украйна може но Украйна без Русия не[/quote]
  Комунистите и на нас ни втълпяваха в главите още от малки деца, че без сесесерето ще се задушим, защото те са слънцето и въздуха.
  Напротив, това което задушава България в момента и й пречи да стане като Чехия и Полша е задушаващата прегръдка на северноазиатците.

  zenrus.ru
 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  "..Използвайки думите на Макиавели, Путин, изглежда, смята, че е по-добре да предизвиква страх, отколкото да го обичат..."
  Страх = фобия !
  Обичат = филия !
  Русофобия, русофилия
  А най-доброто и дълготрайно в международните, и търговските отношения си е коректността, и взаимния интерес.

 15. 15 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО НЕ И УКРАИНКА ПО ПРОИЗХОД. И ЗАТОВА САЩ И ЕС ИСКАТ ДА Я ОСВОБОДЯТ ОТ ЗАТВОРА.. Е СА ПОДЧИНЕНИ НА ДРУГИ СКРИТИ СИЛИ,КОИТО КОМАНДВАТ СВЕТА.

 16. 16 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ИМАШЕ И ДРУГИ КОЛНИАЛНИ ДЪРЖАВИ,КОИТО СИ ЗАПАЗИХА СРАВНИТЕЛНО ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ С БИВШИТЕ.САМО РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА ПРОСТИ НА БИВШИТЕ ДЪРЖАВИ НА СССР,КОИТО СЕ ОТДЕЛИХА.ОСОЬЕННО БОЛЕЗНЕНО ОТДЕЛЯНЕТО НА УКРАЙНА,КЪДЕТО Е БИЛА ОСНОВАНА КИЕВСА РУС/Т,ЕСТ ДНЕШНА РУСИЯ/.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK