Според Ердоган няма страна, наречена Кипър, Никозия и Атина реагираха остро

Реджеп Тайип Ердоган

© Reuters

Реджеп Тайип ЕрдоганТурският премиер Реджеп Тайип Ердоган за пореден път е бил предизвикателен, като на среща в Полша заявил, че няма никаква страна, която се нарича Кипър, пише гръцкият вестник "Етнос", цитиран от БТА.


Ердоган дори добавил, че решението на Европейския съюз да приеме в средите на обединена Европа "кипърската гръцка администрация" не е било хармонизирано с европейските закони, а е политически избор. Говорейки на среща в Полша, турският министър-председател казал по-конкретно, че няма страна, която се нарича Кипър, и добавил, че това, което съществува е местна администрация на Южен Кипър.


Има Северен Кипър и една зелена линия между Северен и Южен Кипър, казал Ердоган според турския вестник "Къбръс" и добавил, че на зелената линия на острова има сили за сигурност на ООН, за които е знаел ЕС, когато е взел решението за членството на Република Кипър.
Изявленията на Ердоган, че "няма държава, която да се нарича Кипър", предизвикаха острата реакция на Никозия, предаде агенция АНА-МПА. Правителственият говорител Христос Стилианидис в писмена декларация подчерта, че вместо изявления за оспорване на Република Кипър, турският министър-председател би трябвало да прояви добра воля и да покаже на практика, че непрестанните уверения от страна на Анкара за уж скорошно решение на кипърския проблем, отразяват реални намерения.


Стилианидис подчерта, че изявленията на Ердоган са насочени срещу страна - членка на ЕС, и те по думите му са знак, че са станали в момент на консултации за оформянето на обща декларация с цел подновяването на един фактически и с перспектива за успешен край диалог за уреждане на кипърския проблем.


За сетен път става ясно, че заявената позиция на кипърския президент за изготвянето на обща декларация между двете общности на острова преди старта на преговорите, в която да бъдат отразени условията, отнасящи се до основните принципи за решаване на кипърския проблем, е единствената гаранция, за да не бъде доведен отново диалогът за Кипър до безизходица, а преговорите, които ще започнат, да бъдат съществени и перспективни, каза в заключение кипърският говорител.


Чувствителност и в Атина предизвикаха провокативните изявления, направени от турския премиер, съобщи вестник "Катимерини". Отговорът на гръцкото външно министерство беше незабавен.


Пред журналисти неговият говорител Константинос Кутрас заяви: "Оспорването от страна на турския премиер на самото съществуване на Република Кипър трябва да събуди най-сетне международната общност във връзка с реалните намерения на Турция по проблема за Кипър. Какъвто и да е друг коментар е излишен."


Гръцки електронни издания се опасяват, че тези изявления на Ердоган могат да взривят полаганите сега усилия за подновяване на кипърските преговори във връзка с разделения остров, които бяха прекъснати в средата на миналата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK