Вигенин: Няма напредък в преговорите за добросъседство с Македония

Кристиан Вигенин

© Надежда Чипева, Капитал

Кристиан ВигенинНяма съществена промяна в преговорите за подписване на Договор за добросъседство и сътрудничество между България и Македония, заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин след среща с македонския си колега Никола Попоски, предаде БНР.


"На база на днешните ми разговори ще помислим отново за формулировки, евентуално ще поканим техен екип, за да продължим работата. Очевидно това няма да стане до следващата седмица, когато е заседанието на Съвета по външни работи, съответно Съвета по общи въпроси", подчерта Вигенин.


По думите му, като се има предвид и, че спорът с името с Гърция не е решен, не се очаква решение на Съвета на Европейския съюз за препоръка за начало на преговорите за членство със Скопие. Според него в това няма нищо фатално.
Според българския външен министър дискусионните моменти по договора са три. Единият е свързан с текст от конституцията на Македония, като българската страна иска гаранции, че той не е основание за намеса във вътрешните работи на България. Вторият е за езиците, на които ще се подпише договорът, а третият е за тълкуването на историята и създаването на съвместна експертна комисия по въпроса.


Македонският външен министър Никола Попоски не пожела да даде изявления след срещата. Пред Дипломатическия институт в 30-минутна реч на английски език, той подчерта, че съседните държави в региона трябва да насочат усилията си към съществени неща като икономиката.


"Трябва да избягваме стереотипите. Твърдението, че на Балканите не можем да си сътрудничим, както го правят скандинавците например, не е вярно. Второ - да се концентрираме върху истински значимите неща - като икономиката и жизнения стандарт на хората", заяви той.


Дипломатите предварително бяха предупредени, че Попоски няма да отговаря на въпроси, както изисква традицията на публичните лекции. Външният министър на Македония подмина с мълчание и въпросите на чакащите го български журналисти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK