Венизелос: Проблемът на Скопие с България е по-голям от този за името на Македония

Евангелос Венизелос

© Reuters

Евангелос ВенизелосГръцкият вицепремиер и министър на външните работи Евангелос Венизелос обяснил пред френския Сенат, че спорът за името, който Гърция е наложила на Македония, е много по-малък от "идеологическия" проблем, който тя има с България, съобщи агенция МИА, цитирана от БТА.


Има един идеологически проблем за изкуствената национална идентичност между Скопие и София, заявил Венизелос. Нашият проблем с името е малък в сравнение с големите езикови и исторически въпроси. Никой не говори гръцки в Бивша югославска република Македония (БЮРМ), заявил Венизелос.


След това той в ролята на лингвист дава дефиниция на македонския език и смята, че македонският език е "псевдо-македонски". Има също и псевдо-македонски език, който според българското правителство и българската научна общност е български език, заявил Венизелос.
Това са извадки от протокола на Комисията за външни работи и отбрана на френския Сенат, пред която Евангелос Венизелос при закрити врата представи преди една седмица приоритетите на гръцкото председателство на Европейския съюз.


Според Венизелос в зоната на Западните Балкани гръцката политика е ясна. Ние се застъпваме за европейска и евроатлантическа перспектива на всички страни от региона, заявил той.


Началото на преговорите е много позитивно за Сърбия и Косово. Ние имаме тесни връзки с Албания, чийто нов премиер е близък с нашите политически възгледи. Случаят с Черна гора не представлява проблем, но институционалната форма на Босна и Херцеговина е проблематична, заявил гръцкият външен министър.


Що се отнася до Македония, ръководителят на гръцката дипломация заявил пред френските сенатори, че Гърция е готова да приеме компромис. Гърция е първият инвеститор в Скопие, което също е наш първи туристически пазар. Значи, ние можем да приближим тази страна до перспективите за членство в ЕС и НАТО, заявил Венизелос.


Попитан от сенатора Емери дьо Монтескьо за това какви са отношенията на Атина със Скопие и дали в Македония се говори гръцки, Венизелос заявил: "С БЮРМ трябва да бъде намерен компромис за преименуване на страната, тъй като много територии носят вече това име - централна Македония със Солун като столица, откъдето съм депутат вече 25 години, западна Македония, българска Македония, албанска Македония. Ние предлагаме един окончателен компромис, който се отнася за името, за всеобща употреба (ерга омнес)".


Във втората част на отговора на въпроса на френския сенатор Венизелос оценява, че "големият проблем на тази страна са отношенията между етническите общности".


В края на отговора си по отношение на Македония Венизелос посочва, че гръцките позиции и тези на албанската общност в Македония са сходни. Албанската общност е цялостно отворена, тя е съгласна с нас за името, което е по-незначителен въпрос от идеологическия и историческия проблем, заявил Венизелос пред френския Сенат, посочва МИА.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 652 Весело

  Евангелос Вазилинос се опитва да мушне Македония, па да излезе, че българите са го направили, ей гръцка му работа

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 2. 2 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 710 Любопитно

  Пази се от данайците, когато идват с дарове!

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 3. 3 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1148 Неутрално
 4. 4 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Изложил е пред френския Сенат проблем, за който нашите управители-п*тки нямат смелост да говорят.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 5. 5 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Весело

  Малее, тоя вече се е обиграл във византийските номера... Иначе, не е като да не е прав.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 6. 6 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Въпреки,че не съм,голям фен на гърците Венизелос е казал доста истини.Но античните са упорити и затова в близко бъдеще само могат да си мечтаят за ЕС,а може на управляващите в Скопие и това да им е целта кой знае.Пък и сега какво хубаво име си имат БЮРМ защо им е да го сменят?

 7. 7 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това е истината. Името може да се префърцули по някакъв начин за международна и официална употреба, но "изкуствената национална идентичност " и "псевдо-македонски език" няма как да ги подминем, защото ни касаят пряко.

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Това си е абсолютно верно. Дано да е съгласувано изказване с нашето МВнР?

 9. 9 Профил на stefan_
  stefan_
  Рейтинг: 442 Неутрално

  На всеки е ясно, че във външно министерство дремят клати...ци, назначени по партийна линия, та чак се налага грък да просветлява политиците в Европа какви са ни отношенията с други държави... срам

 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#1:"Øϰϰå Çҩßё"]Евангелос Вазилинос се опитва да мушне Македония, па да излезе, че българите са го направили, ей гръцка му работа[/quote]

  Мазен византиец мазно маже интриги.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  М'чи ... това рано или късно трябваше да се случи.
  Не може България да се ошумулява безконечно.

  Да не говорим, че утричка може да стигнат гърците до някакъв компромис, който да ги задоволява при положението им да са в доминантна позиция и тогаз ... к'во прайм българете?
  С двата крака за мустака!

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  [quote#1:"Øϰϰå Çҩßё"]да излезе, че българите са го направили[/quote]

  Няма само ние да ги ползваме и да се крием зад техния гръб!........Нашите да излязат пред света и аргументирано да защитят нашата позиция!!!!!

 13. 13 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 489 Весело

  ама кирие Венизелос като е казал А, да каже и Б и В. Голяма част от тези проблеми (и решението им) лежат в разбиването на остта Атина - Белград.

  proudly built in Bulgaria
 14. 14 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И Молдова и Македония са държави с историческа амнезия. Прогнозирам, че ще бъдат сред първите които ще изчезнат в Европа.

  Българите трябва поне бегло да разгледат учебниците по история по които учат учениците там и са одобрени от Скопие за да придобият представа за проблема.

  От съществуването на тези държави губят хората които населяват тези територии, а и настъпват културно-исторически недоразумения като това с Гърция е класически пример.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  До коментар [#7] от "hinhril":
  Опс! Чак сега видях, че си казал същото.

  Е, мисля, че няма лошо да се повтаряме.
  По-честичко да го повтаряме ...

 16. 16 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 725 Весело

  След вчерашните открития за египетски гробници, ще е по-добре Македония да измести проблемните си отношения към Египет... така спорът за име и идентичност ще е със страна извън ЕС и няма да им пречи

 17. 17 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Браво! Аз пък очаквах, че ще каже, че проблемът им е, че и двата народа са чисти гърци. Като Исус и Орфей!

 18. 18 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 574 Весело
 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  [quote#1:"Øϰϰå Çҩßё"]Вазилинос се опитва да мушне Македония[/quote]
  Без вазелинос, ама е прав де.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 20. 20 Профил на ubavia
  ubavia
  Рейтинг: 363 Гневно

  Тоя шопар що ни слага думи в устата? България не оспорва нито името, нито пък ще бъде пречка за членство на Македония в ЕС.

 21. 21 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 714 Неутрално

  По принцип е прав, че техния проблем с името е по-малък. Но пък гърците си гонят техния малък проблем с много хъс, докато нашите управници се ослушват за големия проблем с идентичността и историческото наследство.

 22. 22 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Венизелос бил и футболист, пусна пас на българите, да се обясняват сега, че нямат сестра и че не България бави бюрм, след което бие шут във вратата и печели 3-0, с три гола в българската, македонската и албанската врати, съответно намигва леко на Сърбия, реалният чорбаджия на македонците и си стиска с Белград ръцете зад гърба на София.
  Това е скандал международен, но в България дори няма да усетят тънките повявания на новите - стари ветрове, докато не ревнат пак:
  "Ама ние сме все на губещата странаааа". Лузърите са винаги на губещта страна, хитрите , лукави интриганти най-често оцеляват и богатеят за сметка на други, на лузърите. От коя страна ще бъде България зависи от адекватната и дипломация. Тежко ни и горко с това правителство.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 23. 23 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  [quote#14:"tripleaaa"] Прогнозирам, че ще бъдат сред първите които ще изчезнат в Европа. [/quote]
  В Молдова има голямо руско малцинство и Батюшка може да не даде, ама Македония я искат четири държави.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 24. 24 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Мисля, че в сегашната ситуация, когато Македония открито си присвоява българска история и култура ще бъде голяма глупост да ги подкрепим за ЕС.
  Поне не и както го направихме преди - безусловно.

 25. 25 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Везнизелос има разбира се собствена интерпретация. Проблемът за нас е че пак нямаме съюзници в нашите си работи във Вардарска Македония, при една слаба , /ако изобщо я има/ наша дипломация там. Зад македонстващите в Скопие стои Сърбия, която е "вечен" съюзник на Гърция, а и зад двете стои Москва. Донякъде може да ни бъде съюзник Албания; ние обаче се държим снизходително към нея , като че ли сме цъфнали та вързали и приятелски ,/ на какво отгоре / със Сърбия и скимтейки към Гърция и никаква политика към Турция, с която Сърбия пък успява да поддържа приятелски отношения на антибългарска основа. В същото време ние се въртим като калайджии, без нито един сериозен съюзник на Балканите, но пък пращаме по нарежване на руски фондации, предизвикващи смях и съжаление делегации в Сирия...

 26. 26 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 556 Неутрално

  На грък вяра нямам!

  'Let light surround you' Dream Theater
 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  дано е съгласувано изказването с нашия специалист по външни работи страхил ангелов .

 28. 28 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 489 Любопитно

  след като през 2022г. година Сърбия влезе в ЕС, Албания ще е на прага и Косово вероятно ще е започнало преговори (ако не е поделено междувременно), то БЮРМ има уникалната възможност да е държава в полу-разпад, заобиколена отвсякъде с държави-членки на ЕС, с който тя още не почнала преговори. Нещо като Швейцария, ама не баш. Тогава около 48% от гражданите, вкл. и министри от управляващата коалиция, служители на армията и МВР и спецчастите ще са граждани на България - де факто европейци. Така и линията на бъдещата подялба с Албания е горе-долу определена - западно от линията Скопие - Охрид. Три-четири нови области - Охридска, Скопска, Щипска и Битолска.

  proudly built in Bulgaria
 29. 29 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Никой не го е питал и той не е казал, но какво става с българското население на Егейска Македония? Там се говори български и голяма част от населението са погърчени българи.Ако населението на Егейска Македония е българско, защо имат претенции към името Маикедония? Българската дипломация и по този въпрос си мълчи.

  Не говоря за Велика България, а за защитата на българите и българското историческо наследство в северна Гърция.

 30. 30 Профил на Dragond
  Dragond
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#22] от "СДС":

  Защо пък трябва да се обясняваме, че не бавим преговорите. Бавим ги - е и? С абсолютно нищо не сме длъжни на Македония, че да трябва да се обясняваме що си преследваме интереса. Реално погледнато тази позиция не е изненада, защото имаше интересни совалки София - Атина през последните години и нищо чудно България и Гърция да си координират позицията за Македония. А в това няма нищо лошо.

 31. 31 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Не ругайте Венизелос, а мислете как да извлечем полза от изказването му, което по същество е точно нашата позиция! Чудесно е, че някой друг/трети представи накратко пред французите нашата гледна точка без да е налага да го правим сами като заинтересована страна. Разбира се, че Венизелос мисли само за гръцкия интерес, но от конкретното му изказване ние само печелим!
  Време е да престанем да мислим за международните отношения с емоционалната натовареност на междуличностните такива. Тоест не може да обичаме някой щото примерно е "славянин" (сърбите, руснаците) или да мразим някой щото е мазен византиец или турчин. Мен ме интересува кой ще ми донесе полза на народа и мен ега и в бъдеще, а не с кой съм бил рода преди 1700 години!

 32. 32 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#25] от "Петър Иванов":

  Наши съюзници могат да бъдат Румъния - подкрепяме ги за Молдова, Унгария - неутрализираме Сърбия, с подкрепа за Воеводина, Сърбия дори, ако им обещаем подкрепа за Сръбса Босна......Има начини!.........

 33. 33 Профил на Дядо Йоцо ви гледа..!!!
  Дядо Йоцо ви гледа..!!!
  Рейтинг: 454 Весело

  И Македонците писаха но от близо от 450 пъти прегледана новина няма нито един коментар!!!
  http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=684C12AE4DA96D4783E899F819ACE5D8

 34. 34 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#30] от "dragond":
  Защо пък трябва да се обясняваме, че не бавим преговорите. Бавим ги - е и?
  .............
  С абсолютно нищо и никога не сме бавили интеграцията на бюрм с ЕС и НАТО, напротив.
  След обяснението на Венизелос в Европа остават с впечетлението, че не Гърция, а България бави интеграционните процеси в Западните Балкани ,
  България има проблеми с бюрм, а не Гърция.
  Когато някой наведе РБ и си го сложи, забелязъл съм, че малцина у нас го разбират, с това се и обяснява телешкият възторг към дядо Иван, въпреки многократните изнасилвания. Просто българинът няма нюх към тънките игри на дипломацията и не се усеща докато го работят здравата, което нагледно е илюстрирано в историята ни от 1912-18 г.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 35. 35 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  [quote#29:"sanlivko"]какво става с българското население на Егейска Македония[/quote]

  Мой приятел ходи при роднините си в Касторя/Костур. Малка част от старите се имат за българи, повечето се самоопределят за македонци, младите са в Атина и Солун, погърчени, не знаят една друга дума на роден език ....

 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  [quote#22:"СДС"]Венизелос бил и футболист, пусна пас на българите, да се обясняват сега, че нямат сестра и че не България бави бюрм, след което бие шут във вратата и печели 3-0, с три гола в българската, македонската и албанската врати, съответно намигва леко на Сърбия, реалният чорбаджия на македонците и си стиска с Белград ръцете зад гърба на София.
  Това е скандал международен[/quote]
  Е, и?
  Де я позицията българска, като има скандал?
  Пак някой друг ни е в гащите таковал, излиза ...
  Че сме със свалени гащи, в които всеки си прави каквото иска, според мен е скандалът. И хич не е международен ...
  И изчистим ли този вътрешен скандал - тогаз, току виж, и международните станали по-малко ...

 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#33] от "Гея, Бея и Злодея.":

  Коментари има, но ги публикуват избирателно....

 38. 38 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Aуу командването не идва вече от Скопие по обясними причини,разгеле

 39. 39 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И това доживях- гърците от най-високо политическо равнище да защитават изконни български интереси в Македония.

  Голямо уважение за Ванизелос за думите му. Каза това, което нашите комунисти още мълвят тихо от срам.

 40. 40 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Какъв е този проблем?

  Има ли българин, който да мисли, че македонците в момента са същият народ като нас? А има ли македонец?

  Да благодарим на БКП и другите уроди от Коминтерна, че откъснаха част от българския народ, измислиха му азбука, изчанчиха му езика, и през 90-те заемаха винаги сръбско-руската позиция. В македония е същото - техните божидардимитровци са още по-големи идиоти.

  Среща в Европа, това е.

 41. 41 Профил на konanvarvarina1
  konanvarvarina1
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#25] от "Петър Иванов":

  ++++++! Стига сме правили мили очи на гърци,турци и тям подобни хитреци.А за сърбите,какво да кажа? От 238 000 кв. км. им останаха 70 000. Опитват се да да си ги възстановят,но това няма как да стане.

 42. 42 Профил на Dragond
  Dragond
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#34] от "СДС":

  Както ясно беше казано неколкократно от българските власти, България подкрепя Македония за интеграция в ЕС и НАТО, но не и безусловно. Оттук нататък само от Македония зависи дали ще се бавят преговорите или не, в зависимост от това как върви работата ни по двустранния договор за добросъседство. Беше казано много пъти, че докато Македония не подпише този договор и не даде гаранции, че ще бъде добър съсед на България и няма да се меси във вътрешните ни работи, включително с разни сепаратистки организацийки като (х)ОМО-Илинден, то България няма да си даде съгласието македонците да почнат преговори с ЕС. Това е нормална позиция от наша страна и се радвам, че има приемственост в нея между правителствата. Крайно време беше този ракиен патриотизъм да изчезне от външната ни политика, особено по отношение на Македония, защото нацията ни достатъчно е страдала за тези голи чукари. Не ни трябват изобщо да бъдат част от България, в най-добрия случай да си бъдат изолиран анклав и ако щат да строят паметници на Клеопатра и да говорят ако трябва диалект на суахили.

 43. 43 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Гърция и Австрия настояваха България да затвори 1-4 блок на Козлодий преди да влезе в ЕС! Същите реактори обаче и до сега си работят на много места в ЕС-Унгария напр./ ВВЕР 440
  По времето на Жан Виденов и Героги Пирински, Гърция прокара неизгодно за нас и изгодно за тях спроазумение за водите на Места!
  Извод-ако имаш политици на място, можеш да поставяш каквито искаш условия за влизане в ЕС

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Любопитно

  Интересно, но вариациите по това, какво е казал Ванизелос, са с доста съществени различия.
  Те' един друг цитат на същото:

  „Албанската общност е от голямо значение. 35% са говорещите албански”, заявил Венизелос. По думите му проблем бил и „псевдо-македонският език, който според българското правителство и българската научна общност е български”. Другият проблем е „идеологически”.
  „Има един идеологически проблем, който е между Скопие и София, за изкуствената национална идентичност”, заявил Венизелос. По думите му проблемът с Гърция е много по-малък, отколкото този с България.
  „Нашият проблем с името е малък, в сравнение с големите езикови и исторически въпроси между славянските малцинства.”, заявил Венизелос.

  Кавичките, определящи, че е дословно казаното, не са мои.
  Виждате ли разликата?
  За какви "славянски малцинства" става въпрос? И в какъв бъдещ контекст?

 45. 45 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Любопитно


  "Наши съюзници могат да бъдат Румъния - подкрепяме ги за Молдова, Унгария - неутрализираме Сърбия, с подкрепа за Воеводина, Сърбия дори, ако им обещаем подкрепа за Сръбса Босна..."

  Добрич,
  1/Откъде се разбира че подкрепяме Румъния за Молдова?
  /Ако е така , какво сме поискали в замяна?/
  2/Поддържаме Унгария за Войводина? Нещо официално до сега, доказателства?
  3/И как ще стане така, че хем ще подкрепим Унгария за Войводина , хем същевсеменно Сърбия -за сръбска Босна. Тази сложна дипломатическа игра изобщо не е по силите на нашите мгимовски дипломати, свикнали за всеки свързан отговорност проблем да звънят на секретаря на руското посолство...

 46. 46 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#20] от "ubavia":

  Проблеми с БЮРМ има но те ще се решат когато България анексира фиромската кочина.

 47. 47 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  [quote#22:"СДС"] От коя страна ще бъде България зависи от адекватната и дипломация. Тежко ни и горко с това правителство.[/quote]
  Браво! Хиляда плюса!
  Най-неадекватният министър в момента е външният!
  Което показва за пореден път колко струваме.
  Народът трябва да бъде събуден да гласува и да си носи отговорността. Оставка, но не само оставка, ни трябва, а и бой по бесепе на изборите след това.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 48. 48 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 930 Гневно

  Прав е гъркът. А наш Вигенин гузно мълчи по въпроса, защото а си е отворил устата срещу Македония, а съм му припомнил как неговите предшественици (и в МВнР и в Партията майка) се опитаха да предадат националните интереси с проекта за българо-югославска федерация след ВСВ.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 49. 49 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 823 Весело

  Как за толкоз векове кибичене тук не прихванахме нещо от византийските номера бре? Иначе, името не било голям проблем, щото не е част от идентичността, демек.. Майстор е Венизелос, не може да му се отрече!

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 50. 50 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#35] от "dobrich":

  Така е. И аз това казвам - "голяма част от населението са погърчени българи". Въпреки това, въпросът не бива да бъде заметен под килима. Защо не се споменават репресиите довели до това състояние, а се говори само за българските престъпления през ВСВ?

  Изказването на Венизелос според мен измества въпроса от техните неоснователни претенции към спора между София и Скопие. Присъединявам се към по-горните мнения, че става дума за византийската политика, към която трябва да сме предпазливи.

  [quote#35:"dobrich"]Мой приятел ходи при роднините си в Касторя/Костур.[/quote]
  Моите са от Пиринска и Вардарска Македония.

 51. 51 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  До коментар [#45] от "Петър Иванов":

  Писах хипотетично. Има начини за въздействие, проблема е дали ще ги използваме? Имаме ли дупе и пипе за тази работа?

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално
 54. 54 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#50] от "sanlivko":

  Недей да чакаш, гърците да играят нашата игра, не тяхната...

 55. 55 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#1] от "Øϰϰå Çҩßё":Именно.Подава пас на България.Уж и тя има проблем с Македония.Английски принцип.Ако не желае6 опоненти в дадена кауза направи съ6тите съпри4астни на каузата.Да, има проблеми между България и Македония.Но те са в съвсем друга плоскост много разли4ни от това на Гърция.Гърция е в пряка конфронтация, докато България търси компромис и не поставя въпроса ребром или или.Не разбирам държането на Гърция при положение 4е Македония и тя накой ден 6те стане 4лен на ЕС.Дали не е интуитивизъм без визия?

  ne mutlu türküm diyene.
 56. 56 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  [quote#55:"hasanço"]България търси компромис[/quote]

  Оправдан ли е компромиса? От Скопие искат българските исторически дейци да ги признаем за общи, тоест и за македонци, а от тях какво?

 57. 57 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Разбира се чуждите политици (държавници) вършат работата на българските политически джуджета, които след 1944 г., освен национален нихилизъм, интернационализъм и космополитизъм на друго не са учени и друго не рабират. С една дума - българските политици са просто безродници.

  Пазете се от доносника vesolr
 58. 58 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Проблемът не е от днес:
  Според Тодор Чепреганов, директор на Института по национална история българите са били окупатори и построявали паметници, с което искали да докажат, че Македония е българска земя, а населението което живее в нея е българско. Историкът Ванчо Стойчев е заявил за „Утрински весник”, че „България и днес не зачита отделна македонска нация и с кое право иска и ние да зачитаме отделна българска нация”.
  „Този, който не уважава македонската нация, се бори за българска Македония”, е заявил Стойчев.
  В отговор на позорната статия в "Утрински весник" шефът на НИМ проф. Божидар Димитров заяви: „Ние не строим български паметници, за да се кланят македонците на тях, а за да отдадем почит на воините, една част от които са дядовци на днешните македонци. В това число влиза и негодникът Тодор Чепрингаров (един от историците, изказал се антибългарски в „Утрински вестник"", пише сайтът News.bg

 59. 59 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#52] от "Walter_White":
  България при нито едно правителство от обявяване независимостта на Македония досега не е признавала наличието на македонски език и македонска нация. Именно това са спорните въпроси, заради които не подписваме двустранния договор за добросъседство, който сме поставили като условие за присъединяване на Македония към ЕС. А Венизелос си върши своята работа, а не нашата, като пред франсетата се опитва да омоловажи спора за името, твърдейки, че бългоро-македонския спор бил по-голямата пречка за евроинтеграцията на макетата. Истината е, че гърците никога няма да направят отстъпки в спора за името.

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 60. 60 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  [quote#23:"Николай Колев"]В Молдова има голямо руско малцинство и Батюшка може да не даде[/quote]В Молдова има и голямо българско малцинство, което заедно с гагаузите нещо не
  искали май много да живеят в една румънизирана Молдова.

 61. 61 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#32] от "dobrich":

  аз мисля, че сърбите осъзнаха какъв са си го втъкнали през 20-ти век - докато ламтяха за Македония, загубиха Босна и Косово, както и излаза си на на море. Сега срещу наша подкрепа за Босна и Косово (които не са държави, а протекторати), Сърбия ще е доста по-сговорчива за Скопския санджак.

  proudly built in Bulgaria
 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Гръцката политика по отношение на България винаги е била много коварна и двулична!

  klimentm
 63. 63 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#46] от "10036":

  А дано не стане, че малко измет имаме, та и тяхната сега ни е притрябвала.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 64. 64 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  До коментар [#60] от "тулса":

  Което си е верно е верно...

 65. 65 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Добрич, ни първо трябва да имаме "тил" , тук не във военния смисъл. Т.е. да имаме поне един сериозен дългосрочен съюзник на балканите. /Спомни си Междусъюзнишката война- 1 срещу 5 , от глупост/
  Па сме си в положение Цуг -цванг , каквото и да пипнем, все някой казва стоой. Защото нито сме мислили по проблема , нито сме го подготвили /едно изключение -връщаното на Южна Добруджа/ След това, трябва ни най-после национална доктрина; и сърбите имат Начертанието на Гарашанин и румънците - Романия маре и гърците- Мегали идеята, да не говорим за турците или албанците, а даже и смешниците от вардарско..Доктрините им са поне от 200 г и знаят какви искат да са след 200 г. Само ние не.

  За да имаме обаче , обаче национална доктрина, трябва :
  1/да не позволяваме друг да ни пише учебника по история
  2/ да сме осъзнали историята си
  3/да гледаме неудобните истини право в очите
  4/непрекъснато да си правим изводи от тях
  5/най-отгоре да стои България

 66. 66 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Пазете се от данайците дори и когато ви носят подаръци. И не вярвам гърците да направят каквото и да е в наш интерес.

 67. 67 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#65] от "Петър Иванов":

  т.5 трябва да е т.1. Ама с тази продажна политическа класа нещо не го видам.

 68. 68 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#40:"ungeheuer"]Какъв е този проблем?

  Има ли българин, който да мисли, че македонците в момента са същият народ като нас? А има ли македонец? [/quote]

  "Проблемът" бил, че някои си въобразяват / днес!/, че "българин" е тъждествено на "македонец"?
  Хе, хе - пореден дълбокомислен виц !

  Не съм магаре;-)
 69. 69 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  [quote#31:"johnniewalker"]Не ругайте Венизелос, а мислете как да извлечем полза от изказването му, което по същество е точно нашата позиция! [/quote]
  И аз това казвам. А ето и моите препоръки към бъдещите българските правителства (сегашното е комунистическо, мафиотско и антибългарско и не може да свърши нищо добро за България):
  За да се неутрализира скопската антибългарска пропаганда, фалшифицирането на историята, клеветите срещу българския народ, преследването на хора с българско самосъзнание оттатък Деве баир предлагам следното като основа на българската политика към БЮРМ.
  1. Македония да се декомунизира с пълна лустрация - това първо е силен коз пред ЕС, второ ще извади сръбските ченгета на светло, трето ще спре деленето на комунисти герои и българи-фашисти.
  2. Да се прекрати цензурата - в момента не можеш да напишеш нито един коментар в техен форум (това е в 21 век!!!). Да се разреши разпространение на български книги и вестници.
  3. Да се признае официално наличието на население с българско самосъзнание в БЮРМ .
  4. Да се признае официално, че историята на БЮРМ започва 1945 година.
  5. Да се признае, че т.нар. македонски език произлиза от българския и е част от него.
  6. Да се изиска официално тълкувание на Скопие на факта за вкараните в лагерите и убити хиляди българи след 1945-та. Нека те да обяснят кой и защо го е направил.
  7. Да се изиска съединяването на жп-мрежата при Гюешево.
  8. Да се изиска построяването в срок на магистрала Скопие-Гюешево с подчертавам българско участие във финансирането и на македонския участък. Това е предложение, на което не се отказва и което е топ-стратегическо.
  9. Признаване на българското гражданство на всички живели в Македония през 41-45 година, защото те са го имали, без никакви документи, освен лична карта, удостоверяваща датата на раждане. Това е Румънския и Унгарския модел и той работи (с милиони хора). Нашият не работи!
  10. Връщане на всички църкви и манастири,построени преди 1912 година, на Българската православна църква за администриране. Сърбите не признават Македонската ПЦ и по този начин претендират за нейната собственост. Ние си мълчим, а тези църкви и манастири са наши още от турско време. Нека, ако има Македонска ПЦ, тя да си администрира строеното след 1912 по сръбско и да се разбира за него със сърбите. Администрирането от БПЦ ще възстанови оригиналните надписи и гробове и ще спре фалшификациите. Отделно ще е жесток удар по сърбоманите.
  Ето това са РЕАЛНИ мерки, а не мрънканици на небългарските ни политици.

  Пазете се от доносника vesolr
 70. 70 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  [quote#65:"Петър Иванов"]Пак сме си в положение Цуг -цванг[/quote]

  Гледай по оптимистично....Целта ни трябва да бъде не директно присъединяване на територии / нямаме пари и трябва да приемем албанския проблем за наш!?/, ами възвръщане на българщината по тия места.........Аз имам едно нетрадиционно предложение, познавайки нравите в Скопие. Нещата могат да се променят в наша полза с пари? С много малко пари, които да се дадат на подходящите хора, в подходящото време. Не безвъзмездно, разбира се, ами срещу задължения......

 71. 71 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  [quote#68:"Марко"]"Проблемът" бил, че някои си въобразяват / днес!/, че "българин" е тъждествено на "македонец"? [/quote]

  Велешанин:
  "А Бугари нема ли во Македониja.Доста со србоманштината во Македониja, сите ги има каj нас - албанци,власи,турци,роми и срби само бугари нема.До 1944 година сите бевме бугари а денес сите сме Македонци по заповед од Београд."

  Пазете се от доносника vesolr
 72. 72 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Венизелос, да вземе и да направи обзор на Гърция: Как така преди 150 г. за гърците, другия народ беше българи, след това стана "българославяни или славянобългари", след това стана българогласни елини, след това славяногласни елини, а след това с държавен указ забраниха говоренето на български и това да си българин, пък издадоха и абецедера - буквар на македноски, но бързо го затриха, пък след това измислиха нова, различна нация - помашка със съответния гръцко-помашки речник...Пък сега словоблудства с "псевдо-македонски"?? Бре тоз, грък, бре?

 73. 73 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  [quote#69:"GreenEyes"]10. Връщане на всички църкви и манастири,построени преди 1912 година, на Българската православна църква за администриране. Сърбите не признават Македонската ПЦ и по този начин претендират за нейната собственост. Ние си мълчим, а тези църкви и манастири са наши още от турско време. Нека, ако има Македонска ПЦ, тя да си администрира строеното след 1912 по сръбско и да се разбира за него със сърбите.[/quote]

  Според църковните канони, тези земи са сръбски - затова МПЦ е в схизма. Сърбите ги купуват от Вселенската патриаршия след 1913 г. с няколко товара злато, вселенския патриарх издава томос. По това време БПЦ е Екзархия, подчинена номинално на Патриаршията....Много сложен въпрос. За да претендираме за църковните си имоти в РМ, МПЦ трябва да се върне под крилото на СПЦ и тогава ние да разчитаме на добрата воля на сръбския патриарх...

 74. 74 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  А ето и как се ражда ... македонскиот язик:

  "По същото време, когато Ботев се тревожел от появата на голямата историческа “будалщина”, на Балканите е било изобретено едно велико чудо – теорията, че българите от Македония не са българи, а особен “небългарски” и “несръбски” народ.
  До Освобождението от османско иго народ с име македонци не се среща никъде в научната и политическа книжнина не само в България, но и по света. По онова време българите край Охрид и Вардар с все сила се борили заедно с всички останали българи за спасение от двойния политически и духовен гнет. С невероятна енергия и упоритост те осуетили опитите на фанариотите да откъснат Македония от новоучредената българска Екзархия. А проявената от тях упоритост в борбата за българска църква се оказала толкова силна и неотразима, че дори ходатайството на Русия пред Високата порта да бъде оставена Македония под гръцка църковна власт не помогнало на фанариотите да постигнат своята сепаратистка цел. Македония останала българска земя и заявила това си желание ясно пред целия свят.
  Но точно през тази бурна и възторжена епоха, когато всяко македонско село строяло с небивал ентусиазъм български църкви и училища, отнякъде в Македония се появил един странен триезичен речник, наречен “Речник од три езика – македонски, арабски и турски. Београд, 1875”. Автор на речника бил полуграмотният зидар Георги Пулевски, а средствата за неговото издаване били дадени от Комитета за сръбска пропаганда, чиито членове били Милош Милоевич – известен сръбски ултрашовинист и споменатият малко по-горе Стоян Новакович – сръбски министър на просветата по онова време."

  Пазете се от доносника vesolr
 75. 75 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  До коментар [#65] от "Петър Иванов":

  И не си мисли, че в Брюксел не са разбрали кои са "античките" клоуни на Европа...Останалото зависи от нас!........

 76. 76 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Едно от най-големите предателства на българските правителства беше че пусна Сърбия в ЕС без да постави каквито и да било условия свързани с Македония, а Сърбия има най-голяма заслуга за отношението на македонците към нас. Сръбската национална доктрина в последните 150 години е била че един българин от Македния за да стане сърбин, първо трябва да стане македонец и за това винаги са били основния двигател на Македонизма и продължават да бъдат.
  Сърбия е наложила десетки години в Македония да се учи че македонците са "македонски славяни", братски народ със сръбските славяни. А българите били тюрко-монголо-татари (без майтап) които били дошли от Азия и окупирали Македония, като Сърбия като братски народ се е опитала да ги защити. Интересно е как една и съща комунистическа доктрина ни учеше че България е братски слявянски народ на Русия, а по същото време са учили македонците че ние сме тюрко-монголо-татари. Как обаче македонците успяват да съвместят "славянското" си потекло и Александър Македонски не мога да разбера.
  Но преди да се подиграваме на македонците че са с промити мозъци трябва да се замислим че и българската история е пълна с "македонизми" наложени ни от "братушките".

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 77. 77 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#76] от "vinetu":

  Сърбия е стъпила на килимчето, наречено преговори. Отсега нататък има да преговаря за цели 35 глави и от нас зависи дали някоя от тях няма да се проточи до вечността така че сърбите не са вътре, а тепърва има да дават. Важно е ние да искаме.

  proudly built in Bulgaria
 78. 78 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Докъде стигнахме - Гърция да отстоява българската национална идея

 79. 79 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  И още малко за "македонскиот язик":

  "За неговия автор, който бил от селата на македонските мияци, народът веднага измислил една остроумна шега “Мияцкиот дзидар – македонцки учебникар”. Където и да отивал Пулевски, тази шега веднага се залепяла за него, защото на хората изглеждало твърде чудно, как така един зидар ще съставя речници, при това на неизвестния на никого по света македонски език. Дори и малките деца край Вардара знаели, че македонският край е люлка на старата българска писменост и просвета и че в него, както и във всички други български краища – Тракия, Мизия и Добруджа – открай време се е говорил български език, а не някакъв измислен македонски език.
  Под избухналия всеобщ присмех и закачки злополучният зидар Пулевски набързо си взел главата и се запилял неизвестно къде. А само десет години по-късно той дошъл да се сражава за България в Сръбско-българската война, което показва, че народният хумор успял да го спаси от сръбския опиат, наречен “македонски език”.
  Главният конструктор на новоизбрания “македонски език” Стоян Новакович обаче никак не се смутил от провала с измисления речник. За него било ясно от самото начало, че тази нова стока трудно ще върви на българския пазар, защото и той самият писал някога, че “българският език се говори в България и по-голямата част от Македония” . Но за Новакович този “детайл” имал твърде малко значение. Важно за него било съвсем друго – да се създаде макар и малка видимост, че на света има македонски език, за да може чрез това да се тласнат нещата в македонския край по нов и грижливо обмислен не от “македонците” път.
  Идеята, която накарала Новакович да да подпомогне нещастния “македонски Фауст” – Пулевски била родена не в ретортата на чистата наука, а в лабиринта на нечистата политика. Какво е представлявала отвътре тази идея дава представа следното писмо на Новакович, изпратено до сръбския министър на просветата на 14 декември 1888г.
  “Понеже българската кауза, както добре се знае, има дълбоки корени в Македония, аз считам, че нейното пълно ликвидиране чрез сръбската кауза е невъзможно. Опасявам се, че сръбската кауза не е в състояние да измести българската, ако тя се издига директно като неин антипод и затова на нея (сръбската кауза) ще и трябва някакъв съюзник, който твърдо да се противопостави на българизма и който би трябвало да съдържа елементи, които да водят народа и неговите чувства надалеч от българизма (българщината). Като такъв съюзник аз виждам Македонизма, или в още по-широк план, култивирането на Македонски диалект и Македонско самосъзнание.” (вж. Djambazovski, Dr. Kulturno-obschtestvenite vreki na makedoncite od Srbija vo tekot na XIX v. , Scopje, 1960, p 178).
  Планът, създаден от Новакович, е повече от ясен – за да се откъсне постепенно Македония от нейната хилядолетна българска орбита, нужно е да се отклони вниманието на населението към нещо трето – нито българско, нито сръбско, което да създаде постоянно заблудата, че там живее отделен южнославянски народ.
  Много преди най-изтънчените световни дипломати да измислят психологическото оръжие и така наречената “психотронна бомба”, на Балканите вече е била задействана първата психотронна бомба, измислена от сръбския политик Стоян Новакович."

  Пазете се от доносника vesolr
 80. 80 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Пак другите да произнесат истината,която ние не смеем.

 81. 81 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  [quote#76:"vinetu"]Но преди да се подиграваме на македонците че са с промити мозъци трябва да се замислим че и българската история е пълна с "македонизми" наложени ни от "братушките". [/quote]
  Прекрасен коментар! Не става дума за неразбиране, става дума за промиване на мозъци, а това е много тежък удар върху логическото мислене. Десетилетия наред ни се набиваше в главите, че това което кажат оттатък Деве баир, то тежи и то е правото, защо да си разваляме рахатлъка. Докато сърбите ни го развалиха окончателно. Сега вместо да работим за сближаването на две насила разделени части на българския народ, трябва да се защитаваме от един открито антибългарски сърбомански режим - фалшифицира се българската история, прави се антибългарска пропаганда във Вардарско, прави се и масирана антибългарска пропаганда на международно ниво, преследват се хората с българско самосъзнание, и като капак се организират антибългарски сепаратистки организации на територията на Република България.

  Пазете се от доносника vesolr
 82. 82 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#31] от "johnniewalker":

  " ... което по същество е точно нашата позиция!"

  Ами не е точно нашата позиция. Венизелос е казал, че ние и нашите сънародници от Македония имаме голям "идеологически проблем" по отношение на историята и езика.

  Че има такъв проблем - има, за съжаление. И е излагащо както за нас, така и за нашите сънародници в Македония, че вече над 20 години не можем да го разрешим. Но нашата позиция не може да е изтъкване на проблема. Този проблем сам по себе си ни поставя в неудобно положение. Поне в наше оправдание може да се каже, че ние поддържаме историческата истина.

  Подобен проблем има и на други места. Например люксембургската история традиционно е била свързана с германската (има 3 германски императори в Средновековието, които са от Люксембург). А диалектът който се говори в самия Люксембург и в някои близки райони на Германия, Франция и Белгия в миналото се е смятал за франконски диалект на немския език. Днес обаче вече има вече създадена езикова норма за люксембургски език, а в историографията им също има моменти на изтъкване на някои неудобни за Германия твърдения.

  И все пак - по-различно е. Защото в училищата освен френски и люксембургски се учи и немски език. Или защото все пак има 3 улици в Люксембург, които са кръстени съответно на Гьоте, Шилер и Хайне. И накрая - защото тамошният спор за идентичността и езика (доколкото все пак го има) не е достигнал до междудържавните отношения - поне в явен вид. Напротив, Германия обикновено съдейства на Люксембург и на люксембургските политици за постигането на някои предимства в Европейския съюз, които те имат.

 83. 83 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  [quote#41:"konanvarvarina1"]А за сърбите,какво да кажа? От 238 000 кв. км. им останаха 70 000. Опитват се да да си ги възстановят,но това няма как да стане. [/quote]
  Наистина се опитват!
  Ето един пример. "Утрински весник" , 28.12.2012 ,"Николиќ пак нуди посредништво меѓу Атина и Скопје“
  „Претседателот на Србија Томислав Николиќ повтори дека има намера да помогне во спорот за името меѓу Македонија и Грција, којшто го блокира патот на Скопје кон ЕУ."
  Скопие уж демонстрира, че се инати на Атина за промяна на името (и на разбирателството с „лошата'‘ България), но накрая да приеме "най-умното решение", което са измислили "неговите добри господари от Белград“, въпреки че те самите не са нито в ЕС, нито в НАТО, нито пък имат мандат от тях или от ООН за това. С други думи, сръбският балканско-имперски шовинизъм ни най-малко не се е отказал от намеренията си да разглежда Република Македония като Сръбска Южна Бановина, да се разпорежда и занапред със съдбата на нейния народ и да насажда сепаратизъм в България. Ако населението на БЮРМ своевременно не отсвири управляващата го агентурна шайка, не може да очаква нищо добро в близко бъдеще.

  Пазете се от доносника vesolr
 84. 84 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 738 Неутрално

  колкото и да ни мразят гърците, те са по-българи от нас

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 85. 85 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#8] от "dobrich":

  То не знае де се намира...

 86. 86
  ****

  Мненията на потребителя Лотар Матеев бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 87. 87 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Котелът на Балканите е заврял доста отдавна още с Илинденско - Преображенското въстание. През 1913г. Македония е окупирана от Сърбия и Гърция. Българският език е забранен, а българските училища (над 1600 на брой във всички села и градове) са закрити. Това е началото на дебългаризацията на Македония. След края на Първата световна война с геноцид над българите и с помощта на великите сили, сърбите си направиха Велика Сърбия в Кралство Югославия, което се разшири на юг върху територии, заселени предимно с българи. Над 1,5млн българи са били асимилирани и насилствено наречени сърби, а след 1945 българите във Вардарско са преименувани на "македонци", останалите са прогонени, избити, ограбени. Тъжно е,че лица, като бивши президенти на България (Желев и Първанов),забравят това и нямат почит дори към жертвите на сръбскомакедонския националшовинизъм! За съжаление сепаратизмът на сърби и бюрманци е мимикрирал и днес действа на тихия фронт - краде всичко българско. Целта е дестабилизация на България. Сърбите винаги ще смятат,че всички славяни на Балканите са сърби,а "македонците"-техни марионетки.

  Пазете се от доносника vesolr
 88. 88 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Какво ще кажете за тази публикация в съседна медия:

  Вигенин го призна македонскиот јазик, но бара промена на Уставот
  ------------
  http://www.mtv.com.mk/node/2690
  ------------
  Какво според вас е казал и подписал Вигенин?! И защо нашите медии мълчат?

 89. 89 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#10:"virakocha"]Мазен византиец мазно маже интриги.[/quote]
  Така е.
  Традиция от 1500 години има-няма.
  А накрая античките мънкидонци ще останат на опашката на Балканот /или малко под нея,язък за античките тухли и кереча/,което най-добре доказва,че са си чисти българи.
  Е,и това също е традиция,за съжаление.

  Homo ludens sum
 90. 90 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Интересното ще бъде след 20 години , когато албанците в Македония станат мнозинство . Тогава изборът ще е между конфедерация от швейцарски тип и подялба между Албания и България .

 91. 91 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 912 Неутрално

  [quote#14:"tripleaaa"]И Молдова и Македония са държави с историческа амнезия. [/quote]
  И Румъния е с особена история

 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално
 93. 93 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#59] от "Константин - цензуриран от кръга Капитал":

  Абсолютно вярно. Гърците не отстъпват за името, но посочват нас като държава, с която Македония има неразрешими проблеми. И няма какво да се сърдим на Венизелос - не се занимава с международното положение, не бръщолеви врели-некипели за Сирия и Украйна, а гледа интереса на Гърция. Поучително!
  В момента Гърция ни е съюзник по отношение на Македония, но винаги трябва да имаме едно наум с тях. И не трябва да допускаме да вадим гръцките кестени от огъня относно Македония. Спрямо Македония трябва да се държим като с по-малко братче, а не като с враг.

 94. 94 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#32] от "dobrich":

  Наши съюзници на Балканите могат да бъдат само държави, с които нямаме обща граница - Албания, Унгария, Босна. Можем да намерим съюзници и с наши съседни страни, които имат неразрешен териториален или национален спор с друга съседна нам държава, но там играта е доста по-сложна.
  Интересно ми е коя от Великите сили в момента ни е съюзник по отношение на националния въпрос?

 95. 95 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#9] от "stefan_":

  Външната ни политика е толкова пасивна и неадекватна, че допускаме една едномилионна провинцийка да си прави гавра с националната ни идентичност пред целия свят години наред. Иначе сме жабоци, които се подковават като вол, стане ли на въпрос за Сирия, Ирак, Иран, Израел-Палестина. А пък за междусъседските си взаимоотношения се държим като мишоци.

 96. 96 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#77] от "Real Adventure Machinery":
  [quote#77:"Real Adventure Machinery"]Сърбия е стъпила на килимчето, наречено преговори. Отсега нататък има да преговаря за цели 35 глави и от нас зависи дали някоя от тях няма да се проточи до вечността така че сърбите не са вътре, а тепърва има да дават. Важно е ние да искаме.[/quote]
  Така е, затова и гърците пуснаха турците на килимчето .

 97. 97 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  [quote#93:"sbk"]Спрямо Македония трябва да се държим като с по-малко братче, а не като с враг. [/quote]
  Това е малко общо казано. Според мен със скопския режим ( а не с "македонците" трябва да се държим като с враг. Този режим се крепи на антибългарска основа, неговата идеология е антибългарска (а не антигръцка), самият "македонизъм" е замислен като антибългарски. Затова не трябва да има никаква отстъпка по отношение на историята ни, по отношение на правата на хората с българско самосъзнание в БЮРМ и по отношение на клеветите спрямо България.
  Останалото са идилични и носталгични веяния от възрожденско време.
  Не може да има компромис с режим, който не е променен и на сантиметър от антибългарските титовистки правителства на Скопие от 40-те до 80-те години на миналия век.

  Пазете се от доносника vesolr
 98. 98 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  [quote#90:"magnas"]Интересното ще бъде след 20 години[/quote]
  Просръбските антибългарски удбаши в Скопие са в процес на огладняване, което ще доведе до овълчване и озверяване като цяло на местното "древно" население. А и тези антибългари в министерските кресла в Скопие не си виждат лицата, нямат огледала - да се зърнат и в уплах от видяното да се запитат, ние защо така се държим, защо сме толкова гадни и невъзпитани към всички съседи? Много скоро всички тези "монументи" изтипосани в центъра на градчето Скопие, ще бъдат нарязани на скраб и продадени, все пак трябва и да се хапва нещо сегиз-тогиз. Много наши фирми ще приемат стоката от ръждясало желязо дори и без документи за произход.

  Пазете се от доносника vesolr
 99. 99 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  [quote#93:"sbk"]Спрямо Македония трябва да се държим като с по-малко братче, а не като с враг. [/quote]

  Категорично не! Край на подаръците, това не ги променя към нас. Каквото повикало - това се обадило, така....

 100. 100 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#97] от "GreenEyes":

  Също така не може да се държим с Македония така, все едно не сме прокарвали международната линия на Коминтерна и не сме карали българите от Пиринско да се наричат "македонци"в паспортите си! Гузми сме!
  Аз не говоря да отстъпваме от исканията си, а да имаме по-гъвкав подход - моркова и тоягата, нали. И да работим бързо, а не да се маем. Хабим много ресурси в обречени каузи като Сирия и Украйна, а сме изоставили Македония и З. Покрайнини, а точно сега му е времето да сме активни там. Иначе, ако само развяваме една прокламация, изпълнена със справедливи искания, ще си останем само с нея. Нека се молим Македония да не издържи до влизането на Сърбия в ЕС, или да не влезнат заедно, че тогава ще гледаме "Югославия отвръща на удара".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK