Брюксел одобри 11 млрд. евро помощ за Украйна

Жозе Мануел Барозу

© Reuters

Жозе Мануел БарозуЕвропейската комисия одобри днес пакет за икономическа и финансова подкрепа за Украйна на стойност поне 11 милиарда евро, предаде пресслужбата на институцията.


"Най-належащият приоритет за Европейския съюз е да допринесе за мирното решаване на сегашната криза при пълно зачитане на международното законодателство. Паралелно с това международната общност трябва да се мобилизира, за да помогне на Украйна да стабилизира икономическата и политическата ситуация", заяви председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу.


"Европейската комисия предлага днес пакет, имащ за цел да подкрепи ангажирано, включващо и ориентирано към реформи правителство в изграждането на стабилно и проспериращо бъдеще за Украйна. Това, което предлагаме, може да донесе обща подкрепа от поне 11 милиарда евро за следващите няколко години от бюджета на ЕС и базирани в ЕС международни финансови институции", допълни той.
Повечето от мерките засягат периода до 2016 г., уточни на пресконференция Барозу, цитиран от БТА. Той посочи, че украинците трябва да определят сами бъдещето си. Последните събития ни убедиха, че мирът не е гарантиран, добави Барозу.


Председателят на еврокомисията призова за мирно решение на настоящата криза. Трябва да бъдат уважавани правата на всички украинци, подкрепяме разполагането на международни наблюдатели, заяви той.


По думите му настоящата криза е предизвикателство за възможностите на ЕС за опазването на стабилността в региона. Оставаме готови за подписване на споразумение за асоцииране и търговско споразумение, добави Барозу.


Докато някои от мерките в пакета за подкрепа може да се осъществят бързо, други изискват допълнително планиране и подготовка.


Тези мерки са част от приноса на еврокомисията към европейските и международни усилия за подкрепа на икономическите и политическите реформи в Украйна и ще бъдат представени на държавните и правителствени ръководители по време на извънредната им среща в четвъртък.


Подкрепата ще се осъществи в координация с Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка и частично зависи от подписването на споразумение между Украйна и МВФ, посочва "Ройтерс".


Пакетът включва модернизиране на украинската газопреносна система и мерки във връзка с преноса в обратна посока, по-конкретно през Словакия.


Междувременно украинският финансов министър Олександър Шлапак заяви, че не изключва да продължи сътрудничеството с Русия за над 15 милиарда долара финансова подкрепа, но решението може да зависи от това дали Киев ще получи по-добро предложение от другаде. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK