ЕС е готов да подпише споразумение с Украйна тази седмица, обеща и финансова помощ

Украинци, живеещи в Брюксел, днес се събраха на демонстрация срещу Владимир Путин и руската намеса в Украйна.

© Reuters

Украинци, живеещи в Брюксел, днес се събраха на демонстрация срещу Владимир Путин и руската намеса в Украйна.Европейският съюз обяви, че е готов да подпише на 21 март политическата част от споразумението за асоцииране с Украйна, като обеща още на Киев финансова и енергийна помощ и визова либерализация, гласят заключенията на Съвета на външните министри на ЕС.


Съветът приветства предложението на Европейската комисия за временно премахване на митата за износа от Украйна в ЕС и заяви, че очаква подписването на политическата част от споразумението за асоцииране на 21 март в Брюксел, когато се провежда Европейски съвет.


Решено е също да се пристъпи към подготовка за подписване на останалата част от споразумението, което "потвърждава свободното и суверенно решение на Украйна да продължи по пътя на политическата и икономическата интеграция с Европейския съюз", продължава декларацията на министрите.
"Европейският съюз е готов да стои до Украйна и е ангажиран с това да предостави силна финансова подкрепа за нейната икономическа и финансова стабилизация", продължава текстът. Министрите препоръчват на Еврокомисията във взаимодействие с МВФ да осигури финансова помощ за Украйна, за да осигури нейната стабилизация и призоваха правителството на страната "незабавно да въведе амбициозен пакет от структурни икономически реформи, да активизира борбата срещу корупцията и да засили прозрачността на икономиката".


Според външните министри на ЕС Киев трябва да започне цялостна конституционна реформа, гарантираща спазването на правата на малцинствата и взаимодействие с регионите на страната, а също да пристъпи към подготовка на честни и прозрачни избори. Те отправят призив към ОССЕ да изпрати мисия от наблюдатели на "цялата територия на Украйна", които да отделят особено внимание на положението на националните малцинства.


Съветът на ЕС призова и за създаване на специална група от политически съветници за Киев от страна на Съвета на Европа за укрепване на демократическите институции и на гражданското общество в страната.


ЕС възнамерява да окаже на Украйна допълнителна енергийна помощ чрез диверсифициране на източниците на енергия, развитието на енергийната инфраструктура и повишаването на енергийната ефективност.


За улесняване на контактите между хората ЕС ще ускори работата по облекчаване на визовия режим с Украйна, се казва още в документа.


"Европейският съюз остава готов да подкрепи провеждането на диалог между Украйна и Русия. Настояваме Русия да предприеме стъпки за деескалиране на кризата, незабавно да доведе силите си до предкризисния им брой, а гарнизоните да бъдат в съгласие с международните ангажименти, да започне директни преговори с правителството на Украйна", пише още в заключенията на днешния Съвет на ЕС.


Външните министри на страните от ЕС се споразумяха днес и да наложат санкции, включително забрани за пътуване и замразяване на авоари, на 21 длъжностни лица на Русия и Крим. Те постигнаха съгласие за списъка на хората, на които да бъдат наложени санкции, заради ролята им в завземането на Крим от Русия и вчерашния референдум за отделяне на региона от Украйна и присъединяването му към Русия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK