В Twitter турският президент критикува блокирането на социални мрежи

Абдула Гюл

© Reuters

Абдула ГюлПрезидентът на Турция Абдула Гюл се обяви против блокирането на социалната мрежа Twitter в страната, като го направи от профила си в сайта, предаде "Ройтерс".


Именно защото държавният глава е активен потребител в Twitter, всички очакваха реакцията му. Заобикаляйки забраната, Гюл критикува решението да се спре социалната мрежа.


"Не може да се одобри пълното закриване на социалните платформи", написа той след съдебното решение за блокиране на достъпа в Twitter.
"Освен това, както десетки пъти съм посочвал, при достигнатото равнище на развитие на комуникационните технологии и без това от чисто техническа гледна точка вече не е възможно тотално да се блокира достъпът до използваните по целия свят платформи, каквато е Twitter", коментира той в няколко поредни туита.


Турският президент заяви, че само лични интернет страници би трябвало да се блокират, ако съд постанови, че неприкосновеността на личния живот е била нарушена. Той добави, че се надява, че блокирането на достъпа до Twitter няма да продължи дълго.Турция ограничи достъпа до Twitter ("Туитър"), няколко часа след като министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган заплаши да "изкорени" социалната мрежа, в която бяха разпространени записи на подслушани телефонни разговори, подронващи репутацията на правителството преди местните избори.


Съветът за информационни технологии и съобщения (BTK) в Турция посочи днес, че достъпът до Twitter е бил блокиран в съответствие със съдебни решения след подадени жалби от страна на граждани, че социалната медийна платформа нарушава неприкосновеността на личния живот.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Доброто и лошото ченге.

 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Този ще го играе доброто ченге. Планът е ако Реджеп прекалрно сгази лука да го смени тоя. А са ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Чакам ракцията на Ердоган. Обзалагам се, че ще е като на премиер-министър към бивш външен министър. Инак, браво на турския президент!

 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  А фейса кога.....?
  Като е казал А да каже и Б.....па народа да каже - ЯЯЯЯЯ се разкарай от тук бе ердогЪне.........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1257 Весело

  Twitter gibi )) каквото и да значи, звучи смешно....

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 6. 6 Профил на Gianpiero
  Gianpiero
  Рейтинг: 367 Весело
 7. 7 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дневник, можехте да преведета туитъра на Гюл. Искаме за знаем буквално какво пише в него, пък не всички знаем турски - той както знаем, не е един от офицялните езици в Европа..
  Аз го преведох с преводачката на Гугъл:
  "Също така, както вече споменах много пъти преди, в кулминацията на комуникационни технологии, като например Twitter днес по целия свят. /."
  Ъ??

 8. 8 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Путин и Медведев.
  Ердоган и Гюл.

 9. 9 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хмм.Дали 6те ме зарадва президента с едно позвъняване на Ердо? Едва ли.Ве4е са дадени новите DNS настройки za Twitter по Facebook.Няма проблеми.

  ne mutlu türküm diyene.
 10. 10 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Да спреш хората да влизат в социалните мрежи и интернет е все едно да спреш развитието и прогреса и според мен това не е редно.

 11. 11 Профил на bg_de
  bg_de
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Никъде го няма по света това нещо.Не,защото всеки на улицата има Фейсбук и Туитър,а защото това са основните начини хората да се свързват помежду си.Правителството на Турция къде мисли и в кой век живее ??...

 12. 12 Профил на lorde
  lorde
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Хаха, какъв безумец само!

 13. 13 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Малко на Клуни мяза тоя

 14. 14 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 963 Весело
 15. 15 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Youtube и facebook трябва да бъдат забранени и в нашата страна. Цензура за цензорите - а тези сайтове са цензори според нашите най-добри определения, а Youtube е рекетьор - в списъка на сайтовете, предизвикващи самоубийства или самонаранявания заради преследване или обиди! Потърсете, за да намерите колко рекетирани от Youtube питат как да се спасят от този рекет и до какви криминални действия са принудени да прибегнат, за да не плащат рекета! А facebook цензурира най-малко две революции в нашата страна (софийска пролет).

  Twitter и казуса с нарушаването на поверителността е сравнително нов - но безспорно има случаи, при които е нужно да се цензурира един или друг, и ако тези един или друг са хиляди, вероятно най-доброто решение е това. Против цензурата на мнения съм, но и против обиди, клевети, изнасяне на лични данни и друга поверителна информация! Никой не може да бъде записван против съгласието му. Против далаверите съм също - но къде е баланса, а и ако се хващат само далаверите на един, а на друг - не - няма баланс.

  Ако правилата на Twitter са лоши, логично следва цензура за целия сайт.

 16. 16 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#10:"Ангелина"]Да спреш хората да влизат в социалните мрежи и интернет е все едно да спреш развитието и прогреса и според мен това не е редно. [/quote]

  Влизане в социални мрежи като Фейсбук и Туитър от една страна и ползване на (влизане в) интернет от друга, са две съвършено различни неща. Второто никак не предполага първото. Първото обаче не може без второто. В интернет всеки може да си направи собствена страница и/или да предостави на други да си изказват мненията без да ги принуждава да се регистрират, да си правят профили с лични данни, без да банва когото и да било и така да осигури пълна свобода на изказ. Ако някой счита, че читателят няма как сам да прецени какво да прескочи, то трябва да чуе лошата новина -- пълна санитарност на интернета е невъзможна. Самата същност на интернета е свобода, която никой не трябва да се опитва да отнема чрез разни АCTA, SOPA и PIPA. Това е разковничето и тъкмо тази свобода трябва да браним, а не да я подменяме с привидната свобода дадена на някои, да ограничават много, много други, какъвто е случаят с Фейсбук, Гугъл, Туитър и тем подобни. Отнемане на свобода, регрес, е и, когато, за да публикуваш текст или понякога даже да четеш чужди текстове, да гледаш снимки, видео и т.н., се изисква да преминеш през специална процедура на регистрация. И в "Дневник" е така, ще кажат някои, но монстери като Фейсбук и Туитър дължат самото си съществуване на принудително събиране на лични данни от стотиците милиони, уж за целите на рекламни мишени, но, както даже и открито се призна напоследък, за още много други полу и направо нелегални цели. Съществуването на подобни контролиращи чудовища е недопустимо според мен и всяка стъпка в ограничаването им, в името на свободата на самия интернет, е добре дошла. Това би било наистина прогрес. Пак казвам, ограничаване не на интернета, а на онези като Фейсбук, Туитър, Гугъл и т.н., които злоупотребяват с него.


  Може много да се обсъжда как блог като този на "Дневник" би опазил територията си чиста от определени текстове, излизащи извън дадени правила, без да се нарушава ничия свобода. Може, например, модераторът да ги премества в отделна нарочна секция, може да ги скрива, давайки опция на тези, които искат да ги четат, да могат да го сторят. Разбира се, за който е решил, че му е нужна (за рейтинг ли там, за каквото и да е), нека има и регистрация, но тя да не е бариера и пред онези, които спонтанно решили да се изкажат мнение по темата. Като споменах "Дневник", хич и през ум не ми е минало да пледирам за промени тук. Блогове като "Дневник" са най-малкият проблем. Между другото, самият термин 'блог' е нонсенс, защото той съдържа всичко онова, което е интернет. Ама някой седнал и го организирал да е по-удобен за ползване от друг. Така и писател ползва средствата на езика, за да напише шедьовър, а пък друг да те отегчи до смърт.


  Винаги, при всяка технология, пазарът изисква ограничения, корпоративни тайни, скрита дейност, която консуматорът не вижда, но която е определяща за бизнеса. За да е бизнес дадена активност в интернет, и тя трябва да се подчини на тези общи пазарни закони. Проблемът е когато някой започне да превръща лелеяна от милиони свобода главно в средство за правене на бизнес, както е случаят с всички малки и големи социални мрежи в интернета. Това е разрушаване на същността на явлението (което е даже повече от технология), наречено интернет. Разрушаване на същностни страни на технологията, с цел максимална печалба, беше и стратегията на Епъл, които, наглед парадоксално, бяха съчетани с наистина ярки постижения в дизайна. Този Франкенщайн като че се оказа златна мина -- те се превърнаха във водеща, ако не във водещата, световна компания. Но не за дълго. Скоро се видя, че няма как да ограничиш изкуствено например обмена на файлове, за да извиваш, чрез такова деградиране на технологията, ръцете на потребителя, а конкуренцията да не възползва.


  Интернетът е същност несравнимо по-могъща и от свръхкомпания като Епъл. Нарушаването на основни принципи в него, на неговата свободна същност, особено с непременна цел печалба, могат да има катастрофални последици за всеки. Затова, ако в случая изобщо говорим за контрол, то контролът в интернета трябва да бъде единствено такъв, който да не се позволи на никого да отнема присъщата му свобода.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK