Сръбски вестник: Брюксел препоръча на Белград да спре работите по "Южен поток"

Сръбски вестник: Брюксел препоръча на Белград да спре работите по "Южен поток"

© ReutersЕвропейската комисия е препоръчала на Сърбия да прекрати работите по изграждането на газопровода "Южен поток" до момента на пълната хармонизация на проекта с европейското законодателство, съобщава белградският вестник "Политика", цитиран от БТА.


"Европейската комисия по принцип не е против проекта "Южен поток", защото е много важно да се увеличат начините и източниците на снабдяване с газ на Западните Балкани. "Южен поток" би бил още един начин, но не и нов източник на снабдяване с газ. Европейската комисия не е против газопровода, а против начина, по който се осъществява този проект", се казва в текста, цитиран от сръбските медии.


Брюксел подчертава още, че като всеки друг голям инфраструктурен проект в Европа, така и "Южен поток" трябва да има твърди юридически и регулаторни рамки и се добавя, че такива рамки още няма.
"Междуправителствените споразумения, подписани с Русия за "Южен поток", не съответстват на европейските закони, а тъй като една от компетенциите на комисията е да прилага законите на ЕС, тя ползва всички достъпни юридически средства, за да се увери, че газопроводът се развива и функционира при пълно спазване на законите на съюза", се подчертава в текста.


Позицията на Еврокомисията за "Южен поток" в случая със Сърбия не е изключение, "нещо повече, нито едно междуправителствено споразумение, подписано от Русия за "Южен поток", не съответства на законите на ЕС". Тази позиция остава непроменена както в случая с държавите членки на ЕС, така и за трети страни, включително за Сърбия", продължава позицията на Брюксел


В текста се подчертава, че в дългосрочен интерес на Сърбия като страна - кандидат за членство в ЕС, е да осигури участието си в проекта "Южен поток", като не нарушава основните принципи на европейските закони.


В същото време Еврокомисията насърчава Сърбия да работи за свързване с българската газопреносна система и припомня, че е отделила 14.2 милиона евро за този проект, който би допринесъл за развитието на енергийната сигурност на Сърбия.


В текста се посочва и че Европейската банка за възстановяване и развитие също е обещала да подкрепи този проект, ако Сърбия извърши преструктуриране на компанията "Сърбиягаз" в съответствие с правилата на ЕС, пише "Политика".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK