Какъв да стана, с какво да се захвана

Какъв да стана, с какво да се захвана

© ФБОИзбори 2022

Мрежата Евроактив, включваща онлайн медии за европейски въпроси, продължава поредицата "Проект на месеца", която представя успешни проекти, финансирани по линия на Кохезионния и структурните фондове на ЕС.


Българският проект за месец април от поредицата е образователната инициатива "Клуб Кариера" на Фондация на бизнеса за образованието, финансирана по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Миналата година представихме този проект в рубрика "Помагало", затова акцент на сегашния ни разговор с Невена Раковска, координатор на проекта, е развититето на инициативата, конкретните дейности по нея и съдбата на кариерните клубове след приключване на проекта.
---

"Когато тръгнах на училище, в мен нямаше никакво вълнение. Беше ми странно, страшно и чуждо." Така започва есето на четвъртокласника Мартин - един от участниците в конкурса "Защо уча", организиран от Фондация на бизнеса за образованието (ФБО).


Конкурсът е част от проект на ФБО по схема "Да направим образованието привлекателно за младите хора" на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд.
"Мина време и аз постепенно се привързах към обстановката, учителите и децата от класа. Свикнах с рутината на ежедневието... Сега мисля какъв да стана, като порасна голям", продължава Мартин. Първо искал да стане лекар, защото видял едно сляпо момиче и му домъчняло. После решил, че е по-добре да стане фотограф, но се притеснил, че тази професия къща не храни. И така нататък. Изглежда, че спонтанно родените идеи на Мартин изгарят твърде бързо.


Като порасна голям, ще стана


Основната идея на проекта на Фондация на бизнеса за образованието, одобрен през 2008 г., е да помогне на ученици като Мартин да изберат по-информирано в коя област да се развиват. Според координатора на инициативата Невена Раковска за учениците е много важно да получават адекватна помощ за избора си на професия още от ранна възраст. Когато един млад човек знае какви знания му трябват, той вижда и смисъл в ученето, е позицията на координатора.


През 2008 по програма на Министерството на образованието около 800 души, педагогически съветници в по-големите български училища, са преминали обучение за кариерни консултанти. "ФБО обучи консултантите съвместно с Националния педагогически център. Но това, че имаше обучени кариерни консултанти, не означаваше нищо. Имаше хора, готови да действат, но нямаше програма, която да ги задейства", обяснява Невена Раковска.


През септември 2008 г. екипът на фондацията прави проучване сред 610 ученици от 2 до 11 клас и 181 родители. Резултатите показват, че голяма част от учениците имат нужда от професионално съдействие, за да се насочат към подходяща кариера, а много от тях биха се обърнали към кариерен консултант и за да се научат как да бъдат по-конкурентоспособни.


Мотивирани от резултатите на проучването, в три столични училища - 96-о СОУ "Лев Толстой", ПГИЧЕ "Св. Методий" и 142-ро ОУ "Веселин Ханчев", са създадени клубове за кариерно развитие. "Работната хипотеза беше, че интерес към кариерните клубове ще имат само по-големите ученици, но за наша изненада желание да участват проявиха деца от почти всички класове – от втори до 11", разказва Невена Раковска.


Срещу рутината на ежедневието

"Обикновено педагогическите съветници водеха часовете по кариерно и личностно развитие", обяснява Невена Раковска. "Но много често имахме и най-различни гости – треньори, режисьори, научни работници, ветеринари, журналисти. Те разказваха на децата с какво точно се занимават, как протича ежедневната им работа. Децата задаваха въпроси и после правеха свои собствени проучвания", допълва тя.


Амбицията на проекта е да насочи вниманието на децата към разнообразни професии по забавен начин и чрез извънкласна дейност. Учениците имат възможност да посетят различни места – от дирекцията за ръководство на въздушното движение на софийското летище до учебния театър на НАТФИЗ. "В театъра един беше режисьор, друг беше гримьор, някои влязоха в роли, дадоха им костюми. Показаха им как се прави осветление, как се правят кукли, въобще всички дейности, свързани с театъра", разказва Невена Раковска.


В хода на проекта се появяват нови и нови идеи за професии, които могат да бъдат представени на учениците. Включително и традиционни български занаяти. "Една от учителките намери даракчия. Срещата с дядото беше като сблъсък за децата, никога не бяха виждали подобно нещо", спомня си Невена Раковска.


"Карнавалът на професиите" е друга дейност по проекта. "Децата проучиха различни професии, всеки си избра такава, която му допада или която познава от средата си. Снабдиха се с пожарникарски маркучи, униформи, шапки, каски, имахме лекари, архитекти, аплинисти, строители... професионалисти от всякакви области", обяснява Невена Раковска за парада на професиите. "Мисля, че беше освен приятно и полезно, особено за по-малките, защото за тях това беше първата подобна възможност да разширят спектъра си на познания за различни видове професии", споделя координаторът.


Кулминация на проекта е четиридневният пленер на изкуствата и професиите. Участие в пленера в град Априлци взимат 27 деца от трите училища. Те са учениците, които са се представили най-добре в конкурсите "Мечтата ми за училище" и "Защо уча", в който участва и четвъртокласникът Мартин. "Не беше изненадващо, че децата се интересуваха най-много от по-артистични професии или такива, които им даваха възможност за някаква сценична изява", разказва Невена Раковска. "Затова за пленера доведохме лектори по изобразително и приложно изкуство, литература, авторско писане и фотография", обяснява тя.


Предай нататък


Проектът на ФБО приключва през декември 2009. За голяма радост на Невена Раковска клубовете "Кариера" и сега функционират. "Наскоро се чухме с една от колегите и тя сподели, че групата продължава да идва", вълнува се координаторът. "Имат си неформално ядро от активисти, които се срещат и си измислят занимания. Най-инициативните са от по-големите ученици, очевидно е защо", допълва тя.


Виждането на Невена Раковска е, че не е задача на ФБО да настоява дейностите в клубовете "Кариера" да продължават на всяка цена. Училищата трябва да преценят до колко това се е оказала успешна и полезна практика и дали искат да я продължат, смята тя.


На въпрос дали ще търсят повторно финансиране за проекта Невена Раковска отговаря, че екипът на фондацията е имал идея да създаде подобни клубове в училища из страната. Кандидатствали, но предложението им не е било одобрено за финансиране. "Веднага се намериха, колеги от провинцията, които казаха, че са готови да работят за кариерни клубове", спомня си координаторът. Според нея, ако самите училища кандидатстват, биха могли да осигурят финансиране.


Да се даде "ноу-хау" на други хора, които биха желали да се занимават с подобна дейност, е една от основните мисии на проекта на ФБО. "В никакъв случай не държим ние да сме изпълнителят по проекти за кариерни клубове", заявява Невена Раковска. "Ние раздаваме материалите си, идеите ни са достъпни в интернет и участваме във форуми, където можем да популяризираме инициативата за кариерни клубове."


Предизвикателствата

Едно от основните професионални предизвикателства, пред което се изправил екипът на фондацията, било да се намери точният подход към учениците. "Създаването на помагала и материали се оказа доста трудно. Да се работи със студенти е едно, а с ученици – съвсем различно. Начинът, по който се изговарят нещата трябва, да е по-различен и съобразен със знания и интересите на учениците", обяснява Невена Раковска.


Другата голяма трудност е забавянето на оценката на проекта и превеждането на средствата по него. "За някои от дейностите не получихме финансиране, трябваше да променим и графика на проекта", разказва Невена Раковска. Отпаднал е например бюджетът за интернет сайт и ФБО решили проблема, като направили безплатен блог. Ако човек има желание, винаги се намира начин, е позицията на координатора, повторена нееднократно по време на разговора ни.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK