В ЕС вече се оформят лагери за бъдещия бюджет на съюза

Виктор Орбан и Матеуш Моравецки

© Reuters

Виктор Орбан и Матеуш МоравецкиПолша и Унгария са с близки позиции по новия бюджет на Европейския съюз, заяви полският премиер Матеуш Моравецки след среща във Варшава с унгарския си колега Виктор Орбан, предаде "Ройтерс".


"Позициите ни са много близки и може да се каже, че се сближават все повече", каза Моравецки, имайки предвид преговорите по новата бюджетна рамка на ЕС. "Имаме абсолютно еднакви позиции както по компенсирането на бюджетните загуби след излизането на Великобритания от ЕС, така и за финансовите приноси и целите, особено за кохезионната политика и общата земеделска политика", заяви Моравецки.


Унгарският премиер Виктор Орбан се съгласи с полския си колега, че позициите на двете им страни по бюджета на ЕС са близки и отбеляза, че Унгария и Полша не подкрепят орязване на земеделското перо в бюджета на ЕС. Орбан каза, че не е против създаване на нови пера в бюджета, но че това не е причина да се намаляват съществуващите.
ЕС трябва да вземе важни решения за излизане от миграционната криза след избирането на новия състав на Европейския парламент, допълни Орбан, цитиран от ТАСС.


На срещата на върха "в София ще обърна внимание, че имаме проблем с демокрацията. В момента главният политически въпрос е проблемът с миграцията, а сегашният Европейски парламент е избран преди кризата. Дали не е по-мъдро да изчакаме с решението за миграцията до избирането на нов Европейски парламент", попита унгарският премиер.


"За нас миграционният въпрос е най-важният. Главното е националният суверенитет. Само вътре в страната могат да се вземат решения кой може да живее на тази земя", каза още Орбан и подчерта, че за Унгария е крайно важен въпросът за охраната на границите.


"Полша и Унгария имат еднаква позиция по този въпрос (за миграцията)", заяви полският премиер Матеуш Моравецки. "Съгласувахме бъдещи стъпки по тази тема", отбеляза той и поиска да се прави разлика между икономически мигранти и бежанци. Моравецки добави, че е нужно да се създават подходящи условия на живот за хората в собствените им страни.


Двамата лидери заявиха, че държавите им помагат на хората в страни от Африка и Близкия изток за по-добър живот по родните им места, и настояха, че това е по-добър начин за справяне с миграционната криза, предаде "Асошиейтед прес". "И ние имаме сърца, сърцата ни не са от камък. Ние сме християнски народ, знаем какво значи ангажимент, какво значи да помогнеш. Обаче няма да можем да помогнем на никого, ако междувременно унищожим страната си", заяви Орбан.


И Франция не е доволна


Вчера в Брюксел френският министър по въпросите на Европа и външните работи Натали Лоазо каза на среща със свои колеги, че Париж "не може да приеме драстичното намаление" във финансирането на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, предложено от Европейската комисия в бъдещия многогодишен бюджет на ЕС, предаде "Франс прес".


Франция не може да приема драстичното намаление, което ще доведе до това Общата селскостопанска политика да поеме непропорционален дял от разходите по напускането на съюза от Великобритания, според Лоазо.


Тя се изказа по повод първия дебат на 28-те страни членки за бюджет 2021-2027 на ЕС и потвърди "несъгласието" на Франция с предложенията, поставени на масата в началото на май от еврокомисията.


Брюксел пледира за по-нисък бюджет на ОСП с 5 процента, от които около 4 процента да дойдат от частта на директните помощи за земеделските производители. Някои страни и европейски парламенти остават скептични заради начина, по който са представени тези цифри, и се страхуват, че те прикриват намаления в порядъка на 10 и 20 процента в реално изражение.


Сред министрите по европейските въпроси Франция може да разчита на многобройна подкрепа по този въпрос: Испания, Полша, Естония, Словения, Гърция, Словакия, Румъния, Унгария и Хърватия се противопоставиха на предложените мерки за съкращения, а Италия, Ирландия и Малта изразиха силното си безпокойство.


Само няколко страни начело с Холандия подкрепят намалението на фондовете за Общата селскостопанска политика в името на един по "осъвременен" бюджет.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Дали не е по-мъдро да изчакаме с решението за миграцията до избирането на нов Европейски парламент?", попита унгарският премиер.
  _______________
  Либертносните формации в Европейския парламент са прекалено големи и са изчерпани от към полза за европейците, те са креатури на няколко банки и корпорации на хранилка в ЕС! Хайде бутайте тази седянка!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Бойко е най-готин, така че за него най-много.

 3. 3 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Най-добре да няма вобще парламент. Решенията за политики да се вземат еднолично. Опозицията да се унищожи, и без това е вредна. От време на време някой референдум, но с въпроси от рода " искате ли това, или предпочитате да измрете от глад и нашественици?"

 4. 4 Профил на Radkov
  Radkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според мен ще бъде по-добре ако се изчакат да минат евро изборите и тогава да се прави бюджетът. Все пак новите евродепутати ще трябва да прилагат бюджета и да взимат решения по настоящите проблеми на ЕС.

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  В едно семейство има противоречия, а какво остава за такава голяма общност. Надяваме се, че ще се стигне до общо мнение.

 6. 6 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2408 Любопитно

  Интересно, защо България я няма в нито една група?! Къде сме ние?! А също и Германия?!

 7. 7 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Нас май не ни броят за членове, или бат Бойко е се е произнесъл- каквото каже началника!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 8. 8 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  На всекиго според потребностите

 9. 9 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Едно управление е добро, ако в рамките на всяко следващо десетилетие може да осигури осезателно подобрение в благосъстоянието на поне 80% от обществото, а на останалите поне да не го влоши.
  Това сегашното според мен по този показател не е добро. Което не значи, че европейската идея е лоша, просто трябва да се пресекат натрапените (от кого ли) подривни тенденции.

 10. 10 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Икономиката задоволява потребностите и ЕЦБ раздава евро на фирмите според това коя фирма колко потребности е задоволила

 11. 11 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 725 Неутрално

  "Само няколко страни начело с Холандия подкрепят намалението на фондовете за Общата селскостопанска политика в името на един по "осъвременен" бюджет."

  Нека да позная кои са другите - Швеция, Финландия, Дания, Австрия и макар и недиректно - Германия. Най-модерните и икономически най-силните страни, които трябва да пълнят голямата яма на Общата селскостопанска политика.

 12. 12 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  На всяка фирма според възможностите колко европейци може да издэржа

 13. 13 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Интересно, защо България я няма в нито една група?! Къде сме ние?! А също и Германия?!
  —цитат от коментар 6 на batzdravo


  България е против намалението на бюджета, но заема балансираща позиция и оставя Полша, Унгария и другите да свършат работата. Германия е за намаление, но е решила да носи тежкия европейски кръст (и да плаща) и ще се съгласи с мнозинството.

 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  Според интересите !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Интересно, защо България я няма в нито една група?! Къде сме ние?! А също и Германия?!
  —цитат от коментар 6 на batzdravo


  България е много голям НЕТЕН получател - като процент получаваме много повече, отколкото внасяме, поради което не искаме да се скараме с нито една от "групите", т.е. не вдигаме много шум и го даваме максимално дипломатично, и засега ни се получава.

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Ха на бас че ще се скарат за пари!

 17. 17 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#13] от "razor":

  Ако ти плащаш, ще се съгласиш ли непременно с мнението на онези, на които ТИ ИМ ПЛАЩАШ?
  Германия иска похарчените пари да доведат до икономическо развитие, затова държи парите да се инвестират - в наука, в индустрията, в инфраструктура, и затова държи на Кохезионната политика, а не просто де се напълнят повече джобовете на (примерно) полските производители на лук и ябълки.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Каквото и да си говорят става въпрос за пари. Особено за източноевропейците.

 19. 19 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2408 Весело

  До коментар [#13] от "razor":"България е против намалението на бюджета, но заема балансираща позиция и оставя Полша, Унгария и другите да свършат работата. "

  Казваш, поредното снишаване?!:-0


 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2408 Весело

  България е много голям НЕТЕН получател - като процент получаваме много повече, отколкото внасяме, поради което не искаме да се скараме с нито една от "групите", т.е. не вдигаме много шум и го даваме максимално дипломатично, и засега ни се получава.
  —цитат от коментар 15 на cristo_n


  Тъй, тъй, получава ви се. И до кога ще ви се "получава"?! И защо си мислиш, че защитаването на позиция е "каране"?! Или това е оправданието за липса на позиция и/или, страхливостта на некадърния да защити националните интереси?!
  До коментар [#15] от "cristo_n":

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK