Андрей Новаков: Принципът "пари срещу законност" в бюджета на ЕС няма да засегне България

Андрей Новаков: Принципът "пари срещу законност" в бюджета на ЕС няма да засегне България

© [[[© European Parliament - Audiovisual Unit]]]Предложеният нов механизъм за защита на бюджета на ЕС от финансови рискове, свързани със слабости в правосъдието, "вече предизвиква доста противоречия в Европейския парламент, ще предизвика и много такива в Съвета на ЕС. Аргументите в подкрепа на подобна идея са ясни, но истински важни се оказват аргументите против. Те са чисто практически и политически". Това заяви в интервю за "Дневник" българският евродепутат Андрей Новаков (Европейска народна партия; ГЕРБ).

През април той бе бе избран за главен преговарящ по основния регламент за европейските структурни и инвестиционни фондове след 2020 г. В началото на май Европейската комисия представи предложението си за нов многогодишен бюджет на ЕС за периода 2020-2027 г. В предложението има редица новости като спиране на еврофондовете за страни със слабо правосъдие, намаляване на средствата за някои от традиционните политики на ЕС (кохезионна и селскостопанска) и повече средства за сигурност, отбрана и иновации. Комисията предлага финансирането на общата селскостопанска политика и на политиката на сближаване да се намали умерено - и за двете политики с около 5%, - за да отразява новата реалност на съюз с 27 държави.


Точка за популистите


"Нека да си представим, че този регламент влиза в сила от утрешния ден. Непосредствените му адресати са държави в Централна Европа, в някои от които назряват евроскептични настроения. Разпоредбите на регламента предвиждат спиране на европейско финансиране при дефицити в принципа на правовата държава. Тогава се случват три неща: подсилват се аргументите на антиевропейската реторика на местно ниво; биват наказвани бенефициентите на кохезията – общини, бизнес, млади хора; антиевропейските настроения ще се отразят пагубно на резултата от европейските избори с основни победители крайните популисти и евроскептици", коментира Новаков.


По думите му трябва да се търси златната среда между опазване ценностите и принципите на Съюза и избягване на непоправими щети. "Просто трябва да потърсим други начини. Що се отнася до България, не съществуват никакви рискове от попадането ни в обхвата на регламента", допълва още евродепутатът, имайки предвид предложения принцип за пари срещу законност.


Пренабрежимо малко намаление
На въпроса в каква степен България ще бъде засегната от предвидените съкращения в кохезионната политика той отговаря, че "е прекалено рано за конкретни предположения, но поради огромната разлика, над четири пъти, между внесените в бюджета на ЕС средства от страната ни и получените през фондовете вероятно ще бъде пренебрежимо малко намаление".


Въпреки това Новаков се тревожи, че все още се чуват гласове, призоваващи за все по-мащабни съкращения спрямо всички, включително от негови колеги. "Ако примем, че след година преговори, постигнем намаление от средно 5%, вярвам, че за България то би било още по-малко и заради значителната по обем подкрепа, която получаваме по програми с директен мениджмънт в Брюксел, като "Свързана Европа" например", допълва евродепутатът.


По думите му Европейската комисия е дала повод за объркване и съмнения за това колко прозрачно е представянето на числата и има значителна разлика при пресмятането им в текущи цени или при включване ефекта на очакваната инфлация до 2027 г.


Опростяване


Новаков отбелязва, че европейският бюджет еволюира с нуждите и се адаптира добре, като включва нови приоритети, съхранявайки традиционните такива. Настоящата многогодишна финансова рамка възлиза на малко над 1 трлн. евро. Кохезионната и селскостопанската политики представляват приблизително 60% от този бюджет. Европейските структурни и инвестиционни фондове са близо 35% от седемгодишния бюджет. По думите му макар реално погледнато от предложението на еврокомисията да е видно, че делът на двете традиционни политики намалява, това не задължително означава намаляване на парите, особено при наличен по-голям бюджет и допълнителни приоритети като отбрана, сигурност и миграция.


"Както съм споменавал неведнъж, целта ми е размерът и пропорцията на следващия кохезионен бюджет за общините и бизнеса да са колкото се може по-близо до сегашните", допълва евродепутатът.


Попитан дали предложените съкращения на средствата за кохезия ще навредят ли на изпълнението на целите, лежащи в основата на политиката за сближаване, той отговаря, че "залогът става все по-голям и все по-уместен е не въпросът колко ще са парите в структурните и инвестиционни фондове, а как и за какво ще бъдат инвестирани те". "Задачата ни с колегите в европарламента е да отразим нуждите на общините. Такава ще е и позицията на Европейския парламент, както на първо време, така и в процеса на преговори със съвета и с еврокомисията".


Той припомня, че през 2015 г. с одобрението на 92% от евродепутатите Европейският парламент е приел инициираната от него резолюция за намаляване на административната тежест при работата с европроекти. В нея се предлага да се намалят драстично излишните изисквания при кандидатстването за финансиране, изпълнението на проектите и контрола така, че бенефициентите да предоставят по-малко документи, да губят по-малко време и средства.


"Настоях и за въвеждане на единен одит, с което да спестим на фирмите и на общините стотици часове труд и ресурси. Радвам се, че предложенията на Еврокомисията вървят в тази посока. Смятам, че с предстоящата ми работа по общия за Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) регламент, ще успея да се преборя за единен одит и одит, базиран на риска. Колкото по-рискован е бенефициентът, толкова повече проверки. За ниско рисковите трябва одит само веднъж. При извършването на одит да се използват електронните системи за отчитане на европроектите и само в извънредни случаи да се изискват допълнителни документи от бенефициентите. За случаите, в които еврокомисията смята, че одитните органи в държавата са свършили добра работа, одитът трябва да свършва на ниво одитен орган", казва Новаков.


България - пример за добри резултати


"Кохезионната политика е политика за всички нуждаещи се региони. Именно затова тя има защитници във всички държави. В Германия, Франция, Австрия или Холандия има десетки региони, възползващи се от европейското финансиране. Всеки такъв регион и всяка община са своеобразни адвокати на кохезията", коментира евродепутатът.


По думите му еврокомисарят за бюджета и човешките ресурси Гюнтер Ѝотингер е сред хората, които най-често споменават България като пример за добри резултати с европейски средства. "Самият той публично говори за това, че в кохезионната политика трябва да отпадне разделението на плащащи и харчещи държави. Всяко инвестирано евро на Изток или на Юг води до възвръщаемост в рамките на вътрешния пазар. Аргументът за това, че дадени държави просто харчат парите си в помощ на Югоизточна Европа е несъстоятелен. В момента България е пример за фискална дисциплина, бюджетен излишък, нисък публичен дълг и растяща икономика. А тези факти подсилват целия ЕС. Истината е, че в кохезионната политика всички държави сме нетни победители", посочва евродепутатът.


Червени линии


По думите му България със сигурност има червени линии както за многогодишната финансова рамка, така и за регламентите за кохезионната политика след 2020 г. "Европейският парламент също ще има своите червени линии, които, мога да ви уверя, ще са в подкрепа на кохезията. Всеки, който опита да вземе кохезионната политика в заложник на предстоящите преговори, трябва да се готви за сериозен отпор. Кохезионната политика не е ябълката на раздора в ЕС", подчертава Новакоя.


Неговата амбиция е да предложи допълнителни (към брутния вътрешен продукт) критерии като качество на транспортната инфраструктура, ниво на иновации, демография/обезлюдяване, бедност, социален напредък, регионална/младежка безработица и др. Тези показатели еврокомисията ще трябва да измерва на регионално ниво, а резултатите ще трябва да определят европейския бюджет за съответната държава, както и размера на националното съфинансиране. За мен това ще е правилният подход в духа на истинската кохезионна политика, допълва той.


По думите му много източници, сред които Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската комисия, Световната банка, "Индъстри уоч", рейтингови агенции, дават добри оценки за България и това е валидно от години насам. По-важното от чистото "усвояване" в страната обаче са реалните ефекти от европейските инвестиции върху икономиката, растежа, промишлеността, износа, туризма, търговията, създаването на работни места, съживяването на регионите и обръщането на тенденциите за обезлюдяване.


"Именно в тази връзка се радвам, че с близо 75% подкрепа европарламентът прие доклада ми, оценяващ резултатите от инвестициите в транспортна инфраструктура. Именно в пленарната зала бе дадена положителна оценка на големите инфраструктурни проекти в България", допълва Новакоя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2721 Весело

  "спиране на европейско финансиране при дефицити в принципа на правовата държава" - тоя еврод.петат си гледа купичката, в която е натрупал бая попара, да не се изпразва, а това, че спазването на закони е най-важното за едни равни права в ЕС, си го нарича подсъзнателно грешно решение!? Какво среда да се търси, като там където няма "дефицит" на правова държава дават пари и искат да отиват по предназначение, а не по проценти. Сложно МУ е на човека, но и сега ще излъжат пак, оправдавайки се с евроскептични настроените поданици, но не заради даваните "помощи", а заради бюрократи като него. Законите в БГ са врата, през която ще се научат да минават и в ЕС, и в Западните Балкани, благодарение на партийните тарикати.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Никога и нищо не засяга България, или поне така си мислим. За това и Родината е на такова равнище. Май цяла Латинска Америка вече е пред нас, с изключение на Венесуела. Може и някои Африкански държави в близкото десетилетие да ни настигнат.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Това го знаем много добре. Пари срещу законност е само за наказание на Полша, Унгария и други, които отказват да се подчиняват на глобалисткия и розово фашисткия диктат. Не е за такива като нас, където закон няма изобщо.
  Добрата новина е, че 12 държави от ЕС вече са в опозиция на германско-френския диктат и на всички проекти на дуото Макрон-Меркел. И този списък ще се разширява. Тепърва имаме да виждаме Италия какво ще направи с новото правителство. Тепърва санкциите на Тръмп ще удрят Германия и Франция.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Значи според въпросния евродупетат в страната ни цари пълно върховенство на закона. Интересно обаче защо тогава съдебната ни система се ползва с толкова изключително ниско обществено доверие, потвърдено в редица социологически изследвания през последните години. Съдебният произвол е дамга за годините на прехода.

  Според мен мерките, които предлагат от Брюксел, са крайно наложителни и тогава ще се види дали действително царят е гол.

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  Тоя ГЕРБ-ерски евро-депутат, леко се е объркАл...! Ако се орежат парите на крадливите ГЕРБ-ери мисля, че доста хора ще станат по-големи евро-оптимисти...!

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Естествено, че това няма да засегне България. Защото няма нищо общо със законността, а цели да накаже държави като Полша и Унгария.

 7. 7 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Чудно кого ще засегне тогава? Норвегия?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 8. 8 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  щото няма да има законност...

  Birds of a feather flock together.
 9. 9 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 679 Весело

  Вие сте печени тарикати. Ще ги изработите пак тия европейски данъкоплатци, нали така, Новаков ? Ще им приберете заедно с Пеевски пак паричките, а за "законност в БГ" те и ние ще има да чакаме до второ пришествие !

 10. 10 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 516 Неутрално

  то и Мануел Нуриега си мислеше някога такива работи ,ама ....

  гошо
 11. 11 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Според ЕС, тука проблеми с върховенството на закона нямаме. Значи директно да пратим Шиши за еврокомисар по съдебната реформа. Бааамуу и лицемерите не е истина.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 12. 12 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "3аНиЗа":

  То зависи от нас да искаме да се спазва закона. ГЕРБ ако ги оставиш, те закон не им трябва, закон им е тумбакът.

 13. 13 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Въпросът не е в парите. Въпросът е ние законова държава ли искаме да сме или гербаджийска?

 14. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  "Значи според въпросния евродупетат в страната ни цари пълно върховенство на закона."

  Нищо подобно не е казал дупетата, съвсем честно си обяснява, че
  "Непосредствените му адресати са държави в Централна Европа, в някои от които назряват евроскептични настроения."

  Въпросният регламент няма допирни точки с правото, има само красиви думи, всъщност е просто инструмент за сплашване на опърничавите. Ние сме послушковци и няма да ни дърпат паничката.

  Ако някой е очаквал наистина да се прилага обективно, излъгал се е. Боко и ко. ще си цоцат както и преди.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2552 Любопитно

  Според Новаков ,тук всичко цъфти и връзва ,ама не искат да ни приемат в еврозоната и Шенген . Първо банковия съюз.Защо ли?

 16. 16 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#7] от "emil 121 ПРЕВРАТАДЖИИ ПРОТИВ РЕФЕРЕНДУМА":

  "Чудно кого ще засегне тогава? Норвегия?"

  Полша, Чехия, Унгария, а ако много с репчи и Австрия.

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  А този наистина ли си вярва................?!Защото аз НЕ му вярвам!

 18. 18 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Наглите крадливи парцали ГРОП - те си имнат и план Б - ако ЕС им отреже парите - отиват да целуват задника на Путя и започват да строят АЕЦ БеляНЕ и ще им за джобни още поне 10 години. От нашия джоб - в техния

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 19. 19 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3381 Весело

  ,,....По думите му еврокомисарят за бюджета и човешките ресурси Гюнтер Ѝотингер е сред хората, които най-често споменават България като пример за добри резултати с европейски средства....,,

  Ма тука лилявите ореваха орталъка, че България давала лош пример

 20. 20 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Завършил електротехникум и югозападния в Благоевград и вече главен преговарящ.

  То бива да няма образовани калинки, ама чак такова нямане на нищо не прилича.

  Явно всеки дето е учил за нещо повече от пожарникар или физкултурник го смятат за голям мозък в тая партия.

 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3381 Весело

  До коментар [#15] от "джендър се крие в храсталака":

  ,,Според Новаков ,тук всичко цъфти и връзва,,

  Ми скрий са в храсталака и ти ве, чи пояж от плода му

 22. 22 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1215 Разстроено

  "Принципът "пари срещу законност" в бюджета на ЕС няма да засегне България..."
  Което не става с пари, става с много пари, както е известно.
  Обаче в БГ корупцията е бетонирана от ГЭРБ , БСП и присъдружни подобия , така че би трябвало да се пише: И принципът "много пари срещу законност" в бюджета на ЕС, пак няма да засегне България....

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Защото закона в България е над всичко ли или защото сме много важни за ЕС. Ако влезе в сила, ние трябва да сме първите наказани.

 24. 24 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 279 Весело

  Четейки последните 2 мониторингови доклади за правосъдната ни система, четейки онзиденшните констатации за нивото на страната ни по повод желанието за влизане в еврозоната /където всички ни порязаха категорично/ и знаейки начина на самото действие на правосъдната ни система ГАРАНТИРАМ, че освен Унгария и Полша, ние сме третите /дори очевАдно преди Австрия/ адресати на подобни мерки! :) Пък нека феновете на управляващите да си ги подкрепят, то затова им се плаща все пак :):):)

  П.С.; А въпросният евродепутат е такъв въздух под налягане, но това е друга тема на разговор ... :):):)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK