Еврокомисията иска приемът на мигранти да бъде условие за отпускане на евросредства

Еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу

© European Commision

Еврокомисарят по регионалната политика Корина КрецуЕвропейската комисия представи днес предложенията си за регионалното развитие и политиката на сближаване в ЕС след 2020 г., предаде пресслужбата на институцията.


Бъдещата политика на сближаване, позната също като кохезионна политика, разполага с бюджет от 373 млрд. евро за поети задължения за периода 2021 - 2027 г. В съобщението си Еврокомисията посочва, че ще продължи насочването на ресурсите към регионите, които трябва да положат най-много усилия, за да се изравнят с останалата част на ЕС.


Нови критерии


В рамките на политиката на сближаване се запазват трите категории региони: по-слабо развити региони, региони в преход и по-силно развити региони. За да се намалят неравенствата и да се помогне на регионите с ниски доходи и слаб растеж да наваксат изоставането си, БВП на глава от населението остава водещият критерий при разпределянето на средствата. Въвеждат се и нови критерии, за да се отчетат по-добре реалностите по места — младежка безработица, ниско равнище на образование, изменение на климата и приемане и интегриране на мигранти.
Регионите, които все още изостават по растеж или доходи (те се намират предимно в Южна и Източна Европа), ще продължат да получават значителна помощ от ЕС, се посочва в съобщението. Според него "чрез политиката на сближаване ще продължи да се инвестира във всички региони, тъй като много от тях в цяла Европа, включително и в по-богати страни членки, изпитват трудности при извършването на индустриален преход, борбата с безработицата и отстояването на позициите си в глобализираната икономика".


Комисията предлага също засилване на връзката между политиката на сближаване и европейския семестър (цикъл на координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС).


В изявлението се казва, че местните, градските и териториалните органи ще участват по-активно в управлението на средствата от ЕС, а повишените равнища на съфинансиране ще засилят усещането за съпричастност на регионите и градовете към финансираните от ЕС проекти.


Преобладаващата част от инвестициите в рамките на Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд ще бъдат за иновации, подкрепа за малките предприятия, цифрови технологии и модернизиране на промишлеността. Освен това ще бъдат предоставени средства за прехода към нисковъглеродна, кръгова икономика и борбата с изменението на климата.


Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви: "Днес предлагаме политика на сближаване за всички региони, при която никой не е забравен. Направихме така, че тя да бъде по-гъвкава, да се адаптира към новите приоритети и да защитава по-добре нашите граждани. Също така опростихме правилата и това ще бъде от полза за всички — от малки предприятия и предприемачи до училища и болници, чийто достъп до средствата ще бъде улеснен."


По-малко и по-ясни правила


Комисията предлага в следващия дългосрочен бюджет на ЕС правилата да бъдат опростени, за да има по-малко административни формалности и по-облекчени процедури за контрол на предприятията и предприемачите, които се възползват от финансиране от ЕС.


За седемте фонда на ЕС, управлявани в партньорство със страните членки, вече важи единна нормативна уредба. Чрез междинен преглед ще се определи дали са необходими промени в програмите за последните две години от периода на финансиране, като ще бъдат възможни малки трансфери на ресурси в рамките на програмите по фондовете на ЕС.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  Две красиви и млади мигрантки за мен, моля! И едно куфарче евросредства да ги издържам.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5626 Разстроено

  е сега вече ще ни спазарят за 40 сребърника. Гарантирано от ГЕРБ и ПатрЕотЕто !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Това си е чиста проба изнудване и възкръсване на дъблинския регламент!

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Бюрократите обаче отказват да разберат, че така си режат клончето. :)

  Мани Полша и Унгария, ми сега Италия ако се опъне и ще стане много интересно. Ми във Франция и Германия ако спечелят Льо Пенито и АФД-то.

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  Преди малко под друг материал написах:
  "На фона на тези писания се сещам, че европейските правила тросто се изнасилват. При цели четири /Вишеградски/ държави, плашат непослушните, че ще ги спукат, ако не вземат мигранти.
  Само Холандия твърдо е против нас в Шенген и пак не ни пускат.
  Да се чудиш защо, след като сами си викат мигрантите."
  Това са си двойни стандарти за единомислието.

  Еретик
 6. 6 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Ха....искали те. И аз искам ама няма, въпроса е дали ще мине .
  Щото тя комисията си иска ама Вишеградската четворка, Австрия и доста други нИщЪт.
  Германия може и да натиска ама и тя внимава да не спука грънцата от много натискане.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5626 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":

  За теб ще ти ги дадат барабар с тъщите щото си "юнак" !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5626 Неутрално

  До коментар [#6] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  В Германия обществото е на ръба на търпението.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Вземете си и мигрантите и парите, ние си имаме държава, в която не искаме да влиза всеки.
  Хората са най-важни. И не ни трябват нито мързеливи азиатци и африканци, нито бойци от Идил.
  Така само ще съкратите живота на ЕС...

 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Дебилно и алогично решение, честно!!!

  Който иска в ЕС, да кандидатства за виза! Аман от готованци! Тъпунгерите в администрацията на ЕС пак се простреляха в крака!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Не разбирам тази европейска толерантност към нелегално проникващи индивиди.

 12. 12 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 221 Неутрално

  На мен ми е напълно непонятно защо се предлагат неща, които очевидно няма да се случат и няма да бъдат приети от Съвета и то далеч не само заради Унгария. Все повече имам чувството, че тази ЕК просто си е поставила за цел чрез разединяващи предложения да подхранва антиевропейските настроения из целия ЕС. Колкото и да е конспиративно, няма друго обяснения за тези глупави идеи.

 13. 13 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1469 Гневно

  С тези си действия ЕК най-много да всее още по-голямо разцепление в Европа.
  За нас е по-добре да не приемаме никакви мигранти, защото цялото общество ще страда впоследствие, докато евросредствата отиват при отбрани люде.

  Panta rhei....
 14. 14 Профил на ibb54533880
  ibb54533880
  Рейтинг: 221 Неутрално

  След като властите искат да усвоят (присвоят) пари за приети мигранти, то поне да ги подбират от кои държави са. Защото европедалите изпращат само бежанци от затворите и лудниците за България. Във страната ни има предостатъчно престъпници и повече ни не трябват. Затова ако приемат то да бъдат майки с деца. Но мъже от Мароко, Африка, Пакистан и Афганистан не трябва да се допускат на територията ни. Защото ще бъде равносилно че все едно пускат на свобода в България тигри, лъвове и алигатори. Ако имаше сметка от приемането на бежанци, то краварите щяха да ги приемат всичките.

 15. 15 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 807 Неутрално

  С тези си действия ЕК най-много да всее още по-голямо разцепление в Европа.
  —цитат от коментар 13 на Molossian


  Абсолютно. На ЕК дори хибридната война на Путин не им трябва, за да настроят хората срещу себе си. Троловете от фабриката ще останат гладни.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 16. 16 Профил на ibb54533880
  ibb54533880
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Със право не ни приемат в шенген. Докато корумпираните в България пускат престъпниците да избягат от правосъдието и затворниците от затворите без проблемно, дори и от ЕС трябва да ни изключат. Защото еничарите живеят на гърба на всички хора в страната ни. Не е тайна че по високите етажи на властта съществува безнаказана корупция и престъпления.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1889 Весело

  егати европеиския кеф , днес в Лиеж много се радват

  гошо
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  До коментар [#16] от "ibb54533880":
  "Със право не ни приемат в шенген. Докато корумпираните в България пускат престъпниците да избягат от правосъдието и затворниците от затворите без проблемно, дори и от ЕС трябва да ни изключат."
  ===========
  Да бе.... Афгански боклуци и арабски може, наши - не.

  Еретик
 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#17] от "ibb54533880":
  "По подобен начин както Русия е продала на безценица Аляска на краварите,"

  Не може да прежалите тая пуста Аляска , която била продадена на безценица на краварите. Руснаците отдавна я прежалиха , но вие , русоробите не.
  Прави са тези които казват , че сте по-руснаци от руснаците.

 22. 22 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Според мен, един от жизненоважните въпроси, за оцеляването на ЕС е:
  " Какво се цели с непрекъснария натиск, от страна на ЕК, за приемане на бежанци от страни с доказано чужда култура и манталитет?" И това, при откровената неприязън, на определени държави с по-западно географско разположение, към държави, далеч по близки като манталитет и култура и география, от въпросните бежанци!
  А покрай тоя, нахлуват и много други, по-дребни, но съществени въпроси, които също чакат отговор!
  За ЕК, според мен, е логично и най-важно първо да реши проблемите на ЕС, а след това и на света!

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3345 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  Италия е наводнена с мигранти и подкрепя преразпределението.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5027 Любопитно

  Да видим правилата и тогава ще стане ясно дали са по-малко и по-опростени...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Dima Gromov
  Dima Gromov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не ви е нужен външен враг,нито тролове,нито новичок,сами вървите срещу благото на гласоподавателите си.За едни данъкоплатци и полицейски служители от Лиеж говоря,явно животът и спокойствието на европейците,не струват и пробит шекел?!!!

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8175 Неутрално

  Много условия станаха. Ние и по този параграф няма да получим нищо.

 27. 27 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  ЕС искат да отпускат средства според приема на мигранти. Добре ще приемем мигранти и ще ни отпуснат някакви средства,а после? Докато са живи тези мигранти ще ни отпущат евросредства или само да "захапем",а после гледайте си работата и се оправяйте с тях сами през следващите години. Не мерси не ни трябват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK