С бъдещите еврофондове България ще развива потенциала на малките населени места

С бъдещите еврофондове България ще развива потенциала на малките населени места

© Велко АнгеловТрябва да се опитаме в следващия програмен период чрез възможностите и на европейските средства, но и чрез националната ни политика за регионално развитие да търсим възможностите и на по-малките и периферните населени места да развиват своя потенциал. Това заяви Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, преди конференция, посветена на териториалното бъдеще на ЕС. Изказването й дойде, след като вчера Европейската комисия обяви предложенията си за кохезионната политика за периода 2021 - 2027 г.


По думите на Николова трябва да се намери кой е този специфичен потенциал и той да бъде подкрепен, така че да доведе до позитиви в икономическите резултати и до подобрение на живота на хората.


Тя отбеляза, че индикаторите за следващия програмен период трябва да следват малко по-интегрирана логика. "В настоящия програмен период са формирани основно фокусирано върху секторите. Когато развиваме една територия глобално и интегрирано с мерки, които са от различен тип, трябва да имаме и един интегриран индикатор от различен тип, който да показва наистина какво е развитието на територията вследствие на тези мерки и тези инвестиции, които правим", каза тя. По думите й с интегрираните индикатори в следващия програмен период ще може по-добре, от една страна, да се отчитат резултатите, а от друга, ще има възможност за по-голяма гъвкавост в инвестициите. Когато са фокусирани секторно индикаторите има ограничения по отношения на самия тип инвестиции, например трябва да бъдат само в околна среда или само в транспортна свързаност и други, обясни още Николова.
От една година насам говорим много често за концентрацията на ресурса в големите градове, която води до негативни тенденции, свързани с миграцията към големите населени места, оттам идва и проблемът с демографията и включително с обезлюдяване на цели територии, допълни зам.-министърът. Трябва да търсим възможността за подкрепа на всички територии в зависимост от нуждите и спецификата, каза още тя.


По думите й се появяват и нови предизвикателства в големите градове, например нужда от нови жилища там. Северозападна България, Северна и Централна България са с много лоша демографска тенденция, Родопите, Странджа, Сакар, това са региони, в които трябва да търсим какви са им потенциалите, какво точно можем да развием там, така че хората да останат и да имат възможности за развитие. Цялата политика за този програмен период доведе до концентрация на ресурси основно в големите градове, което се вижда и по икономическите им показатели и по миграционните процеси, отбеляза Николова.


Според нея една бъдеща регионална програма има по-добра перспектива да постигне по-добри резултати, ако се финансира от всички фондове от Европейската комисия, за да има по-гъвкав модел на финансиране на ниво регион.


Признание за България


Тя припомни, че България получава повече средства в сравнение с предходния програмен период, което според нея "е едно признание, че сме натрупали капацитета, за да можем да постигаме резултати. Те са видими за Европа и се търси възможност за подкрепа, за да постигнем по-бързо сближаването с по-развитите държави".


Николова обясни, че сега предстои политическият дебат на национално ниво и стратегическите решения, за да се възползва България най-добре от този ресурс. България може да разчита на над 1 млрд. евро увеличаване на подкрепата, но трябва да се изчака, за да се видят финалните преговори, допълни зам.-министърът.


По думите й се търси вариант за интегрирано въздействие, което би означавало, че на регионално ниво ще има много по-голяма възможност да се селектират най-приоритетните проекти за финансиране по програма "Регионално развитие".


В отговор на въпрос Николова обясни, че се търси и международен подход. Една от темите, които се дебатират, е принципът на сътрудничеството. Това означава, че в следващия програмен период междурегиналното въздействие все повече ще бъде в посока на цел на Европейската комисия. Това би означавало, че България ще може да партнира с други държави, за да изпълняват заедно съвместен проект със стратегическо значение за ЕС. Територията на България, ако има един Дунавски регион, ще може да се търси и взаимодействие с други държави, които да оформят проекти с дадена цел, каза още тя.


По думите й сега още на етапа на програмиране твърде много се ограничават някои възможности, което не позволява да се търсят различни решения при специфичните нужди.


Неравенства


Професор Фабрицио Барка, който е бивш италиански министър, изрази съжаление, че неравенствата в отделните държави са се увеличили. Има разделения например между хората от центъра и тези от перифериите, между градовете и селските райони, между бедните и богатите градове. Това създава усещането за изоставеност. Притеснявате се за образованието, здравеопазването, бъдещето на децата, това създава напрежение и поставя в риск съществуването на Европа, подчерта Барка.


Според него причината да се стигне до тази ситуация е, че забравихме за териториите и допуснахме грешката, която може да се обобщи с израза "един размер не пасва на всички". Добра политика за образование, за здравеопазване, за околна среда не може да се изготви и да се приложи еднакво. Направихме политика, която изглеждаше добре, но когато я приложихме, тя не беше добра за много други, каза още той.


По думите му решението на проблема е териториален подход. Нуждаете се от центъра, но трябва да го свържете, така че познанията от него да са полезни за хората, каза още професорът.


Според него много хора чувстват, че бъдещето им се е изплъзнало, но проблемите могат да се решат на местно ниво, ако хората бъдат овластени и това може да се постигне именно с кохезионната политика.


Той обясни, че в Италия съществува т.нар. отворената кохезия и всеки гражданин може да разгледа проектите – къде са направени, колко са средствата, кога трябва да завършат. Тази прозрачност за това, което носи кохезионната политика, е фантастична, посочи Барка.


Според него е необходим и по-модерен начин за управление, повече модерност в публичната администрация, което значи да не се използват тежки политики.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5338 Неутрално

  За селата - Стадиони !
  За обръчите - още милиони !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на bochko
  bochko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ма не думай бе!!? Некой лев ще стигне и до малките? Не ми се вярва!

  "Северозападна България, Северна и Централна България са с много лоша демографска тенденция, Родопите, Странджа, Сакар, това са региони, в които трябва да търсим какви са им потенциалите, какво точно можем да развием там, така че хората да останат и да имат възможности за развитие." ---> А това звучи толкова компетентно, че просто да онемееш!!! Ще търси тя!

 3. 3 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 650 Весело

  Централизирано не става. Трябва да се дадат повече права и правомощия на общините и кметовете, и трябва общинските разходи да бъдат обвързани с общинският бюджет, както и общинските съветници и управници да бъдат пряко избирани от хората които живеят там, а не да бъдат назначени от правителсвото.

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Те села не останаха . Няма какво да се прави в новия период , освен погребална инфраструктура !

 5. 5 Профил на Гадьо
  Гадьо
  Рейтинг: 781 Любопитно

  Предполагам София, ще е най-малкото населено място и отново ще прибере голяма част от средствата за метро и магистрали до морето и планините.

  Прост народ - слаба държава!
 6. 6 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 244 Неутрално

  По тия населени места след 10-15 години българи няма да живеят. В момента са смесица между цигански катуни и старчески домове....

 7. 7 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Втори стадион ли ще им строят или училище и детска градина? :-) Що пък не, чвижте какъв убав стана първия стадион.

 8. 8 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 684 Неутрално

  В малките населени места си имаха стадиони и градинки доста преди да влезем в ЕС, само дето вече хора не останаха там, вземат ли и тъмно сините да бягат, значи краят е близо.

 9. 9 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Те големите градове оправиха, пък малките ще облагородяват.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9128 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK