Томислав Дончев: Не може да има общо бъдеще в ЕС, ако разликата между бедни и богати райони расте

Томислав Дончев: Не може да има общо бъдеще в ЕС, ако разликата между бедни и богати райони расте

© eu2018bg.bg



Няма как да очакваме, че ще имаме общо и споделено бъдеще, ако разликата между бедните и богатите райони расте. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция на високо ниво за политиката по сближаване в следващия програмен период, която се провежда в НДК, предаде БТА.


Говорейки за кохезионната политика, по никакъв начин не можем да игнорираме проблеми като бежански натиск, младежка безработица, евроскептицизъм, необходимостта от това да реагираме на неочаквани кризи, за факта, че трябва да заделяме повече средства за сигурност, за отбрана. В същото време трябва да продължим да мислим за основния фокус и приоритет на кохезионната политика, свързан със сближаване, икономическо възстановяване, повишаване на конкурентоспособността на ЕС и основно - за намаляване на различията, посочи вицепремиерът.


"Въпреки великите достижения на съюза като такъв и ролята на кохезионната политика все още имаме над 10 пъти разлика между най-бедните и най-богатите райони. Всичко това, както и различните визии на държавите, членки на ЕС, за кохезионната политика и мястото й в бюджета на ЕС правят бъдещите преговори изключително трудни", подчерта Томислав Дончев. Той посочи още, че има въпроси, по които постигането на споразумение по Многогодишната финансова рамка (МФР) е почти невъзможно.




Само преди 10 години мислехме, че общият ни проект - съюзът, ни гарантира благоденствие, спокойствие и ни очакват безоблачно бъдеще и времена на растеж, но се оказа, че това не е така. Кризите обаче ни карат да бъдем по-силни, каза вицепремиерът.


По думите му дебатът за кохезионната политика трябва да започне с ясна диагностика на проблемите. Общият пазар - едно от най-големите достижения на интеграционния процес, все още е несъвършен и с дефекти. Постигнахме много за свързаността, но все още има райони в Европа, които са транспортно изолирани и буквално транспортни анклави, каза Томислав Дончев.


Той подчерта още необходимостта да се направи повече за околната среда с убедеността, че не трябва да товарим бъдещите поколения да плащат за днешните инвестиции. Започнахме да се справяме с младежката безработица, но въпреки това сме на път да генерираме едно цяло поколение, което е гневно на политиците. Кохезионната политика трябва да адресира всички тези предизвикателства, посочи вицепремиерът. Томислав Дончев посочи още, че за последните 10 години благодарение на членството в ЕС стокооборотът на България заедно с този на останалите страни членки е нараснал близо два пъти.


За да бъдем успешни, трябва да се реформираме както на национално, така и на европейско ниво. За това обаче трябва финансов ресурс, ноу-хау и политическа воля и трябва да сме наясно какво от това не ни достига. Ако обществото не припознава тези мерки, имаме ли морално право да му ги наложим, коментира вицепремиерът. Според него, ако не успеем да убедим обществото в това, което правим, няма да можем да постигнем целите.


Томислав Дончев подчерта също, че няма как да постигнем по-висока добавена стойност на инвестициите, без да опростим радикално пътя на парите до бенефициента. По думите му магическата формула на тази многогодишната финансова рамка е да се прави повече с по-малко.


В заключение вицепремиерът посочи, че ако елитът не успее да убеди гражданите в това, което прави, и достиженията до момента, и реформите, които се планират, ще бъдат неустойчиви. Няма как да очакваме, че ще имаме общо и споделено бъдеще, ако разликата между бедните и богатите райони расте, няма как да се борим с нашите глобални конкуренти, ако нашите предприятия не са достатъчно иновативни и конкурентоспособни, няма как да успеем, ако нашите младежи не са образовани и не им се даде необходимият старт на пазара на труда. Има различия, но да дадем отговора на всички тези въпроси е наша обща задача, подчерта Томислав Дончев. Той призова в духа на българското председателство за един честен дебат и баланс по темата, което ще бъде задача за всички през следващата една година.


Инструмент за налагане на политики


Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че темповете, с които увеличаваме общите политики на фона на ресурса, който сме склонни да отделим, са относително бавни. Според него дебатът между финансовите министри няма да е лесен, защото се иска да се запази ролята на преразпределение сравнително ниска, а същевременно се осъзнава в конкуриращия се глобален свят колко повече политики трябва в ЕС да се правят централно.


Горанов смята също така, че опитът кохезионната политика да се превърне освен в инструмент за инвестиции и в инструмент за налагане на политики в отделните държави по принцип е добър, но трябва много внимателно да се използва, за да не се остане с впечатлението, че еврокомисията се опитва да налага политики в държавите членки извън писаните правила.


Томислав Дончев: Не може да има общо бъдеще в ЕС, ако разликата между бедни и богати райони расте

© eu2018bg.bg


Според Горанов е твърде оптимистична амбицията в рамките на сегашния мандат да се постигне разбиране по кохезионната политика и общата финансова рамка. Това обаче не значи, че не трябва да опитваме, допълни той. Министърът посочи като добра новина това, че се е запазил достъпът на всички региони до кохезионната политика, защото противното е криело много рискове.


Много държави членки, особено донорите, не са щастливи от така предложения проект, аз го намирам за балансиран и се надявам преди началото на програмния период да постигнем този компромис, при който всички ще са еднакво недоволни, както при всяка успешна сделка, отбеляза Горанов.


Брюксел ще разговаря с всяка страна


По време на конференцията генералният директор на Генерална дирекция "Регионална и селищна политика" каза, че Европейската комисия е готова да разговаря поотделно с всяка държава членка по приоритетите и съдържанието на кохезионната политика до пролетта на следващата година, предаде БТА.


По думите на Марк Льометр ще се разполага с почти две години до края на 2020 г. за да има споразумение по бъдещите приоритети и съдържанието на кохезионната политика и нейното изражение в различните държави членки и региони. Според него така няма да има каквито и да било причини за отлагания и забавяния на следващия програмен период.


Смятаме, че 27-те държави членки заслужават ранно споразумение по многогодишната финансова рамка, каза още той. Според еврокомисията трябва да се направи междинна проверка на четвъртата-пета година, за да се види дали първоначално заложените приоритети все още са правилните.


Комисията е убедена в добавената стойност на Европа. Макар и това да стане в труден бюджетен контекст, ние предлагаме политика за всички региони със съществени средства, която е повече от всякога концентрирана върху най-бедните, каза още Льометр. По думите му тя трябва да остане ключовата политика за инвестиции и солидарност в рамките на инструментариума в ЕС.


Без съмнение има място за допълнителни усъвършенствания и за повишаване на добавената й стойност, допълни той и поясни, че при изготвянето й са водени от четири ключови представи - да я модернизират, да я направят по-динамична, по-гъвкава и да я опростят. Искаме по-интелигентна, по-зелена, по-добре свързана, по-социална Европа, каза Льометр и допълни, че трябва да накарат Европа да стане по-близка до гражданите си.


Еврокомисията предлага нов инструмент, който ще стимулира сътрудничеството между европейските региони по конкретни иновационни проекти, като ще се работи между по-силни и по-слабо икономически справящи се региони. Предлага се още твърдо да се заложи подкрепа в дългосрочен план на мигрантите в рамките на кохезионната политика и основно в частта за социална Европа, каза още той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 601 Любопитно

  Бъдещето ни е заедно със страните от източния блок в християнски съюз от Полша до Гърция .Директно да се черпи технологията от САЩ или Китай .Взаимно да се пазим от Русия и Турция.Виждам как бавно Германия,Франция,Белгия и Холандия се отделят встрани от другите страни в ЕС .

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3511 Гневно

  аман и от този . Я да каже години наред колко пари се насочиха към София , Бургас, Варна и Пловдив и колко например за Северозапада ???!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Томи, като говориш така вземи и обясни защо разликата между Видин и София расте! България е на челно място по неравенство в Европа и е малко тъпо да обяснява колко е лошо неравенството за Европа, след като не прави нищо за елиминирането му в собствената си държава.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3511 Весело

  До коментар [#1] от "tamplierr":

  Обърши си очилата дано видиш нещо по-ясно !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на nle14520109
  nle14520109
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Томе, а шефа ти има ли позиция по растящата разлика м/у бедни и богати в България?

 6. 6 Профил на nle14520109
  nle14520109
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Томе, а шефа ти има ли позиция по растящата разлика м/у бедни и богати в България?

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Прав си Томе. Обаче, като гледам построеното с парите на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ, колко е нетрайно направо ми спира душата. След перушината трябваше да започне да ни покарва козина, трябваше да потръгне на повече от близките до властта хора, А ТОВА НЕ НИ СЕ СЛУЧВА. Сиромашията и, Терминтал 2 не са неща за подценяване. Държавицата остана без деца, ЗАЩО, трябва да отговорите ВИЕ, вече толкова години сте на власт.

 8. 8 Профил на Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !
  Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !
  Рейтинг: 379 Любопитно

  Дончев, спри краденето и дай работа на работа на циганите (а не тояга както иска твоята префъцунена "половинка" Мелания ! )

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3918 Неутрално

  "Няма как да очакваме, че ще имаме общо и споделено бъдеще, ако разликата между бедните и богатите райони расте."

  А защо расте? Не е причината кохезионната политика на ЕС, а корупционната политика на "Обединените бекапета". Но явно вас ви устройва да нямаме общо бъдеще?

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4603 Неутрално

  И какво предлага Дончев? Уредена Европа да спре да се развива, защото шефът му си прави експерименти с възраждане на късния живковизъм?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  "Няма как да очакваме, че ще имаме общо и споделено бъдеще, ако разликата между бедните и богатите райони расте."
  Това се отнася и в рамките на България. В Северозапада ситуацията вече е дошла до "циу" (специфичен местен израз, когато работата е много зле, произхожда от звука, който издава въглен, хвърлен в кофа студена вода преди да изгасне) от празни приказки, подигравки и лошо централно управление.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5481 Неутрално

  След глупостите на жена му сега трябва да слушаме и неговите?

  klimentm
 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Искат повече пари от ЕС, за да може повече да си прибират парички в джоба.

  I'm back... for now.
 14. 14 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Популистки бъртвежи. София има ли общо бъдеще с прованса, или ще се размърдате ли за да няма България на две скорости? Още от древните империи, та до наши дни не е съществувала и няма да съществува държава или съюз, в които навсякъде да царува равенство и братство. Какво равенство искате, при положение, че тук масово цари корупция, злоупотреби, неприлагане на закони, липса на инвестиции, ниско КПД и т.н. и т.н.

 15. 15 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 976 Неутрално

  "Не може да има общо бъдеще в ЕС, ако разликата между бедни и богати райони расте"

  Не може да има общо бъдеще и в България. По същата логика.

 16. 16 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Ние и сами сме си виновни. Нивото на привлечените "преки чуждестранни инвестиции" ем ного ниско, а то ще помогне да наваксаме много по-бързо от еврофондовете.

 17. 17 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5859 Гневно

  Г-н Дончев ЕС не Вие виновен.....виновниса слабата и крадлива върхужка в България,безидейното ,роднинско "управление",некомпетентноста и ганьовщината.Както и погрешната теза за "оправянето"от поредният "голям брат"!

  До истината се достига с познание!
 18. 18 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  "Томислав Дончев: Не може да има общо бъдеще в ЕС, ако разликата между бедни и богати райони расте"

  Как би звучало това, адаптирано към българската реалност?
  Може би така:

  Не може да има общо бъдеще в България, ако ограбването и нарушаването на правата на едни от други расте.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 19. 19 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Ами напускай като не ти харесва.

 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  "Томислав Дончев: Не може да има общо бъдеще в ЕС, ако разликата между бедни и богати райони расте"

  Изключителен цинизъм е това да го каже един от виновниците за това неравенство.

 21. 21 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 641 Неутрално

  политиците огребахте общите каци , братята ви роми изгризкаха морковите , все едно сме преживяли 9 годишно нашествие на скакалци , достатъчно оправдание за мизерните заплати и бизнес-милиционерската тирания , дали не идва време тоягите да са по ваш гръб ?

 22. 22 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  Въпреки великите достижения на Съюза като такъв и ролята на кохезионната политика, все още имаме над 10 пъти разлика между най-бедните и най-богатите райони.
  Дончев каза.

  Ами г-н Дончев, много се краде в тази държава, Вие го знаете.
  Резултатът след десет години ГЕРБ е плачевен, въпреки непрекъснатите хвалби на лидера Ви! Последни в ЕС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! За този резултат най-малко е виновен ЕС!
  Вие сте единственият смислен човек там!
  Напуснете!

 23. 23 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 473 Неутрално

  И кой да дойде да ти развие сежерозапада бе, Дончев??

  Само за пари ревете и какво трябва да ви се даде.
  Но, да вземете и да свършите нещо...изобщо да не ви търсят.
  Иначе, на хранилката на Европа сте първи...и големи приказки ги редите за пред електората.

 24. 24 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#3] от "ivanko77":

  Изпреварил си ме с въпроса. Какво бъдеще има за България след като разликата между София и 150км по на север се увеличава? Гербавите простотии край нямат. Точно от както Граждани за Евразийска Регресия на България се овласти, разликата между Столицата и други региони получи голямо ускорение. Ще се опитам да намеря табличката на ИПИ където по години и по области се дават данни. Направо се вижда в кой момент София дръпва изключително бързо - по времето на ГЕРБ.

  Русофили, герберунгели и тръмпоидали, за мен са все един дол дренки!
 25. 25 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Томиславе, виден кадър на Граждани за Евразийска Регресия на България, защо Томиславе БГ не е сторила същото като другите Източно Европейски държави и не е отделила Столицата си в самостоятелен регион, като по този начин и заради високия столичен стандарт ще има повече средства за проекти в провинцията? Говориш че ЕС нямал бъдеще с такива политики, ама вие ГЕРБавите кукумицини водите точно политиката от която се оплаквате на Европейско ниво. На това му се вика шизофрения.

  Русофили, герберунгели и тръмпоидали, за мен са все един дол дренки!
 26. 26 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За Варна въпреки че е по-голяма от Бургас, парите са по-малко. ГЕРБавата политика беше и все още е за неглижиране на всичко северно от Балкана. С очите си видях в Румънска Добруджа много табели по пътищата обясняващи кога пътят е бил реновиран с европейски средства, видях и колко по-добри са им пътищата. От наша страна, почти няма да видиш табели из Добруджата. Апропо, преди няколко месеца Румъния заведе дело срещу БГ че не спазвала задълженията си по Дунавската Конвенция и не поддържала фарватера от 3 години. За булеварди и метро в София парички се намират, ама да пуснат драгите по Дунав - йок.

  Русофили, герберунгели и тръмпоидали, за мен са все един дол дренки!
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13277 Неутрално

  Приказки ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 349 Весело

  "Няма как да очакваме, че ще имаме общо и споделено бъдеще, ако разликата между бедните и богатите райони расте. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев"

  Томи, това е поредното изключително гениално твое изказване! А защо и откъде се получава такава голяма разлика между бедните и богатите райони в Европа???

  Една от основните причини е, че богатите райони ги управляват по-добре кадърни хора, има правосъдие и малки нива на корупция и престълност, високи нива на образование, наука и производителност, а в бедните райони управляват некадърни и корумпирани политици, имат високи нива на престълност и ниски нива на образование и производителнист!

  Томи, време е да си отговориш България в бедните или богатите райони попада, и да си дадеш самооценка - на себе си, на ГЕРБ и на българските политици като цяло.

  После приказвай общи приказки, които нищо не значат....

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9945 Неутрално

  А ти искаш и нас да ни направят богати. Няма да може , докато крадете повечето пари от Брюксел.

 30. 30 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Сит на гладен вяра не хваща

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 31. 31 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  "Томислав Дончев: Не може да има общо бъдеще в ЕС, ако разликата между бедни и богати райони расте"

  Ами разкарайте бре, некадърници. От тъпите руски проекти в главите ви, имате ли изобщо време да мислите за България?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK