България трябва да помисли как да улесни достъпа до фондове, смята експерт от Eврокомисията

Иван Иванов, Андриана Сукова, Витория Алиата ди Вилафранка

© Юлия Лазарова

Иван Иванов, Андриана Сукова, Витория Алиата ди ВилафранкаПонякога има усещане, че това финансиране не помага на гражданите, не е от полза за тях. Това заяви Витория Алиата ди Вилафранка, директор в генерална дирекция "Регионална и селищна политика" на Европейската комисия, при представянето на законодателните предложения на Европейската комисия за политиката на сближаване за периода 2021-2027 г.


"От една страна, мисля, че сте прави, като казвате, че използването на европейски пари е много тежко нещо и за самите бенефициенти е тежко бреме, и ние поставяме акцента върху опростяването, тоест да орежем бюрокрацията. И България също трябва да допринесе, да помисли как да улесни гражданите да имат достъп до фондовете, да опрости правилата. Средствата не са за министерствата. Финансирането не трябва да се управлява само от министерствата, а имаме партньорски принцип и финансирането трябва да се разпределя чрез партньорства между правителството и гражданското общество, предприемачите. Има някои задължителни елементи, но на всички заинтересовани трябва да им се чуе гласът във вземането на решения", подчерта Вилафранка.


Европарите не се харчат "както някой си е решил"


По думите на Андриана Сукова, заместник генерален директор в генерална дирекция "Заетост, социални въпроси и приобщаване", държавата има много голяма отговорност в изпълнението на програмите, но е контролирана за спазване на финансовите правила. Всяка година одитният орган в България прави регулярни проверки. Еврокомисията също изпраща свои одитори. Не може да провери всички проекти, но прави заключения доколко системата за управление и контрол е надеждна и ако има нарушения, прекратява плащанията и прави корекции, обясни Сукова, добавяйки, че "европейските средства не се харчат просто както някой си е решил".
По думите й анализът на 2007 – 2013 г. е показал, че 9 млн. души годишно са получавали подкрепа през европейския социален фонд. "Не съм съгласна, че хората не получават подкрепа", каза още Сукова, като подчерта, че контрол съществува и понякога са били спирани програми по за няколко години.


Предизвикателство за България


За България еврокомисията е решила да получи увеличение от 8% на средствата за кохезионна политика, заяви Вилафранка, изтъквайки, че това е голямо предизвикателство за страната.


Мисля, че комисията много храбро и честно постъпи. Знаете, че финансирането за кохезионната политика бе орязано с 10%. Можехме да сме по-скромни, да кажем за всички държави членки се отнася това, но не го сторихме. Направихме различни изчисления и стигнахме до извода, че най-добрият начин да се разпределят средства е да се види какво е било развитието на регионите в продължение на няколко години и какви са нуждите на базата на критерии – безработица, миграция, криза, допълни Вилафранка.


Защита на кохезионната политика


Иван Иванов, директор на дирекция "Централно координационно звено" на Министерския съвет, коментира, че дебатът за новата многогодишна финансова рамка е различен от дебата преди седем години. "Тогава имахме предизвикателство в лицето на финансовата криза. Много различен е и от този преди 14 години, тогава планирахме бюджет във времена на благоденствие и бяхме решили, че е дошъл краят на историята", заяви Иванов.


Не може да игнорират проблеми като Брекзит, миграция, необходимостта от повишена сигурност, не може да се правим, че те не съществуват, но Европа трябва да продължи да инвестира, ние отделно сме малки страни и ако не останем обединени, гласът ни ще се чува много по-малко, допълни Иванов.


По думите му за пръв път е трябвало да се защитават достиженията на кохезионната политика. Имаше усещане за отбрана, да повтаряме, че тя носи резултати, въпреки че имаме страни, които са по-консервативни по отношение на бюджета и вноските, имаше консенсус, че тази политика работи, допълни Иванов.


Парите стигат бавно до бенефициента


Според него продължават да се срещат трудности, има усещане, че парите стигат бавно и трудно до бенефициента и като председател на Съвета на ЕС България е извела като приоритет да направи тази политика по-достъпна.


"Имаше консенсус между всички държави членки – кохезионната политика трябва да продължи да бъде за всички региони", каза Иванов, като обясни, че има риск, ако бъде сведена само до най-бедните, да се маргинализира и една част от страните да загубят интерес да участват.


Според него ключово послание е, че политиката за сближаване се нуждае от радикално опростяване, защото има свръхконтрол и дефицит на доверие, което води до свръзастраховане и до нейната недостъпност до обикновените граждани.


Трябва да се засили връзката между кохезионната политика и европейския семестър, но много страни казаха, че това трябва да се гради на базата на стимули и да не се компрометира дългосрочният инвестиционен характер, както и че кохезионната политика не трябва да става заложник на условия, които нямат пряко отношение към нейното изпълнение.


Той подчерта, че е много важно в следващата една година да се приключат поне основни параметри на многогодишната финансова рамка, защото ще има нова еврокомисия и за да осигури ранния старт на програмния период.


По думите му администрацията е много по-прозрачна и информацията сега е много по-достъпна, отколкото в началото, но все още за хората е трудно да се ориентират в документацията, в правилата, все още битува страх да не сбъркаш, което води до презастраховане. Тази култура на комуникация, на партньорство не се възпитава със строги правила, тя трябва да бъде осъзната от двете страни, допълни Иванов.


Сукова коментира и предложението за "Европейски социален фонд плюс", за който в новата многогодишна финансова рамка е идентифицирана сумата от 01.2 млрд. евро, или около 27% от общия кохезионен бюджет. Той се нарича "плюс", защото включва два дяла, които ще се прилагат пряко на европейско ниво – програмата за заетост и социални иновации и европейската програма по здравеопазване.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 569 Неутрално

  По важно е как да спре разграбването на евро пари ... ама това трябва ние да си го оправим няма как отвън да ни подредят къщичката ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Парите по европрограмите стигат до наши хора и такива платили си 20-50%.

 3. 3 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Европрограмите са соц. метод за дотиране на некадърни и крадливи хора. Оставете нормалните хора да правят бизнес, без да им спускате 1000000 регулации, и ще има за всички. Колкото повече задушавате кадърните и читавите, за да спонсорирате партийните отреп.ки, толкова повече ще се разпадат обществата.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 4. 4 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ама той достъпът е улеснен - за справка зърнените олигарски в Добричко. До дребните фермери пари почти не стигат, но до зърнените босове няма празно. Непрекъснато се говори за диверсификация във финансирането, след това някой изкарва едни камиони и комбайни на пътя и потушаваме напрежението като оттегляме предложенията. Няма лошо да ходиш на Сейшелите, ако си си изкарал парите с работа, но на практика при тях се получава двойно финансиране - веднъж на пазарен принцип и втори път от дотации. Еврофондовете би трябвало да са за развиване на възможности в дадена област, а се превърнаха в задължителен атрибут на вече проспериращи пазарни сектори.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  Истината е че над 20 000 се занимават пряко в централни или регионални Управляващи органи. Две трети от процедурите са с пряк получател. Община, агенция , социален партньор и тн. Изпълнителеите на големите неща можем да ги сведем до 4-5 ....дори 10 в зависимост от големината. В проектите за бизнеса има много ,много смущаващи неща. Добра е идеята за РЕРИОНАЛИЗИРАНЕ на Европейските пари. Тоест да имаме по 4 оперативни програми. Това София няма да го позволи . Градът живее от централизацията и се опиянява от нея. Самата София се крие зад ...огромна група бедни общини , за да продължава да е получател на Европейски средства.

 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2869 Весело


  Госпожа Андриана Сукова, в средата на снимката някакси определено ми вдъхва доверие.

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5202 Неутрално

  "Парите стигат бавно до бенефициента"

  До точно определения от власта

 8. 8 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Е тука си много прав. Цяла Източна Европа е отделила столиците си в самостоятелни региони, като по този начин за провинцията остават повечко парички от кохезионните фондове. Изключение правят само Балтийските нации, чиито столици са прекалено малки за да бъдат представени като самостоятелни и...България. А ГЕРБ никога няма да се осмелят да направят това което Поляци, Румънци и други са направили. София пак ще бъде пришита към по-бедни общини, като по този начин изкуствено ще се занижи стандартът и пак ще засмуква лъвския пай от еврофинансирането. Северна България ще има да чака до второто пришествие. И така.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Все искаме повече пари, а нямаме капацитет да ги усвоим или ги раздаваме на наши хора.

 10. 10 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Достъпа до фондове е много лесен за определени хора :-)

 11. 11 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  30 години се дават пари за заетост'" , а няма един науìл се да посади едно дърво , една роза,...Напротив изрязаха столетни дървета за да се насадят някакви "клечки".

 12. 12 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  30 години се дават пари за заетост'" , а няма един науìл се да посади едно дърво , една роза,...Напротив изрязаха столетни дървета за да се насадят някакви "клечки".

 13. 13 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 728 Неутрално

  По някога има усещане, че това финансиране не помага на гражданите, не е от полза за тях.

  Това не е усещане . За гражданите то е факт . И не понякога , а постоянно .

 14. 14 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 728 Неутрално

  "От една страна, мисля, че сте прави, като казвате, че използването на европейски пари е много тежко нещо и за самите бенефициенти е тежко бреме, и ние поставяме акцента върху опростяването, тоест да орежем бюрокрацията. "

  Сетила се мара да се побара . Това де факто е признание , че раздаването на европейските пари е с нарочно отежнена процедуро , прикрита под форма на загриженост за предпазване от разхищение на ресурса . Но при всички положения , създаването на пречки пред ползвателите на субсидиите , облагодетелства бюрокрацията . А един от законите на Мърфи доказва , че бюрокрацията се самопроизвежда в подходяща хранителна среда . А законите на мърфи са известни далеч преди създаването на Еврофондовете и само малко е нужно да бъдат осмислени . Просто да се четат като вицовете .

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Любопитно

  Много добра препоръка,но нашите "убавци" мислят само колкото се може повече да се източи от евро-фондовете чрез най-различни мръсни схеми!

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Любопитно

  До коментар [#1] от "danvan":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Прав сте,но не виждам как тези които цоцат от евро-фондовете сами да си "спрат кранчето"?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK