Добра идея ли е правилото "пари срещу законност" да важи за отпускането на еврофондове

Добра идея ли е правилото "пари срещу законност" да важи за отпускането на еврофондове

© ReutersВ Полша местните власти са под обсада. Откакто дойде на власт през 2015 г., партия "Право и справедливост" многократно се опита да отнеме от финансирането и правомощията им. Например със законодателство, което би позволило на правителството да контролира парите им и би попречило на независими кандидати да се изправят срещу големите партии на местни избори. Това пише в статия за "Политико" Роберт Бедрон, кмет на полския град Слупск, основател на Кампания срещу хомофобията и член на Конгреса на местните и регионалните власти в Съвета на Европа.


Тези планове в крайна сметка бяха осуетени от гражданското общество и независимите медии в Полша, но въпреки това "Право и справедливост" продължава да връзва ръцете на местните власти. През май националното правителство оряза заплатите им в опит да покрие скандал, предизвикан от собствените му министри.


Има обаче още една заплаха за възможностите на местните органи да защитават демократичните ценности от управляващата партия. И тя идва от Брюксел. Скорошното предложение на Европейската комисия за многогодишния бюджет на ЕС може сериозно да навреди на местните власти в Полша – най-силната и може би последната крепост на демократичните ценности и върховенството на закона в страната.
Подкрепата за ЕС в Полша в момента е сред най-високите в блока въпреки антиевропейските политики на "Право и справедливост".


Оттеглянето на финансова подкрепа за страните, които не спазват върховенството на закона, е опасно предложение. То рискува да подкопае подкрепата за европейския проект сред избирателите и ще затрудни изключително много полските демократични сили в защитата на проевропейския дневен ред.


Тази мярка освен това ще има значителни последици за местните власти, тъй като евентуално намаляване на еврофондовете ще ги направи по-зависими от парите на централното правителство.


Политиките на "Право и справедливост" явно нарушават основни европейски ценности и отговорът на ЕС трябва да е не само ясен и политически ефективен, но също и социално отговорен. Той трябва да е насочен към нарушителите, а не към местните общности, особено в по-слабо развитите региони.


Орязването не е отговор


Дори и Брюксел да се откаже от тази конкретна идея, намаляването на разходите на ЕС за регионално финансиране в степента, предложена от еврокомисията, може да създаде също толкова заплашителна ситуация.


ЕС трябва да реформира бюджета си, особено на фона на очакваната загуба на британската вноска след Брекзит, но сегашното предложение да се намалят кохезионните фондове с 10 до 15% е движение в грешната посока.


Не е тайна, че решението за прехвърляне на финансиране от Централна към Южна Европа е политически мотивирано. Полша и Унгария са сред най-засегнатите и ще загубят най-малко 23% от кохезионните фондове в сравнение с предишната бюджетна рамка.


Тази стратегия има своята политическа цена. Много е вероятно тя да задълбочи съществуващите икономически, регионални и геополитически разделения в момент, когато Европа не може да си позволи разлом между членките на еврозоната от останалата част на блока или пък между Запада и Изтока.


Бариери


Според автора по-добра идея е еврофондовете, които биват спирани заради нарушения на основните ценности като върховенството на закона, да бъдат достъпни за местните власти, компании и неправителствени организации чрез управлявани от ЕС програми. Това може да се случи без участието на националните правителства и ще изпрати силен сигнал към политиците, че обхватът на властта им, включително и финансовите им средства, ще пострадат, ако не спазват европейското право.


Друг положителен ефект от подобен план би бил да се насърчат местните усилия за развитие и да се даде на обикновените европейци по-силно усещане за връзка с Брюксел.


За тази цел според автора е необходимо повече еврофинансиране, което да бъде насочено към слабо развитите региони и което да може да бъде приложено от местните правителства. Тези фондове трябва да бъдат разпределяни от европейските институции колкото може по-независимо и директно, а получаването на еврофондове да стане по-малко конкурентно. Да се позволи само на ограничен брой водещи кандидати да се възползват от фондове би оказало негативен ефект върху регионите, които са вече в и без това трудна икономическа ситуация.


Според автора има редица бариери, които пречат на по-слабо развитите региони да се възползват напълно от финансирани от ЕС проекти, например националните регулации за разпределението на еврофондове, липсата на персонал, езиковите бариери, като всички те задълбочават регионалните неравенства.


Подобна теза наскоро изказа и Михаел Шнайдер от Европейския комитет на регионите. Според него трябва да се гарантира, че регионите имат думата и че процесът не е централизиран в държавите членки. Еврокомисията се надява новият многогодишен бюджет да бъде одобрен преди изборите за Европейски парламент през май 2019 г. Вероятността това да се случи тогава обаче е малка.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 454 Неутрално
 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Не дали е добра.
  Задължителна трябва да бъде.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Интересно кой решава какво е върховенство на закона.

  Ако питаш поляците - те ще кажат, че има върховенство на закона. Ако питаш Брюксел те ще кажат, че няма. :)

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  За съжаление повече от 11 години членство на България в ЕС показват, че при нас нищо друго, освен санкции не работи и не ни вкарва в пътя....

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1962 Неутрално
 6. 6 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 355 Неутрално
 7. 7 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Проблемът е, че такава формулировка е субективна и може да стане предлог за натиск.
  Днес може от Брюксел да са прави по отношение на Полша или България, утре може да не са и Брюксел да използва тоягата "върховенство на закона" да принуждава да се приемат неприемливи за определена държава закони. Тогава демократичността при взимането на решения отива на кино.

 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1338 Весело

  Стигнах до "основател на Кампания срещу хомофобията" и спрях да чета.
  Нататък всичко е кристално ясно, пък и предпочитам да се наслаждавам на писъците на турболибералчетата не в преразказ, а в цитати.

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3392 Неутрално

  Ний тая власт да не сме я взили със "законност"! Ако щете давайте мангизи, властта завещана ни от Сталин не пущаме. Ще пиврякате малко за законност и пак ще развържете кесиите. Власт не се купува и не се продава, само се взема.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  На пръв поглед идеята наистина е добра - хем "наказва"лошите правителства, хем поощрява местната власт.
  Само че, на какво осн0вание следва да смятаме, че местната власт не е корупмпирана, та нали обикновено, която партия/коалиция печели националнитен в повечето случаи повтаря резултатите и в местните избори. А за да може ЕС ефективно да контролира търгове, изпълнение и плащания, ще трябва да се обзаведе с такава администрация, че разходите по нея да станат много големи и да намалят ефективността на програмите.
  И друго, при наличие на съмнения или сигнали, кой ще ги разследва, къде ще се гледат делата - пак там, където (както е в нашия случай) лошите имат надмощие.
  Така че идеята, да бъдат наказвани държавите без нормално работеща стдебна власт не е чак толкова лоша. В края на краищата, опичайте си акъла за кого гласувате и ще има фондове и за вас, мързи ви или още по-лошо, вие сте антиевропейски настроени и си избирате някакви идиоти, защо европейския данъкоплатец да трябва да ви поощрява.

 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 679 Неутрално

  В римското право има железен принцип - никой не може да получава права от противоправно поведение. Значи е доба идея.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 13. 13 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Не е добра идея, защото никой няма да получи пари. В никоя държава.

 14. 14 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Ако критерий беше върховенството на закона, България не би трябвало да получи нито лев от Брюксел.

 15. 15 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Стигнах до "основател на Кампания срещу хомофобията" и спрях да чета.Нататък всичко е кристално ясно,
  —цитат от коментар 8 на pag


  Епа щом го пускат тука чиляка, значи е в съзвучие с Ценностите на др Сорос. В биото пише че е колекционер на уманитарски дипломи. Между другото "completion diploma of School of Human Rights at Helsinki Committee for Human Rights (2006)"
  https://bit.ly/2B35ENR
  Членувал в партия гендери, дето на по - предишните избори вкарали депутати. Даже имали депутатка - трансгендер
  https://en.wikipedia.org/wiki/Your_Movement

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 323 Неутрално

  ""Политико" Роберт Бедрон, кмет на полския град Слупск, основател на Кампания срещу хомофобията и член на Конгреса на местните и регионалните власти в Съвета на Европа."

  - Чудесно представяне на автора, комай достатъчно. Като додрапа поне до ЕП, ще продължа да го чета. за Европейския съвет не става въпрос.

  п.с. За Политико - „Как в Русия произвеждат (дез)информация?“ - http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/kak-v-rusiya-proizvezhdat-dez-informatsiya

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 323 Весело

  Интересно кой решава какво е върховенство на закона.Ако питаш поляците - те ще кажат, че има върховенство на закона. Ако питаш Брюксел те ще кажат, че няма. :)
  —цитат от коментар 3 на realguru  До коментар [#3] от "realguru":

  Как кой бре? ГОСПОД - Политбюро, пРезидент, или поне назначаващите ГРЕВИО... :)

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4060 Любопитно

  До коментар [#7] от "Котаракът на Шрьодингер":

  че такава формулировка е субективна и може да стане предлог за натиск.
  ====$====
  Това е западно европейския начин за узаконяването на правото чрез финансови лостове .
  Така англосаксите превръщат и най анти хуманната и мръсна идея в легитимно право.....
  За съжаление такава е и рутинната идея в структурата на Брюксел. ...
  Бавно но уверено , тази гео политическа клика пълни джобовете на нуждаещите се хора и държави ,за да прокара дългоочакваните си имперски цели....
  Този период е осеян с примамлив демократизъм ,солидарност и приятни за ухото лозунги .....
  Европа все още тъпче този окаян и обречен на опасна несигурност път....
  Път чиито последствия са вече непредвидими и очаквани на принципа "ден да мине ,друг да дойде".....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 323 Весело

  В римското право има железен принцип - никой не може да получава права от противоправно поведение. Значи е доба идея.
  —цитат от коментар 12 на Nil satis nisi optimum  До коментар [#12] от "Nil satis nisi optimum":

  - Приватизаторите на "прехода получиха права, много. Да приватизациите не бяха противоправни. Бяха престъпни. :)

 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Естествено, че идеята пари срещу законност е важна. Тя дори не е само важна. Баз тази връзка еврофондовете вредят, защото нарушават конкуренцията и пораждат корупция. Капитализъм с еврофондове като комунизъм с демокраци.

  подпис
 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Естествено, че идеята пари срещу законност е важна. Тя дори не е само важна. Баз тази връзка еврофондовете вредят, защото нарушават конкуренцията и пораждат корупция. Капитализъм с еврофондове като комунизъм с демокраци.
  —цитат от коментар 20 на Иван К


  Те така или иначе еврофондовете нарушават конкуренцията и пораждат корупция дори и в една Франция. Естествено нивата на корупция са доста по-малки отколкото при нас.

  Но пък нарушаването на конкуренцията и изкривяването на пазара си е сериозно. Особено в сектора земеделие. Френските и гръцките фермери както знаем ако няма увеличение в дадена година и стачкуват. Направо разглеждат липсата на увеличение все едно някой им краде от честно изработения залък. :)

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  Много добра е идеята, особено за България, където всеки иска да върви през просото, вкл. управляващите.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  Много добра е идеята, особено за България, където всеки иска да върви през просото, вкл. управляващите.

 24. 24 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Така е горе-долу !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3214 Неутрално

  А Бенчо как ще си купи кола?

 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  И си избирате някакви идиоти, защо европейския данъкоплатец да трябва да ви поощрява.
  —цитат от коментар 11 на tsvetko_51


  Това важи ли за тези идиоти/правителства, които приемат мигранти на кило. :)

  Що трябва те да бъдат поощрявани. Както върви Швеция ще се напълни с араби и като свършат там парите след 20-30 год. ще плъзнат по другите държави.

 27. 27 Профил на Angel Stoichèv Dimitrov
  Angel Stoichèv Dimitrov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Изглежда правилно.

  https://iconomicabg.blogspot.com
 28. 28 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Ако няма върховенство на закона, то еврофондовете създават основно корупция и подкопават в дългосрочен план устоите на ЕС.
  Така, че който иска да получава пари - ще трябва да се научи да спазва правилата!

 29. 29 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#11] от "tsvetko_51":

  "Така че идеята, да бъдат наказвани държавите без нормално работеща стдебна власт не е чак толкова лоша."

  Да, не е лоша, ма тогава би трябвало и на Бат Бойко да спрат кранчето, щот съдебната система у нас е.... Обаче той нали им е послушничък, как сега да го лишат от бонбонки? Та се получава малко нещо произвол - на едни ще спират, щото не слушкат, на други ще позволяват да цоцат, щото слушкат. Мммм... не звучи добре.

 30. 30 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 634 Весело

  Определено изглежда правилно. Синтезирано може да се обобщи така - еврофондове ще получават само общините, където кметовете и мнозинството от общинските съветници са от "Демократична България". Другите не, защото при тях управляват хора, които изобщо не зачитат върховенството на закона и евроатлантическите ценности :)

  Бог да благослови Америка за България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK