България ще получи 230 млн. евро за по-добро водоснабдяване

България ще получи 230 млн. евро за по-добро водоснабдяване

© Цветелина Белутова, КапиталЕвропейската комисия приветства подписаното вчера споразумение между "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" (ФМФИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБРД) за установяване на първия подкрепен в рамките на политиката на сближаване финансов инструмент, насочен към сектора на водоснабдяването и отпадъчните води в България.


Благодарение на 115 милиона евро от Кохезионния фонд и от национално съфинансиране заедно с допълнителни ресурси на ЕБВР и от частни източници подписаното споразумение се очаква да осигури инвестиции в размер до 230 милиона евро и да предостави достъп до финансиране на 16 регионални водоснабдителни предприятия. С това финансиране операторите ще могат да осигурят експлоатацията и модернизирането на своите съоръжения за водоснабдяване и пречистване на отпадъчни води.


Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви: "Това споразумение показва, че чрез финансовите инструменти може да се увеличат ползите от инвестициите в рамките на политиката на сближаване и в сектора на обществените услуги. Благодарение на това споразумение 220 хил. български граждани ще имат достъп до по-добро водоснабдяване, а 1.5 милиона ще се възползват от подобрено пречистване на отпадъчните води."


За периода 2014 - 2020 г. над 1 милиард евро от Кохезионния фонд ще бъдат инвестирани за по-добро водоснабдяване и пречистване на водите в България.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  Кога ще спрат супервредното хлориране на питейната вода в София ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3623 Весело

  България ще получи 230 млн. евро за по-добро водоснабдяване

  И кой го цръцна тоя фейк?

  България ще "получи" точно 115 млн. евро.

  Останалите са заем, т.е. дълг.

  Абе, джурнализете, ма четете функционално грамотно собствените си материали, плз!
  Ако пък така и така сте решили да си бичите пропагандицата - то тогава поне редактирайте съответно съдържанието.
  Щото тя иначе конфузна излазя.
  То вярно, че мат'рялът чете, при това през пръсти, само заглавията, ама н'ъл професионализъм, туй, онуй, високи стандарти и прочее алабаланици ...

 4. 4 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Можеш ли да ми посочиш peer-reviewed изследване в научно издание с висока репутация, което показва, че хлоринирането на водата е "супервредно"? Също така, наясно ли си, че водата се изследва за вредни химически съединения, които при конкретни обстоятелства могат да се появят заради хлорирането, редовно?

  Имам и тангентен въпрос - някога боледувал ли си от холера, дизентерия или тиф? А искаш ли?

 5. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Малка сума, като се има предвид какви хидроинжинери имаме!

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Гневно

  До коментар [#2] от "Jumbo Jet":

  Ти хейтиш . Аз поставян един много тежък проблем с питейната вода в София.
  Къде ви събират просто умът ми не фго побира.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Голяма далавера се задава. От сега виждам некачествено изпълнение и прибиране в джоба на поне половината от парите.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Гневно

  До коментар [#4] от "Адекватно мислещ":

  https://www.medbio-bg.eu/bg/statii/vredata-ot-hloriranata-voda
  Повече си търси сам.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Гневно

  До коментар [#4] от "Адекватно мислещ":

  От дизинтерия са боледували в различна възраст и в различна степен всички софиянци - ти от софия ли си ?
  А ти от рак искаш ли да боледуваш ? Или твоите деца ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Гневно

  До коментар [#4] от "Адекватно мислещ":

  Ти някакъв учен ли си - химик , биолог, медик , КАКВО СИ !?!?!?
  Учените от цял ​​свят са ангажирани в проучването на този проблем. Те свързват много опасни заболявания с попадането в човешкото тяло на хлор или други вредни продукти, които се получават след хлориране. Такива заболявания включват: рак на черния дроб, рак на дебелото черво, рак на стомаха, рак на пикочния мехур. Но може да се появят проблеми не само на органите на храносмилането, но и при други важни органи, един от които е щитовидната жлеза. В този случай, попадайки в организма на човека, хлорът измества по-малко активния йод, тъй като те са от една и съща група на Менделеевата таблица /и двата елемента са от халогенната 17 група на Менделеевата таблица /. След като йодът бъде изместен от всички негови съединения, щитовидната жлеза остава без него, а той е жизнено важен за нейната работа. Това е една от основните причини за епидемията от ендокринни заболявания, която се разраства през последните години.

  Хлорът може да бъде причина за сърдечни заболявания, анемия, хипертония, атеросклероза. Хлорът също изсушава кожата, дразни лигавицата на очите, разрушава структурата на косъма (косата става вяла, чуплива и започва да пада по-лесно)

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jumbo Jet":

  Като човек с приличен стаж във ВиК сектора, мога да ти кажа, че там положението е повече от зле...!
  Колкото до тези пари, пак ще потънат в проектиране и изграждане на никому ненужни канализации и пречиствателни станции по градчета на гъза на географията. Просто, при изграждане на канализация и пречиствателни станции, се краде най-много. Тук-там може да подменят и малко водопровод. Естествено, с най-калпавите и евтини материали... За спазване на технология и качествено полагане и дума не може да става.
  Дори и в момента на улицата, където живея, подменят водопровод. Не мога да ти опиша, за каква некадърност и мърлявщина става въпрос. Изпълнител е една от онези фирми, дето името им завършва на "...строй", собственост на успелият млад бизнесмен...!
  Ако нещо не ти е ясно, питай...

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#11] от "tww09306483":

  Прави снимки и пуска в нета

 13. 13 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  в статията споменато ли е, че финансирането на тези "16 регионални водоснабдителни предприятия" ще го платите през сметките си... щото, такова било едно от условията... за пет кинта и нещо/ кубик в края на 'водната реформа", разправяше другарката Лилянка

 14. 14 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 811 Разстроено

  По-голямата част от тия 230 милиона евро ще бъдат откраднати, а "за по-добро водоснабдяване" ще си останем с чакането, но пък цената на водата със сигурност ще се вдигне.
  Ще дам конкретен пример: 2017 година, подмяна на основен водопровод на ул "Акад. Борис Стефанов", София, около 200 метра участък, "Софийска вода", стойност на проекта 1.13 милиона лева. Пред очите на изумените жители на квартала, тръбите бяха извадени и поставени наново, същите! Тези тръби са поставени през 2006 година и би трябвало да се сменят след 50 години, тоест към 2056 година... Парите обаче са "усвоени" от "Софийска вода", с любезното съдействие на община София и РДНСК.
  ГЕРБ, сър!

 15. 15 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Кои са дружествата, които ще усвоят парите и кои ще са проектите на чиято база е офермана крайната необходима сума?
  Питам най-вече за канаизация, защото това е голям голям проблем.....

 16. 16 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Какво да търся? Тук няма нищо. Това спокойно може да е написано от осмокласник. Дай ми НАУЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ. В издание с РЕПУТАЦИЯ. Което е подкрепено с ДАННИ. И има отдолу ПРЕПРАТКИ.

  В даскалото ми преди години изискваха по-добри статии да правим за домашно, отколкото е тоя бълвоч, който си споделил.
  Нула. Точно нула е това, което си дал.

  И не, не съм химик. Просто не съм малоумник като теб.

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Хах, продължаваш с глупостите. Случаи на дизентерия годишно в СТРАНАТА има по няколко десетки, почти всички от които са по Черноморието. В София случаите се броят на пръсти. Преди десетина години имаше 40 случая наведнъж (които нямаха нищо общо с водата) и стана епидемия. 40 при население два милиона! Колкото до глупостите, че хлоринираната вода водела до рак, къде го прочете това? Можеш ли, отново питам, да дадеш КАЧЕСТВЕНО ИЗДАНИЕ, КОЕТО ГО ТВЪРДИ? Щото аз по-долу ще ти дам качествени източници, които твърдят обратното. Ще забележиш, че моите имат ПРЕПРАТКИ, за разлика от твоите простотии. Не ти ли писна под всяка статия да ти доказват, че си кретен? Просто престани да говориш глупости и седни да прочетеш малко по темите, по които си мислиш, че имаш някакви знания.

  https://www.cancerwa.asn.au/resources/cancermyths/chlorine-cancer-myth/
  https://digital.library.adelaide.edu.au/dspace/handle/2440/103463

  Дори напротив - показват ясно точно това, което ти казах горе - при конкретни обстоятелства хлорът може да реагира с други съединения във водата и да произведе вредни свободни радикали, трихалометани. НО ВОДАТА СЕ ИЗСЛЕДВА РЕДОВНО ЗА КОЛИЧЕСТВОТО ИМ.

  Връзка между хлор и рак има, и то само КОРЕЛАЦИОННА, А НЕ КАУЗАЛНА, при поглъщане на вода от хлорирани басейни. Която вода има много по-високо съдържание на хлор! Което няма нищо общо с питейната вода.
  https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es903593w?prevSearch= %5Bauthor%3A+Plewa%5D&searchHistoryKey=

  Но ДОРИ изследвания в качествени издания с качествени източници, препратки, подкрепящи ги данни и прегледани от колеги специалисти еднозачно да показваха, че рискът от рак се повишава при хлорирането на водата, то ПАК щеше да е по-умно да се хлорира тя! Дизентерията, холерата и тифът са УБИЙСТВЕНИ болести, които причиняват жестоки епидемии, убиват масово, особено млади деца и възрастни хора и някои от най-тежките световни пандемии през вековете са били причинени от тях. В противовес имаме рак, който евентуално ще се появи при малък процент хора почти изцяло в силно напреднала възраст (най-важната детерминанта за абсолютно всички видове рак е възрастта) и често е лечим.
  Дори не са близо едно до друго според обществена опасност.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Гневно

  До коментар [#16] от "Адекватно мислещ":

  Тия пинизи не на нас - виж какво пише за България конкретно !!!
  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX :52014DC0363

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Парите ще отидат при "нашите" кметове.

 19. 19 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ахахах, ами хайде, нека видим. Четем изцяло доклада и стигаме до данните долу, където ясно си е написано всичко. Нас ни интересува замърсяването от химически съединения, причинени от хлорирането на водата, което се проявява с наличие на трихалометани, както и аз по-горе съм написал.

  От доклада на ЕК:

  Качество на питейната вода — големи водоснабдителни системи За целите на този доклад е прието, че е налице пълно съответствие със стойностите на параметрите когато над 99 %[18] от анализите съответстват на изискванията.
  Химични параметри
  Равнищата на съответствие са високи, но са малко по-ниски от тези за микробиологичните параметри. Всички държави членки са отчели равнища на съответствие над 90 % с изключение на три държави членки: Унгария (за параметъра арсен), Ирландия (за параметъра трихалометани[19]) и Литва (за параметъра флуориди).

  Всички държави имат съответствие над 90%, с изключение на Ирландия за ТРИХАЛОМЕТАНИ. С други думи, в България конкретно с тези замърсители проблем няма. Нещо повече, ако отвориш проклетата таблица най-долу, която не знам дали имаш достатъчно акъл, за да разбереш, ще видиш, че в големите водоснабдителни зони в България, което включва И СОФИЯ, има ДО 99% СЪОТВЕТСТВИЕ с изискванията за наличие на химикали!!! Докладът ти казва точно това, което и аз - в София проблем с качеството на водата НЯМА и то редовно се контролира!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK