Жители на Чепеларе ще протестират в София срещу закриването на местната прокуратура

Жители на Чепеларе ще протестират в София срещу закриването на местната прокуратура

© Надежда Чипева, КапиталЖители на Чепеларе отиват на протест в София срещу закриване на Районната прокуратура в града. Митингът ще се проведе пред сградата на Висшия съдебен съвет в петък от 11.30 до 14.00 часа, предаде смолянският вестник "Отзвук".


"Поканата е към всички, които са против начина, по който се осъществява съдебната реформа и по който функционира съдебната система в България. Сезирали сме ВАС с жалба срещу решението на ВСС. Очакваме решение на ВАС за спиране на решението и за законосъобразността му", каза адвокат Тонка Динчева – председател на Инициативен комитет за защита на човешките, гражданските и съюзни права на гражданите на община Чепеларе.

Жалбата във ВАС е срещу решение на Пленума на ВСС, взето на 19 юли 2018 г., с което, считано от 1 януари 2019 г., Районната прокуратура в Чепеларе се закрива и преминава към Районната прокуратура в Смолян, като в Чепеларе ще бъде разкрито Териториално отделение към РП - Смолян.


"В решението не се сочи правното и фактическо основание, на което се приема. Не е посочена нито правната норма, овластяваща административния орган, нито фактически основания, които да я обосноват. Конституцията в чл. 133 разпорежда, че организацията на съдилищата, на прокурорските и на следствените органи се извършва със закон, а не с решение на административен орган, какъвто е ВСС. С решението от 19 юли се изменя структурата на съдебната система, като се закриват органи и разкриват нови. С това изменение пряко се нарушава изискването за функционално съответствие между структурите на съдилища и прокуратури", пише в жалбата до ВАС. Според подписалите я адвокати ВСС не е компетентен да вземе такова решение, а това е от компетентността на Народното събрание. Районна прокуратура - Чепеларе, обслужва община Чепеларе, която включва и част от курорта Пампорово.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  И аз не съм съгласен с начина по който се прави ( пардон НЕ прави:)) съдебната реформа у нас, но иначе гласувам с две ръце за всеки съкратен прокурор - дотолкова не си вършат работата, че е необходима пълня подмяна на личния състав и еднозначно редуциране на броя.

 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Не може всяка община да е с всички възможни държавни служби

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  От една страна местните прок-чета са част от мутр. пейзаж
  От друга страна централизацията в никакъв случай не подобрява състоянието. Демек, само със закриване или разкриване нищо нема да се подобрява, а само отбиват номер

 4. 4 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Конституционният съд даде зелена светлина за тези промени. Така че този аргумент е невалиден.
  За желаещите да бъдат съкращавани магистрати, в случая прокурори, и това няма да се случи. Юридически прокуратурата там ще бъде закрита, но прокурорите ще си останат по места - разликата е, че няма да има шефове, т.е. административният ръководител и заместниците му ще станат редови прокурори (демек ще им падне заплатата и малко от егото). Ще има съкращение и на административен персонал - ето тук е проблемът на местните, тези хубави служби рядко се заемат от случайни хора, там са децата и съпругите на известни сред местното население лица (кметове, полицейски началници, партийни особи и т.н.). Ще повикат, повикат - пък ще им мине. Не е приятно да те съкратят, но обществените отношения търпят развитие. Това трябваше отдавна да се случи. Защото не е нормално разликите в натовареността на отделни съдилища и прокуратури да е в пъти, а заплатата да е една и съща.

 5. 5 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1717 Весело

  За 3500 души останали чепеларци дайте сега петима прокурори и десет души администрация....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK