Орязването на еврофондовете ще е подарък за популистите, предупреди Ципрас

Алексис ЦИпрас

© Reuters

Алексис ЦИпрасАтина ще се противопостави на орязването на средствата за селскостопанската и регионалната политика на ЕС след 2020 г., защото това ще бъде "подарък" за антиевропейските популистки сили, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на срещата си с лидерите на ЕС миналата седмица, предаде EurActiv.


В рамките на дискусия за многогодишната финансова рамка (МФР - дългосрочният бюджет на ЕС за 2021-2027 г.), Ципрас заяви, че Гърция ще отхвърли увеличение на националното съфинансиране на общата селскостопанска политика от 20 до 30%.


"МФР 2021-2027 на Европейския съюз е първият бюджет след кризата и той не може да не вземе предвид отражението на кризата", заяви премиерът, цитиран от правителствени източници. Според него със сегашното предложение от фермерите се иска да правят повече с по-малко средства.
Той се противопостави и на увеличаването на националното съфинансиране, като каза, че то ще влоши ситуацията на южните държави членки, които се борят с дефицити, за разлика от излишъците на север.


Според агенция АНА-МПА Ципрас е предложил да се намерят нови източници на финансиране, без да се поставя повече натиск върху европейските граждани и без да се жетват принципите за сближаване. "Има нови приоритети, създадени от новите предизвикателства. Всички сме съгласни, че трябва да ги финансираме. Но не и за сметка на кохезионната политика и общата селскостопанска политика", добави премиерът.


"Какво послание ще изпратим на гражданите, които през последните години гледаха курса на ЕС със скептицизъм, защото това е курс, който увеличава, вместо да намалява неравенствата, както между държавите членки така и в рамките на държавите членки?", попита Ципрас.


Според него ЕС ще направи подарък на крайнодесните популисти и евроскептици преди европейските избори през май догодина. "Затова трябва да намерим начин да избегнем намаляване на финансирането за кохезионната политика с 10% и за общата земеделска политика с 15%. А това ще се случи, ако увеличим бюджета от 1.1% до 1.3% от европейския брутен вътрешен продукт. Освен това трябва да намерим нови собствени ресурси, без да товарим нашите граждани. Въвеждайки данък върху финансовите транзакции и за големите интернет компании", предложи Ципрас.


Той освен това отправи критики към модела за изчисляване на еврофондовете, като каза, че той е "нерационален", защото води до допълнително разделение.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1986 Весело

  Гръцкия комунист си е гръцки комунист - дай му пари и гледай сеир

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  ЕНП вече гласува облагането на Гугъл и сходните на нея, не е идея на Ципрас.

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4087 Весело

  ще е подарък за популистите,
  ======
  Нормално е..... нали идва Коледа..... подаръци.....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Ох, на батко, Ципрасчето. Га яде кифтета, ни рива...

 5. 5 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Аз пък го приветствам. Специално в селското стопанство. Създаване на конкурентна середа и изритване на бозаещите милионери.

 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 883 Весело

  Абе печатайте повече пари!

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  До коментар [#4] от "lpi31580057":

  И ние не ревем, като ни дават "евро субсидии" за подобряване на Бързата помощ.

  Със 100 000 000 Евро "помощи" ще си закупим френски автомобили с немско оборудване.
  И кой е печелившия в случая? Френските и немските компании ще спечелят 50 000 000 евро, а ние ще имаме линейки и недоволни лекари на минимални заплати. Нашите компании не печелят толкова много, не плащат достатъчно данъци, за да си позволим добри заплати на лекарите.
  Схващаш ли как са се "налапали" гърците.


  В строителството, на 1000 лв. инвестиции, 500 се връщат в Западна европа за закупуването на материали.

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 8. 8 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 125 Неутрално

  До коментар [#4] от "lpi31580057":И ние не ревем, като ни дават "евро субсидии" за подобряване на Бързата помощ.Със 100 000 000 Евро "помощи" ще си закупим френски автомобили с немско оборудване.И кой е печелившия в случая? Френските и немските компании ще спечелят 50 000 000 евро, а ние ще имаме линейки и недоволни лекари на минимални заплати. Нашите компании не печелят толкова много, не плащат достатъчно данъци, за да си позволим добри заплати на лекарите.Схващаш ли как са се "налапали" гърците.В строителството, на 1000 лв. инвестиции, 500 се връщат в Западна европа за закупуването на материали.
  —цитат от коментар 7 на hope


  А, ти, запитал ли си се защо назначените капиталисти за 30г не можаха да организират производството на същите тези материали? Като разполагаха и с пари, и с власт. Това е смешен плач. Не тръгвайте по гръцкият път.

 9. 9 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2526 Весело

  А, вие вашето отдавна сте си го изяли, та ако имаше и елементарна справедливост щяха да са ви махнали досега от хранилката...

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3473 Весело

  Тревожни гърчове на паразита, който усеща, че гостоприемника му се изплъзва. Ужас, ще трябва да работи !

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  До коментар [#8] от "lpi31580057":

  Не сме виновни ние. През 90-те се оказахме с морално остарели производства, също енергоемки и нерентабилни. /Изкупуваха ни електрокарите за скраб./ Няма как прохождащи производства да се конкурират с гиганти.
  Мога да ти дам и примери, ама на Вас все ви се привиждат конспирации. Няма конспирация, дори в световен мащаб глобализма изяде малките играчи и постави на колене работниците.
  Например "Малчика"......... да се конкурира с Нестле. Давид и Голиат.

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 12. 12 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Понеже комунизма/социализма не е популизъм...

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  "Той се противопостави и на увеличаването на националното съфинансиране, като каза, че то ще влоши ситуацията на южните държави членки, които се борят с дефицити, за разлика от излишъците на север"
  ==================
  Ами, да си направи излишък. Стига са чакали помощи.

  Еретик
 14. 14 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 125 Неутрално

  До коментар [#8] от "lpi31580057":Не сме виновни ние. През 90-те се оказахме с морално остарели производства, също енергоемки и нерентабилни. /Изкупуваха ни електрокарите за скраб./ Няма как прохождащи производства да се конкурират с гиганти.Мога да ти дам и примери, ама на Вас все ви се привиждат конспирации. Няма конспирация, дори в световен мащаб глобализма изяде малките играчи и постави на колене работниците.Например "Малчика"......... да се конкурира с Нестле. Давид и Голиат.
  —цитат от коментар 11 на hope


  Има много начини малки компании да се конкурират/сътрудничат със световните. Но, за това трябват не-Баневи, не-Гергов, не-Домусчиев, не-Прокопиев и прочие не-капиталисти. Май конспирациите на глобалистите ви се привиждат на Вас.

 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  До коментар [#14] от "lpi31580057":

  Баневи тука не играят. Всичките тези фамилии, може да са раздавали рушвети и да не са плащали данъци, но не са глупаци. Ако предприятията биха носили печалби нямаше да ги нарежат за скраб. Да, проблем са корупцията и неквалифицираната работна ръка. Те пречат на бизнеса, но тава не значи, че някой ще позволи да останат печеливши български производства.
  Северна и южна Европа, са все едно Градове/Провинция. Процесите са идентични. От Монтана бягат в София, от България бягат в Германия.

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 16. 16 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 125 Неутрално

  До коментар [#14] от "lpi31580057":Баневи тука не играят. Всичките тези фамилии, може да са раздавали рушвети и да не са плащали данъци, но не са глупаци. Ако предприятията биха носили печалби нямаше да ги нарежат за скраб. Да, проблем са корупцията и неквалифицираната работна ръка. Те пречат на бизнеса, но тава не значи, че някой ще позволи да останат печеливши български производства.Северна и южна Европа, са все едно Градове/Провинция. Процесите са идентични. От Монтана бягат в София, от България бягат в Германия.
  —цитат от коментар 15 на hope


  Дааа, винаги са виновни сушата, кишата и международното положение. Значи някой няма да позволи. А защо го питате? Нека не разказвам стария казармен виц.

 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  До коментар [#16] от "lpi31580057":

  Защото цените по които купуваш 200 кг. какао /малчика/ са едни и когато имаш собствени какаови плантации /нестле/ са други. От там цените на изделия с едно качество са много различни и Малчика спира да продава. Това е реалноста, а сушата и кишата са в нечии други мозъци.

  След като Нестле изкупиха всички работещи производства в България и станаха монополисти, наблъскаха шоколада с палмови мазнини, начело с детския. Естествено в Германия, където същия шоколад е и по-евтин, той е без палмови лайна в него.
  Такава е схемата.

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Когато спечели изборите с популистки лозунги и Варуфакис с драхмените планове нямаше такива трепети. Прекомерните субсидии в гръцкото селско стопанство, позволяват на гръцките производители да правят дъмпинг в България.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 125 Неутрално

  До коментар [#16] от "lpi31580057":... Това е реалноста, а сушата и кишата са в нечии други мозъци.
  —цитат от коментар 17 на hope

  Тогава остава да е международното положение. Предавам се, пред тази международна конспирация съм безсилен.
  Да съсипят Малчика защото им е кеф да го направят. Не би ми дошло на ум.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11031 Неутрално

  Ако влязат в сила тези правила, Атина и София няма да видят никакви пари от ЕС :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  Защо, Ципрас от кои е...като обещаваше преди изборите на гърците неща, които очевидно не е в състояние да направи?!?!?!

 22. 22 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 45 Весело

  Кога стана маймун кога взе другите да нарича популисти :))))

  Путин - мы верим в тебя !
 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  До коментар [#19] от "lpi31580057":

  Не е конспирация, така работи либералната пазарна икономика, където мита няма и който е по-богат става още по-богат.

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  До коментар [#23] от "hope":

  Така е.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8124 Неутрално

  Гърците са свикнали на голямо европейско финансиране.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK