Малки и средни погранични предприятия между България и Гърция получават 10 млн. евро помощ

Малки и средни погранични предприятия между България и Гърция получават 10 млн. евро помощ

© Надежда Чипева, КапиталДесет милиона евро за развитие на малките и средните предприятия в граничния регион между България и Гърция ще бъдат отпуснати по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020 г., предаде смолянското издание "Отзвук".


Мярката бе одобрена в началото на декември в рамките на Петото заседание на Комитета за наблюдение на програмата, което се проведе в Ксанти, Гърция. Форумът бе председателстван от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и заместник-министъра на икономическото развитие на Гърция Статис Янакидис. В него участваха областни управители, кметове, представители на бизнеса, неправителствения сектор и образователни структури от двете страни на границата.


Около 80 от малките и средни погранични предприятия в двете страни ще могат да се възползват от финансовата помощ по приоритетната ос "Конкурентен и иновативен трансграничен регион", с която ще се даде тласък на развитието и допълнителни възможности за инвестиции в трансграничния регион, каза зам.-министър Николова. 30 на сто от средствата ще бъдат насочени изцяло към новосъздадени предприятия, а мярката ще бъде отворена още този месец.
"Подкрепата, която предоставяме, има за цел да повиши конкурентоспособността на бизнеса в трансграничния регион, стимулирайки неговия ръст и способност да разшири икономическите си дейности към нови пазари и продукти", каза Николова.


Фирмите ще могат да подобрят работната си среда, да повишават конкурентоспособността си чрез закупуване на нови машини и оборудване, да създават нови продукти и да ги позиционират по-добре на пазарите. Максималната стойност на всеки проект ще е 600 хил. евро, като 65% ще е безвъзмездната субсидия, а 35% ще е собствен принос на кандидатите.


Ще се финансират проекти в областта на производство на хранителни продукти, тъкани, фирми за компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти/изделия, производство на строителни материали, производства, допринасящи за постигане на кръгова икономика – събиране и рециклиране на материали, предприятия с насоченост към развитието на изделия в областта на туризма и спорта. Обектите за търговия на едро ще бъдат считани за допустими само в случаите, когато са свързани с дадена производствена дейност. Фокус в одобрената възможност за финансиране ще бъде директната подкрепа на малките и средните предприятия, свързани с производствена дейност.


Със средствата фирмите ще могат да извършат дребномащабно строителство – изграждане на производствени инсталации, доставка на специализирано оборудване, закупуване на софтуер и свързаните с него услуги, маркетинг и ноу-хау, патенти и авторски права, разходи за персонал и др.


Максималната продължителност на проектите ще е 3 години. Срокът за кандидатстване ще е до края на месец март 2019 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Хубава инициатива, но този материал трябва да бъде обозначен като платено съдържание, защото едва ли е част от редакционната дейност на "Дневник", а по-скоро спуснато от някоя от държавните институции. Прави ми впечатление, че и "На кафе" по "Нова" също правят вече това, като представят проекта "Моят град е моята крепост" с уж авторско съдържание, както стана днес.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9092 Неутрално

  Как между България и Гърция. Там нечия земя ли има.

 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  И от двете страни на границата !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2670 Неутрално

  Дано бизнеса от двете страни на границата намери общ език и да се развие производство в тези бедни райони. Досега инвестициите бяха в хотелиерство и търговия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK