Европарламентът прави опит със спиране на пари да защити ЕС от беззаконие

Европарламентът прави опит със спиране на пари да защити ЕС от беззаконие

© ReutersЕвропейският парламент днес ще гласува дали да бъдат замразявани плащания на ЕС към държави членки, които се намесват в съдилищата или не се борят с измамите и корупцията.


В случай че Европейската комисия установи, че съществува "широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава" в дадена страна членка, което пречи на управлението на средства от ЕС, тя може да препоръча мерки, вариращи от намаляване на авансовото финансиране до прекъсване на плащания от бюджета на ЕС. Когато Еврокомисията намери за необходимо тези мерки да бъдат приложени, решението ще трябва да бъде взето с одобрението на Европейския парламент и на Съвета на ЕС. Евродепутатите освен това добавиха мерки, гарантиращи, че правителствата ще могат да плащат на крайните бенефициенти дори при прекъсване на финансирането от ЕС.


Какво се предлага


Според предложения текст "съюзът разполага с множество инструменти и процеси за гарантиране на пълното и правилно прилагане на принципите и ценностите, определени в Договора на ЕС, но въпреки това понастоящем няма бърз и ефективен отговор от страна на институциите на съюза, по-специално за да се гарантира финансовото управление", а "съществуващите инструменти следва да бъдат прилагани, оценявани и допълвани в рамките на механизъм за спазване на принципите на правовата държава".
В предложението се посочва, че "установяването на широко разпространено незачитане изисква обстойна качествена оценка от страна на комисията". Тази оценка трябва да бъде "обективна, безпристрастна и прозрачна и да се основава на информация от всички относими източници, като се вземат предвид критериите, използвани в контекста на преговорите за присъединяване".


Предлага се да се създаде консултативна група от независими експерти по конституционно право и финансови и бюджетни въпроси, която да подпомага комисията в оценката й. Тя трябва да прави независима ежегодна оценка на проблемите със спазването на принципите на правовата държава във всички държави членки.


В текста се отбелязва, че при предприемането на мерки "е от основно значение да бъдат надлежно гарантирани законните интереси на крайните получатели и бенефициенти". "Комисията следва да вземе предвид потенциалното въздействие върху крайните получатели и бенефициерите, когато предлага такива мерки, и следва активно да следи спазването на задължението на държавите членки да продължат да извършват плащания и след приемането на мерките от комисията в съответствие с настоящия регламент. В случай на нарушение от страна на държава членка комисията следва да информира крайните получатели или бенефициери по отношение на техните права."


Според предложението мерките трябва да влизат в сила "само след като Европейският парламент и Съветът са одобрили прехвърляне към бюджетен резерв на сума, равна на стойността на предмета на приетите мерки".


Без политизиране


Пред "Дневник" един от двамата докладчици, евродепутатът Петри Сарвама, коментира, че върховенството на закона зависи от независима съдебна система, напълно разделена от останалите държавни власти, от медии, свободни от всякакво влияние от правителството, и от способността на граждански организации да работят 100% свободно без натиск от управляващите.


По думите му тези, които не искат регламентът да бъде приет, прибягват до политизирането му, но "този закон трябва да бъде напълно изолиран и отделен от политиката". "Те не казват директно, но намекват, че това е някакъв вид заговор на старите държави членки да държат под натиск новите", допълва Сарвама.


Ето защо според него трябва да е много ясно, че това законодателство се прилага еднакво, че е свободно от предусловия, от които да излиза, че то е насочено срещу конкретна държава. "То не е за Унгария, не е за Полша, не е за България, то е за държавите - членки на ЕС. Нарушенията на върховенството на закона могат да се случат навсякъде, във всяка държава. Не става въпрос за политика, не става въпрос за определени държави членки", допълва Сарвама.


За настоящото законодателство той коментира, че макар да съществува процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС за върховенството на закона, на нея й липсва механизъм, който би имал ефект. Тази процедура бе задействана срещу Полша и Унгария, но и двете страни си обещаха да се защитят с правото си на вето, за да не се стигне до крайното наказание - лишаване от право на глас в съюза. За налагането му е необходимо единодушие сред държавите членки.


За планирания нов механизъм той подчертава, че установяването на нарушения не може да бъде произволно и трябва да има повече от един пример или повече от една сфера в обществото, трябва да има по-общо нарушение на върховенството на закона. В предложения текст се създава много конкретна защита за крайния бенефициент, като държавата бива заобикаляна и комисията поема грижата за крайните бенефициенти, допълва той.


Подводните камъни


Българският евродепутат Емил Радев (Европейска народна партия/ГЕРБ), който е докладчик в сянка (участва активно в договарянето) по темата в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, коментира пред "Дневник", че нарушенията на върховенството на закона, борбата с корупцията, свободата на медиите са цели, които трябва да се преследват на европейско ниво. "Виждаме, че в почти всяка държава членка има проблеми и тук трябва обща европейска стратегия и общи европейски политики, които да помагат върховенството на закона да е на ниво във всяка държава членка. Корупцията е проблем във всяка държава членка, независимо колко е развита и от колко е отдавна в ЕС", допълва той.


Докладът, който днес ще се гласува, представя позицията на Европейския парламент по предложението и тук определението за правова държава се разбира според ценностите на съюза, залегнали в чл. 2 от Договора за ЕС. До санкция може да доведе нарушение на принципите на законност, което означава прозрачен, отчетен, демократичен и плуралистичен законодателен процес, правна сигурност, забрана на произвола от страна на органите на изпълнителната власт, достъп до правосъдие, ефективна съдебна защита пред независим и безпристрастен съд, спазване на основните права, обяснява Радев.По думите му мерките, които са предвидени в доклада, са намаляване на фондове, изискване обратно на средствата, временно спиране на фондове. Тези средства следва да бъдат вкарани в бюджетния резерв с решение на Европейския парламент и Съвета, уточнява той, като обаче предупреждава, че макар така реално да бъдат наказвани държавите членки при нарушения на върховенството на закона, това е нещо, което не е предвидено в европейските договори и затова е нужна тяхната промяна.


Именно заради това Радев вижда реална опасност от пропадане на предложението при преговорите с държавите членки. В момента текат дискусии в рамките на Съвета, където директно се говори за липса на правно основание в договорите на ЕС за това предложение на Европейската комисия. Текстът, който ще бъде подложен на гласуване в Европейския парламент, не помага за решаване на този проблем, коментира евродепутатът. Той все пак изразява надежда тези проблеми ще се изчистят, така че да не се дава повод при провал на този доклад евроскептиците отново да атакуват.


"Трябва да има такъв механизъм, но той трябва да бъде много добре обмислен, трябва да има правно основание, така че наистина да се постигне един ефективен и законосъобразен механизъм, защото това би било проблем и за налагането на механизма за върховенството на закона във всички други области, а не само когато се касае за бюджетни средства."


Радев също уверява, че са предвидени гаранции и изрично е казано, че не бива това да е санкция срещу бенефициентите, а срещу държавите, които нарушават тези правила: "По никакъв начин това не трябва да се превърне в някаква санкция за гражданите, фирмите, неправителствените организации. Няма опасност това да рефлектира пряко върху бенефициентите." По думите му "това е механизъм, който да не води до много тежките санкции по чл. 7. Тук направо може да се пристъпи към спиране на фондове, за да има един друг паралелен механизъм на този по чл. 7".

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  ПОДКРЕПЯМ!!!
  Върховенството на Закона е фундаментален принцип на демократичните общества и ефективен механизъм за защита от политически и административен произвол!!!
  На когото не му харесва - в Евразия!!!

 2. 2 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Времето на "лесните" пари изтече.

 3. 3 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 545 Разстроено

  Интересно България къде ли се подрежда в списъка с държави, при които има влияние и смесване на властите? Имам лошо предчувствие.
  Само можем да се надяваме, че ще последват оставки щом разберем отговора на предния въпрос относно класирането ни.

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 4. 4 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1016 Весело

  Бенефициентите на АзаБ са във възторг - за техните грантове това не важи и ще могат все така ентусиазирано да се борят за интересите на Бълг......, ааааа, грешка - САЩ..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3227 Любопитно

  Идеята е много добра, подкрепям, но дяволът е в детайлите. Без да се измисли железен механизъм как на практика се прилага тази идея тя може да бъде използвана за разправа с неудобни правителства. А без такъв механизъм ще си остане само на хартия, както и силно подозирам.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  " Европарламентът прави опит със спиране на пари да защити ЕС от беззаконие"

  То това е единственият начин да се спрат източването на еврофондовете от страна на самозабравили се местни олигархии с балгословията на превзетата държава ! Какво разделение на властите има у нас, дето премиера официално одобрява в знак на почит да се целува ръка ? А неотдавна и спрямо председателят на ВКС Лозан Панов се направи опит за покушение, като му бяха развити болтовете на гумата на служебния автомобил, заради нежеланието му да толерира лобито на назначения от властта глав. прокурор и неговото влияние във ВСС чрез което управляващата клика си пазарува магистрати на килограм и определя изхода на ключови дела спрямо нейни функционери като това на Цветан Цветанов ! Приеме ли се такава възможност Вальо, Цеко, Киро и компания, толерирани от властта може да ни докарат пълно замразяване на еврофондовете и тогава не ми се мисли престъпната клика у нас какви ще ги върши !

 7. 7 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Значи, хипотетично ЕК си свършва работата и намира проблем с върховенството на закона в конкретна държава - Полша, Унгария, Румъния, изберете си - и предлага текста. В Парламента го одобряват, там е ясно. И после? Трябва пак да мине през Съвета на ЕС. Обаче в Съвета, за да мине даден закон, трябват гласовете на минимум 55% от страните-членки, които представляват минимум 65% от гласоподавателите в ЕС. А за да бъде блокиран даден закон, трябва просто 4 страни-членки да са против. Вероятно Румъния, Полша и Унгария ще са против. Една Италия ако реши да се прави на интересна, това предложение също пропада. Трябва задкулисно да се убеждават правителствата на държавите, за да мине това предложение.

 8. 8 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#7] от "Адекватно мислещ":

  Извинете, глупости говоря. За да се блокира закон в Съвета, трябват гласовете на минимум 4 страни-членки, които представляват минимум 35% от гласоподавателите на ЕС. Унгария, Румъния, Италия и Полша общо имат около 25% от населението на ЕС. Трябва им още. Значи може и да мине.

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Поддържам подобна политика - докато няма озаптяващи мерки, всеки "демократично" избран идиот, можеда си разиграва коня, но останалата чст от европейските граждани и данъкоплатци трябва да му плащат за това.
  Спираш парите и тогава е възможно и избирателите в съответната страна да започнат да мислят, преди да гласуват.

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  Като пожелание - добре. Като изпълнение - не го виждам. Ако стане в България, Боко пак ще ни обявява, как предните управляващи са го подвели. Как са оставили мини, пречещи му да провежда политика, както ТОЙ я разбира (пардон - както му нареждат шефовете). Как, разни мрачни, сенчести фигури клатят стабилността и просперитета на България. После, с обидена физиономия, ще хвърли кърпата в ъгъла - напускам ви - оправяйте се и ще иде да си полива магнолия та в Банкя. Е, може и на някой остров някъде по света.

 11. 11 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Не разбрах какво ще приемат. На България сигурно 5 пъти й спираха сапарди, гепарди и други работи. После Байгъня идеше на власт и ги пущаше. Карай. Да кипи европарламентарен труд.

 12. 12 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 315 Весело

  ПОДКРЕПЯМ!

  Олеле, ако се одобри това предложение, ами сега, какво ще прави шайката?? От къде ще се намерят финанси, да си подхранят обръчите и да си крепят корумпираното и накадърно управление?

 13. 13 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Браво! Вече му фанаха вилата в Барцелона.. за шлифера.

  Лафовете на Бойкикиев / Кънев ще оветрят до обяд.

  Ами, другари, после мислите ли с какво ще печелите когато главното ви оръжие омекне?
  Под 1 % ли?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 14. 14 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Някой тука ,са решили че ние сме най корумпирани в ЕС?
  Колко наивно!

  sdg
 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6048 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Но по-добре да се усъвършенства контролът, а не да се спират средствата за развитие, които сами по себе си ни подобряват икономиката и ни отдалечават от Евразия.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "Clap":

  Щом е спомената изрично,в компанията на Унгария - ясно е за какво става въпрос.

 17. 17 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Истинският консерватор сега ще каже, че на цели народи им се погазва ПРАВОТО на евросубсидии, какъв е този либерализъм, който постъпва така?

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Идеята е отлична. Опасността от обезсмисляне е в определяне на детайлите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  "Предвижда се плащанията от бюджета на ЕС да бъдат спирани за държави, които се намесват в работата на съдилищата, или не се борят с измамите и корупцията."

  Последният доклад на ЕК писа 5-ца на България по ПравоСъдност. А когато и КПКОНПИ започне да "бори" корупцията не само, че няма да ни спират ЕвроФондовете даже и пари ще ни превеждат и по еУро телевизора ще ни дават!

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 20. 20 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Соросоидите се опитват спешно и панически, преди да бъдат пометени да изградят недосегаема структура, неподвластна на политическите промени и народното недоволство така, че да се окопаят и да запазят контрол при всякакви катаклизми.
  Въвеждайки понятието "Законност", под което се съдържа "Подчинение" спрямо властта им и техните интереси.
  Но няма да им се отвори парашута.
  Хората вече така са ги намразили и толкова са дискредитирани с античовешките си изродщини, че промените не могат да бъдат спрени.

  Не ща да влизам у затвора!
 21. 21 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 710 Весело

  До коментар [#8] от "Адекватно мислещ":
  „Извинете, глупости говоря.“

  Верно говориш глупости. Финансирането в ЕС се извършва според правила в Бюджета на ЕС, който се гласува за 5 годишен период от всяка отделна страна членка. Промени в него могат да се правят пак с потвърждаването от страна на всички членки. А те имат право на вето. За това разни фокуси, основата на които е политически натиск над определени членки от страна на ЕП, няма как да минат.

 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#13] от "О, ко ма напрай!":

  Според теб Радан е шеф на европарламента?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#17] от "ltq22310954":

  То понятието консерватор у нас буди само съжаление. Или присмех.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#11] от "Неизвестен Извършител":

  Средствата по САПАРД бяха спрени заради финансови измами с парите, които бяха получени от САПАРД. Тук се обсъжда да бъдат спирани ВСИЧКИ еврофондове, заради липса на правова държава ПО ПРИНЦИП.

 25. 25 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#21] от "joro4900":

  Ъъ, не, бюджетите нямат нищо общо, тук говорим за променяне на Договора на ЕС и Договора за функциониране на ЕС, и двата от които са над бюджетите по юридическа сила. Ти говориш много по-големи глупости.

 26. 26 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Е няма изненади, търси се начин да се шамарят конкретни държави и да бъдат заставени да внасят в бюджета а да не получават. Познайте България дали ще е сред тях? Идеята звучи добре, но по какъв критерий решаваме в кои страни няма върховенство на закона и в кои има? Познайте, по това, какво е написала някоя си комисия. Както с корупцията, все сме корумпирани, ама доказателства нещо да са приведени? Няма, на някой си така му изглежда, а една Австрия да кажем не е корумпирана. Тааааа така ще еми тук, България Румъния и Унгария и Полша няма да имат върховенство на закона.....щото така мислят накои еврочиновници

 27. 27 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#26] от "uq":

  Глупости. Първо, доказателства за корупцията има - доклад се прави всяка година от мониторинга. Това, че ти не си чувал за него, камо ли да го прочетеш, не означава, че не съществува. Второ, тази "някоя си комисия", която го е написала е правителството на ЕС и е избрана от гласоподавателите на ЕС съвсем демократично. Не са просто назначени чиновници, каквито си те опитваш да ги изкараш. Запознай се с функционирането на Съюза, на който ти си гражданин, вместо да дрънкаш глупости.

 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#27] от "Адекватно мислещ":

  Ха ха. И какво пише в този доклад неадекватно мислещ? Като има доказателства, защо не е сезирана прокуратурата и не са заведени дела? И не на последно място, защо не се прави мониторинг на Австрия, която може пък да се окаже по-корумпирана? Защо те са ок по презумпция а ние не сме, пак по презумпция?

 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Интересно България къде ли се подрежда в списъка с държави, при които има влияние и смесване на властите? Имам лошо предчувствие. Само можем да се надяваме, че ще последват оставки щом разберем отговора на предния въпрос относно класирането ни.
  —цитат от коментар 3 на Clap


  Хич да не се притесняваш. Това е срещу тези, които не искат да приемат мигранти или смятат, че политиката трябва да отразява мнението на народите и да се практикува в техен интерес. Тва тайни арести, конфискация при невинност и пр. не пречи.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Някой тука ,са решили че ние сме най корумпирани в ЕС?Колко наивно!
  —цитат от коментар 14 на Svetlio


  Дори може да ги преброим. Кои са нашите "братски ЕС държави" откъм корупция и сливане на държава и частни интереси?

  Очевидни "братя българи": Малта, Кипър, Гърция, Румъния, Унгария, Полша, Словакия, Латвия, Литва, Португалия, Испания, Италия.

  На ръба на българщината: Словения, Чехия, Хърватия, Естония, Франция, Ирландия.

  Що-годе адекватните: Австрия, Дания, Финландия, Швеция, Холандия, Белгия, Германия. И на Британия мястото и е тук, и това спасява Европа, давайки превес на групата некрадливи, ама...

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Весело

  А как ще се установява нивото на корупция?
  Вероятно по сигнали на опозицията, журналисти, неправителствени организации.
  Достатъчно е управляващите и опозицията да се договорят да не си правят мръсно и да хвърлят на останалите по един кокал и няма да има проблеми.
  Гърците едно време какво правеха? Управляващи и опозиция папкаха кротко европейските пари и водеха една и съща политика на взимане на заеми за които после да искат опрощаване и облекчения.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Орбан и Борисов са против.

 33. 33 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#28] от "uq":

  Австрия бая я бяха шамаросвали преди време...

  Модератора е неадекватен!
 34. 34 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Интересно България къде ли се подрежда в списъка с държави, при които има влияние и смесване на властите? Имам лошо предчувствие. Само можем да се надяваме, че ще последват оставки щом разберем отговора на предния въпрос относно класирането ни.
  —цитат от коментар 3 на Clap


  Е, как, списъкът беше конкретен: Унгария Полша и България.

 35. 35 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  "...съюзът разполага с множество инструменти и процеси за гарантиране на пълното и правилно прилагане на принципите и ценностите, определени в Договора на ЕС."

  Хайде да ги видим тези инструменти в действие най-после, че ми омръзна тази шайка ГЕРБ, БСП и ДПС да продължава да се обогатява за сметка на европейските пари.

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "Когато Еврокомисията намери за необходимо тези мерки да бъдат приложени, решението ще трябва да бъде взето с одобрението на Европейския парламент и на Съвета на ЕС."

  Че те като не му дадоха на Орешарски за две години нито един цент, туй с решение на Съвета на....., кво беше?..... ли беше?

 37. 37 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2419 Весело

  Понеже виждам, че повечето не сте разбрали - това е поредната бухалка, която ще се използва срещу непокорните. Понеже нашите са покорни - нищо няма да им спрат и те ще продължат да си дебелеят на спокойствие. Виж разни Полши, Унгарии, Италии ще излязат по-мракобесни режими от Саудитска Арабия. Ама вие мИчтайте...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 38. 38 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  ,,...но и двете страни си обещаха да се защитят с правото си на вето, за да не се стигне до крайното наказание - лишаване от право на глас в съюза. За налагането му е необходимо единодушие сред държавите членки....,,

  Голям майтап ще е ако това нещо се приложи за България, нашите Евродепутати да се разделят на две, че и три. Едните да гласуват ДА другите НЕ, третите да се въздържат

 39. 39 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  До коментар [#37] от "Тюфлекчия":

  Ще и задам следният въпрос. Ако това нещо се приложи относно България, вие ще го подкрепите ли? Защото аз предварително ще ви кажа, че няма да го подкрепя.Първо съм Българин патриот, после мисля за политиката. Защото ако подкрепя такова нещо, аз излагам родината си. И както виждам редица наши евродепутати точно това правят, излагат държавата ни с разпространение на неща за държавата ни

 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Пред "Дневник" един от двамата докладчици, евродепутатът Петри Сарвама, коментира, че върховенството на закона зависи от независима съдебна система, напълно разделена от останалите държавни власти, от медии, свободни от всякакво влияние от правителството, и от способността на граждански организации да работят 100% свободно без натиск от управляващите.


  Поредния начин за контрол. Как точно ще се установяват тези неща?

  И защо съдебната система трябва да бъде напълно разделена от останалите държавни власти? Все пак нали и тя трябва да се отчита пред народа? Ако се направи и тя избираема дали ще е независима? Или тогава ще почне рев, че това не е демокрация.

 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  ....И защо съдебната система трябва да бъде напълно разделена от останалите държавни власти? Все пак нали и тя трябва да се отчита пред народа?...
  —цитат от коментар 40 на realguru


  Нещо си се объркал.
  Кой ти каза, че ако съдебната система е "напълно разделена от останалите държавни власти", тя няма "да се отчита пред народа"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Кой ти каза, че ако съдебната система е "напълно разделена от останалите държавни власти", тя няма "да се отчита пред народа"?
  —цитат от коментар 41 на Храбър


  Би ли ми обяснил ако не се отчиташ пред парламента или президента, които са единствените избираеми власти (макар и президента да има представителни функции) как точно ще се отчиташ пред народа? :)

  Как точно германския съд, които взема абсурдни решения спрямо мигрантите се отчита пред народа си?

  Да ти припомня ли някои от най-абсурдните им решения - за брак с 14 год дете, щото бил сключен в Сирия по тамошните закони - чии закони на Асад, на ИД, на умерената опозиция?

  Или че не може да депортираш заподозрени в тероризъм, щото разбираш ли в техните държави не било твърде сигурно и можело да ги убият там. Ми те всички мигранти идват от такива държави. Значи квото и да прави не може да го депортираме.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK