Амбицията за бъдещите еврофондове е да развиват цялата територия на страната

Деница Николова

© Министерство на регионалното развитие

Деница НиколоваБъдещата европейска оперативна програма за регионално и градско развитие в програмния период след 2020 г. се предвижда да бъде фокусирана в две оси – подкрепа на инвестициите на регионално ниво и инвестиции за градско развитие, а основната ни цел е да търсим намаляване на регионалните различия и дисбаланси. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на петата международна конференция на тема "Европейската солидарност в инвестиционната политика на ЕС, реализирана в България".


Николова отбеляза, че през новия програмен период ще се цели развитие на потенциала на всеки регион, за да може да се постига икономически растеж, като се съчетават европейското финансиране със средства от бюджета, финансови инструменти и международни финансови институции. Така ще се постигне посоката за балансирано развитие на регионите и ще се избегнат негативните демографски тенденции, които се наблюдават при фокусирането на инвестиции само в основни градове на страната.


"Нашата цел е да развиваме цялата територия, а не само отделни градове, за да постигнем баланс, съобразен със спецификата на нуждите. Трябва да развиваме всеки регион според неговите нужди, потенциал, възможности и дадености, а не финансиране на секторни инвестиции, еднакви за цялата страна", коментира Николова.
На преден план ще бъдат изведени градове, които да водят региона като центрове на растеж. Ще се въведат и нови стратегически документи за развитие на регионите, като идеята е да се приемат регионални схеми за пространствено развитие, които ще определят приоритетите и нуждите на територията. Ще се засили ролята на регионалните съвети за развитие, чийто потенциал ще се укрепи, за да могат те да имат нужния капацитет на регионално ниво, с който да избират по места най-важните проекти за развитие.


Освен това проектни идеи ще могат да се подават и от неправителствени организации, гражданското общество и бизнеса, с което регионалната програма няма да е само фокусирана върху публичните власти. Николова информира още, че в новия програмен период се предвижда въвеждането на механизъм за опростяване на изпълнението на проекти.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Неутрално

  Това с "територията" Казва всичко !!!
  ГЕРБ, дами и господа избиратели !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7933 Любопитно

  Където и да се развиват, лакомото парче от еврофондовете ще се лапа от София !

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  От определени обръчи на Шайката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Много отдавна е време да се обърне по-сериозно внимание на Северна България!
  Дисбаланса е съществен и с много дълга история...!

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Оплачи се на кукловодите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 506 Весело

  Крайно време е да се спре субсидирането на Софийския Метрополитен. Да в София условията се подобряват, но това изсмуква цялата страна.
  Редно е да се развие вътрешно градския скоростен ж.п. транспорт в Пловдив, Варна, Бургас.
  Или да се довърши Линията Драгоман-Свиленград. Да се помисли за по-скоростно преминаване на Балкана. Например за един 15 км тунел при Габрово и подобряване на трасето до Г.О. А даже и до Русе. Влаковете ни ако не започнада да се движат с над 120 км - тоя отрасъл ще го закрием

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4001 Неутрално

  Освен това проектни идеи ще могат да се подават и от неправителствени организации,

  Bukalemun
 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  София е друга България. Още Тато раздели народа на граждани в СофЕто и плебеи в провинцЯта. И досега на никой политик не му стиска да направи демократична система на държавния бюджет - че току виж СофЕто падне под 200 000 човека и изпадне от топ 10 на иконочески развитите градове в България.

  А тази лелка лъже - пак прах е очите на провинцията - нЕква софийска фирма ще личне две кофи рЕдка замазка в нЕкое забутано село и ще го пише ремонт за милион.

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 4073 Разстроено

  И при предния програмен период имаше подобни думи и намерения и такива си и останаха - думи и намерения. Извън София, Пловдив, Врана и Бургас държавата ни е в тъжно, да не кажа катастрофално положение и няма европейските фондове да оправят нещата, а политиците, ако искат. Засега или не искат, или не могат, и аз вече не знам.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Неутрално

  До коментар [#9] от "boevbisser":

  Облъчването на раята продължава предизболно. Лафове за балъци.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  Обещания за наивници. Десет години управляват, сега нови работи обещават.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5337 Неутрално

  За съжаление нивото на иновациите и ефективността на инвестициите е пряко зависимо управленското ниво на администраторите, които ги харчат. За пример: България.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Много отдавна е време да се обърне по-сериозно внимание на Северна България!Дисбаланса е съществен и с много дълга история...!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Пълни глупости, стига повтаряхте заглавия на неграмотни журналисти. Като махнеш София град и област, Северна и Южна България са еднакви по икономическо развитие, БВП на глава от населението, заплати и пр. Набийте си го в главите.

 14. 14 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  И при предния програмен период имаше подобни думи и намерения и такива си и останаха - думи и намерения. Извън София, Пловдив, Врана и Бургас държавата ни е в тъжно, да не кажа катастрофално положение и няма европейските фондове да оправят нещата, а политиците, ако искат. Засега или не искат, или не могат, и аз вече не знам.
  —цитат от коментар 9 на boevbisser


  "развитие на потенциала на всеки регион" с централизирано разпределение на пари (бюджет, ОП) не става. Плановите региони трябва сами да определят приоритети и какво да се финансира, но трябва да има отговорност и обратна връзка през избирателите. Настоящите Съвети за регионално развитие са буфосинхронисти, събрани от кол и въже. Коренно различна управленска логика трябва за регионално развитие. Ако не знаят как, да видят в други държави. Или да се махат. За винаги.

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  "... основната ни цел е да търсим намаляване на регионалните различия и дисбаланси ..."!

  Нито търсят, нито ги интересува! Бойко спазва принципа на Тато: Храниш София, за провинцията трохите. И с просто око се вижда, че се поддържа зверска централизация. Всичко се прибира в бюджета на централно ниво, за да се преразпределя първо в София. Субсидират се метрото, градският транспорт, топлофикацията. Само тия три пера, гълтат годишно стотици милиони, ако не са и над милиард. Всяка година!
  Единственото, което могат да свършат ГЕРБ е, да построят още няколко стадиона, по села и градчета, в които няма хора. Само и само да се усвояват част парите. Естествено, всички поръчки минават през софийски фирми. Аванта не се пуска на никого!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 258 Неутрално

  За да се развива цялата страна, следва приоритетно да се развиват големите градове с цел задържане на младите и образованите специалисти. Тия градски центрове впоследствие ще се превърнат в мотори за развитието на цели региони. Грешка е да се "усвоява" по малко от всички, от което съществен ефект нема да има за никой. Такава грешка вече направиха с едни пари и ефектът беше нулев. Освен към най-големите градове, с приоритет трябва да са и Плевен, Велико Търново и Благоевград, които макар и да не са от най-големите, имат важно значение в своите региони и голям брой младо население.

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментари [#13] и [#16] на izt21595181

  Колега, много бъркаш. От Евростат през 2016г дадоха :"от 100лв инвестиции в България, 3(три)лв са за северозападналата част. Общо за Северна България са 9(девет)лв. За Югозападна България са 67(шестдесет и седем) лв. За южен централен и югоизточен райони 24(двадесет и четири) лв. Как ще определиш"големите"градове? И сега, София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе донякъде, взимат парите(лъвския пай е за София). А останалите? А обезлюдяването? А бягството през терминал 2?Каква промишленост има в Северна България и къде? С колко работни места? По-добре да се изброят десет града и се каже - всички отивате там. Само арендаторите ще поддържат минимум персонал, заедно с животновъдите(евентуално).

 18. 18 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vlado Nikolov":

  Защо сравняваш отделни стат. региони с огромна разлика в населението, само за да стигнеш до удобен за теб извод? Нали оспорваш, че Северна и Южна България без София са еднакви по развитие? Ами сравнявай Северна и Южна България в цялост тогава, но на глава от населението. Всичко друго са празни приказки.
  "Големите градове" ще ги определиш по големина. Требва да се спаси това, което може да се спаси. В Търговище и Монтана нема как да задържиш образованите млади и специалистите, колкото и пари да наливаш. Но в големите градове с малко усилия и инвестиции могат да се задържат. Икономическото развитие може да дойде не просто от заетост, а от производство и услуги с по-висока добавена стойност. За целта са нужни образовани специалисти. Ако големите градове + тия, които изброих като приоритетни от по-малките, се развият, те ще издърпат цели региони напред, от което ще спечелят и по-малките населени места. Ако дадеш на всички по малко ефект нема да има и всички градове ще се обезлюдят. Требва да се наливат пари там, където има най-висок потенциал, а не най-голема нужда. Това е като в бизнеса. Ти ще инвестираш пари в работещ бизнес с възможности за ръст и възвръщаемост, а не в най-закъсал и неперспективен. Другото не е инвестиция, а социална помощ.

 19. 19 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Значи ще се действа като досега - да има за всеки по нещо, като разпределението ще е на пропорционален признак, според броя на населението на градовете.

  Общата сума, която ще се получи от ЕС е константа. Дали ще се даде за метрото в София или за рехабилитация на стария римски път край Дунав (защото по-нов няма), парите са едни и същи.

  За да са ефективни инвестициите по оперативната програма, трябва да са в малък брой приоритетни проекти. Защо да не се насочи всичко към инфраструктурата в Северозападна България + АМ Хемус (фантазирам си, де)? А метрото и тунелът под Шипка могат да се финансират като чисто бизнес проекти, защото за тях потребителите плащат директно.

 20. 20 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#19] от "razor":

  Като зомбирани сте с тая мантра "Северозападна България". То бива простотия и глупост, ама чак па толкова? Това е един слабонаселен регион, с какво точно е по-различен от останалите, че да е с приоритет? Само защото така са ти казали от телевизора ли?

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#20] отizt21595181

  Хайде да спрем инвестициите в София и софийско поле и да преместим институциите в Плевен, или Велико Търново. Колко хора ще живеят там след 30г?И,колко ще станат хората в другите два града? Унищожената промишленост и селско стопанство и липсата на работни места, прогониха хората от региона. При нормални заплати, равни на софийските, никой няма напусне Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч. Както и по- малките градове и селата.

 22. 22 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Айде нема нужда, изпапайте всичко в София, както досега. Княжество България успяхте да го обезлюдите, за какво му са "амбиции", че и за "бъдещето".

 23. 23 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Разбирай София, а после евентуално може би и в други части на България.

 24. 24 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Където и да се развиват, лакомото парче от еврофондовете ще се лапа от София !
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Един от малкото проблясъци на Борисов беше да разсели министерствата из страната, но клекна на чиновническата мафия и се отказа. Всъщност държавата се управлява от софийските чиновници те определят къде ще се дават пари, къде ще се строи и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK