Регионите да харчат до 30% от фондовете за "зелени" цели, иска европарламентът

Регионите да харчат до 30% от фондовете за "зелени" цели, иска европарламентът

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейският парламент прие нови правила за финансиране, чиято цел е да се засили икономическото, социалното и териториалното сближаване в ЕС, предаде пресслужбата на институцията.


Обновените правила, които ще се прилагат от 2021 до 2027 г. за Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и за Кохезионния фонд (КФ), ще покриват всички региони със специален фокус върху по-слабо развитите общности, градските зони и най-отдалечените региони.


Евродепутатите се съгласиха значителна част от ЕФРР, който е за момента най-големият публичен фонд на ЕС, да бъдат заделени за умен растеж и зелена икономика. Според текста регионите трябва да харчат най-малко между 30 и 50% от получените средства за умна, иновативна Европа и най-малко 30% за борба срещу климатичните промени и за кръгова икономика.


Повече фокус върху региони и градове
Според евродепутатите в управлението на еврофондовете трябва да се вземе предвид териториалното, икономическото и социалното многообразие на европейските региони. Затова еврофинансирането трябва да се отпуска на регионално ниво според брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, а не на ниво държави членки според брутния национален доход, както бе досега. Освен това най-малко 10% от средствата по ЕФРР на национално ниво трябва да бъдат заделени за устойчиво градско развитие в сравнение с предложението на еврокомисията 6%.


Изключване на дейности


Евродепутатите искат самолетната инфраструктура, управлението на отпадъците и третирането на остатъчните отпадъци, както и инвестициите, свързани с твърди горива, да бъдат изключени от регионалното финансиране на ЕС с някои изключения, свързани с най-отдалечените региони.


Следващият Европейски парламент и министрите на ЕС се очаква да започнат преговори за финансирането за бъдещата регионална и кохезионна политика през есента.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Регионите сами да определят целите си, а не Европарламентът да им дава задания, които регионите да съ-финансират.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Пак се уредиха "зелените" талибани!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на juu30603811
  juu30603811
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Зелени цели хубаво. Въпросът е кой ще определя коя цел е зелена, коя е червена и коя пембяна. Да не стане като с Натура, където една група НПО-то, членовете на която не са излизали от центъра на София са си играли да драскат по картата и са определили 33% от територията на страната за защитена зона, което за всеки здравомислещ човек е тотален абсурд.

 4. 4 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Тези през последните седмици съвсен изнагляха. Гледат набързо да пробутат всички соц. глупотевици спуснати им от "филантропа" и корпорациите, които го спонсорират. Направо се оляха!!!

 5. 5 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 291 Любопитно

  Тоя ЕП вече си отива. Докога с напъните да определя какво ще се случва занапред.

 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Българските РЕГИОНИТЕ , отдавана трябваше да го правят ...., ама къде остава СОФИЯ тогава ?? По скоро след като нищо не остане по регионите ( ХОРА) ,шопите ще се съгласят на РЕГИОНАЛНИ ОПЕРАТИВНИ ПРОГРАМИ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK