Дошъл е моментът да се мисли за смяна на икономическия модел, каза Томислав Дончев

Томислав Дончев

© Надежда Чипева, Капитал

Томислав ДончевДошъл е моментът, в който по-амбициозно трябва да се разсъждава за смяна на икономическия модел. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на дискусия на тема "Европейските фондове през 2021-2027: Цели и инвестиционни приоритети".


По думите му плахите тенденции през последните десетилетия, сред които реиндустриализацията и повишаването на добавената стойност от произведеното, основно заради това, че българският бизнес откри общия европейски пазар, трябва да се насърчат и ускорят, отивайки на друго качествено ниво. Дончев отбелязва, че голяма част от производството и услугите в България е конюнктура на ниските разходи и това не дава шанс да се развиват услуги и производство с много по-висока добавена стойност. Ние сме се специализирали да произвеждаме евтино, което е добро предимство, но не е достатъчно, трябва да мислим за икономика от друг порядък, ако искаме по-високи доходи, подчерта вицепремиерът. Мисълта, че сме евтина работна ръка, не е решение, ако не се промени този подход, в следващите години много бизнеси ще фалират, смята Дончев.


Той отбеляза, че естествените процеси на пазара на труда предполагат едно плавно нарастване на разходите за труд и едно от конюнктурните предимства на България ще се самоизчерпи. Разходите за труд растат, те не са достатъчно конкурентно предимство за оцеляване, допълни Дончев.
По неговите думи опитът показва, че пазарните механизми могат да сработят твърде бавно и основната задача е как държавата да интервенира и да ускори и засили тези процеси. Дончев все пак предупреди, че подобен вид влизане на държавата в икономиката е трудно, носи рискове и може да изкриви пазара. Този ефект трябва да се минимализира колкото може, допълни вицепремиерът.


Той коментира, че инвестициите в научна инфраструктура са най-скъпите и най-рисковите и изтъкна, че в редица европейски държави има празни бизнес паркове и инкубатори, защото не могат да се издържат или нямат достатъчно фирми или изследователи, които да работят в тях. По тази причина, от една страна държавата трябва да насърчава икономиката ни да мигрира към по-високо ниво, а от друга - трябва да следваме здравословния пулс на пазара, коментира вицепремиерът. Според него каквато и да е нова инвестиция в научна инфраструктура, лабораторно оборудване трябва да се случва с определен режим на съфинансиране от страна бизнеса. .


Освен това дигитализацията на икономиката ще се третира с много висока степен на приоритетност и ще се направят "семпли и достъпни мерки" за голяма част предприятията, частично подпомагайки ги да дигитализират производството си.


Едно от най-големите предизвикателства на ниво "политикоправене" е регионалният подход, каза Дончев, като отбеляза, че в тази насока ще има промяна. Обясни, че системата на силна централна държавна и местна власт предполага ясни отговорности, но крие много дефекти, губи се средното ниво. Има мероприятия, които са републикански, например изграждане на магистрала, има местни като изграждане на парк, детска градина и други, но има и куп такива, които не са на нито едно от двете нива. На такива средни нива е образованието. Всички мерки за подобряване на икономическото развитие, иновационната и бизнес инфраструктура, новите индустриални зони, те имат преди всичко регионални измерения, туристическите маршрути не следват логиката на административното деление по общини, предизвикателство е как да се уреди процесът на планиране и изпълнение на интервенциите на регионално ниво, в какви мащаби географски да мислим, какви да са звената и какви да са функциите им, допълни Дончев.


Като друго предизвикателство той посочи демографията, която и в другите държави не се влияе от преки фискални стимули. Няма как да обърнем демографската карта, харчейки повече пари от бюджета, демографията зависи от всичко - от доходи, сигурност, чистота на въздуха и други, посочи Дончев.


Ефектът от еврофондовете


По данни, цитирани от Дончев, ефектът на европейските средства върху БВП към края на 2018 г. е увеличение с 4 на сто спрямо сценария, че еврофондовете не съществуваха или не бяха правилно похарчени, а частните инвестиции надвишават нивото, което би съществувало без еврофондовете, с почти 16 на сто.


Позитивен ефект има и при заетостта с 6.7 процента спрямо сценария, при който няма европейски фондове, отчита се редуциране на безработицата с 3.1 процента отново спрямо същия сценарий.


Според него България се справя много добре в усвояването на евросредства и пред нея има два пътя - да не пипа нищо или да бъде по-дръзка във вземането на решения.


Възход на европейската икономика


Андриана Сукова, заместник генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" в Европейската комисия, коментира, че европейската икономика е във възходящ растеж, вече седем години ръстът върви нагоре, рекордно висока е заетостта - 240 млн. души работещи. Това показва, че европейската икономика е в солидна фаза на развитието си и публичните финанси имат сериозно подобрение във всички държави членки, допълни Сукова. Тя все пак посочи, че има предизвикателство по отношение на производителност на труда и са необходими много усилия, за да се преодолее то. Освен това населението застарява.


Като положителен пример тя посочи още нивото на безработица в Европа, което е рекордно ниско - 6.6% безработни, за първи път толкова ниско от съществуването на ЕС.


За България Сукова каза, че ръстът на БВП се очаква през 2019 г. да е 3.6% и да се поддържа това ниво през 2020 г. Леко забавяне през 2018 г. е имало заради отслабване на износа вследствие на намаляване на търсенето в ключови партньори в ЕС и Турция. Тенденциите в националната икономика са позитивни, повишаването на заплатите насърчи частното потребление, а еврофондовете са допринесли за увеличаване на БВП, реформите в България набират скорост, подчерта Сукова.


Тя все пак отбеляза, че още има значителни различия между държавите членки и положителните числа за заетост и безработица в някои държави са в доста по-различна ситуация. България не е сред тези държави, но още трябва да се работи по показателя безработица сред младежите. В една трета от държавите членки тя продължава да е над средното за ЕС ниво. В България намаля, но още е на ниво от близо 19%, което в сравнение с европейското е няколко процента повече.


Освен това в България броят на населението в риск от бедност и социално изключване е едно от най-високите в ЕС. Това важи и за нивото на неравенство. Равнището на дигитални умения сред населението е твърде ниско, има ниско участие на възрастните работещи в продължаващото обучение и недобро качество на професионалното образование и обучение, завършилите го не намират лесно работа, каза Сукова.

Коментари (150)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Дончев е напълно прав!
  Моментът за смяна на модела на икономиката е дошъл много отдавна!
  Да видим какво ще последва НА ПРАКТИКА след иначе вярната политическа теза и декларация...

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Обещания да има за балъците ! Както с електронното правителство ! Какво става със сайта на СТАТИСТИКАТА !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Поредното гробарско НИЩО. Това ще последва. Стабилност на статуквото и на корупцията на Шайката !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Много приказки, нулево съдържание. Чесане на езици.
  Единствено е прав в това:
  "По неговите думи опитът показва, че пазарните механизми могат да сработят твърде бавно и основната задача е как държавата да интервенира и да ускори и засили тези процеси. Дончев все пак предупреди, че подобен вид влизане на държавата в икономиката е трудно, носи рискове и може да изкриви пазара. Този ефект трябва да се минимализира колкото може, допълни вицепремиерът."

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Егати нищоказването. Факт е, че моделът има нужда от промяна, но единствената такава, която Герб провеждат, е връщане на соц модела.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Прав е, но ЕС няма да допусне високотехнологична конкуренция !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1088 Весело

  транзит на газ,"евтина"електроенерия от АЕЦ,строителен бум на небостъргачи,одържавяване на разни дупки и хралупки и т.н

  :D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 8. 8 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Що за простотия. Поредния либераст, дето иска повече държава в икономиката.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 9. 9 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Икономиката на ЕС има нужда само от едно нещо. Нулеви субсидии. И всичко ще си дойде на мястото за 2 години.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Отивайте в централата на "Фолксваген", намирайте си място някъде, където да легнете и спите, докато вземат решение за мястото на завода. След това вече, може да почнем да говорим за нов икономически подход.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#7] от "mititu":

  Няма как да се каже по-точно ....

  Щото мантри и сладки приказки за селяндурите населяващи тази територийка са много лесни....
  Факт е обаче, че НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ИНВЕСТИРА в тая пропаднала територия, превзета от ДС кадрите и децата им !
  АКА , на практика нема нищо, само сладки приказки а сте ДЕСЕТ ГОДИНИ на чело и все КОстов ви е виновен !

  Най големите престъпници са тия, дет гласуват за вас. Тия на хранилка при вас ясно, нЕма начин, ама тия дет са "по убеждение" и "за да не дойдат команистите" , "по малкото зло" , "нЕма за кой се гласува"
  Е тия са национални предатели !

 12. 12 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Ахам, с олигарси начело, бая (високотехнологична) икономика ще развием. Нашия модел на развитие си е баш от кремълски (феодален) тип, натам са надупени и всичките ни управляващи. Язък, че сме член на ЕС, губим всичките си предимства, които бихме имали при едно нормално държавно управление...

 13. 13 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Браво !
  НО! НЯМА ДА НИ ГО ДАДАТ НА НАС

 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#11] от "Позорно събрание":

  Това е положението :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":

  И как ще го преведеш това словоблудно излияние и нищоказване.
  Въпреки, че не НИЩО не направихме посоката е "правилна" и продължаваме напред !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Мисля, че е по-разумно да видим какво ще последва, вместо да лепим етикети, прилагателни и псувни....това го пробвахме - не работи и не помага!!!

 17. 17 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Мислителя е стигнал до "Нов икономически механизъм" на правешкия гений. Дончев, мислех те за интелегентен човек.

 18. 18 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Полека ве, тфа е лаф на Кобрата :) Ше те осъди ... че са и пара му трее :)))

 19. 19 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  "да се развиват услуги и производство с много по-висока добавена стойност"

  Добре дошъл в България! Сетила се Мара...
  Това го пиша тук от години и редовно получавам купища минуси.
  Проблемът е, че властта не е в състояние да доведе такива инвеститори по понятни причини.

 20. 20 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 463 Весело

  Прав е че е време да се замени икономиката на ишлемето с икономика на собствени продукти, НОООО това не се прави от държавата, а от бизнесът. Ако бизнесът е слаб - няма да има резултати. Спрете просто да мачкате бизнесът. Направете така че за Бизнесът всичко да е просто и да няма нужда да се моли на държавните чиновници.
  Направете като в Турция - всяко селище си има Общ. Устр. План. Знае се коя зона е жилищна, коя търговска, коя производствена. И в производствените зони НЕ МОЖЕ да се строят жилища. Купува си човека парцел в промишлената зона и за 14 дни полуава всичките разрешения и на 6 месец заводът трябва да отвори врати. Само тогава ще може бизнесът да работи - ане да си губи времето и да се чуди на кого какъв рушвет да даде. Една фабрика построена след 3 години вече е ненужна, той пазарът се променил, нови продукти излязли.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#8] от "Медиен манипулатор":

  През държавните поръчки се краде най- много.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#16] от "selqnin":

  Гледаме го вече 10 години. ти какво видя.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Абе ДончеФФ
  Какво стана с Електронното Правителство ве?!?
  За един преател питам ...

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Влизате ли в сайта на Статистиката? В София не става!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  ГЕРБ и модерен икономически модел - две напълно несъвместими неща

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 26. 26 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Весело

  В тоя форум само партийни кретени коментират. В тази статия става дума за европейската икономика, а не за българската, бе.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 27. 27 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Ние сме безвъзвратно закъснели за това - с тоя политически модел на повсеместно корупция и след 20 години няма да сме на нивото на Полша или Словакия, без изобщо да споменаваме как ще изглеждаме демографски тогава.

 28. 28 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Аз пък си мислех да насапунисвам въжето...

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Весело

  До коментар [#18] от "Позорно събрание":

  Мани, мани !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#19] от "Котаракът на Шрьодингер":

  А е толкова ЛЕСНО ! Да ги доведе !
  Ама трее се реже из корен ПЪРВО, и да се откачат от хранилката ГЕРБЕРСКИТЕ КАДРИ

  После им казваш!
  НУЛЕВИ ДАНЪЦИ първите 5 години. Улеснени процедури, елктронно правителство.... и нещата ше тръгнат !
  от 2 милиона работещи 200К в по бедните раиони да почнат да получават редовно и нормални заплати и да ги осигуряват на пълната заплата, и икономиката ше потръгне, и пенсионния фонд ще е по пълен и потреблението ше се оправи, покраи тия 200К заплати, доста техни съселяни ще захванат други бизнеси, да ги изхранват и тнт...
  ЛАВИНА

  Ама НЕ !
  ДЕ СЕто кокала не пуска !

 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Гневът и злобата Ви карат да тълкувате емоционално и политически нещо, което е свързано с икономиката не на определена партия, а на Отечеството, но щом за това Ви плащат......

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Весело

  До коментар [#25] от "neut":

  Искат нов балет със старите "балерини" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Весело

  Егати нищоказването. Факт е, че моделът има нужда от промяна, но единствената такава, която Герб провеждат, е връщане на соц модела.
  —цитат от коментар 5 на Darth Plagueis


  То за нищоказването причината може би е че репортера на Дневник е нищоразбрал... обикновено Дончев не словоблудства... но не ме касае чак толкова, че за търся други източници.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Весело

  До коментар [#31] от "selqnin":

  Май на вас ви плащат. Аз съм свободен човек със свободна съвест и съм направил за икономиката на отечеството много повече от ГЕРБ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  Тъй!

  След като вече вчера Баце изплака на същата тема - явно това е Новата Генерална Линия.

  Сетила се Мара!

 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Разстроено

  До коментар [#33] от "Медиен манипулатор":

  Напоследък го прави все по-често.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  Икономиката на ЕС има нужда само от едно нещо. Нулеви субсидии. И всичко ще си дойде на мястото за 2 години.
  —цитат от коментар 9 на Медиен манипулатор

  Тогава съвсем ще се угробим.

 38. 38 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И модела и правителството.

 39. 39 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Той икономическия модел колкото и да го сменят след като крадат милаирди резултъата ще е все един и същ. Проблемът у нас е в политическия модел, той ако не се реши така че да спрат с глупавите избори в които да се избират поредните марионетки-крадци като самия Дончев другото е продължаване на агонията. С таквиа като Дончев и икономически модел от господа да дойде резултатът ще е все трагедия за България.

 40. 40 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#31] от "selqnin":Май на вас ви плащат. Аз съм свободен човек със свободна съвест и съм направил за икономиката на отечеството много повече от ГЕРБ.
  —цитат от коментар 34 на КМЕТ В СЯНКА


  Приличаш ми на Бареков.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 41. 41 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  На думи го докарват, на дела - кръгла нула. За да стане това се иска тотална модернизация на транспортна инфраструктура, образование, наука, администрация, електронно управление и пр. и пр.

 42. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#17] от "lpi31580057":

  Дончев е прост, като галош. Понеже не се обажда много, мислят го за по-умен...!
  Представяш ли си, какви икономически прозрения?!! Десет години стоят и гледат, как населението се изнася. Сега получили проблясъци! Модела ще сменят...! И тия тъпанари са с нагласата, че ще вдигнат заплатите със 100 лева и българите ще си счупят краката да бързат, че да се прибират от Европа!

  Бивш tww09306483.
 43. 43 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Той икономическия модел колкото и да го сменят след като крадат милаирди резултъата ще е все един и същ. Проблемът у нас е в политическия модел, той ако не се реши така че да спрат с глупавите избори в които да се избират поредните марионетки-крадци като самия Дончев другото е продължаване на агонията. С таквиа като Дончев и икономически модел от господа да дойде резултатът ще е все трагедия за България.
  —цитат от коментар 39 на jobssboj


  А ти приличаш на Кутев

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 44. 44 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  За да имаш икономика с висока добавена стойност, трябва да имаш иновативно образование, наука, Know-How, инвестиции в иновативни предприятия, среда за стартиране на бизнес, среда за чуждестранни инвестиции, изградена НОРМАЛНА инфраструктура ( магистрала Хемус се строи цели 40 години?!!?!?)

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":Мисля, че е по-разумно да видим какво ще последва, вместо да лепим етикети, прилагателни и псувни....това го пробвахме - не работи и не помага!!!
  —цитат от коментар 16 на selqnin

  Дайте да дадем, а?

  Драги, тая тематика беше злободневна преди около 5-7 години.
  И тогава точно същите тия, които днес тъй прочувствено ви рЕдат "Дайте пак да дадете!", направиха всичко по силите си да прокарат и удържат "днес оказалият се погрешен модел", за който тъй умилително се бият горко в гърдите, че "недогледали".
  А да ти кажа - те съвсем не са глупаци. И не са идеологически зомбЕта. Много добре знаят и виждат какво се случава. Но пусти сужук и дембелска същност!
  Сега ви рЕдат пак да им дадете. Защото е останало все пак месце по кокалите за дооглозгане, а и им трябва и време да си урЕдат плавното и безболезнено изсулване от отговорността за очертаващото неизбежно да се случи. И да отърват гьостериците ...

 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#40] от "Медиен манипулатор":

  Няма как. Може той да прилича на мен но семката ми е доказано по-добра.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Можем да кръстим новия икономически модел "Дом за Цецо".

 48. 48 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#44] от "Darcas":

  Примерно , да погледнат примера на ЯПОНИЯ, от 50-те години до днес...
  Там е обобщено това, което си изброил...

 49. 49 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#47] от "moreee":

  Буахахахаххахахаххаха
  :)))))

 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Дончев е използвал високопарни и нищо не значещи приказки.
  Смяната на икономическия модел означава едно - край на корупцията и кражбите. Останалото са цели а не смяна на икономически модел. Пример Индустрия 4.0

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тъй, тъй...
  сменяйте модела, че след апартаментите и яхти трябват...

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Дончев ще се опита да спаси ГЕРБ с нови гимнастики, акробатики и еквилибристики. Да се смени вертепа, но труженичките да останат. Той обаче не разполага с достатъчен набор дитирамби и клишета и му трябва помощ. Лошо е когато го няма Цецо, той повече умее тези неща.

 53. 53 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#40] от "Медиен манипулатор":Няма как. Може той да прилича на мен но семката ми е доказано по-добра.
  —цитат от коментар 46 на КМЕТ В СЯНКА  Ми, гледам че сте еднакво нагли и същевременно скромни:

  "Аз съм свободен човек със свободна съвест и съм направил за икономиката на отечеството много повече от ГЕРБ."

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 54. 54 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Весело

  Можем да кръстим новия икономически модел "Дом за Цецо".
  —цитат от коментар 47 на moreee


  А ти си духовит като Сергей Станишев

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 55. 55 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  С планова икономика. На подкупите.

 56. 56 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 265 Неутрално

  То на Диончефф модела ще е Дончефф милиардер! Това са крадци бе , крадат и лъжат само. Такива избори не ги борят- само бесилките.

 57. 57 Профил на kirkata
  kirkata
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това ни е ясно, Дончев! Кажете какво правите по въпроса...

 58. 58 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Лапахте 30 години, а сега смяна на модела. Ама вие да сте на лапачката, а народа да ….

 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело

  До коментар [#53] от "Медиен манипулатор":

  Ах как наистина искам да ви спрат финансирането от ЕС че да видим как ще се озъбите тогава?! Че и фиска няма да можете да крадете в тази държава дето дори вождовете ви се срамуват да плащат данъци и такси!

  klimentm
 60. 60 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Най-вероятно няма да има нов завод въобще. Пазара на автомобили в Европа навлиза в плато, а нищо чудно да тръгне и надолу. Новия завод трябваше да покрива производството на Шкода за Европа. Ако тенденциите се запазят, немците едва ли ще инвестират.

 61. 61 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#34] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Плаща ми работодателят ми, който не е в офшорна зона и легално плаща всички дължими данъци и осигуровки!
  Разбирам, че не се вмествам в схемата Ви, но това не е мой проблем!
  Манталитета ви ми напомня партийните секретари от 70-те :"Само моето мнение е ВЯРНО"!!!
  Хубав ден Ви желая!
  СБОГОМ!!!

 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело

  Модела е измислен много отдавна и с е нарича “ пазарна икономика”, Дончев е същата цинкова кофа като колегите си по партия!

  klimentm
 63. 63 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  Това ни е ясно, Дончев! Кажете какво правите по въпроса...
  —цитат от коментар 57 на kirkata

  Дрънкат и млямлят. "Ни мъ бий, уа, бате! Аз без да искам ..."

  За да може евентуално днес да се случи това, за което ни рЕдат като Голямото Им Откровение - трябваше да е стартиран процесът още при Баце Едно ...

 64. 64 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 690 Любопитно

  Този освен да разказва за светлото бъдеще, нещо свършил ли е?

 65. 65 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Единственият известен умен политик от Герб. Проблема виждам другаде. Когато от БСП преди време предлижиха плана за реиндустриализация, защо същите много се смяха, а сега говорят за ... реиндустриализация?
  Точно това ме дразни при всичките. Подмяната на държавническото мислене с тясно-партийни и конюктурни интереси и за по 3 дни теми (Шок-Ужас-Бомба). Обща национална стратегия трябва, и да, тя включва реиндустриализацията, увеличаване на принадената стойност и следващо увеличаване на доходите.

 66. 66 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  До коментар [#50] от "penetrating":

  Ами Бойко му е дал поръчение да изпъкне като лидер. Трябва да почне да приказва лидерската, без обаче да засенчи главния умник.

 67. 67 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Спрете да нагласята обществените поръчки и осигурете равни шансове за всички фирми. Приложете реален контрол на дейностите, без корупция и подкупи.

  Ако знаете коолко бързо ще се усети това в икономиката ни...направо няма да повярвате.

 68. 68 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 737 Разстроено

  Томислав хубаво ги говори тия неща, но има ли идея как да ги направи? Щото той уж е отговорен за електронното правителство от поне 5 години, като се похарчиха стотици милиони, а резултат няма....

  та ние може и совалки да искаме да правим в Разлог, ама реалностите са други, а цитираните числа са си проформа - ОК, ниска е берзботицата, ОК, нисък е дългът и?

  Средната заплата в страната след данъци и осигуровки е 350 евро- последните 10 години ГЕРБ са на власт, кое не е ясно?!?

  А иначе е прав - ЕС фондовете си се усвояват добре от няколко десетки бизнесмена близки до ГЕРБ

 69. 69 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 971 Неутрално

  "Дошъл е моментът да се мисли за смяна на икономическия модел, каза ШЕГУВАЙКИ се -Томислав Дончев"
  И на политичекия, и на политическия...ШЕГУВАЙКИ Се му отговориха хората!!!!

 70. 70 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 737 Разстроено

  братче те една 800 метрова улица не могат да ремонтират 2 години, чилякът тръгнал да променя икономиката към високо технологични производства...

  смешни сте бе, смешни сте от цялата шайка на ГЕРБКП !!! Вие освен да крадете като за последно и да препирате откраднатото през апартаменти друго не можете - от ясно по ясно е за всички

 71. 71 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#47] от "moreee":

  Може и Модел "Латинка"...! Обхваща повече. :)))

  Бивш tww09306483.
 72. 72 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Ми тоя чичо е образован за средношколски учител.
  Във Велико Търново.

  Та с това образование кога сФана икономиките, че има мерак и да ги пренарежда.
  Егати!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 73. 73 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 551 Весело

  Браво ! Сегашната реформа е капут требе нова риформа или нов икономически механизъм.Ама той ще е погребален за икономиката на кол центровете и ишлемето :)

 74. 74 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#64] от "Стабилни в мизерията, епизод пореден":

  Той не е във властта да върши нещо, ами да ни говори за светлото бъдеще...!
  И е удивително, колко тъпаци го слушат с отворена уста и му вярват...!

  Бивш tww09306483.
 75. 75 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3605 Любопитно

  Най-големият проблем на България са ...политиците!Които мислят на парче-без ясна стратегия,без визия...без идея!Са съжаление е наследено от комунизма!И хората които днес говорят за "нов икономически модел"са рожба на комунизма!Изпуснахме момента за радикална промяна,много отдавна.При сегашната конюктура в Европа и света само много дясна политика в икономиката ни би променила радикално ситуацията.С задължително 2-3 годишно "боледуване",раздържавяване,елекронно правителство,крути мерки в областа на правораздаването,2 нови затвора за осъдените,забрана на БКП и т.н

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#53] от "Медиен манипулатор":

  Просто факти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Това ни е ясно, Дончев! Кажете какво правите по въпроса...
  —цитат от коментар 57 на kirkata


  Каквото могат. Крадат, лъжат и обещават до дупка.

 78. 78 Профил на Ivan Nikolov
  Ivan Nikolov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Първото усещане за този индивид е МЕКОТЕЛО.Може да е образован ,но подчинил мислите и експертизата си на пожарникаря-мутра и ще ми развива теории.АЛОУ Дончев ,Борисов знае ли ,да не се отмяташ и ти скоропостижно.

  НЯМАМ БРАТУШКИ И НЕ СЪМ ОСВОБОЖДАВАН
 79. 79 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 737 Разстроено

  То Булгаков го е написал още преди 100 години, ама няма кой да чете :

  ''— Всичко се дължи на разрухата, Филип Филипович.

  — Не — съвсем уверено възрази Филип Филипович. — Не. Редно е вие пръв, драги ми Иван Арнолдович, да се въздържите от употребата на тази дума. Това е мираж, дим, фикция. — Филип Филипович разпери широко късите си пръсти, благодарение на което две сенки, приличащи на костенурки, зашаваха по покривката. — Какво представлява тази ваша разруха? Прегърбена бабичка с чепата тояжка? Вещица, която е изпотрошила всички прозорци, угасила всички лампи? Тя изобщо не съществува. Какво подразбирате под тази дума? — яростно попита Филип Филипович клетата картонена патица, закачена нагоре с краката до бюфета, и сам отговори вместо нея: — Това значи следното: ако аз, вместо да оперирам, всяка вечер започна да пея вкъщи в хор, при мен ще настане разруха. Ако в клозета започна, извинявайте за израза, да пикая извън клозетната чиния и същото вършат Зина и Дария Петровна, в клозета ще започне разруха. Следователно разрухата не е в клозетите, а в главите. Значи, когато тия баритони крещят: „Бий разрухата“ — аз се смея. (Лицето на Филип Филипович толкова се беше разкривило, че ръфнатият чак зина.) Кълне ви се, досмешава ме! Това означава, че всеки от тях трябва сам да се налага по врата. И чак когато си избие от главата разните халюцинации и се заеме с метенето на дворовете, тоест с пряката си работа, разрухата ще изчезне от само себе си.""

 80. 80 Профил на bogner
  bogner
  Рейтинг: 15 Неутрално

  В държавата на организираната посредственост икономическия модел е следният -25% себестойност, 25%-50% за корупция и колкото остане - печалба.

 81. 81 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#75] от "Willy Messerschmitt":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 82. 82 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  За икономиката, която Дончев бленува, са необходими:
  - Работеща правосъдна система
  - Некорумпирани политици
  - Пари за образование, не за обществени поръчки на наши хора

  Та как ГЕРБ се вписва в този модел?

  Не ме търсете преди обяд
 83. 83 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  Добро УТРУ :)) Де индустриализацията ( според мен под външен натиск), изпразни страната от "мислещи" хора. България има ИКОНОМИКА НА УСЛУГИТЕ, а те търсят : готвачка ,камериерка, санитарка , хора за косене на трева ,поддържане на басейни (асансьори), преки еротични услуги , услуги чрез медии.. и тн. Това са характеристики за типично КОЛОНИАЛНА СТРАНА. Голямата ГОРДОСТ - мобилност е дивотия. Така е било и в РИМСКАТА ИМПЕРИЯ - към метрополията идат хора кадри от КОЛОНИИТЕ! Аз незнам дали е възможно това, ала 1000% съм убеден че ГЕРБ никога не може да направи това ( тя има генетични дефекти и свързаност с мафиотски неща)

 84. 84 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Верно?! А в "Кремиковци" става ли?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 85. 85 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Според него България се справя много добре в усвояването на евросредства и пред нея има два пътя - да не пипа нищо или да бъде по-дръзка във вземането на решения."

  Да, много добре усвояват за себе си.
  И апартаменти усвояват.
  Мърши!

 86. 86 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не разбирам защо е нужно доходите да растат? И с настоящите доходи можем да си купуваме апартаменти при цени от 600 евро/м2.

 87. 87 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Ние нашия модел може и да искаме да го променим, но дали силните западни икономики искат да си променян модела да получават наготово евтина и квалифицирана работна ръка?

 88. 88 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело

  До коментар [#83] от "dejmos":

  Представите ти за модерна икономика за свързани с димящи комини, изровени тонове кюмюр и синеблузи каскетниц, нали?!

  klimentm
 89. 89 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#50] от "penetrating":

  Много правилно. В цялото бла-бла нито думичка за законоприлагане и закононалагане. Изобщо не съм сигурен, че за България може да се ползва изразът "икономически модел", защото абсолютно всички значими фактори в икономиката са продукт на престъпления.

 90. 90 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  да се развиват услуги ... с много по-висока добавена стойност!
  —цитат от коментар 0 на др Дончев


  Една от услугите с най - голяма добавена стойност е курвалъкът.

 91. 91 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  До коментар [#89] от "lechevalier":

  Съгласен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 92. 92 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  До коментар [#66] от "blondofil":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 93. 93 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  За да се смени икономическия модел,първо трябва да се смени политическия модел. Не може една крадлива мафиотска партия на власт да сменя модела. Ето всичките й членове по върховете на властта крадат държавата в свой личен интерес,а същевременно олицетворяват държавата. Държавата губи данъци и такси от занижени цени на луксозни апартаменти,яхти и коли. Отпуснатите пари за магистрали,саниране и строителство се крадат. Не можеш да смениш икономическия модел под ръководството на една партия,която не си е сменила мисленето от мисълта за себе си с мисълта за благоденствието на държавата и нацията. За това казвам,че трябва да се смени политическия модел.,а това ще стане като се сме ни управляващата партия с друга,която преди всичко мисли за държавата. Как да не се приемат лобистки закони,да се приемат закони как по-лесно и бързо да може да се сменя даден политик или политическа партия,когато тя не се справя с гласуваното й доверие,тоест как народът може директно да се намеси в управлението. Първо това трябва да се реши,но не и с тази партия,която в момента е на власт.

 94. 94 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  След 10 год. стабилно нищоправене виждат, че нищо не върви, освен апартаментите.
  Но и представа си нямат какво да се промени. Може и да имат, но толкоз им се краде, че "две не виждат"

 95. 95 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Дошъл е момента Томислав Дончев да смени Борисов, а последния да стане почетен председател и да се оттегли в имението си в Банкя!

 96. 96 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Не мога да преценя има ли въобще полза от такива форуми и какво значение за реалната икономика имат те, защото дори да чуем или прочетем някакви много хубави изказвания, няма как държавата да ги реализира, освен ако не разъждаваме все едно сме се вънали във времето на тезисите на Живков или смятаме да завием от към руско-китайския опит, където партията/лидера задават тона.
  Работа на държавата е да пречи колкото може по-малко и ако има нещо съшвствено това е влиянието на еврофондовете и програмите. Те а наистина нужни, но трябва да се съсредоточават само в инфратруктурата, а не в измислици, като конкурентноспособност , дотиране на селскостопанската продукция или интеграция на малцинствата. Трябва много строго да се контролират търговете за участие, за да се краде по-малко и да не се създават зависимости, на каквито сме свидетели.
  Иначе форуми като този, само разхищават обществени средства, които може да се изолзват с много по-голяма полза в други области - образование, култура и т.н.

 97. 97 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  След десет години крадене, с пребиваването на един главок в общината дори повече, сега ще сменяме модела? Съгласен, но преди да го сменим, да се определим - кой, кой е и кой е крал и преял. Ама много готино - да сменим модела без да се произнесе правосъдието. Това си е цинизъм, покриване на следите, покриване на престъпленията срещу българския народ. Кофти е, че няма правосъдие, защото и "синовете" на правосъдната система са сред бенефициентите апартаментчици. Апартаментите са само върха на айсберга. Герберщината нанесе непоправими вреди на държавата, и продължава да нанася, открадна десетки милиарди от българите и сега същите тези мошеници ще ни водят по "нов" път. Пред стената!

 98. 98 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Дончев не говори за пръв път тези неща. Предлагам той да измисли иновативен продукт с висока добавена стойност, да построи фабрика, да го произвежда и продава, и да плаща достойни заплати. Иначе този тъпан го слушам от 1991 година. 27 години произвеждам. Е, миналата година ударих кепенците и .....кеф. Да се докарам до инсулт, или инфаркт в цеха - това беше изборът. Айде нема нужда!

 99. 99 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 394 Неутрално

  "Разходите за труд растат, те не са достатъчно конкурентно предимство за оцеляване, допълни Дончев."
  Така е, досега разчитахме и даже се хвалехме с евтината работна ръка, но се видя, че с това сиромахомилство няма да стигнем далеч. Сега повелята на партията е развитие на новите технологии, ама паралелно с това подчинение на тенденциите на пазара. С други думи ни риба, ни рак. Да видим какво ще излезе от този хибрид на българска почва.

 100. 100 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Да вкараме нови крокодили в блатото!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK