Обявена е покана за финансиране на малки и средни предприятия

Обявена е покана за финансиране на малки и средни предприятия

© ReutersМалки и средни предприятия могат да кандидатстват по "Схема за безвъзмездно финансиране за подкрепа на МСП за растеж и разширение отвъд местните пазари".


Регионите, които програмата обхваща, са областите Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград на територията на България и префектурите Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Солун и Серес за територията на Гърция.


Целта е насърчаване на способността за производство на добавена стойност в предприятията със засилване на техните дейности за развитие на продукти и услуги чрез съвместни действия за икономическо развитие, за предпочитане ориентирани към иновации, за да им се даде възможност за достъп до нови пазари.
Общият бюджет по настоящата покана възлиза на 10 000 000 евро. Публичните разходи се състоят от 8 500 000 евро средства от Европейския фонд за регионално развитие и 1 500 000 евро национални вноски от Гърция и България. Максимален размер на безвъзмездната финансова помощ на предприятие (отделно предприятие) в размер на 200 000 евро за период от 3 години.


Допустими бенефициенти по настоящата покана са предприятията в приоритетните производствени сектори на стратегиите за "интелигентна специализация":


- Агро-хранителна промишленост;
- Управление на отпадъците за рециклиране или производство на енергия;
- Възобновяема енергия и енергоспестяване и ефективност;
- Устойчив туризъм;
- Здраве;
- Материали – технология;
- Строителни материали;
- Текстилна индустрия.


Допустими кандидати са само малки и средни предприятия, регистрирани в допустимия по програмата регион (за България: в областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково), включително клонове, като за България същите следва да са регистрирани като самостоятелни юридически лица. В дадено проектно предложение следва да участват само по едно предприятие от всяка от партниращите държави. Едно предприятие може да кандидатства само по един проект.


Крайният срок за кандидатстване е удължен до 10 май 2019 г.; 14:00 ч.


Повече информация можете да намерите тук.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  що е гробар, все е мърша...

 2. 2 Профил на vgs19507752
  vgs19507752
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо отново няма подобна програма за северозападна българия?! После защо е най бедната.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK