Спирането на еврофондове заради нарушения няма да засяга крайните бенефициенти

Емил Радев

© Fred MARVAUX, © European Union 2018 - Source : EP

Емил РадевВ предложения от Европейския парламент механизъм за защита на върховенството на закона чрез спиране на евросредства е предвидена пълна защита на крайните бенефициенти. Когато има спиране на пари, проектите трябва да се покрият с национални средства. Това обясни пред български журналисти евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ/Европейска народна партия), който е докладчик в сянка на ЕНП по темата.


Той отбеляза, че тепърва се водят преговорите в Съвета (държавите членки) и коментира, че когато става въпрос за спиране на евросредства, много трудно страните преглъщат такъв механизъм.


По повод задействаната срещу Унгария процедура по чл. 7 от Договора за ЕС Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) коментира, че отнемането на глас има и обратен ефект – втвърдяване на популизма.
Радев отбеляза, че процедурата по чл 7 е бавна, но последиците са много сериозни - отнемане на правото на глас в ЕС. Според него трябва да се говори за общ механизъм за всяка държава членка, да има ясни обективни критерии, той да замени механизма за сътрудничество и проверка, защото "не могат само България и Румъния да се сочат за черните овце в ЕС".


По-ефикасен механизъм


Пред "Дневник" Радев коментира, че позицията на парламента много добре отговаря на изискванията за върховенството на закона и за налагане на санкции - когато има злоупотреба с евросредства, да бъдат спирани или част, или всички евросредства в дадена държава членка. "Ние приехме позицията на парламента. В Съвета не вървят толкова гладко нещата. Явно има съпротива към този тип законодателство, особено когато касае някои държави членки много пряко", допълни евродепутатът.


Той отново припомни, че има процедури и по чл. 7, има гласове да се повдигне такава процедура и към Румъния заради отслабване на мерките за борба с корупцията, опити за приемане на законодателство, което да декриминализира корупцията по високите етажи на властта. "Всичко това и в един момент и злоупотреба с европейските средства би трябвало да доведе до въвеждане на този нов механизъм".


По думите на Радев това са реалните мерки. "В момента мерките са радикални. Можем да задействаме единствено чл. 7, който е най-тежката санкция, предвидена в договорите за функциониране на ЕС и той води пряко до отнемане на гласа на дадената държава. Това задейства и антиевропейските сили там и се използва много често за пропаганда против ЕС", обясни той.


Ако бъде одобрено новото законодателство, "когато има злоупотреби, когато не са чак толкова големи, ще има и частично спиране на средства. Когато те са много големи, ще има и временно спиране до оправяне на грешките, за да има по-бърз, по-справедлив и ефикасен механизъм".


Радев отбеляза, че механизмът по чл. 7 трудно се инициира, много трудно след това е въвеждането му и досега няма случай да е въведен изцяло, започналите процедури се влачат с години.


Според новото предложение оценката за това дали има злоупотреби ще се прави от Европейската комисия, подпомагана от орган, който ще се избира от независими експерти. Окончателното решение ще е на Европейската комисия, като средства ще могат да бъдат спирани временно и прехвърляни в други фондове. За защитния механизъм механизъм за крайните бенефициенти той коментира, че "гражданите, бизнесът, общините няма да бъдат наказвани за грешките на правителствата и когато има одобрени проекти, те ще трябва да се покрият с национални средства даже и да бъдат спрени еврофондовете".


Предизвикателствата


Като основни предизвикателства през изминалия мандат на Европарламента по време на дискусията с журналисти Ковачев посочи миграцията, тероризма, банковия съюз, стабилизирането на еврозоната, Брекзит. За пакета "Мобилност" той каза, че следващият Европарламент не е задължени да се съобрази със сега приетата позиция на ЕП и може да започне отначало, в една много по-спокойна, "а не предизборна атмосфера".


Андрей Ковачев

© ]

Андрей Ковачев


Емил Радев каза, че утре ще се приеме законодателство срещу двойния стандарт на храните, но то няма да е толкова добро и ще трябва да се направят стъпки и през следващия мандат.


Коментира и законодателството за убежищата, като заяви, че е необходима реформа, която да даде защита на външните граници.


За пакета "Мобилност" той каза, че трима души, които не са дошли на работа на време, са провалили усилията, продължили три години, и изрази надежда "дискриминационните условия", приети на първо четене, да се променят изцяло, каза още Радев. Евродепутатите Светослав Малинов, Неджми Али и Николай Бареков миналия месец не успяха да участват в гласуването за пакета "Мобилност" в Европейския парламент.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK