Спирането на еврофондове заради нарушения няма да засяга крайните бенефициенти

Емил Радев

© Fred MARVAUX, © European Union 2018 - Source : EP

Емил РадевВ предложения от Европейския парламент механизъм за защита на върховенството на закона чрез спиране на евросредства е предвидена пълна защита на крайните бенефициенти. Когато има спиране на пари, проектите трябва да се покрият с национални средства. Това обясни пред български журналисти евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ/Европейска народна партия), който е докладчик в сянка на ЕНП по темата.


Той отбеляза, че тепърва се водят преговорите в Съвета (държавите членки) и коментира, че когато става въпрос за спиране на евросредства, много трудно страните преглъщат такъв механизъм.


По повод задействаната срещу Унгария процедура по чл. 7 от Договора за ЕС Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) коментира, че отнемането на глас има и обратен ефект – втвърдяване на популизма.
Радев отбеляза, че процедурата по чл 7 е бавна, но последиците са много сериозни - отнемане на правото на глас в ЕС. Според него трябва да се говори за общ механизъм за всяка държава членка, да има ясни обективни критерии, той да замени механизма за сътрудничество и проверка, защото "не могат само България и Румъния да се сочат за черните овце в ЕС".


По-ефикасен механизъм


Пред "Дневник" Радев коментира, че позицията на парламента много добре отговаря на изискванията за върховенството на закона и за налагане на санкции - когато има злоупотреба с евросредства, да бъдат спирани или част, или всички евросредства в дадена държава членка. "Ние приехме позицията на парламента. В Съвета не вървят толкова гладко нещата. Явно има съпротива към този тип законодателство, особено когато касае някои държави членки много пряко", допълни евродепутатът.


Той отново припомни, че има процедури и по чл. 7, има гласове да се повдигне такава процедура и към Румъния заради отслабване на мерките за борба с корупцията, опити за приемане на законодателство, което да декриминализира корупцията по високите етажи на властта. "Всичко това и в един момент и злоупотреба с европейските средства би трябвало да доведе до въвеждане на този нов механизъм".


По думите на Радев това са реалните мерки. "В момента мерките са радикални. Можем да задействаме единствено чл. 7, който е най-тежката санкция, предвидена в договорите за функциониране на ЕС и той води пряко до отнемане на гласа на дадената държава. Това задейства и антиевропейските сили там и се използва много често за пропаганда против ЕС", обясни той.


Ако бъде одобрено новото законодателство, "когато има злоупотреби, когато не са чак толкова големи, ще има и частично спиране на средства. Когато те са много големи, ще има и временно спиране до оправяне на грешките, за да има по-бърз, по-справедлив и ефикасен механизъм".


Радев отбеляза, че механизмът по чл. 7 трудно се инициира, много трудно след това е въвеждането му и досега няма случай да е въведен изцяло, започналите процедури се влачат с години.


Според новото предложение оценката за това дали има злоупотреби ще се прави от Европейската комисия, подпомагана от орган, който ще се избира от независими експерти. Окончателното решение ще е на Европейската комисия, като средства ще могат да бъдат спирани временно и прехвърляни в други фондове. За защитния механизъм механизъм за крайните бенефициенти той коментира, че "гражданите, бизнесът, общините няма да бъдат наказвани за грешките на правителствата и когато има одобрени проекти, те ще трябва да се покрият с национални средства даже и да бъдат спрени еврофондовете".


Предизвикателствата


Като основни предизвикателства през изминалия мандат на Европарламента по време на дискусията с журналисти Ковачев посочи миграцията, тероризма, банковия съюз, стабилизирането на еврозоната, Брекзит. За пакета "Мобилност" той каза, че следващият Европарламент не е задължени да се съобрази със сега приетата позиция на ЕП и може да започне отначало, в една много по-спокойна, "а не предизборна атмосфера".


Андрей Ковачев

© ]

Андрей Ковачев


Емил Радев каза, че утре ще се приеме законодателство срещу двойния стандарт на храните, но то няма да е толкова добро и ще трябва да се направят стъпки и през следващия мандат.


Коментира и законодателството за убежищата, като заяви, че е необходима реформа, която да даде защита на външните граници.


За пакета "Мобилност" той каза, че трима души, които не са дошли на работа на време, са провалили усилията, продължили три години, и изрази надежда "дискриминационните условия", приети на първо четене, да се променят изцяло, каза още Радев. Евродепутатите Светослав Малинов, Неджми Али и Николай Бареков миналия месец не успяха да участват в гласуването за пакета "Мобилност" в Европейския парламент.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Тъй ли? Дори когато злоупотребите са баш при бенефициента?

  Демек купува си Драган 20 метрова яхта за селски туризъм в Стара Планина и държавата му плаща масрафа, щото ЕС неще?

 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Да бе понеже няма Евроцоцка ще цицат безнаказано от Бюджета пълнен от всички нас!!!
  Този мутромилиционер пачему не гласува подкрепа за Лаура Кьивеши?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Този модел е любим на крадците на националния бюджет. Ще обявяват проекта като европейски, ще го избира по български корупционни правила и когато го канцелират от Европа с удоволствие ще плаща от държавния бюджет.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  Малко спомени:

  "Какво ще става като няма еврофондове
  България навлиза в критичната точка на своя брак с ЕС. И след 2020 г. ще имаме една съвсем друга България, пише Татяна Ваксберг в анализ за "Дойче веле"..."

  "ЕК предлага повече пари за България от еврофондовете след 2020 г." - https://www.mediapool.bg/ek-predlaga-poveche-pari-za-bulgaria-ot-evrofondovete-sled-2020-g-news279639.html

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Абе не може ли тая комисия като иска тя да си ги раздава. Да видим тогава дали ще се справи по-добре от правителствата.

  И отделно ако крайния бенефициент е корумпиран излиза че винаги ще си получи парите?

 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 915 Неутрално

  От ЕС нямат нищо против ШАЙКАТА да плаща с държавни пари, а в Брюксел да отчитат "спряни за корупция средства". Ай, с¡ктир !

 7. 7 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#2] от "Танас":

  Ами, защото и тоя е от чистите и морални стожери на шайката...

  КПКОНПИ, КАК ГЕРБ ЕВРОДЕПУТАТ ЕМИЛ РАДЕВ Е СВЪРЗАН С НАД 80 ФИРМИ И НЕ Е ЛИ ТОВА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

  Още когато беше депутат, Емил Радев се изяви като пръв лобист за ограничаването на достъпа до Търговския регистър. Някъде в края на 2010 г. Емил Радев предлага да се ограничи достъпа до електронна система – Търговския регистър. Радев се мотивира, че зачестило манипулирането на лични данни. Не показва обаче точна статистика, а то няма и такава. Цялата сага около Търговския регистър бе за да се ограничи достъпа на гражданите и най-вероятно да не лъснат обвързаностите на самия депутат с обръча му от фирми.

  Най-голям скандал в парламента обаче предизвика опитът на Емил Радев да внесе промени в Закона за съдебната власт, за които не без основание е подозиран в конфликт на интереси.

  http://afera.bg/скандал-кпконпи-как-герб-евродепутат.html

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Айде тимаджията ще бутне и последната опорка на правителството Борисов 2, когато баце каза като сме ние пускат фондовете, като ни няма ги спират! Значи се подготвят за хвърляне на пешкира но гепенето да продължи.

 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Весело

  Значи тая шия от трушия на горната снимка,няма да бъде засегната.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Впредложения от Европейския парламент механизъм за защита на върховенството на закона чрез спиране на евросредства ..."

  - В момента такава заплаха е най-ясна за Румъния, където управлява техния "Орешарски".

  Затова мислете преди да гласувате. :)

 11. 11 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 458 Гневно

  Абе г-н Радев, абе льольо, а кой ги плаща тия "национални средства"? Вие със заплатите от Европейския парламент или ние - народа???

  Баси наглеца, баси наглеците!

  keep calm and carry on
 12. 12 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 289 Разстроено

  "Впредложения от Европейския парламент механизъм за защита на върховенството на закона чрез спиране на евросредства ..."- В момента такава заплаха е най-ясна за Румъния, където управлява техния "Орешарски".Затова мислете преди да гласувате. :)
  —цитат от коментар 10 на plebs


  Абсолютно съгласен с теб /този път!/! Не трябва да се допускат нови лица, тип "Орешарски" до властта! Но същото важи и за лица като Цецо Хасансьора и Пацо Терасата! :) И точно това прави избора труден... Древна китайска поговорка гласи "Лошият избор НЕ Е Е ПРАВО НА ИЗБОР" - т.е. изборът между "рядките щастия" Раданчо Къневия, Елена Милиончева, Мария Злобюл Габриел, Ангел алчния Джамбазец и евентуалния кандидат на ДПС Делянчо Лоената топка всъщност НЕ Е ПРАВО НА ИЗБОР, нито едно от тези "лица" не искам да ме представлява в Европарламента ...

  А най-смешното е, че точно тези двамцата от снимките, които са силни само на празнодумие, всъщност са най-големите клатик.у.р.е.й.ц.и. и нито разбират нещо от това, за което говорят, нито въобще могат да говорят нещо различно, освен лобистки глупости ...

  П.С. И Емил Радев да даде поне 1 път смислено обяснение защо гласува срещу избора на Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС? :):) Ама смислено, не лоено-топчесто, като него самия .... Жалък крадец ...

 13. 13 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#8] от "telqk":

  По скоро е успокояване на слугинажа за пред изборите :)

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  У нас еврофондовете стигат само до ,,наши " хора .Как ще ги лишат?

 15. 15 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Тая статия ми звучикато" как да фалираме държавата като Виденов в 3 бързи стъпки. "

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 16. 16 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#13] от "boras":
  +++++++

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  До коментар [#7] от "SaveBG":

  " Ами, защото и тоя е от чистите и морални стожери на шайката...

  КПКОНПИ, КАК ГЕРБ ЕВРОДЕПУТАТ ЕМИЛ РАДЕВ Е СВЪРЗАН С НАД 80 ФИРМИ И НЕ Е ЛИ ТОВА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

  Още когато беше депутат, Емил Радев се изяви като пръв лобист за ограничаването на достъпа до Търговския регистър. Някъде в края на 2010 г. Емил Радев предлага да се ограничи достъпа до електронна система – Търговския регистър. Радев се мотивира, че зачестило манипулирането на лични данни. Не показва обаче точна статистика, а то няма и такава. Цялата сага около Търговския регистър бе за да се ограничи достъпа на гражданите и най-вероятно да не лъснат обвързаностите на самия депутат с обръча му от фирми.

  Най-голям скандал в парламента обаче предизвика опитът на Емил Радев да внесе промени в Закона за съдебната власт, за които не без основание е подозиран в конфликт на интереси.

  http://afera.bg/скандал-кпконпи-как-герб-евродепутат.html "


  Та продължението от въпросната публикация е:

  " А сега задаваме шокиращите въпроси:

  1. Как и по какъв начин е свързан евродепутата Емил Радев с горе изброените фирми и има ли конфликт на интереси?

  2. Ще извърши ли проверка на всичките тези фирми КПКОНПИ за конфликт на интереси на Емил Радев?

  3. Има ли разпределени дела от горе изброените фирми, които е гледала Мария Радева, като съдия?

  4. Ще бъде ли извършена проверка за имотното състояние на семейство Радеви? "

 18. 18 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#12] от "dedo_goshko":

  Ти да не мислиш, че някой те представлява в ЕП? Те тия не ходят на работа, ако няма далавера, ти мислиш, че работят за теб....
  Да не мислиш, че дебелака знае някакъв език или нещо и може да вникне в даден проблем?

 19. 19 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Ама разбира се, ЩЕ ЗАСЯГА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, а не нарушителите!

 20. 20 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Радев, Оставка!
  ЕВРОДЕПУТАТЪТ ЕМИЛ РАДЕВ ИСКАЛ ОТ ЛИБИЙЦИТЕ 4,5 МИЛИОНА ЕВРО ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ТАНКЕРА БАДР
  https://bivol.bg/emil-radev-gigov-badr.html

 21. 21 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Радев, оставка кога?
  https://bivol.bg/badr-apostille.html
  ГЪРЦИЯ АНУЛИРА АПОСТИЛА НА ФАЛШИВАТА ИПОТЕКА ЗА ТАНКЕРА БАДР

 22. 22 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Радев?
  КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ ОТКРИТИЯ ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР?
  https://bivol.bg/reg.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK