"Човекът на покрива", който предпочита да инвестира в Стара Загора вместо в Германия

Стефан Шоселов

© Капитал

Стефан ШоселовСмелост. Това е ключовата дума за Стефан Шоселов. "Без риск няма успех. Нещата обаче стават с умерен риск. Преценяваш възможностите, пазарите и тръгваш смело напред", казва той.


Шоселов е важно име в старозагорския бизнес, разказва "Капитал". Той регистрира първата частна фирма в града през 1989 г. След като пробива в Германия, днес неговата "Новотехпром" работи предимно за българския пазар, за който са предназначени 70% от произведената продукция. Покривните конструкции и стенни профили на старозагорската компания покриват 85% от нуждите на строителството на търговски и индустриални обекти в България. С тях са изградени по-голямата част от търговските хипермаркети, индустриалните, логистичните и спортните бази, както и много селскостопански обекти в страната.


Стефан Шоселов оглавява бизнес организации и участва в обществения живот на Стара Загора. Председател е на КРИБ, начело е на борда на директорите на Индустриална зона "Загоре", зам.-председател на Конфедерацията на работодателите "Тракия" в Южна България, активен член на Клуба на работодателите. Казва, че намира време за всичко това, защото вярва, че България има добър потенциал, който трябва да се развие през следващите години.


История
Пазарният глад е това, което движи разрастването на бизнеса на Шоселов. Той стартира преди 30 години като вносител на индустриална и климатична техника. "Постепенно обаче нашите клиенти поискаха да внасяме и термоизолационни панели, защото една хладилна камера се състои от хладилни агрегати и термоизолационни панели. По този начин станах представител на ThyssenKrupp и започнах да внасям от тях термоизолационни панели, тъй като на територията на Балканите все още нямаше такива производители", казва той.


Следващият глад е за окантващи профили, с които се закопчават панелите на хладилното съоръжение. Така постепенно предприемачът започва да внася метал и оборудва самостоятелно производство.


Един от ключовите моменти в кариерата му е решението да инвестира в Германия. Това се случва по времето на управлението на Жан Виденов. "Икономическата ситуация тук беше ужасна", обяснява Шоселов. Инвестицията му е в бивш автосервиз близо до Динслакен, който той превръща в логистичен склад - общо около 250 хил. германски марки. Това обаче му дава достъп до германски контакти и връзка с местния бизнес, което се оказва безценно в бъдеще. "Ако си коректен и веднъж влезеш в тази верига на германския бизнес, нещата стават много по-лесни", казва той.


База на "Новотехпром"

© Капитал

База на "Новотехпром"


Така десет години по-късно, когато ThyssenKrupp затварят завода си в Динслакен, му предлагат съвместна инвестиция в България. Шоселов отказва, защото обемът, който търси световният концерн (1.2 млн. кв.м годишно), е непосилен за местния пазар според него. Вместо това той изкупува част от линиите на затворения завод и ги изнася в България.


Центърът в Германия затваря врати преди около година, когато бизнесменът решава да се съсредоточи изцяло върху работата в България. "Цялата ми печалба е реинвестирана тук", обяснява той решението си. Днес "Новотехпром" разполага с логистичен център в Австрия, който подпомага търговската дейност на компанията. За работата там се грижи дъщерята на предприемача - Антония. Синът му Радослав пък е икономически директор на компанията в България и пръв помощник в бизнеса. Държи и 10% в компанията, като естествено основният пакет от 90% е на бащата.


Рискът и успехът


Днес, когато се връща назад , за да проследи пътя си, Шоселов казва, че определено смелостта е това, което му е помогнало. Другото важно условие според него е да не се отчайваш от неуспехите, а успехите да те мобилизират за повече работа.


Имал е много трудни моменти в бизнеса си. Така, например по време на икономическата криза през 2008 г. губи 2.5 млн. евро. "Цената на металите падна рязко, започнах да продавам под 150 евро на тон от покупната цена. Това, че предприех смело тази стъпка и продадох голяма част от стоката си, намалих загубите наполовина, иначе те щяха да стигнат до 5 млн. евро, казва Шоселов. Точно по това време фалират и много големи строителни фирми в България.


Фирмата оцелява и оборотът на "Новотехпром" за 2018 г. е 40 млн. лева, като бележи ръст от 6-7%.


В публикувания консолидиран отчет за 2017 г. се виждат приходи от дейността от 37 млн. лв., което е с над 9 млн. лв. повече от постигнатото предходната година. Печалбата също е възходяща - от 3 на 4 млн. лв. за 2017 г.


Сив сектор - ниски заплати


На срещата с бизнеса на "Капитал" миналата година инвеститорът обясни, че единственият начин хората да се върнат в градове като Стара Загора е вдигането на заплатите на приемливо равнище. От бизнес гледна точка това го притеснява, защото непрекъснатият ръст вдига разходите му. От друга, той има отговор на въпроса. "В момента калкулираме за нацепването на тон метал 30 лв., а за разкрояване на листове - 20 лв. Същите неща в Германия ще бъдат съответно около 90 и 60 евро. Има как да вдигнем стойността на услугата, на нашата продукция веднага." Това ще резултира според него в моментално вдигане и на заплатите на работниците му. Проблемът обаче, казва той, е сивият сектор.


Шоселов дава пример с редица малки производства, които работят на сиво или дори на черно и свалят цените непрекъснато, защото си спестяват дължими суми. Това е нелоялна конкуренция и тя сваля цените, казва той. Ако държавата реши този проблем, неговият бизнес ще вдигне стойността на някои услуги, което ще бъде последвано от увеличение и на заплатите.


Производство


"Новотехпром" разполага с пет производствени бази. Три от тях се намират в местността Голеш край Стара Загора и имат обща производствена и складова площ от 50 дка. През последните години компанията активно използва европейските субсидии, за да модернизира изцяло производството си, да автоматизира и роботизира част от производствените процеси. Усвоените средства, по-голяма част от които по програма "Конкурентоспособност", са от порядъка на 8 млн. лева. "Конкуренцията в Европа е много голяма и ако не се използват европейски програми, времето за възвръщане на инвестицията става прекалено дълго", казва Шоселов.


С машините, които е закупила фирмата му през 2018 г. и началото на 2019 г., е успял да увеличи с 30% производителността на труда и да намали с 40% разходите за електроенергия при производството на т.нар. окантващи профили. Всеки месец "Новотехпром" внася около 3000 тона метал, за да изпълни поръчките на своите клиенти. Работи с доставчици от Италия, Австрия, Австралия и Южна Корея. Прави богата гама от трапецовидни и вълнообразни метални профили. Така клиентът има възможност да получи всичко необходимо от една ръка.


Стефан Шоселов се гордее, че притежава най-модерното оборудване за това производство в Европа. На една производствена линия в "Новотехпром" работят само двама души, а излизат по 1 тон готови профили на минута. В предприятието работят 100 души. Плановете на Шоселов са и през 2019 г. да използва възможностите на програма "Конкурентоспособност", като закупи нова линия за производство на покривни елементи – метални керемиди. Общата инвестиция в този проект ще бъде в размер на около 900 хил. лв.


Опит по проекти с европейско финансиране


Компанията има до момента четири успешни проекта по европейските програми, като повечето от тях са минали петгодишния период на мониторинг от управляващия орган. Първият проект на "Новотехпром" е от 2013 г. по ОП "Развитие и конкурентоспособност на българската икономика" и е на стойност 515 584 лв. Той дава възможност на старозагорското предприятие да закупи и внедри в производството си профилираща линия за производство на студено огънати профили с височина от 18 до 50 мм, както и линия за производство на гама профили.


База на "Новотехпром"

© Капитал

База на "Новотехпром"


Следващият проект е по същата програма и е насочен към подобряване на конкурентните предимства и пазарните позиции на "Новотехпром". Инвестирани са в производството 999 147 лв., като основният актив е линия за дълбоки трапецовидни профили . Следва проект по ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика. Инвестиции за подобряване на енергийната ефективност". Благодарение на този проект "Новотехпром" закупува линия за студено огънати трапецовидни профили, устройство за пакетиране на листов материал, както и товарна инсталация за битова, гореща вода. Инвестираните по проекта средства са в размер на 515 000 лева.


Опирайки се на добрия опит, придобит по европейските проекти, "Новотехпром" днес разработва проект за подобряване на енергийната си ефективност по ОП "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 година". Той е на стойност 557 000 лева и дава възможност на предприятието да закупи огъваща машина, абкант преса, въздушен гейтов компресор и автоматизирана система за мониторинг на енергопотреблението.


Ефектът от европейските пари


След внедряването на модерните линии за производство, закупени с помощта на европейските средства, "Новотехпром"успява да се нареди сред най-добрите производители на студено огънати метални профили на покриви и стени в Европа. "Благодарение на реализираните инвестиции по европейските проекти спряхме на 100% вноса на подобни профили от Западна Европа. Преди тези профили се внасяха в страната предимно от Германия", казва предприемачът. Според него ефектът от европейските програми за България е особено важен в периода 2008-2009 г. - времето на икономическата криза. Тогава те са основен източник за инвестиции в икономиката и дават възможност за създаване на нови работни места. Благодарение на средствата, които българският бизнес получи по европейските програми, увеличихме и износа на страната ни, казва Стефан Шоселов.


"През 2018 г. се отчита повишение на износа с близо половин процент, като очакваме в продължителен план още по-голям ръст като резултат от по-високата производителност на труда и ефективността на производствения процес в България", допълва Шоселов. Според него, ако българският бизнес успее да увеличи производителността на труда чрез ефективност в производството, това ще даде добра възможност за значително увеличение на заплатите. Така голяма част от хората, отишли да работят в чужбина, ще се завърнат в страната си. Препоръката на собственика на "Новотехпром" е фирмите, които са реализирали успешно европейски проекти и продължават да разширяват производствения си капацитет в направлението, в което работят, да имат възможност да набират повече точки при кандидатстване по европейските програми.


"Има и фирми, които закупуват машини със средства по европейски проекти, държат ги по складовете и след преминаването на периода на мониторинг от страна на управляващия орган ги продава", казва Шоселов. Според него тази практика трябва да бъдат ликвидирана, за да могат работещите фирми да получат още по-добри възможности.


Клиентите


С конструкции на старозагорската фирма са изградени около 80% от магазините "Кауфланд", всички магазини "Джъмбо", големите логистични бази на "Лидл", столичната зала "Арена Армеец", халетата на бившия автомобилен завод в Ловеч. Почти няма голям обект в България, в който да не присъстваме с нашите покривни и стенни профили, казва с гордост Шоселов. Извън България "Новотехпром" продава в Румъния, Македония, Косово, Гърция, Турция.


От тази година фирмата ще започне производството и на метални керемиди, които навлизат все повече в строителството на еднофамилни и жилищни кооперации и в България. Сега българските строители разчитат на вносни метални керемиди предимно от Румъния.


Специалното издание "Капитал Градове: Стара Загора" може да намерите в библиотеката на "Капитал" - тук. Изданието е по проект на Икономедиа за информиране относно политиката за сближаване на Европейския съюз (Кохезионна политика), съфинансиран от ЕС.


На 4 април 2019 г. ще се проведе Среща на бизнеса в Стара Загора и региона. Дискусията е част от проект на Икономедиа за информиране в областта на политиката на сближаване на ЕС (т.нар. Кохезионна политика). Целта на срещата е разкаже за проектите, успехите, предизвикателствата и възможностите за развитие в областта, както и да създаде предпоставки за ефективен диалог между активните компании в региона и местната власт. Повече информация за лекторите, темите и мястото на провеждане може да намерите на страницата на събитието - тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Звучи доста респектиращо. Браво на този човек и на семейството му, както и на работниците му!

 2. 2 Профил на lwf51369971
  lwf51369971
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поздравявам за успешния бизнес, но не мога да разбера - след като фирмата държи 85% от бизнеса в България как е възможно останалите 15% да подбиват цената на труда? И да се тупат в гърдите, че конкурентното им предимство е в качеството, а не в цената на труда?

 3. 3 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#2] от "lwf51369971":

  Една фирма която държи 85% от пазара може по всякакви начини да надмине други 10 фирми които държат 15%, независимо дали са в сив, черен или розов сектор. Просто трябва комбинативен мениджмънт, проучване на различните сегменти в пазара (не само едрите риби), изграждане на лоялни връзки с клиентите и съревнователното предимство си идва от икономиите на мащаба.

 4. 4 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  🤦🏻‍♂️Ето това, за което постоянно мисля в България. Статия за човек, който успешно е развил нов бизнес в страната. Той не оплакваше, не се оплакваше, а упорито вървеше към целта си. А читателите? Нищо, те не се интересуват! Само 3 ТРИ! комента, за един час! Разбара се, това не е статия за властта или корупцията, за Борисов или за Русия. Винаги съм се чудил защо има толкова малко инициативни хора или просто добри специалисти? Защото е по-лесно за хората да обсъждат другите, а не да се ангажират. 😏 Такава прекрасна и красива страна! А инициативните хора могат да бъдат преброени на пръстите на едната ръка. Колко жалко.😕

  "Чуждестранен агент"
 5. 5 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Не искам да слагам катран в кацата с хвалебствен мед, но край сагата с парк Бедечка в Стара Загора изскочи и името на Шоселов като собственик на имоти в района. Гражданите се борят за парк , бизнеса - за жилищен квартал. Типично българска история с гаден привкус на задкулисие, лицемерие и алчност.

 6. 6 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  “Покривните конструкции и стенни профили на старозагорската компания покриват 85% от нуждите на строителството на търговски и индустриални обекти в България.”
  Това не е ли нарушение на закона за защита на конкуренцията?
  Там пише:
  “Приема се, че едно предприятие има господстващо положение, ако има по-голям от 35 на сто дял от съответния пазар”

 7. 7 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Поздравявам за успешния бизнес, но не мога да разбера - след като фирмата държи 85% от бизнеса в България как е възможно останалите 15% да подбиват цената на труда? И да се тупат в гърдите, че конкурентното им предимство е в качеството, а не в цената на труда?
  —цитат от коментар 2 на lwf51369971


  Аз пък не мога да разбера това - фирмата държи 85%, а оборота е 40 млн. - не го познавам този пазар, но това са жълти стотинки, дори и за България. Прилича ми на платена публикация, но пък няма лошо. Успех.
  До коментар [#2] от "lwf51369971":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Но не мога да разбера - след като фирмата държи 85% от бизнеса в България как е възможно останалите 15% да подбиват цената на труда? И да се тупат в гърдите, че конкурентното им предимство е в качеството, а не в цената на труда?
  —цитат от коментар 2 на lwf51369971


  Кой е казал, че се конкурира само с тези фирми дето държат останалите 15% от пазара.

  На него му трябва, примерно, шлосер, монтажист - хора с разни умения и професии. Има малка фирмичка в друг сектор, която и трябват същите кадри и понеже тя е в сивия сектор им дава 30% повече пари. И хората отиват там.

 9. 9 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Браво за поетия риск, за бизнеса и за производството!

  Все пак, искам да добавя едно малко лично уточнение. Според моя опит и наблюдения, само с вдигане на заплатите, българите от чужбина няма да се завърнат. Разбира се, повишаването на доходите е необходимо условие, но не е достатъчно. Трябва предвидимост на държавните политики, системна борба с престъпността (включително дребните, битови криминални прояви), справедливост и равенство пред закона, проста за спазване нормативна уредба, независим съд, премахване на излишната бюрокрация.

  Колкото и да дават гръмки изявления силните на деня по телевизиите, сериозните българи, включително и тези в чужбина "трева не пасат". Дори да не го казват гласно, българите често си мислят че не си струва риска в България. У нас винаги можеш да бъдеш окраден, или бит от гавазите на някоя "мутра", окупирала ресторант за бързо хранене, и накрая полицията "да вдига рамене". У нас, като частен бизнес си длъжен да пазиш ведомостите за заплати 50 години, а НОИ и НАП си клатят краката, не носят отговорност за нищо, не се напрягат да отговарят на трудни въпроси, не правят смислени информационни кампании, а за 1 стотинка от закръгления (формална причина) могат да ти спрат бизнеса. У нас "специални" служби могат да те подслушват, но ако ти правиш същото - престъпваш закона; съответно ти не можеш по независим начин да събираш доказателства дори и да си свидетел на престъпление. У нас голямата корупция е забулена от "лични данни" и "търговска тайна", а масата избиратели продължава да гласува за посредствени хора, или некадърници, или нагли тарикати.

  Не виждам как лесно ще се върнат точно умните, честните или работливите, само заради евентуално повишаване на доходите, освен емоционалните причини (роднините и приятелите си) да надделеят.

 10. 10 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":

  И кое му пречи да надцака с едни 10-20% дори и сивите фирми в заплащането когато е "лидер в бранша" и обслужва най-платежоспособните клиенти, с най-големите проекти като Кауфланд и Лидл? Бизнесът е бизнес когато се поемат рискове и се правят стратегически решения, а не да се оплакваш по вестниците от липса на работници и сива икономика.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#10] от "irobot":

  Наистина звучи много лековато и несериозно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":И кое му пречи да надцака с едни 10-20% дори и сивите фирми в заплащането когато е "лидер в бранша" и обслужва най-платежоспособните клиенти, с най-големите проекти като Кауфланд и Лидл? Бизнесът е бизнес когато се поемат рискове и се правят стратегически решения, а не да се оплакваш по вестниците от липса на работници и сива икономика.
  —цитат от коментар 10 на irobot


  На теб кое ти пречи да станеш лидер в някой бранш и да надцакваш конкуренцията? ;)

  Иначе аз исках само да посоча, че за кадри не се конкурираш само с останалите фирми в твоя бранш, а с всички работодатели, търсещи такъв тип кадри. А не да давам идеи на някой как и защо да си развива бизнеса и да работи. Ама като гледам ти си по даването на съвети и хипотезите - кой на кое пречи.

 13. 13 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Някой от вас кандидатствал ли е ОП и подпомагане на бизнеса по програми. Май тези ОП са само за специални хора. И да се плаче сивия сектор от малки фирми пречели.Ами малката фирма няма такава администрация и от там по-оптимални цени. А и като отидете да се договаряте с подобна фирма,то са чалъми,то са офиси ,часове за срещи /иначе се крият по офисите/ .И накрая си купуваш от сивите фирми,или от Китай.Пък те да си определят приемни часове...

 14. 14 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България е най скапаната страна . Мафията и мутрите които са 5 % разказват играта на народа . Мутренска страна

 15. 15 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dimo Dimov":

  Първо поколение българи на запад дали ще се върнат или не все тая . Но второ поколение никога няма да се върне . Тези родени там и израснали там

 16. 16 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  председател е на криб, това беше напълно достатъчно

  ум море, глава шамандура
 17. 17 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Гордост за БКП. Регистрирал форма след 1989 година. Как стават тия работи и то точно в меката на БКП стара загора.

  1.618
 18. 18 Профил на boyan ivanov
  boyan ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  НЕКА ДА Е ЗА ПРИМЕР !!!!!!!!! УСПЕХИ Стефан Шоселов :)))

 19. 19 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Много странни статистики в тази статия.

  Тея профили толкова хубави, че завладяли 85% от пазарът в България, пък не изнасят никъде в чужбина.

  Това румънци, гърци, толкова ли са прости, че не искат от хубавите и евтини профили?

 20. 20 Профил на oyl24607325
  oyl24607325
  Рейтинг: 5 Гневно

  Защо Дневник позволява такива статии да се публикуват с толкова фалшива информация и открита реклама. Данните и процентите са явно измислени, незнам, кой ще се върже на израза : "спряхме на 100% вноса на подобни профили от Западна Европа", тия да не са митничари?
  Измислени проценти като 85% от нуждите на строителството на търговски и индустриални обекти в България, 80% от Кауфланд, хайде бе това е смешно, тия проценти са абсурдни. Всички бази, всички логистики, направо монопол, как до сега не са го надушили комисията за конкуренцията.
  Към Дневник съвета е малко по-сериозно дайте, хорате не са идиоти, които пасат трева и вярват на измислени статистики.

 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  колко струваше адверториалчето?

 22. 22 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Гневно

  До коментар [#9] от "Dimo Dimov":

  Здравей ,

  Целият ти втори абзац съм го преживял ! ! !
  При мен бе имотната мафия
  Висш полицай, жена му нотариус и две адвокатки . . . . .
  И никога не получих отговор защо баща ми е кремиран след като по закон САМО аз като единствен негов наследник имам това право ? ! ? ! ?
  Но баща ми ""умира"" на 15 септември , а аз научавам чак на 15 март следващата година по време на делото в Ловешки Ок Съд за вилата в Априлци!
  Коя се е подписала за негова съпруга , като татко бе вдовец от 13 години ! ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 23. 23 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#22] от "Чардо":

  Да, разбирам. Мога само да добавя с огромно съжаление, че има доста такива истински истории, които се научават само от роднини и приятели.
  ... истории, които никак не се връзват с официалната "стабилност" или пък някаква човешка нормалност.

 24. 24 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 621 Весело

  Браво на господина

  С еврофондове за 8 млн. лева до 2018 г. и с още 900 000 лева за 2019 г.

  или казано най общо почти 9 млн лева инвестирани

  =========

  Малко фирми в България могат да се похвалят с такива инвестиции
  Друго е,ако започваш със собствен капитал,с чужди пари е лесно

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK