Как програма в Швеция помага на имигрантите да започнат свой бизнес

Как програма в Швеция помага на имигрантите да започнат свой бизнес

© Associated PressСпециална програма в Бископсгорден, район в община Гьотеборг, помага на хората извън пазара на труда, например на множеството имигранти, живеещи там, да започнат свои собствени предприемачески проекти, разказва "Евронюз".


Ани Холфат, която ръководи центъра по бизнес и иновации в програмата, смята, че бежанците са уязвими на чуждия пазар. "Те имат най-слаби връзки, знаят много малко за шведския трудов пазар и каква подкрепа могат да получат от системата", казва тя.


"За един мигрант, идващ в Швеция, навлизането на пазара на труда отнема девет години. Трябва да им помогнем", коментира Самира Саварани, съветник в центъра. Според нея, ако тези хора не намерят изход, има риск от разочарование, гняв и загуба на надежда, като могат да последват дори психични разстройства, а това има цена за обществото.
Репортерът на "Евронюз" описва характера на проекта, наречен One Stop Future Shop, така: "На хората, които пристигат тук, не се гледа като на безработни, а като на потенциални предприемачи. Оказването на помощ е социален акт, който подобрява обществото."


Мултикултурният подход е ключов за проекта, който предлага бизнес съвети на шест езика (арабски, английски, персийски, сомалийски, испански и шведски) със специален фокус върху устойчивостта и социалното предприемачество.


От 2016 г. програмата, която е подкрепена от кохезионната политика на ЕС, е създала около 140 нови бизнеси. Заради успеха на проекта институциите в Гьотеборг решиха да удължат подкрепата си за него и след първоначално планираните три години.


В репортажа се разказва за един от проектите, подкрепени от програмата – ресторанта на Ана, имигрант от Мексико, в индустриалната зона извън Гьотеборг. "Казаха ми как да правя нещата, какво трябва да се прави в кухнята, разпоредбите за хигиената и за сигурността", казва тя. "Ако не знаете нещо, ще ви кажат "обадете се на този номер, свържете се с този човек и говорете с него", допълва Ана.

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Наивността на скандинавците тепърва ще им носи ядове с тези...."хора"!!!

 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Весело

  Нерде Швеция,нерде Банкя!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе тия шведи колко са глупави. Нима не са запознати с творчеството на 99% от форумните философи в Дневник и не знаят основни форумни истини:

  -- мигрантите отиват само за да висят на помощи, изнасилват и да спретнат по някой друг атентат
  -- единственият начин за справяне с проблеми от този сорт е късно-сталинисткото "няма човек, няма проблем", нищо че огромното болшинство от форумни експерти иначе не са сталинисти...

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  Типично по скандинавски....търпеливо и прагматично!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  е точно в Швеция едни "нашенци" сериозен собствен бизнес са завъртели

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Дон бульон
  Дон бульон
  Рейтинг: 289 Неутрално

  И аз взимам мигранти да ми копат голфтревичката. Не ги обявявам, че иначе данъка е голям. Хитро, а? Голям съм, беееее.....

  Камараден, обичате ли Уикилийкс? Яз обичам Уикилийкс!
 7. 7 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Бизнеса на мигрантите е събиране на пластмасови бутилки от кошчетата и предаването им за пари.

 8. 8 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Това дори не ми се чете- програма за свой бизнес на бежанците. На тях им трябва програма къде и как да ходят по голяма и малка нужда, защото не могат да свикнат да ходят седнали. Или да носят обувки, защото не са свикнали. Някакви държавни пари се трошат за безплодни програми и се прави пропаганда от това.

 9. 9 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Въпрос на време е Швеция да се превърне в циганска държава, така че трябва още от сега да реши въпроса с новите си етноси.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 10. 10 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Идеята не е лоша. Така или иначе тези хора вече са там. А най- сигурния начин да не се маргинализират е да бъдат изкарани от гетото. В противен случай е въпрос на време голяма част от тях да залитнат към радикалния ислям.

 11. 11 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 878 Любопитно

  За кои мигранти става дума ? Колко човешка енергия, време и ресурси би им струвало, да превърнат ЕДИН! (само един) неграмотен, незнаещ езика и преди всичко - мързелив негър, в предприемач ?

 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Гледам масово се практикува професията просия.
  Явно са се интегрирали...

 13. 13 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 530 Неутрално

  За три години при 150 000 емигранти в града, 140 от тях са започнали бизнес.....или 0,1% наистина потресаващо!

 14. 14 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 482 Неутрално

  .............За един мигрант, идващ в Швеция, навлизането на пазара на труда отнема девет години........................

  Това не мога да го разбера.Трябват ти 9г. за да започнеш работа,а дотогава си на помощи?

 15. 15 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Всичко е много хубаво и благородно. Но вижте най-голямата емигрантска държава, Америка, с какви "проекти" се занимават от 250 г. емигрантите, заводи за коли ли направиха, за цимент ли и т.н. 90% са инвестирали в закусвални, тротоарни кафенета и улична храна. Така поне твърди с обиколките си Травел канал. Цялата работа като проблем не само в Швеция, а в цяла западна Европа започна след падане на стената. Преди да отидеш някъде имаше граници, митници, визи, квоти, проверки, нерви, гърч...сега няма нищо, всеки се шматка насам натам и то не като турист, а гледа да цица готови блага, и почнаха дандании-Брекзит, мерките на Меркел,бежанци от Африка и Латина. За Запада това е традиция, всеки знае, че отдавна вкарват работна ръка за слугинаж. Сега обаче това се превръща в лавина.

 16. 16 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 289 Неутрално

  .."За един мигрант, идващ в Швеция, навлизането на пазара на труда отнема девет години. Трябва да им помогнем"....
  —цитат от коментар 0 на статията


  Питам , реторично, а от какво живее този мигрант през тези 9 години? Социални от държавата за мигрантите, на сметка на шведите? Издръжка от мигрантската общност (някакво земляшко сдтужение на ветерани мигранти помагащо на новодошлите)? Дейност в сивата/черната икономика? Приходи от престъпна дейност?

  Щото става дума за "влизане в пазара на труда", не отваряне на собствен бизнес/предприемачество, нали (ако правилно разбирам израза в кавичките)?!?

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 17. 17 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 972 Неутрално

  начи един пример дават и то на мексиканка
  а знайно е къв бизнес могат афганците пакистанците нигерийцигте и т.н.: деца деца и деца сичко за 1 еуро и некоя дунержийница в най добрия случай

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2605 Весело

  До коментар [#3] от "КретенКилър":

  И част от форумните експерти самите те или децата им са мигранти. Но те са от ”белите”.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  влязох в сайта шведската миграционна агенция , писах ,че съм от бенин и съм в страната , нямам разрешително за работа и ми излезе следното:https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Working-in-Sweden/Employed/If-you-are-in-Sweden/Visiting-an-employer.html

 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Утопия, последните 30г. има нагледни примери как това няма да стане !!!

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  На един познат, сина му изкара висшето си образование в Швеция... Преди няколко месеца стана въпрос, та ми разправя, какви проблеми имал сина му с местното бюро по труда, за няколкото месеца, докато си търсел друга работа. Такива врътки, спънки и проблеми му организирали, че чак не повярвах, че става въпрос за Швеция... Уж бяло, образовано момче, християнче, на всичкото отгоре учило там и знае шведски. Ама го гледат накриво и се мъчат да го извъртят...! Тука четем, какви пари се пръскат, за да накарта един неокъпан черньо, да почне работа. Баси...!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Добър подход, струва си подкрепата, но информацията е непълна и не е ясна ефективността.
  Девет години за да влезе в пазара на труда - предполага се девет години на социални помощи
  150 създадени бизнеси за 3 години е добре, но от колко обучени, колко са устойчиви (не са фалирали), колко са наетите, само мигранти ли са, не се ли появяват паралелни бизнес-структури?
  Колко са инвестициите на държавата в тези действия, колко е възвращаемостта от тези бизнеси, спрямо всички усилия на държавата - за социални плащания, за обучения...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#17] от "bruno__dante":

  Пакитата поначало са работливи, когато имат "файда".

  Докато авганците сериозно ги мързи и предпочитат да се отдадат на наркотрафик.

  А за нигерийците, трудът е направо срамен. Истинският нигериец лежи по цял ден под дървото на сянка.

 24. 24 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  девет години едва ли ше ме чакат мене да се ''уредя'' ,с редовен паспорт ,бледолик и ако кандидатствам за работа ,за която няма ''a high demand for labour''. дали няма деликатно да ми намекнат да си фащам бохчата и да не им мърся държавата?

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  "За един мигрант, идващ в Швеция, навлизането на пазара на труда отнема девет години. "

  Това средно предполагам. За източноевропейците 1-2 месеца. За другите 20 години, и тъкмо си намерят работа и то дойде време за пенсия. :)

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  "Специална програма в Бископсгорден, район в община Гьотеборг, помага на хората извън пазара на труда, например на множеството имигранти, живеещи там, да започнат свои собствени предприемачески проекти, разказва "Евронюз".

  Много хубава инициатива на местните власти във Гьотеборг. Най-добрия начин един имигрант да се интегрира в едно ново общество е да научи първо местния език и да си намери работа.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2605 Любопитно

  До коментар [#16] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Задавал ли си си въпроса, кой какво разбира под навлизане на пазара на труда.
  Един пример —като се впуснах в дебрите на частният бизнес, около мене всички бяха наемни работници. И понеже всеки бизнес който започваш от нула не ти носи бмв и къща на Майорка още първият месец, та те всички смятаха, че си губя времето и няколко години ме питаха, дали най после съм си намерил свястна работа 😉 Като потръгнаха нещата пък питаха някои, дали ми плащат добре😁
  Моите впечатления от мигранти (шеедските може да са специална порода) са че много бързо се ориентират как да си изкарват добри пари по легален начин с това което умеят. Единственият проблем е, че там където са по големи общности, общноста може да се окаже достатъчно силен работодател, така, че те на практика да нямат зор да научат езика. Например виетнамците, които държът почти целият внос от Азия за Централна Европа.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 28. 28 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2321 Весело

  "За един мигрант, идващ в Швеция, навлизането на пазара на труда отнема девет години. Трябва да им помогнем"
  *
  ??? Източноевропейците отиват в Западна Европа и си намират работа почти веднага. Е, причината е, че за тях социал не се полага без да са работили и именно това е причината да са толкова активни в намирането на работа.
  Което веднага води до заключението, че ако държавата иска мигрантите да започнат работа трябва да ограничи даването на социал до една, максимум две години. Нека да направят такъв експеримент и ще видим резултатите. Мога да се хвана на бас, че ще бъдат далеч по-добри от всякакви насърчения и излишно харчене на пари.
  П.П. За девет години човек не само може да научи местния език, но при желание да завърши и университет, че даже и докторат да напише... Да не сме максималисти, девет години е време за усвояване на всякаква професия.

 29. 29 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#18] от "DDR":

  бледоликите мигранти отиват на гурбет с редовен паспорт,виза ,диплома , някой лев за първоначални разходи и желание да бачкат , а не да чакат девет години държавата да ги ''уреди''.

 30. 30 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#19] от "pavur":

  Мерси за линка, забавен е. Значи:

  1. the reason for your visit to Sweden was to meet an employer. The possibility to apply for a work permit in Sweden does not apply if you have arrived as a tourist...

  2. you must submit an application during the visa's validity period.

  Сиреч, обявил си на границата, че в нарушение на всички видове закони, ще се срещаш с работодатели, докато е валидна (туристическата) ти виза, без да си турист.

  Шизофрения по шведски. А сао допреди 10-ина години беше държава-мечта. После, Ганьо бил тъп и изостанал:)

  На

 31. 31 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 282 Весело

  Мързелив арабин да работи е като от умрял писмо.. 😂😂 га га

 32. 32 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Те ако идваха да работят цена нямаха да имат, ама целта им е съвсем друга- да се търкалят по цял ден на социалки и да се размножават като плъхове.

 33. 33 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#30] от "klecho":

  да. обаче по-надолу пише , че не мога да кандидатствам онлайн , а трябва да ида ''на гише''. там почва истинската процедура . явно за тия без паспорт и такива дето идват нелегално ,се прескача истинската процедура . там е дивотията . добър ден ,добър ден .аз съм сирийски бежанец и искам да ме уредите да работим на бюро . имате ли паспорт / не ,разбира се . изгоря ,кога путя бомби дачата ми в алепо . имате ли образование ? имам , ядрен физик съм и две години следвах за мозъчен хирург . а дипломата де е/ изгоря ,кога путя бомби дачата ми в алепо. добре , ето ви тия 800 евра месечно , дорде ви намерим работа в андронния колайдер в ЦЕРН. мое да отнеме девет лазарника .

 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2605 Весело

  До коментар [#18] от "DDR":бледоликите мигранти отиват на гурбет с редовен паспорт,виза ,диплома , някой лев за първоначални разходи и желание да бачкат , а не да чакат девет години държавата да ги ''уреди''.
  —цитат от коментар 29 на pavur


  Пишеш колкото да не заспиш, заслепен от омраза или глупост.Сигурно не си излизал от Бг (айде да не кажа от родното място) и мигрантите, които си виждал са само по фейсбук, грозни картинки, постнати от такива на твоят акъл.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#34] от "DDR":

  брачед, професията ми е такава ,та доста пътувам . даже прекарах два месеца в Япония . от фейсбука картинки не си съставям . повечето колеги пратиха децата си на гурбет ,така като го описах - с редовен полет със самолет , паспорт , диплома ,виза и мангизи .

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  За три години при 150 000 емигранти в града, 140 от тях са започнали бизнес.....или 0,1% наистина потресаващо!
  —цитат от коментар 13 на bobbyperu


  Горе долу такъв е успеха на тези програми. Преди 10-15 год докато шофирах за някъде попаднах на БНР и имаше репортаж за тогавашните програми за преквалификация, които се провеждаха в България с отпускани пари от пред-присъединителните фондове или нещо такова беше.

  Та журналистката казваше, че единствената отчетност е колко народ си е намерил работа след завършване на курса. А тогава бяха годините преди кризата и кадри се търсеха. Та процента бил добър 30% си намерели работа след завършване на курса. Обаче никой не знаел какво става с тоя човек след 1 или 2 години. Та тя си беше дала труда да провери какво се случва със 100 човека (започнали работа след курса) след 1 година. Ми само 1 (един) го намерила там където е почнал работа. И още 1 (един) работел пак по специалността, но в друга фирма. Останалите 98 или пак си били безработни или са работили нещо друго. Т.е ефективност на програмата след курса 30%, но след 1 година вече 0.6%.

 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  Сигурно имаш в предвид просията. От това което аз видях докато бях в Стокхолм повече просяци там са румънски роми.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#9] от "Мизийски":

  Мечтай си. Швеция е на светлинни години пред България в своето развитие, инфраструктура, транспорт, високи технологхии, здравеопазване, образование... абе изобщо всичко.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#10] от "zle_platen_trol":

  Точно така! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2605 Весело

  До коментар [#34] от "DDR":брачед, професията ми е такава ,та доста пътувам . даже прекарах два месеца в Япония . от фейсбука картинки не си съставям . повечето колеги пратиха децата си на гурбет ,така като го описах - с редовен полет със самолет , паспорт , диплома ,виза и мангизи .
  —цитат от коментар 35 на pavur


  Ти от коя маала беше, че май не си от нашите?
  А това дето колегите ти пратили, прастили децата си на гурбет ( а не че те сами поискали и отишли) говори много за вашата маала. Ай чок селям.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#11] от "Тони КОСТОВ":

  Защо реши, че всички негри в Швеция са мързеливи? Защо не отидеш някой ден там и да провериш сам дали няма работещи чернокожи имигранти в Швеция?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#13] от "bobbyperu":

  140 по тази програма, извън нея сигурно техния брой е много повече. Ето повече подробности за пазара на труда в Швеция и имигрантите:

  https://www.thelocal.se/20170613/eight-out-of-ten-new-jobs-in-sweden-go-to-immigrants

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Мързелив арабин да работи е като от умрял писмо.. 😂😂 га га
  —цитат от коментар 31 на кокошката


  Дрън дрън ярина! И арабите като кучетата скачат по пръчката! До интифадите 80% от бачкерите в строителствоти и земеделието (трудоемки бранжове) в Израел бяха местни араби (И израелски, И тези от "тероториите", днес ПА). Включая тези от Газа! И работеха та ушите им плющяха за 50-60% от заплащането на евреЙте. Щото за тези от "теритриите" НЯМАШЕ социални (само пенсионни права и здравообслужване). А израелските араби бачкаха щото пИчелеха по добре от едни полагаеми социални.

  Почнаха интифадите и постепенно неквалифицираните работници се замениха. В строителството от турци и българи (И ТЕ БАЧКАХА ЯКО) и тайландци, в земеделието-тайландци и филипинци. Тогава изчезнаха и малкото бездомни кучета (и такива със стопани), и разни дребни диви животни-невестулки и т.н. Та имаше нужда от "превъзпитаване"!

  Виж, всеки е готов да лежи на гръб ако някой друг го храни (него и семейството му) и му поддържа някакъв стандарт на живот. А тъй като на т.н. "палестинци" нямаше кой да ги храни, те БАЧКАХА! За ционистките душмани. Сега тези от Газа нямат достъп до израелския трудов пазар и живеят на подаяния от тяхните главатар (всъщност от 'мирикански и европейски пари диреектно или чрез ООН-90% от помошите са баш от там, "братските им" арабски държави попълват останалите 10%)
  До коментар [#31] от "кокошката":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 44. 44 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#9] от "Мизийски":Мечтай си. Швеция е на светлинни години пред България в своето развитие, инфраструктура, транспорт, високи технологхии, здравеопазване, образование... абе изобщо всичко.
  —цитат от коментар 38 на Иво


  Тя и Гърция беше на светлинни години преди България. Ама като ги удари кризата и ги приземи. :)

  Е още не сме ги стигнали, ама поне не водят толкова колкото преди 15 години. :)

  Та същата работа и със Швеция. Като шведите станат малцинство според теб Швеция дали ще има същия стандарт или стандарта и ще замяза на нещо средно между Африка и Афганистан. :)

 45. 45 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Хесап няма никъде - накрая сигурно ше излезе, че субсидията е двойно колкото социала и кога спре, индивидът де връща обратно на социал.

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Те така и така са там. По-добре да работят, отколкото да получават наготово.

 47. 47 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#27] от "DDR":

  Ти явно си инициативен човек, готов да поемащ рискове като частник, а не да търсиш "заплата". РЕСПЕКТ! Колко са такива като теб? 1%? 2-3-5%? Останалите влизат в "трудовия пазар" като наемни работници. И това е логично! ВСИЧКИТЕ (и частници, и наемни бачкери) сте в трудовия пазар. РЕСПЕКТ!

  Но в сттатията се споменават 9 г' средно за мигрант да влезе в "трудовия пазар"! Та ако спомената мексиканка с ресторан е влязла след втората си година като готвачка/друго, и после отворила ресторант, това означава че на 5 други това е взело 10.4 години. Та средноаритметично тези 6има им 'зима 9 г' да се влеят в трудовия пазар. според формилата

  1 мексиканка Х 2 г +5 други Х ХИКС години=54 (6 човека по 9 г' средно

  П.С. Азиатците са различни! Те са И амбициозни, и мотивирани да успеят/забогатеят, и не са мързеливи по дефолт!
  До коментар [#27] от "DDR":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 48. 48 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1526 Любопитно

  Туй сигурно е наща програма "млад меринджей" за баймангау, ама шведска

  https://www.vbox7.com/play :4614b347ce

 49. 49 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1526 Любопитно
 50. 50 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#43] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Това само доказва, че щедрият социал генерира социален паразитизъм. Затова социалът трябва да е нисък и временен за да стимулира намирането на работа.

 51. 51 Профил на Basil II
  Basil II
  Рейтинг: 282 Неутрално

  500 евро за убит шведски форумен герой.

  1500 евро за убит член на крайно дясна партия.

  150000 евро за убит политик от крайно дясна партия.


  Печелят имигрантите, печелим и ние.

 52. 52 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#42] от "Иво":

  Е точно тази статия показва как стоят нещата 5% безработни сред шведите и 16% сред емигрантите - въпреки че като четох пак е станал един политкултурен тюрлюгьовеч - някъде са шведи другаде са родени в Щвеция!
  Ама като махем доста поляци, прибалтийци и изобщо източноевропейци без по-мургавите от България и Румъния - безработицата сред обгрижваните афганци, араби,сомалийци и т.н. сигурно ще удари 30%!

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#44] от "realguru":

  Кога шведите ще станат малцинство според теб!? Защо реши, че шведите от имигрантски произход са някакви нещастници, които с нищо не допринасят за развитието на тази държава!? Апропо, тук е важно да се отбележи, че имигранти в Швеция идват не само от Афганистан, Сирия и Ирак, но и от Източна Европа, Индия, Китай, все повече и от Югоизточна Азия и Латинска Америка, ето нещо и по тази тема:

  https://www.scb.se/en/finding-statistics/statistics-by-subject-area/population/population-composition/population-statistics/

  И разбира се, по подобие на САЩ, Канада, Австралия и т.н. при смесването на толкова много различни етноси и раси и там (в Швеция) смесените бракове нарастват всяка година.

  П.П.
  Швеция няма да заприлича на Афганистан и след 100 години, ако България за това време настигне Швеция в своето развитие пак ще е добре.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#42] от "Иво":

  даааам . ми то един от шест в швеция са ''foreign-born'' и се увеличават с бързи темпове . в момента са 17 % от населението . и не пише какви са работните позиции , от които осем от десет отиват да бачкат .

 55. 55 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  До коментар [#27] от "DDR":Ти явно си инициативен човек, готов да поемащ рискове като частник, а не да търсиш "заплата". РЕСПЕКТ! Колко са такива като теб? 1%? 2-3-5%? Останалите влизат в "трудовия пазар" като наемни работници. И това е логично! ВСИЧКИТЕ (и частници, и наемни бачкери) сте в трудовия пазар. РЕСПЕКТ!Но в сттатията се споменават 9 г' средно за мигрант да влезе в "трудовия пазар"! Та ако спомената мексиканка с ресторан е влязла след втората си година като готвачка/друго, и после отворила ресторант, това означава че на 5 други това е взело 10.4 години. Та средноаритметично тези 6има им 'зима 9 г' да се влеят в трудовия пазар. според формилата 1 мексиканка Х 2 г +5 други Х ХИКС години=54 (6 човека по 9 г' средноП.С. Азиатците са различни! Те са И амбициозни, и мотивирани да успеят/забогатеят, и не са мързеливи по дефолт!До коментар [#27] от "DDR":
  —цитат от коментар 47 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Ако в статията имат предвид, че се очаква мигранта като кандидатства за работа по обява и да го вземат след интервюто, защото вече говори прекрасен шведски и има "шведски опит" - демек знае що е то да живееш в Швеция е едно, ама самото навлизане за да работиш е друго. (между другото и в Канада без така нареченият канадски опит, който е поне 5 години, не можеш да си намериш свестна работа)
  Сега ще ти разкажа за мои наблюдения за Полша, Чехия и Словакия как украинците влизат на трудовият пазар - влизат с летящ старт без да знаят и грам от езика и без да имат "местният опит". Как става това - спирам се на строително монтажният бранш. На един работник, не му трябва да владее местният език - получава инструкции от бригадира си и действа. От бригадира се очаква поне малко да назнайва друг език (например руски, ако поназнайва и местният на ниво Нащо магаре ще ява една гаща плява -то това е супер бонус) - местен човек, който е 100% на обекта свежда задачите и го контролира. Инструкциите по техника на безопасност са преведени или на руски или на украински. Сега идваме на по-високо ниво - технически ръководител. Значи, ако човека е много окумуш и си води готова група или в групата преобладават украинците и руснаците, то тогава към обекта се прикрепва един "клатикурни.к", който е местен, знае да чете и пише що годе грамотно на родният си местен език и той съчетава няколко длъжности - юрка техническият, превежда му, води строителният дневник, води писмената кореспонденция и заедно с техническият ходи на контролните дни. Отговаря и за техника на безопасност. Говори по телефона с доставчици и клиенти. Докладва на по-големите шефове.
  С течение на времето, по-амбициозните научават чеки, полски или съответно словашки на добро говоримо ниво и някакво писмено, така, че до голяма степен могат сами да се оправят с административата на обекта и без голяма помощ от "клатикур.ника" За по-голям растеж в службата трябва да минат някой от безплатните или на символична цена курсове за чужденци по местният език. Истината е, че без накой да ти систематизира знанията по един чужд език, работата не е много розава особено с писането.
  Така например в предприятията, където работят много българи (знам например за едно в Пардубице където данните са за между 10 и 30 процента от персонала) общините организират безплатни курсове по местен език, за да няма проблеми в комуникацията.
  Та ако шведите чакат някой да се яви на интервю с перфектен писмен и говорим шведски и пъулно познаване на шведските обичаи (шведски маси, шведски тройки и т.н.) то сигурно има да чакат не девет агодини а деведесет. А явно системата им е скапана, или са много закостенели . Да взимат пример от Полша, Чехия и Словакия как с летящ старт приемат на трудовият си пазар украинци, българи и румънци, без да знаят бъкел от местният език (а повечето нямат и желание да го научат, защото са за малко и местните са "гадни", "тАпанаре" и т.н..)

  п.п. мерси за комплимента

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 56. 56 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#42] от "Иво":Е точно тази статия показва как стоят нещата 5% безработни сред шведите и 16% сред емигрантите
  —цитат от коментар 52 на bobbyperu


  То това с безработицата не е много ясно. Щото се броят за безработни само тези дето са се регистрирали в Бюрата. То и на много места % безработица зависи според методологията как се смята.

  Ако не се регистрираш и ако не работиш - не се водиш безработен. Та по-интересно е колко от шведите и колко от мигрантите наистина работят. И там вече е много зле. Над 50% нито са работили, нито са си търсили работа. Занимават се с полулегални/полукриминални дейности. Или живеят от детски или други добавки.

 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#52] от "bobbyperu":

  Навсякъде е така, не само в Швеция, имигрантите по-трудно си намират работа от местното население. Но статистика на шведското министерство на труда и социалната политика ясно показва, че мнозинството имигранти в Швеция работят. И който е бил там е виждал това с очите си. Особено в сектора на услугите има много работещи с имигрантски произход.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#53] от "Иво":

  Аре скрий се някъде ма, днес няма надница, много минуси, не стига даже за баничка с боза 😂😂 га га

 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#54] от "pavur":

  Швеция от десетки години е имигрантска държава. Това е политка както на десни, така и на левите правителства там. Имат нужда от работна ръка и привличат имигранти от целия свят (пак да подчертая, че там отиват не само хора от Близкия изток и Централна Азия, но и все повече от Източна и Южна Азия, а вече и от Латинска Америка). Икономиката върви напред. Технологиите също. От това печели и местното общество. Това е положението.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#57] от "Иво":

  Зависи от професията и квалификацията. Някои се справят много бързо ако са измежду търсените специалности.

 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#56] от "realguru":

  Е, нали уж според теб (и такива като теб) имигрантите и бежанците в Швеция са някакви мързеливци, които разчитат само на социални помощи предоставени от държавата. Ако това беше вярно защо да не се регестрират?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  П.П.Швеция няма да заприлича на Афганистан и след 100 години, ако България за това време настигне Швеция в своето развитие пак ще е добре.
  —цитат от коментар 53 на Иво


  Швеция официално ни изпревари по престъпност. Престъпността в Швеция вече 4-5 пъти по-висока от съседните и страни. И това изречение ми е любимото. Ама ние не знаем що така се получава. Намери си сам цитатите. :)

  Criminologists in Sweden don't know why there was a strong increase and why Sweden has a much higher rate than countries close by.

  Sweden has a high number of hand grenade attacks compared to neighbouring countries Denmark, Norway and Germany. While gun homicides were on the rise in the 2011-2018 time span, according to a study at Malmö University the number of hand grenade attacks had shown a strong increase in the same period and a total of 116 hand grenade detonations were recorded. The number of hand grenade attacks increased from two in 2011 to 39 in 2016 where the latter was a record year. Of the hand grenade attacks, 28% are directed towards individuals and the remainder towards police stations and other buildings. Two people have been killed and about ten have been injured.

 64. 64 Профил на Basil II
  Basil II
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#63] от "realguru":

  Панелак, отговори ми в темата за пожара в Париж.

 65. 65 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#63] от "realguru":

  "Of the hand grenade attacks (39 in 2016), 28% are directed towards individuals and the remainder towards police stations and other buildings."

  Сега си представи че някой в България или източна Европа атакува полицейски участък с гранати. Ми то знаеш ли колко рев ще настане в Западните медии за мафията в Източна Европа. Обаче за Швеция мълчим като комунист на разпит. :)

  Как в Западна Европа никой не атакува полицейски участъци с гранати. Там има мир, любов и просперитет само. Апа камо ли в Швеция, която е пример за успешна интеграция на милиони мигранти. :)

 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Весело

  До коментар [#53] от "Иво":Аре скрий се някъде ма, днес няма надница, много минуси, не стига даже за баничка с боза 😂😂 га га
  —цитат от коментар 59 на кокошката


  Хахаа... ти ли ще ми кажеш какво да правя ма, kokошка смешна!? :-D Минусите ги биеш ти от няколкото си дублиращи профила, които си регистрирала в сайта. Продължавай да го правиш и да събираш по няколко стотинки на минусче, действай по чевръсто, иначе няма какво да ядеш довечера. :-D Дано ти припечелиш поне за баничка с айран за довечера. :-D :-D :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#63] от "realguru":Панелак, отговори ми в темата за пожара в Париж.
  —цитат от коментар 64 на Basil II


  Мързи ме да търся стари теми. :)

 68. 68 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#60] от "Иво":

  Ами не знам преди няколко години излезе прогноза на МВФ мисля, че през 2045 година по индекс на човешко развитие България ще е прд Швеция......ние бяхме на 34, а те на 35 място вярно, че и прогнозата беше че България ще е 6 милиона а Швеция 13, значи смятай какви ще са тези 3 милиона нови "шведи" и каква ще е ползата от тях!

 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#63] от "realguru":

  Като цитираш нещо сам посочваш източника си. Дай да видим от къде изкопа тази криминална статистика. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#68] от "bobbyperu":

  Покажи тази информация, ще ми е много интересно да я видя в оригинал. Предполагам и на другите съфорумци също. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 71 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Данни за престъпността 2018, има и за 2019 до момента (въпреки че не знам как го смятат).

  https://www.numbeo.com/crime/rankings_by_country.jsp?title=2018

  Швеция си е на 38 място в компанията на страни като Пакистан, САЩ, Колумбия, Мексико, Мароко, Еквадор, Ливан.

 72. 72 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#33] от "pavur":

  Много свежо :)

 73. 73 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Данни за престъпността 2018, има и за 2019 до момента (въпреки че не знам как го смятат).https://www.numbeo.com/crime/rankings_by_country.jsp?title=2018 Швеция си е на 38 място в компанията на страни като Пакистан, САЩ, Колумбия, Мексико, Мароко, Еквадор, Ливан.
  —цитат от коментар 71 на realguru


  Забележи и България къде е. В групата на съседите ни. Около нас са Турция, Албания, Македония, Гърция, малко по-надолу Сърбия. Само Румъния ги дават доста по-добре спрямо региона.

 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  Данни за престъпността 2018, има и за 2019 до момента (въпреки че не знам как го смятат).https://www.numbeo.com/crime/rankings_by_country.jsp?title=2018 Швеция си е на 38 място в компанията на страни като Пакистан, САЩ, Колумбия, Мексико, Мароко, Еквадор, Ливан.
  —цитат от коментар 71 на realguru


  Там е въпросът, НЯМА как да бъде пресметната и тази за 2019 г. ;-)

  Ето ти нещо много по правдоподобно като източник, става въпрос за Евростат, не някакви съмнителни сайтове като тоя Numbeo:

  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Crime_statistics #Robberies_down_by_24_.25_between_2012_and_2016

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#74] от "Иво":
  До коментар [#73] от "realguru":

  И след като видиш данните за Швеция и останалите държави членки на ЕС сам ще се убедиш, че всъщност положението в Швеция не е толкова зле колкото ти погрешно си въобразяваш. Даже не е начело (първите 5) държави по престъпност в ЕС.  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 76. 76 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#70] от "Иво":

  Не помня къде я четох, май беше в инвестор!От преди 3-4години!
  Да и аз гледах малко сащисано....ама като си помислих на какво заприличаха ЮАР, Зимбабве и т.н. след "деколонизацията" и "разапартейдването" взех,че повярвах!

 77. 77 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#74] от "Иво":

  ти наистина ли мислиш , че евростат няма файда да уйдурдиса статистиката , за да се опита да тушира текущите настроения ? аз съм по-склонен да вярвам на онуй другото ,отколкото на ойростат .

 78. 78 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#74] от "Иво":

  хахахаха, в твоя линк пише ,дека сексуалното насилие се увеличило. лани разправяха ,дека е фейк-нюз и путинска пропаганда , явно не могат да го прикриват вече хахахаха

 79. 79 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#76] от "bobbyperu":

  Аз точно затова посках да ми покажеш самата статия в оригинал, най-добре от сайта на МВФ. Защото ти вчера беше убеден, че видиш ли в Австралия няма джамии, а след това аз ти показах и доказах, че има десетки такива там. ;-)

  И не си само ти впрочем, има много съфорумци тук, които прочитат нещо в разни конспиративни сайтове в нета или групи във фейса и като пълни шарани повярват в прочетеното и видяното там.

  Недей да вярваш на всичко, проверявай сам дали видяната от теб статия или видео се базира на реални факти или е една от много фалшиви новини там.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 80. 80 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#77] от "pavur":

  Всеки сам избира на какво да вярва Павур. Аз лично съм склонен да вярвам на официалната европейска статистка, отколкото на някакви съмнителни и безизвестни сайтчета в нета.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 81. 81 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#3] от "КретенКилър":

  9 години за адаптация! ако е бил на 30 на 39 се е „адаптирал“, което е съмнително, защото те не искат. довлекли са вече родата и са си направила анклав, в който се говори на арабски или там каквото говорят. най-много да е отворил сергия за зеленчуци, от която си купуват околните паразити. огледай се около женския пазар. и това е. нито данъци, нито развитие. децата му отивта на помощи и така няколко поколения. в англия и германия примери бол.

 82. 82 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#75] от "Иво":

  "че всъщност положението в Швеция не е толкова зле колкото ти погрешно си въобразяваш."

  Всъщност е зле наистина. И то по официални данни от самите шведски институции, но не по всичко, а по определени показатели - особено по престъпленията с насилие, стрелбата на обществени места, застреляните и ранени хора, насилието срещу млади жени.

  Мога и още да пиша, ама сега нямам време.

  А проекти като описания с лопата да ги ринеш, само дето резултатите не са особено позитивни...

 83. 83 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#79] от "Иво":

  Ааа нещо си се объркал.....вчера не съм коментирал статия за джамии в Австралия!
  Но не беше фейк просто бяха направили прогноза на база на спадането на равнището на образование, бързо разслоение и спадане на средната класа........и индекса за човешко развитие не е равнозначно на доход/заплата на калпак....а е сбор от 9 основни групи критерии - икономически, демографски, социални,образователни, здравни,екологични,криминални ......

 84. 84 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тони КОСТОВ":

  1) В Гьотеборг има 150 хил. имигранти? Сериозно ли?
  2) Вие не знаете ли, че развиващите собствен бизнес често наемат и други хора?
  3) Не се безпокойте за шведите, а погледнете в какво се е превърнала България: основно цигани и наци-та.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 85. 85 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Коментар #84 беше реплика към #13.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 86. 86 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#3] от "КретенКилър":
  До коментар [#10] от "zle_platen_trol":
  До коментар [#70] от "Иво":

  Оригиналът на доклада за бежанците в Швеция:
  https://eso.expertgrupp.se/wp-content/uploads/2018/05/ESO-2018_3-Tid-for-integration.pdf

  Зле сте информирани. За съжаление нещата никак не са розови.
  Швеция е на минус 7500евро за всяка година от живота на бежанеца.
  Обяснявам - пристига бежанец и държавата започва да плаща издръжката му, после бежанецът започва работа и започва той да плаща на държавата, след пенсионирането на човека държавата отново започва да плаща. Ако съберете всичко излязло от държавата и всичко влязло в държавната хазна накуп и го разпределите за целия живот на бежанците накрая излиза минус 7500евро на човек/на година.

  Сори, ама това е положението в момента.

  Подозирам как е станало всичко.
  През 80-те бежанците започвали работа след 2-3г(мъжете) и 3-5г(жените). За Швеция това било много изгодно. Познайте откъде били тези бежанци? От Източна Европа и Чили. Изненадани ли сте? Аз - не особено.
  Следващата вълна бежанци през 90-те била от бивша Югославия. И те започвали сравнително бързо работа.
  Шведите си въобразили, че и за всички бежанци ще е така. Държавата ще е на плюс и икономиката ще се радва. Потривали доволно ръце и приемали ли, ли приемали с разтворени обятия от Ирак, Сомалия, Афганистан.... Обаче сметката била без кръчмаря. Не отчели, че групите бежанци са много различни. И сега се хапят отзад и вият като флекс, че видите ли трябвало да насилствено да задължат другите държави от ЕС да приемат част от сегашните бежанци.

  Предполагам, ако въведат контролиран прием, че обърнат постепенно тренда към плюс, но засега... е такова положението.

 87. 87 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Извинявам се. Точното число е минус 7400евро.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK