"Дунавски паркове", или за усилията да се възстанови една от най-старите реки в Европа

"Дунавски паркове", или за усилията да се възстанови една от най-старите реки в Европа

© Юлия ЛазароваДунав е втората по дължина река в Европа. Пътят й може да бъде проследен от Германия до Черно море. Джордж Франк е биолог и координатор на мрежата DANUBEPARKS ("Дунавски паркове") – организация, представляваща защитените области в десетте страни, през които минава реката, разказва "Евронюз". Според организацията дунавските острови са природно съкровище, което трябва да бъде защитено.


"Има повече от 900 острова по протежението на Дунав от които 147 са напълно девствени и в рамките на тази инициатива ние се опитваме да защитим по-специално тези диви острови, които обхващат няколко десетки хиляди хектара", казва Франк.


Мрежата "Дунавски паркове" работи за защитата на басейна на 2885 километровата река, по чието крайбрежие живеят 5 хил. животински и 2 хил. растителни вида. Бюджетът й възлиза на 3 милиона евро, от които 2.6 милиона се покриват от кохезионната политика на ЕС.
Представителите на "Дунавски паркове" обръщат особено внимание на това, което наричат емблематични видове. Запазвайки техния хабитат, те защитават също така животните и растенията, които живеят там.


Двайсет години работа са довели до обещаващи резултати във възстановяването на околната среда. "70-75% в унгарските биотопи покрай Дунав, включени в този проект, са в добро състояние. Вероятно останалите 25% от дунавските хабитати не са в критично състояние, но трябва да работим заедно", коментира Атила Ферш, зам.-директор на националния парк Ферто-Хоншаг.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK