Прокуратурата е прекратила 60% от случаите на съмнения за измами с еврофондове

Прокуратурата е прекратила 60% от случаите на съмнения за измами с еврофондове

© ReutersНеобходими са повече усилия от страна на държавите в ЕС за справяне с измамите при разходването на средствата по политиката на сближаване. Това се посочва в доклад на Европейската сметна палата, представен днес, предаде БТА. Направени са проверки на противодействието на измамите със средствата от ЕС за сближаване в България, Франция, Унгария, Гърция, Латвия, Румъния и Испания.


Докладът идва на фона на продължаващия скандал с новите апартаменти на управляващите и строителството на къщи за гости с евросредства. По-рано тази седмица оставка подаде министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Оставката му дойде след проверка на прокуратурата за злоупотреби с евросредства в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) от времето, когато той беше негов ръководител. Скандалът с използването на европейски пари за строителството на къщи за гости, които се използват като семейни къщи, е разследване на "Биволъ". Заради такава злоупотреба оставка подаде заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.


За България в доклада се посочва, че службите за проверка на използването на европейските средства са открили недостатъци в работата на управляващите разходите служби. Одитният орган е установил, че някои управляващи органи са класифицирали неправилно специфични рискове от измама като ниски и следователно не са приложили към тях допълнителни процедури за контрол, пише в документа.
В България одитният орган е установил някои рискове от измама и отговорният управляващ орган е предприел адекватни действия за коригиране на ситуацията. Следователно цялата система е сработила, за да се гарантират по-надеждни мерки за борба с измамите, се допълва в доклада.


Отчита се, че 60 на сто от проверените случаи на съмнения за измами са били отхвърлени или прекратени от прокуратурата. Както АФКОС (дирекцията на МВР "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз"), така и управителните органи не извършват систематично анализ на причините за отказа, се допълва в доклада.


Уточнява се, че при изготвянето на доклада проверяващите са се срещнали с основни действащи лица в борбата срещу измамите. Сред тях са били представители на наказателното преследване и съдебната власт, разследващи, агенции за борба с измамите, служби за защита на конкуренцията.


Недостатъчни усилия в ЕС


Според доклада въпреки осъществения напредък през последните години, усилията на държавите за справяне с измамите са недостатъчни. Националните оценки на ефективността на прилаганите от тях мерки за борба с измамите са твърде оптимистични. Все още е необходимо значително подобряване на мерките за разкриване, противодействие и съгласуване, за да може ефективно да се предотвратят, разкриват и пресичат измамите.


Между 2013 и 2017 г. са установени над 4 хил. нередности, които може да са свързани с измами, засягащи финансовите интереси на ЕС. Те възлизат на близо 1.5 млрд. евро от средствата на ЕС, 72 на сто от които са свързани с политиката на сближаване, в това число Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Европейския социален фонд. Отговорността за борбата с измамите в тези области се носи главно от държавите от ЕС, отбелязва палатата.


При проверката е било оценено дали управляващите и съгласувателните служби за борба с измамите в държавите от ЕС са изпълнили добре своите отговорности от предотвратяването и разкриването на измами до ответните действия, включително докладването на разкрити измами и възстановяването на неправомерно изплатените средства.


За срока 2014-2020 г. проверяващите са установили, че управляващите служби са подобрили оценяването на опасността от измами, както и прилаганите мерки за предотвратяване на измамите. Държавите не разполагат с ясна политика за борба с измамите.


Липсва съществен напредък в активното разкриване на измами, често не се извършва достатъчно наблюдение и оценка на въздействието на мерките за предотвратяване и разкриване на измами, се посочва в доклада.


Държавите не са предприели достатъчно действия по всички случаи на разкриване на измама със средства на ЕС за сближаване, а предприетите мерки не са били достатъчно възпиращи. Начините за съобщаване на измами не са задоволителни. Случаите не се съобщават достатъчно и това се отразява на точността на дела разкрити измами, съобщавани от Европейската комисия. Случаите на съмнение за измама не се съобщават постоянно на съответните власти, а съгласуването с други служби за борба с измамите е недостатъчно, се допълва в доклада.


Препоръчва се държавите да приемат стратегии и политики за борба с измамите със средствата от ЕС; да бъде по-надежден процесът на оценяване на заплахата от измами; да подобрят мерките за разкриване на измами с широко използване на възможности за оценка на данни. На еврокомисията е препоръчано да наблюдава способностите за отговор срещу измамите; да насърчи държавите да разширят възможностите на своите служби за съгласуване на борбата с измамите.


Палатата отбелязва, че според доклад на ЕК от 2017 г. нередностите, съобщавани от държавите като измами, представляват 0.4 на сто от средствата на ЕС по политиката на сближаване

Коментари (38)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Платон  Фъшкиев
    Платон Фъшкиев
    Рейтинг: 10 Неутрално

    Значи 40% от измамите са минали!

    И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
  2. 2 Профил на Norman Granz
    Norman Granz
    Рейтинг: 3940 Неутрално

    До коментар [#1] от "Милост за живите":

    Не чети само заглавието:

    "60 на сто от проверените случаи на съмнения за измами са били отхвърлени или прекратени от прокуратурата. "

    Прукирятурата ЗАКРИЛЯ измамниците-усвоители на еврофондове.

    А кои са те - лесно може да се провери.

    Така е в Трисвиниума.

    НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  3. 3 Профил на trj09592697
    trj09592697
    Рейтинг: 344 Неутрално

    „Отчита се, че 60 на сто от проверените случаи на съмнения за измами са били отхвърлени или прекратени от прокуратурата.“ – от Статията
    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    И като сложиш пропуснатите случаи като „къщи за тъщи“
    и „пътя край Своге“…
    Ами че то тези били по-зле и от „Батко и Братко“

  4. 4 Профил на neut
    neut
    Рейтинг: 7794 Неутрално

    И Евросметната палата не може да разкрие нашите далавери

    In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
  5. 5 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5722 Неутрално

    Още може. Останалите 40% ще си платят и те

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  6. 6 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7975 Неутрално

    Чудя се, как 100% не са отхвърлили.

  7. 7 Профил на tribiri
    tribiri
    Рейтинг: 962 Неутрално

    Двете тролчета от статията за заместник прокурорката дали ще стоплят сега, каква е причината за уволняването й или ще трябва да почакаме Албания да влезе в ЕС и да си подобри качеството на реотаните?!

    Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  8. 8 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 5568 Неутрално

    "Прокуратурата е отхвърлила 60% от случаите на съмнения за измами с еврофондове"

    Интересно ОЛАФ дали ще се съгласи с тези проценти

  9. 9 Профил на Marinov
    Marinov
    Рейтинг: 181 Неутрално

    40% измами не са никак малко!!!

    Marinov
  10. 10 Профил на Леля  Гичка
    Леля Гичка
    Рейтинг: 284 Неутрално

    Ами то просто не е престъпление! Отговаряли са на условията, а че не е упражнен контрол и има отклонения, то това е нарушение не е престъпление... Образуват някакви производства да замажат на хората очите, ама иначе всичкото е бош лаф работа.

    Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
  11. 11 Профил на Майндърбайндър
    Майндърбайндър
    Рейтинг: 1717 Неутрално

    Прокуратурата издава индулгенции.

    КУЧИЯТ СИН НА КОРУМПЕТАТА ОТ ЕНП
  12. 12 Профил на reply
    reply
    Рейтинг: 837 Неутрално

    ГНУСНА КЛЕПТОМАНСКА ГРОБАРСКА МАФИЯ

  13. 13 Профил на Vlado Nikolov
    Vlado Nikolov
    Рейтинг: 3090 Любопитно

    Интересно, ще останат ли поне 1% виновни? Или ще е поредното мижи да те лажем? Ех, цацаратуро!

  14. 14 Профил на Тони КОСТОВ
    Тони КОСТОВ
    Рейтинг: 797 Неутрално

    До коментар [#4] от "neut":

    Може, но не иска. Свинската прослойка на върха на политикатав България си е супер за Брюксел.

  15. 15 Профил на herbaltea
    herbaltea
    Рейтинг: 696 Весело

    Бориме корупцията да пушек се дига, нъл тъй Цаца?

  16. 16 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 352 Неутрално

    Най-големият престъпник на всички времена е Десислава Иванчева! Останалите са чисти като сълзица! Някой да ми цитира една-единствена 20 г. присъда от такова естество за изминалите 30 г.? Една единствена? Или тя е най-голямата престъпничка на целия т.н.преход?

    Мърфи е оптимист!
  17. 17 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
    Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Моля ви , гласувайте за ГЕРБ ! Дайте шанс на Бойко за поне още два мандата !

  18. 18 Профил на Dehumanizer
    Dehumanizer
    Рейтинг: 277 Неутрално

    Сега прокуратурата ще прекрати и останалите 40% и ето - официално ще сме победили корупцията. Конграчулейшънс, Борисов! Пък като отпадне и наблюдението от Европа, тогава ще настъпи един рай на земята... Да ви имам видимите резултати, гарантирани от ГЕРБ. Ако наистина "старата дама" ви чува, дано да вземе и да ви подуши най-после, че нещата много се разсмърдяха, а избирателят явно е загубил обоняние.

    Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време.
  19. 19 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3203 Любопитно

    До коментар [#17] от "Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ":

    Ти от козунаци ГЕРБ ли си?

  20. 20 Профил на SaveBG
    SaveBG
    Рейтинг: 604 Неутрално

    Кметът на Триград от ГЕРБ взел едни 100 хиляди европари за създаване на трайни насаждения. Насажденията или трайно не никнат, или са поникнали нетрайно, но очевидно ги няма. Не са създадени, прочее. Има една гола родопска поляна оградена с тел и това е. Още една грозна схема за източване на еврофондове. Мащабите са още по стряскащи от #КъщиЗаТъщи и балдъзи, но не толкова видими.

    https://www.facebook.com/bivolnews/photos/pcb.2370135306371571/2370135246371577/?type=3&theater

    Получихме сигнал за трайни насаждения с европари без никакви насаждения. Насадителят, получил близо 100 000 лв. за гола родопска поляна, се оказа кмет от ГЕРБ.
    Общо насажденията са глътнали към 100 милиона лв. в новия програмен период 2014-2020. ДФЗ не разкрива пълните имена на земеделските производители, които са получили субсидиите.
    Ползвайте този инструмент, за да засечете всякакви (не)трайни насаждения във Вашата община и ни сигнализирайте, ако ги няма. Можете да търсите с ключови думи, примерно орех, череши, лавандула и т.н.

    https://dfz.bivol.bg/2020/?page=2&q=трайни +насаждения&fbclid=IwAR00GO3o5K2fH2vIANaUJ81Dc1tR8vD3eGyaYuubvMyR5wZlUOKsPI_Xmu8

  21. 21 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3203 Неутрално

    Цаците са на повикване . Оневиняват суджуци ,тераси и къщи за тъщи..

  22. 22 Профил на Slick
    Slick
    Рейтинг: 494 Неутрално

    Хора, кога ще прогледнете най-после, роби глупави? Управляват ви Цацаров, Пеевски/Доган и Борисов и си правят с вас каквото искат. Май ви харесва, след като не протестирате

  23. 23 Профил на edin drugii
    edin drugii
    Рейтинг: 2542 Неутрално

    колко години трябва да минат ,за да се установи,че в България до реално финансиране с евро пари стигат само мошеници ,измамници и управляващи , реална фирма от бизнеса няма шанс с реален проект да стигне до реално и ефективно финансиране ,лично пробвах , след като ме измамиха още с проекта над 15000 лв и ни поискаха над 600 хиляди лева за малък проект в селски район ,чиято стойност не беше по висока от 200 хиляди ,всички тези пари щяха да влязат в джоба на посредници или обслужващи фирми ,ужас .

  24. 24 Профил на Dehumanizer
    Dehumanizer
    Рейтинг: 277 Неутрално

    Хора, кога ще прогледнете най-после, роби глупави? Управляват ви Цацаров, Пеевски/Доган и Борисов и си правят с вас каквото искат. Май ви харесва, след като не протестирате
    —цитат от коментар 22 на arcanum


    По-тихичко питайте, уважаеми, че току виж сте събудили народа. Нека си спи. Бойко така хубаво му пее(вски) приспивни песнички. Защо да му разваляме 10-годишната дрямка (или индуцирана кома) точно сега, я! Пък някой ден, когато все пак се събуди, ще установи, че отново е като през 89-та, а демокрацията е била просто лош сън.

    Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време.
  25. 25 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 2061 Неутрално

    Велик, е нашия Цацароцирк!
    Къде е Брендо?

    Русия- проказата на планетата Земя.
  26. 26 Профил на shisharko
    shisharko
    Рейтинг: 558 Неутрално
  27. 27 Профил на pavkata2010
    pavkata2010
    Рейтинг: 406 Неутрално

    Детелина Ханчева - жената, с която зам.-главният прокурор Иван Гешев живее на семейни начала, има обща фирма с ортака на основния свидетел по делото „Иванчева“ – строителният предприемач Александър Ваклин. Това се доказва по категоричен начин от преглед на редица документи от търговския и имотния регистри. От тях става ясно, че Детелина Ханчева и съдружникът й Марио Кръковски имат пряка и косвена връзка с Ваклин.
    https://frognews.bg/novini/jenata-geshev-sadrujnik-ortaka-vaklin.html?fbclid=IwAR1qkRvBxYo6KYc5G4inSX9ci61aU7_A0_ZlRzF3ZPlvELuISHPQjDYHXi0

  28. 28
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  29. 29 Профил на Miguel Ramierez
    Miguel Ramierez
    Рейтинг: 284 Неутрално

    Глупав народ със съответстващата му съдба.

    1.618
  30. 30 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 3933 Гневно

    За мое огромно съжаление не вярвам някой да бъде реално осъден

  31. 31 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 3933 Неутрално

    До коментар [#11] от "Майндърбайндър":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Срещу необходимото прокуратурата у нас и Дявола ще изкара невинен!

  32. 32 Профил на Хи-хи
    Хи-хи
    Рейтинг: 1636 Неутрално

    От тез' 60% поне 40% са пренасочени където треба

  33. 33 Профил на samoedin
    samoedin
    Рейтинг: 3924 Неутрално

    " Отчита се, че 60 на сто от проверените случаи на съмнения за измами са били отхвърлени или прекратени от прокуратурата. Както АФКОС (дирекцията на МВР "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз"), така и управителните органи не извършват систематично анализ на причините за отказа, се допълва в доклада."

    После защо прокурори и съдии си вдигали палати по Черноморието и курортите......Тия прекратявания - поне една част от тях, си имат цена и тя съвсем не е ниска !

  34. 34 Профил на AzDebil
    AzDebil
    Рейтинг: 1389 Весело

    Ами ... тук сме най-честната държава в цялата вселена!
    В честна държава дори сигналите са честни. В тях се твърди самата истина - няма нечестни. Естествено прокуратурата открива само честност, справедливост, законопослушание.
    Това не се наказва!
    :)
    !

  35. 35 Профил на ggot
    ggot
    Рейтинг: 929 Неутрално

    Иванчева я обвиниха, че е бавела преписките с 2-3 месеца, а 60% процента прекратени преписки, направо трябва да им слагат белезниците.

  36. 36 Профил на ggot
    ggot
    Рейтинг: 929 Неутрално

    Детелина Ханчева - жената, с която зам.-главният прокурор Иван Гешев живее на семейни начала, има обща фирма с ортака на основния свидетел по делото „Иванчева“ – строителният предприемач Александър Ваклин. Това се доказва по категоричен начин от преглед на редица документи от търговския и имотния регистри. От тях става ясно, че Детелина Ханчева и съдружникът й Марио Кръковски имат пряка и косвена връзка с Ваклин.https://frognews.bg/novini/jenata-geshev-sadrujnik-ortaka-vaklin.html?fbclid=IwAR1qkRvBxYo6KYc5G4inSX9ci61aU7_A0_ZlRzF3ZPlvELuISHPQjDYHXi0
    —цитат от коментар 27 на pavkata2010


    Гешев сега ще каже, че фирмата е на жена му и е преди брака.

  37. 37 Профил на papуre
    papуre
    Рейтинг: 2162 Неутрално

    "За срока 2014-2020 г. проверяващите са установили, че управляващите служби са подобрили оценяването на опасността от измами, както и прилаганите мерки за предотвратяване на измамите."
    "Липсва съществен напредък в активното разкриване на измами, често не се извършва достатъчно наблюдение и оценка на въздействието на мерките за предотвратяване и разкриване на измами, се посочва в доклада."

    Доклад от дебили като за идиоти . Два ачзаца , взети наслуки от доклада , , един след друг сочат очевадно противоположни заключения . Така е по същество структурата на целия доклад . Лошо провеждана процедура , ама явен напредък в осъществяването й. Това е мантрата , лансирана в целия доклад ,за който явно са изръсени не малко средства . Прокуратурата отчита 60 % несъществени сигнала за грабеж на европейска пара , ама иначе контролните органи бележат напредък .. На ви доклада , дайте хонорара . Пък фондовете - като пробито корито , тече на порация към къщите за гости и апартаментите с асансьори .

  38. 38 Профил на Tademan
    Tademan
    Рейтинг: 816 Весело

    Работещата, независима съдебна система трябва да преосмисли организацията си и методите си на действие!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK