Ученици стават "пазители на енергията" в образователна програма на ЕС

Снимката е архивна

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е архивнаСъщо както математиката, езиците и други предмети в училище, пестенето на енергия може да бъде преподавано и научено. В Унгария т.нар. младши пазители на енергия имат мисия да спрат пилеенето й, разказва "Евронюз".


В едно училище в Солнок децата учат за "умни електромери". Обучението е част от програмата Е[email protected] ("Енергия в училище"), подкрепена от кохезионната политика на ЕС. "Бих искала да защитя Земята възможно най-много, защото по телевизията чуваме много лоши новини, в много градове има доста отпадъци, а също и смог", казва Силвия Жирош.


[email protected] е програма, обхващаща 41 училища в няколко централноевропейски държави (Австрия, Хърватия, Унгария, Полша, Словения, части от Италия и части от Германия). Проектът е започнал през юли 2016 г. и завършва в края на този месец. Общият бюджет на програмата е малко над 2.5 милиона евро, като 2.1 милиона от тях се финансират от Европейския фонд за регионално развитие. Програмата в Централна Европа е безплатна и достъпна за всяка образователна институция, която иска да пести енергия и да разпространява посланието й.
В друго училище, в Уйсилваш, разноските за електроенергия и отопление на училището са били основният разход на местните власти. Но след проверка, автоматично включена в програмата, градският съвет решил да инсталира двоен стъклопакет, който да намали енергийното потребление на училището с около 30%.


Лили Ленарт е "младши енергиен пазител" в училището. "Като цяло ние сме тези, които гарантират, че учениците спазват правилата. Например, че прозорците се отварят по няколко пъти, по-често, но за кратки периоди, и ако някой е забравил да спре кранчето на водата, ние сме тези, които го спират", разказва тя.


Илдико Чисама Закарат, директор на началното училище в Уйсилваш, обяснява, че програмата се прилага в различни предмети - във физика, химия и социални науки.


Тя обаче е много повече от просто специфични мерки и теоретични курсове и се отнася и до осведомеността. Двама учители, наричани "старши пазители на енергията", отговарят за разпространението на посланието.


Един от тях, Силвия Дьомьок, разказва за посещение в соларен парк: "Това е важна част от обучението им, да ги доведем тук, в соларния парк, за да им обясним как работи и каква роля трябва да играят те в живота на нашата общност. Правим това, за да могат те да предадат информацията на техните семейства и на други деца."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK