Охлюви по варненски

Охлюви по варненски

© Цветелина Белутова, Капитал



Ако сте чували за село Българево, то е било по две причини - видели сте го на картата на път за нос Калиакра или сте отишли до фермата за миди "Дълбока". Има обаче и трета, по-неизвестна причина да минете през това малко село до Каварна. През 2010 г. в селото е създаден сравнително необичаен за района бизнес - малка семейна ферма за охлюви "Еко-Телус". Собствениците са Емилия и Пенчо Петкови, които специализират в отглеждането на охлюви от вида Helix Aspersa Maxima и по техни думи фермата им е третата по големина в България, разказва "Капитал".


За да добиете представа какво значи това, ето ви числа - в имота, който е голям близо 5 дка, се отглеждат над 1.5 млн. охлюви. Цялата продукция се консумира в прилежащия ресторант. Фермата "Еко-Телус" е отворена за туристи, а семейство Петкови от миналата година предлага и собствени козметични продукти с концентрат от слуз на охлюви.


Фирмата успява да получи финансова инжекция по мярката "Млад фермер" на Програмата за развитие на селските райони в миналия програмен период и така на два пъти се спасява от фалит. Донякъде това финансиране от общо 50 хил. лв. заедно с волята на семейство Петкови успява да запази бизнеса вече девет години. От друга страна, бъдещо европейско финансиране може да помогне за подобряването и разширяването на нишата им с козметични продукти с модерна технология от Франция.


Как се прави бизнес с охлюви




За подобен бизнес е необходимо едно ключово качество - търпение. Идеята за ферма се заражда още през 2008-2009 г., разказва Пенчо Петков. По негови думи тогава в България има охлювъден клъстер, който лансира идеята, че от бизнеса могат да се правят лесни и бързи пари. В този период много предприемачи създават собствени ферми, но бързо след това фалират заради нереалистични очаквания. Семейство Петкови също са едни от тези, които се запалват по идеята, но не стават част от общата тенденция именно заради търпението и способността да издържат финансово. "Печалбата идва след втората-третата година, когато се завърти колелото", казва Петков.


Започват с първоначална инвестиция 80 хил. лв. и с концепцията за ферма за производство и отглеждане на охлюви по френски метод. "Най-разпространени са два метода за отглеждане на охлюви - френски и италиански", обяснява Петков. Френският метод има по-добри добиви, но е и по-скъп, тъй като изисква инвестиция в зала за репродукция и инкубатори, докато при италианския родителите се пускат във фермата, където се чифтосват, снасят и раждат. Идеята е за френски добив, а мястото в Българево, на което в момента е разположена фермата, е семейно и се оказва подходящо за отглеждането на охлюви. Така през 2010 г. "Еко-Телус" вече е реалност. Фермата се намира на половин километър от черноморския бряг и тази непосредствена близост прави климата подходящ за отглеждането на охлюви. "На мястото има морски климат, голяма влажност и предимството е морето, и фактът, че местността е част от "Натура 2000", което я прави чист район", разказват Петкови.


Охлюви по варненски

© Цветелина Белутова, Капитал


Още в началото Петкови се насочват към пазара извън България - основно във Франция, като първата година успяват да направят два големи износа. На първо време работят с логистични фирми, но впоследствие купуват собствен транспорт с помощта на европейско финансиране и дори започват да изкупуват чуждо производство. И точно когато всичко върви по план, бизнесът им претърпява два поредни удара.


Два нокдауна и пак на крак


Първият е през 2013 г., когато техен камион катастрофира край Виена и губят над 5 т продукция. Вторият идва на следващата година - 2014 г., след като всички малки охлюви се давят в порой. "При втория фалит бях готов да се откажа, но жена ми ме убеди, че трябва да стана и да продължа, спомня си Петков. Тогава през 2015 г. изключително трудно и с последни усилия се опитахме да възродим бизнеса и превърнахме фермата в туристическа атракция."


Спасението "Млад фермер"


До момента във фермата са инвестирани около 300 хил. лв., като 50 хил. лв., или цяла една шеста от парите, семейство Петкови получават по мярка "Млад фермер" по Програмата за развитие на селските райони, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Същата мярка я има не само по програмата, но и от директните плащания на субсидиите, които отново са част от кохезионната политика на Европейския съюз и разплащателна агенция за тях е Държавен фонд "Земеделие".


Охлюви по варненски

© Цветелина Белутова, Капитал


Любопитното е, че не е било необходимо да отделят твърде много време, за да търсят финансиране или да проучват. "Всеки от тази сфера (земеделската - бел. ред.) знае, че има програми и проекти от кохезионната политика на ЕС", уточнява Пенчо Петков. Семейството кандидатства за финансиране през 2012 г., през миналия програмен период, като и двамата са впечатлени от това колко лесно и гладко протича процесът. "С жена ми написахме бизнес проекта си за една вечер, сглобихме нещата добре. Вярно е, че чисто математически имахме грешки, но пък те бяха коригирани от служителите на разплащателната агенция Държавен фонд "Земеделие", които бяха много толерантни и така с лекота се случиха нещата", разказва Пенчо Петков. Той смята, че донякъде от полза е било това, че бизнесът е бил изграден към този момент, когато са подали кандидатура с проекта си. "Не срещнахме пречки, напротив", казва Петков.


През 2012 г. получават първата порция плащане - 50% при одобрението на проекта. "Самият проект по мярката "Млад фермер" е за увеличаване на икономически единици и за разширяване на стопанство. Нашето стопанство беше достатъчно голямо и ние нямахме необходимост да го разширяваме. Аз вече бях инвестирал собствените си пари", казва Пенчо Петков. Тъй като към този момент бизнесът е изграден и съществува, Петкови използват финансирането за закупуването на хладилен транспорт, който представлява превозно средство, тежко 8.5 тона. "Този хладилен транспорт ни даде свободата да доставяме готовата ни продукция в чужбина. Става дума за Белгия и Франция", каза Петков. Оттогава са спрели с износа, тъй като вече са набрали скорост тук и искат да развиват българския пазар на продуктите. "Тази помощ от "Млад фермер" беше добра финансова инжекция в този момент. Като цяло кохезионната помощ беше много полезна", допълва той.


Охлюви по варненски

© Цветелина Белутова, Капитал


За съжаление успехът с новото превозно средство не продължава дълго и следва катастрофата от 2012 г. край Виена, когато губят и много продукция. Тогава бизнесът попада на ръба на фалит. "Бях на ръба да спра с този бизнес при катастрофата и точно тогава от разплащателната агенция ми казаха, че трябва да се постарая и да продължа напред", разказва фермерът. Така фактът, че семейството е част от европроект, им дава допълнителен стимул да продължат, което впоследствие се оказва правилно решение. Закупуват друг камион и започват пак да работят.


През 2014 г. обаче те отново попадат в тежка ситуация, когато наводнение дави голяма част от охлювите. Спасението обаче идва с вторичното плащане по "Млад фермер", което е било от голяма полза - следващите 50% от 50-те хиляди лева, твърди Петков. "Когато през 2015 г. получихме тези пари, средствата ни дойдоха добре и ние успяхме да възродим бизнеса", разказва той.


"Тази субсидия на нас ни помогна да се спасим от тези два фалита. При втория фалит бях готов да се откажа, но и жена ми беше подстрекателката - нямаш право да се отказваш, ставаш и продължаваш."


Ферма, ресторант, козметика


С течение на времето двамата разбират колко голям е потенциалът на това, което вече са създали. Според Петков фермата им в с. Българево се намира на изключително стратегическо място заради близостта до нос Калиакра като популярна туристическа дестинация, както и заради самото естество на бизнеса им. Така пет години след началото на бизнеса им семейство Петкови стават първите в България, които отварят фермата си за туристически посещения. В момента гостите на "Еко-Телус" могат да видят всички процеси при отглеждането на охлювите - от тяхното възпроизвеждане, през снасянето на хайвера, до излюпването на малките, като част от самостоятелно посещение или тур-беседа.


Охлюви по варненски

© Цветелина Белутова, Капитал


Първоначално при презентирането на фермата Петкови добавят и кратко дегустационно меню към обиколката на посетителите. Впоследствие забелязват силен интерес към охлювите като деликатес и се решават да отворят ресторант в самата ферма - отново за пръв път в страната. В момента цялата продукция на "Еко-Телус", както и тази от три по-малки ферми се консумира в ресторанта им "Ескарго". От 2018 г. Петкови имат и собствена козметична серия продукти с концентрат от слуз на охлюви, която се произвежда по тяхна рецепта и с техни продукти в Пловдив. По-рано предлагат такава козметика от чужди производители, но отново заради големия интерес и по препоръка на посетители решават да създадат собствена марка.


Бъдещи европейски инвестиции: в козметиката


Отпечатъкът от финансирането по кохезионната политика на Европейския съюз в историята на "Еко-Телус" е безспорен според Петков. Без него и без съдействието на служителите от разплащателната агенция вероятно бизнесът нямаше да съществува, а и да се разширява в различни отрасли. Сега съществуват и други варианти за субсидии и финансиране по европейски проекти в рамките на кохезионната политика на Европейския съюз, което дава шанс на подобни земеделски бизнеси. Самият Пенчо Петков разказва, че със съпругата му проучват и други възможности. По думите му в момента изчаква да стане ясно до каква степен ще се усвоят средствата, заделени по Програмата за морско дело и аквакултури в настоящия програмен период 2014 - 2020 г. "Възможно е през есента, септември-октомври, да пуснат възможност за кандидатстване за по-свободни проекти и там да се включим и ние", казва Петков. Би искал да използва средствата, за да вкара "ноу-хау" от Европа - нова технология от Франция за бизнеса им в сферата на козметиката. Оборудването е скъпо и самостоятелно, без помощта на европрограмите трудно ще направят подобна инвестиция.


И един музей


Петкови залагат изцяло на връзката с клиентите и качеството на услугите и продуктите си и това си личи навсякъде във фермата им. Самите те разработват рецептите на всичко, което се предлага в ресторанта им, и продължават да са активни във всеки аспект от работата във фермата. Фермата и ресторантът отварят врати в началото на май и работят до края на октомври. Целогодишно за тях работи още един човек, а при нужда наемат други сезонно. При тях, както и при много други бизнеси в България, липсата на работна ръка се оказва ключов проблем. "Много трудно се намират хора, които имат желание да се научат и да правят нещата както трябва", смята Петкова.


Охлюви по варненски

© Цветелина Белутова, Капитал


Догодина на имота в село Българево трябва да се появи първият по рода си в България музей на охлюва, който според Петкова ще е особено интересна атракция за деца, ученици и туристически групи. Според нея в България все още се знае изключително малко за охлюва като вид, за неговите вкусови и козметични качества и това е една от каузите на "Еко-Телус". В допълнение също от догодина във фермата трябва да заработи и магазин, в който Петкови ще предлагат собствените си козметични продукти, както и други тематични сувенири, произведени на място. Тази година пък на пазара трябва да излязат още две серии от козметичната линия - арома и с розово масло.


За семейство Петкови това е единственият смислен начин за разрастване. И двамата са убедени, че могат да са предприемачи и на други места, но така биха загубили двете си най-ценни конкурентни предимства - качеството на продукта. Европейското финансиране пък е позволило да разширят границите на бизнеса си извън България и без да са в чужбина. А впоследствие да го съживят и да му дадат втори шанс да оцелее.


На 13 юни 2019 г. в курорта Златни пясъци ще се проведе Среща на бизнеса на Черноморието. Дискусията е част от проект на "Икономедиа" за информиране в областта на политиката на сближаване на ЕС (т.нар. Кохезионна политика). Целта на срещата е разкаже за проектите, успехите, предизвикателствата и възможностите за развитие в областта, както и да създаде предпоставки за ефективен диалог между активните компании в региона и местната власт. Повече информация за лекторите, темите и мястото на провеждане може да намерите на страницата на събитието - тук.


Специалното издание "Капитал Градове: Варна" може да намерите в библиотеката на "Капитал" - тук. Изданието е по проект на "Икономедиа" за информиране относно политиката за сближаване на Европейския съюз (Кохезионна политика), съфинансиран от ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Милост  за  живите
    Милост за живите
    Рейтинг: 2723 Любопитно

    Охлюви,слуз,гнус!
    Предпочитам, Тиква по Банкянски!

    Душице нежна,скиталнице, Гост и приятел на тялото, Къде ще се подслониш сега, Бледа, студена, оголена, Неспособна да играеш както някога.
  2. 2 Профил на true_original
    true_original
    Рейтинг: 417 Неутрално

    Желая им късмет и здраве! и Успех !

  3. 3 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 2187 Неутрално

    Баба ми също готвеше охлюви, но майка ми никога. Спомням си и други неща, които баба готвеше, майка не. Така се губят традициите.

  4. 4 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9307 Любопитно

    С;я па охлюви - Българево е прекрасно място и за зарзават , и за овошки и за пчели !

    karabastun1@abv.bg
  5. 5 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4916 Весело

    До коментар [#1] от "Милост за живите":

    Слуз, гнус, но от нея хората правят бизнес за милиарди...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  6. 6 Профил на Милост  за  живите
    Милост за живите
    Рейтинг: 2723 Неутрално

    До коментар [#1] от "Милост за живите":Слуз, гнус, но от нея хората правят бизнес за милиарди...
    —цитат от коментар 5 на hamiltonf


    Добре,че не е за трилиони!

    Душице нежна,скиталнице, Гост и приятел на тялото, Къде ще се подслониш сега, Бледа, студена, оголена, Неспособна да играеш както някога.
  7. 7 Профил на ubavia
    ubavia
    Рейтинг: 254 Неутрално

    Браво на хората! Пожелавам им още успехи.

  8. 8 Профил на Nikolay Savov
    Nikolay Savov
    Рейтинг: 1529 Весело

    До коментар [#1] от "Милост за живите":Слуз, гнус, но от нея хората правят бизнес за милиарди...
    —цитат от коментар 5 на hamiltonf


    Ама голям охлюв си!

  9. 9 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4916 Весело

    До коментар [#6] от "Милост за живите":

    Само "Хеликс Флекси оригинал" и само за България, знаеш ли какъв оборот е реализирал? Ако не, попитай който и да е куриер, от която и да е фирма, и ще ти отговори, че всяка трета пратка е със тях...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  10. 10 Профил на Fiji
    Fiji
    Рейтинг: 3483 Неутрално

    В "Дълбока" ходихме преди повече от десетина години и страхотни миди ядохме. Сега вече на много места може да се ядат хубаво приготвени миди, но тогава това заведение, на брега на морето, долу в ниското, беше прочуто с мидената си кухня. Главният готвач си отглеждаше в задната градинка всякакви подправки, свежи, натурални.
    А охлювите много ги кльопат във варненско, редовно след дъжд плъзват събирачи из тревите, има огромни екземпляри (мръвки), но ние не се научихме да ги ядем – предубеждение може би.

  11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1468 Весело

    Почти всяка късна пролет влизам във форма, загрявам, подготвям се психически и хуквам да гоня охлювите по поляните. Ако се сготвят правилно са деликаес...

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  12. 12 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1655 Любопитно

    Бре, позитивна статия в милото дневниче?
    Ти да видиш!

    Знанието е сила, информацията - власт
  13. 13 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 4671 Любопитно

    "За съжаление успехът с новото превозно средство не продължава дълго и следва катастрофата от 2012 г. край Виена, когато губят и много продукция. Тогава бизнесът попада на ръба на фалит. "

    Този бизнесмен чувал ли е за застраховка на товари?

  14. 14 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 971 Неутрално

    До коментар [#13] от "vassilun":

    Вероятно е чувал ама си е помислил че е късметлия. Или принципно не вярва в застраховка

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  15. 15 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 4671 Неутрално

    До коментар [#13] от "vassilun":Вероятно е чувал ама си е помислил че е късметлия. Или принципно не вярва в застраховка
    —цитат от коментар 14 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


    Наблюденията ми са, че българите не обичаме застраховките! Едва ли повече то 5% от имотите имат застраховка пожар или природно бедствие например. Земеделските производители също не застраховат продукцията си. Но тук и държавата е виновна, защото при градушка или наводнение, държавата плаща обезщетение, а нормалното би било застраховател да плаща!

  16. 16 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 971 Неутрално

    Мн

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  17. 17 Профил на stanimirkou
    stanimirkou
    Рейтинг: 374 Неутрално

    Млади и амбициозни хора. Успех!

  18. 18 Профил на stanimirkou
    stanimirkou
    Рейтинг: 374 Неутрално

    Млади и амбициозни хора. Успех!

  19. 19 Профил на меншевик
    меншевик
    Рейтинг: 1770 Неутрално

    До коментар [#15] от "vassilun":

    А знаеш ли защо? Защото нашите застрахователи са зверски измамници и от девет кладенеца вода ще ти донесат, само и само да не платят. Измамите се допускат още при сключване на застраховката с т.нар. подзастраховане и надзастраховане. Някой си мисли, че има застраховка, която примерно да му покрие 100 000 лв. имущество. Да ама не - това имущество, което имаш, само ти го смяташ, че струва 100 000 лева, а то струва според застрахователя 10 000 лева.

    Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
  20. 20 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2157 Неутрално

    Всеки знае, че не трябва да се пълнят гушите на ония чнтаджии със застраховките.

  21. 21 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 4068 Любопитно

    До коментар [#13] от "vassilun":

    Ако имаш застраховка, може и да получиш добро обезщетение —след някакво време. Проблема обаче е с клиентите, които са разчитали на твоят продукт. Ако нямаш възможност едва ли не светкавично да дублираш поръчките и да ги доставиш с приемливо за клиента закъснение, тогава всичко е ок. Ако обаче не успееш —специфичен продукт или други оричини —и издъниш клиента, тогава може да загубиш пазар. Та не е само до застраховане.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  22. 22 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 4196 Любопитно

    До коментар [#3] от "half truth":

    Баба ми също готвеше охлюви, но майка ми никога. Спомням си и други неща, които баба готвеше, майка не. Така се губят традициите
    =========
    Напълно естествено.....
    Хукнахте към евро интеграцията ,без да се замисляте за последствията.....
    Дори и от статията научавам за евро интегрирани , фармацевтични охлюви.....

    Bukalemun
  23. 23 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 12259 Неутрално

    Браво на семейството !
    Да се разширяват и просперират!

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  24. 24 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 10485 Неутрално

    Работливи хора и дано да имат успех и да спечелят!

  25. 25 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 10485 Неутрално

    Работливи хора и дано да имат успех и да спечелят!

  26. 26 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 3252 Неутрално

    Охлювът е страхотна хапка, с първичен аромат на рохка земя и треви. Вярно, че хората са предубедени, самото приготвяне е дълга и широка, но крайният резултат е мезе от класа. Чесън, малко соленичко, малко киселичко, зеленийка по предпочитание и студено бяло вино...дет е казал бай Ганьо "тука ли си, там стой." В младите си години ходех из треволаците след дъжд да ги събирам, после дълга обработка, но резултатът е 6. От известно време пускат на Лидл, дума няма,добри са, но не са за наяждане. Не пропускайте шанса, опитайте, от фасони моя позната не яде череши, един прекрасен плод, друг пък цеди каймака на прясното мляко, щото...луди хора.

  27. 27 Профил на Bullet
    Bullet
    Рейтинг: 819 Весело

    До коментар [#19] от "меншевик":

    Искаш ли да ти раздуя за шведските застрахователи, какви врътки свиват на клиентите си? Още се чепкам с тях. Слънцето грее по всичкото земно кълбо, ако не сте чули.

    Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK