Брюксел настоя до есента да има съгласие за дългосрочния бюджет на ЕС

Брюксел настоя до есента да има съгласие за дългосрочния бюджет на ЕС

© ReutersПреди заседанието на Европейския съвет на 20 и 21 юни Европейската комисия призова лидерите да положат усилия за напредък в преговорите по следващия дългосрочен бюджет на ЕС (2021 - 2027 г.), за да може да бъде постигнато споразумение до есента. Има изгледи за постигане на споразумение, но трябва да се свърши още много работа, като същевременно залозите са високи, се посочва в съобщение на институцията.


"Времето тече и всяко забавяне на бъдещия бюджет на ЕС струва скъпо. Ако не бъде постигнато споразумение навреме, ще има неблагоприятни последици за учещите, земеделските стопани и изследователите, както и за всеки друг, който получава средства от бюджета на ЕС. Настоящият дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2014 - 2020 г. беше приет с шестмесечно закъснение, което засегна отрицателно много граждани както в нашите държави членки, така и извън тях", се казва още в съобщението.


За да се избегне подобен сценарий, комисията призова Европейския съвет да изготви пътна карта за постигане на споразумение по дългосрочния бюджет на ЕС през есента.
Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер каза: "Предвид отбелязаната най-висока избирателна активност на изборите за Европейски парламент от 20 години насам и кампанията, която бе насочена към европейските въпроси повече от всякога досега, 2019 е година на обновяване за нашия съюз. Постигането на споразумение по бъдещия ни бюджет не е аритметично действие. То има за цел да бъдат осигурени бюджетни средства, които съответстват точно на нашите амбиции и приоритети. Залозите са високи, но със смелост и политическа воля съществува възможност да бъде постигнато споразумение до есента."


Еврокомисарят, отговарящ за бюджета и човешките ресурси, Гюнтер Йотингер уточни: "Благодарение на добрата работа на три последователни председателства на съвета вече постигнахме частично споразумение по 12 секторни досиета, а преговорите могат да започнат по други 16. Най-важното е да бъде постигнато споразумение по общата рамка. И това трябва да стане факт възможно най-бързо - в името на учещите, земеделските стопани и изследователите, както и много други, които разчитат на бюджета на ЕС."


В съобщението се посочва, че в хода на преговорите много от елементите, предложени първоначално от Европейската комисия, са получили широка подкрепа от Европейския парламент и Съвета (държавите членки). Те включват рационализирана и по-прозрачна структура на бъдещия бюджет, намаляване на броя на програмите и създаване на нови интегрирани програми в области като инвестирането в хората, единния пазар, стратегическите инвестиции и правата и ценностите, опростяване на правилата за финансиране, по-голяма гъвкавост, за да се гарантира бърза реакция.


Напредък бележат и обсъжданията на следните предложения: бюджетния инструмент за сближаване и конкурентоспособност за еврозоната, новия механизъм, гарантиращ, че всеобщите слабости в прилагането на принципите на правовата държава не излагат на риск бюджета на ЕС, предложенията на комисията за модернизиране на приходната част на бюджета на ЕС.


В същото време съществени политически въпроси, и по-специално финансовите аспекти, все още не са обсъдени. Това трябва да стане сега, настоява Еврокомисията.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3991 Неутрално

    Май петилетките на Европейския Съюз се нуждаят от по-сериозна координация, а не погледи към немската спестовна касичка от други.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK