Бърза връзка Бургас - Варна трябва да стане със или без държавата, смятат кметовете

Бърза връзка Бургас - Варна трябва да стане със или без държавата, смятат кметовете

© Надежда Чипева, КапиталГолемите морски общини са готови да търсят алтернатива, с която да финансират връзката помежду си. Това потвърдиха кметовете на Бургас и Варна по време на годишната дискусия "Среща на бизнеса на Черноморието" на "Капитал Градове".


"Магистрала "Черно море" не е важна само за Варна и Бургас, тя е важна за цяла България. Централната власт трябва да осъзнае това", заяви кметът на Бургас Димитър Николов, цитиран от "Капитал". Според него местната власт може да събуди интереса на централната към магистралата, ако съфинансира отделни проекти.


"Инициативата трябва да тръгне от нас, не трябва да чакаме държавата", заяви Николов, като даде за пример, че е стигнал за събитието във Варна за същото време, за което "се стига до София". Според него не е задължително да става дума за магистрала, може да се помисли и за скоростен път.
"Факт е, че нашите общини имат добра финансова култура, думата "дългове" не би трябвало да носи негативно съдържание. Това е един естествен лост, който ние сме задължени да ползваме, за по-ускореното развитие на градовете ни", съгласи се и кметът на Варна Иван Портних по повод идеята да се търси заемно финансиране на местно ниво за инфраструктура.


"Магистрала "Черно море" море ще даде тласък на инвестициите, удобство е за жителите на градовете", смята и Портних. За доизграждането на "Хемус" се обяви и кметът на малката индустриална община Девня Свилен Шитов, според когото това ще помогне както на големите, така и на по-малките общини на региона.


Темата за инфраструктурната свързаност между Варна и Бургас, както и на региона с останалата част на България съвсем естествено се превърна в голяма част от дискусията. Беше повдигнат въпросът за изграждането и финансирането на магистрала "Черно море", след като в началото на този месец стана ясно, че проектът вече не е приоритет на правителството и че работните действия по него са прекратени.


Сътрудничество между малките и големите


Посланието на срещата беше, че Варна и Бургас са отворени към съвместна работа, а малките общини в региона трябва и искат да се включат в този процес. И Иван Портних, и Димитър Николов избягваха сравненията между двата града и определението "морска столица". Според Николов е естествено двата града да се специализират в предоставянето на различен вид услуги.


"Развитието на Черноморския район е свързано с развитието на двата най-големи града - Варна и Бургас. Сигурен съм, че сме изправени пред сходни предизвикателства, но имаме и общи цели", заяви Портних. Двамата заявиха, че това вече се случва по отделни проекти - като например проектът за доставка на електротранспорт, по който екипите им са работили заедно. "Това даде възможност на нашите екипи да почувстват общите възможности и предизвикателства", коментира Николов.


Кметовете на двете най-големи общини на Черноморието заявиха още, че е нужно малките общини да бъдат приобщени в общи съвместни проекти. "Развитието на големия град трябва да кореспондира с развитие на малките градове", коментира и кметът на Девня Свилен Шитов.


Бургас например вече има идеи в тази посока. Андрей Рунчев, директор на ОП "Транспорт" към община Бургас, заяви, че имат амбициозната идея Поморие да се свърже със Созопол през Бургас чрез 40-километрова велоалея.


За разлика от Бургас, който е свързан със София и Южна България от магистрала "Тракия", Варна остава изолирана заради незавършената магистрала "Хемус" и липсата на връзка с Южното Черноморие, която да разрешава бърз и удобен транспорт.


Според Надя Данкинова, изпълнителен директор на фонд ФЛАГ и на единия от двата фонда за градско развитие, голяма възможност за общините и съвместната им работа се крие в изграждането на индустриални зони. "Бихме се радвали да има регионални, междуобщински проекти, където към една голяма община да участват и малки такива", коментира тя.


Мартин Заимов, изпълнителен директор и председател на борда на директорите на другия такъв фонд, пък отчете, че наблюдава подобрение в нивото на информираност на общинската администрация в сравнение с минали години. "Вече не стои на дневен ред въпросът с експертния капацитет на общините", съгласи се той с Портних.


Дискусията е по проект на "Икономедиа" за информиране относно политиката за сближаване на Европейския съюз (Кохезионна политика), съфинансиран от ЕС.


Специалното издание "Капитал Градове: Варна" може да намерите в библиотеката на "Капитал" - тук. Изданието е по проект на "Икономедиа" за информиране относно политиката за сближаване на Европейския съюз (Кохезионна политика), съфинансиран от ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  ТИМ може да построи магистралата !

  [email protected]
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Весело

  Ще стане когато реши вожда а не когато рИват индианците !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Много ми се иска да видя как точно ще го направят без участието на Държавата!!!
  Добре е да се мисли преди да се говори!!!

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Нашият кмет наистина трябва да бъде вземан за пример, особено от малкото останали червени кметове...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Весело

  До коментар [#3] от "selqnin":

  То ако беше лесно. вождът отдавна да я е довършил.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Очевидно пишете бързо, а четете бавно и "изкривено"!
  Пак Ви е трудно да разбирате написаното...
  Къде видях те думата "лесно"????
  Просто в родните условия в момента не е възможно!!!

 7. 7 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Тя и държавата нищо не може да направи, ако ТОЙ не е решил.

 8. 8 Профил на kremi
  kremi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Те нямат фирми, с които да изградят магистралата, има отговорни институции, които трябва да се заемат с това като вероятно отново Хидрострой ще вземе голямата хапка. Дано се случи по- скоро завършването, не само да го говорят както е от години. До другия край на България стигаш за същото време, за което и до Бургас...

 9. 9 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  А иначе тези двамата са прости фигуранти, важното е че соколът вече си има ново пристанище и държавата ще трябва да го свърже инфраструктурно. Така че ще има патардия идните месеци.

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  Добре бе! Двата града правят сдружение, теглят кредити и построяват магистралата. Определят необходимата тол такса и изплащат кредитите с нея. Нали се трупат в гърдите, колко са добри.

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Аз съм за ако магистралата минава покрай плажа на Слънчака и там е с 20 платна.

 12. 12 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Това е парадоксът на Черноморския регион. Участъкът Бургас-Варна е най-натовареният в държавата за 3-4 месеца в годината. Милиони туристи, автобуси, камиони задръстват движението всекидневно. А точно между двата града се намират Слънчев Бряг, Албена, Златни Пясъци. Истински транспортен кошмар от юни до септември.

  Между двата града има само един двулентов път. Нищо повече. Този път пресича всички градове и курорти, ограничавайки скоростта на МПС-тата. Освен това трафикът в тези градове и курорти става страшен, защото светофарите в населените места са постоянно претъпкани от коли.

  Вече 30 години демокрация Бургас и Варна, както и по-малките градове и курорти в региона, нямат бърза връзка. Няма дори ЖП линия между двата града. В момента е по-бързо да изминеш маршрута Благоевград-Пловдив, отколкото Бургас-Варна. Пълен абсурд. За да бъде още по-тъжно, само сопреди 2-3 години целият трафик към южните курорти преминаваше през центъра на Бургас заради липса на околовръстно. Особено вечер, когато хората се прибираха с колите си от работа, когато градският транспорт се препълнеше с хора, налитаха десетки хиляди коли, пътуващи към Созопол. Емблематично беше кръстовището "Трапезица". Преминаването му през летния период варираше между 10 и 20 минути. Опашката от коли често стигаше 500 метра. Едва преди няколко години този проблем беше решен.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Тези двамата да не са от опозицията, та нямат вяра на централната власт?
  А иначе съм съгласна, дори е закъсняло това решение (дано е решение, а не само идея) за скоростен път между Варна и Бургас. Живея в населено място до самия път и знам колко е натоварен и мисля, че е на второ или трето място по ПТП-та в България.

 14. 14 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Според социалисти (БСП) и комунисти (ГЕРБ) бърза връзка Бургас - Варна трябва да стане с участие на държавата, защото са доказали, че могат да построят прохода на Републиката, гр.Димитровград, АЕЦ„Козлодуй“ и много други.
  Според онези…от ДСБ и СДС Бърза връзка Бургас - Варна трябва да стане с участие на държавата, колкото да си вземат 10-те процента, защото са го доказали с Александър Божков, Софиянски (за него дори Костов каза, че миришел на корупция) и П.Москов.

  До коментар [#7] от "zxp53317185":

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Любопитно

  До коментар [#12] от "Lou":

  И защо, който пътува от Украйна или Румъния за Истанбул трябва са прекоси и Варна и Бургас ????

  [email protected]
 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  Туткаха се толкова години и не можаха да построят магистрален път Бургас - Слънчев бряг , сега ще умуват магистрала Бургас - Варна. Ако бяха направили магистрала до Слънчев бряг, оставаше само да се прехвърли Балкана и още 40-50 километра до Варна. Вместо да умуват, какво им струва да подновят морската връзка за пътнически превоз Бургас - Варна с бързи кораби тип "Комети" , каквито имаше по време на соца?

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  И какво им е на родните условия в момента ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lou":И защо, който пътува от Украйна или Румъния за Истанбул трябва са прекоси и Варна и Бургас ????
  —цитат от коментар 15 на karabastun


  За тези от Украйна или Румъния за Истанбул – не знам,
  но тези от Истанбул идват в Бургас и Варна заради евтините мацки.

  До коментар [#15] от "karabastun":

 19. 19 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4996 Неутрално

  Може и скоростен тунел под морето

 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lou":

  Не е през целия участък двулентов пътя. От Камчия до Бяла е трилентов с реверсивно движение, а може и към Бургас да има такива участъци. Магистралата е ясно, че няма да я довършат и следващото десетилетие, но поне могат да го направят целия път трилентов. От края на магистралата след Варна до разклона за Камчия пътят е двулентов и стават непрекъснато катастрофи, а е около 15 километра, нищо работа да се разшири.

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lou":

  "... А точно между двата града се намират Слънчев Бряг, Албена, Златни Пясъци..."!

  Слънчев Бряг да, но Златните и Албена са на север от Варна. Освен всичко друго, районът между Варна и Златните е свлачищен, което прави нещата още по трудни. Същата работа между Кранево и Златните. Варна трябва да се обиколи отгоре (северозапад), през Каменар и Кичево. Но, не се чува, че се канят да правят нещо.

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  "Нашият кмет наистина трябва да бъде вземан за пример, особено от малкото останали червени кметове..."

  Митко крадеца купи въже за общинския катамаран от тебе и сега ти си първи гербераст. Скро ще се отървем от крадливата ви Тиква и Митко крадеца. Обещавам ти!

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Ами кметовете и те да се задействат малко и да потърсят чужди инвестиции.

 24. 24 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  На думи са силни, но на дела...

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Весело

  До коментар [#22] от "moreee":

  Айде превратаджиите, хващайте Балкана докато е топло....
  Шумкарска история...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 26. 26 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тези двамата да не са от опозицията, та нямат вяра на централната власт? А иначе съм съгласна, дори е закъсняло това решение (дано е решение, а не само идея) за скоростен път между Варна и Бургас. Живея в населено място до самия път и знам колко е натоварен и мисля, че е на второ или трето място по ПТП-та в България.
  —цитат от коментар 13 на Fiji


  Брей ,какво прозрение. Те са стигнали до извора- "помогни си сам, та и Господ да ти помогне" . За тъпанарите уточнявам, че не Боко е Господ.
  Докато някой чакат на коча макарите да паднат клатейки се , други правят това което могат...

 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  На родните условия в момента им е това, че никой н желае да проведе политики по реална децентрализация!
  От поне 30 години е едно и също - правителството товари кметовете с отговорности и функции, за които не им дава правомощия и ресурси!!!
  Кое точно не ви стана ясно за да Ви го обясня по-подробно?!?!?!

 28. 28 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#22] от "moreee":

  Най-обичам да чета , когато двама започнат да решават личните си проблеми в Интернет.
  Абе, агенти смотани, седнете в някое капанче, пийнете по 2-3 бири, и се разберете като хората, какво се ръбате , като кучета?
  Единият подкрепял Митьо кмета, едикой си пък не бил доволен от Иван потника-майни ги политиците.

  moree и hamilton ,"на Вас ти говоря, другарче"
  :-)

 29. 29 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 499 Неутрално

  ББ е дал непоклатимо предимство на "Хемус"

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 30. 30 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1406 Весело

  Браво, тия се светнаха къде е далаверата и се захванаха сами да си организират пътното строителство. Да им е сладко, само дано бате Бойко не се разсърди, че прескачат. 😀

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lou":

  Та къде точно се намира Албена? А да! А Златни пясъци къде по-точно се намира?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#27] от "selqnin":

  На мен не ми стана ясно и чакам да ми го обясните.Вярно ли е, че общините определят сами размерите на 8 данъка в определени граници и вярно ли е, че в почти никоя община не се определят горните граници?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#30] от "Darulio":

  Ако си мислите, че са открили топлата вода се лъжете! Част от софийското метро се строи с пари от заем отпуснат на Столична община от Японска банкана 2.2% лихва.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Доста време от живота си съм посветил на пътя Варна-Бургас и обратно. Натовареността му е не повече от 3 месеца в годината, а през другото време между Обзор и Сл. Бряг почти нама коли. Кошмарът беше Сл. Бряг - Ахелой, но сега се отпуши. Достатъчно е да въстановят Дюлинския проход и да пуснат товарния трафик оттам - другото е ей така - да се намираме на приказка...

 35. 35 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Немат магистрала защото не протестират. Във Видин 6 човека блокираха пътя и ББ скочи да им прави магистрала до 30-хилядния град. Така се беше наплашил, че и за тунели почна да приказва.

 36. 36 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 597 Неутрално
 37. 37 Профил на TanitaS
  TanitaS
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Отдавна вече трябваше да има такава бърза връзка

  TanitaS
 38. 38 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами например една от спецификите на родните условия е, че народа неще да плаща тол такси. И ако я направят, както трябва, ти първи ще оревеш орталъка, че иска безплатно...

 39. 39 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#34] от "georgi_ww":

  Факт, истинска магистрала е абсолютно излишна. Освен това ще е и много скъпа, за да се изправят завоите ще трябват доста тунели и мостове.
  Скоростен път (90-100км/ч) е добра алтернатива с някакъв запас и за в бъдеще.

  За сравнение Видин - София е може би 100 пъти по натоварен, а за там се циганят за магистрала.

 40. 40 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#34] от "georgi_ww":Факт, истинска магистрала е абсолютно излишна. Освен това ще е и много скъпа, за да се изправят завоите ще трябват доста тунели и мостове. Скоростен път (90-100км/ч) е добра алтернатива с някакъв запас и за в бъдеще.За сравнение Видин - София е може би 100 пъти по натоварен, а за там се циганят за магистрала.
  —цитат от коментар 39 на niakoi_si


  Абсолютно грешната логика. Хитлер като е започнал първия аутобан е минавала 1 кола на 1 час. Като го е превършил е минавала кола на половин час. В рамките на няколко години трафикът се е увеличил десетки пъти. А в момента още се ползват същите тези аутобани с натовареност над 10 000 автомобила на час.

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  "Магистрала "Черно море" не е важна само за Варна и Бургас, тя е важна за цяла България. Централната власт трябва да осъзнае това", заяви кметът на Бургас Димитър Николов"
  Тоз пък взе че се обади! Но какво е "магистрала черно море"? Сетих се! Това е името на шуменска фирма. Такава магистрала няма. Няма и да има. Ако някой знае какво е и къде е, да каже. Щото и Боко не го е обещавал. Той още не е казал дали и кога ще стане Хемус. И още една магистрала се загуби в превода - Струма. За нея има и краен срок след който ще се плащат неустойки. Чудно що пък тя не се строи след като е със средства от братския ЕС?

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#27] от "selqnin":

  Разбрах - ОЙКО ВИ ПРЕЧИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Истината е че няма движение на МПС, достатъчно както за скоростен път, така и за магистрала. Това е основната причина да се откажат и китайци и араби. Сметката не излиза. За да се "избият " средствата ще трябва да се сложат доста солени такси и народът няма да я ползва. Затова всичко ще си остане само на приказки. Това, което реално може да се направи е да се поизправят някои големи завои, да се прехвърлят няколко естакади и където има баири да се направят ленти за изпреварване, каквито има на няколко места вече.

 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#38] от "niakoi_si":

  Хайде я направете пък ПОСЛЕ говори. Все пак всичко е с народни пари. Или може би ни ги подарявате ?!?!?!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 820 Любопитно

  Много са скъпи имотите,които трябва да се отчуждават за магистрала край морето.Затова ли правихме всички заменки? Затова ли иззехме далаверата на Тройната?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 46. 46 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#16] от "tacheaux":

  Те опитаха бърза връзка, но ти би ли дал 50 лв за билет? А и сметката с горивото не излиза с евтин билет. Морският ни пътнически транспорт винаги е бил на загуба.

 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#43] от "Oggie Petkov":

  Ако имаше истински трафик щеше да има международен коридор и съответното финансиране.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 866 Разстроено

  Не сте в час ?!Този път Е МЕЖДУНАРОДЕН КОРИДОР ,Сам разберете от къде за къде .Стига сте писали ГЛУПОСТИ

 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#48] от "kam27":

  тогава защо ЕС не го финансира и защо тия красавци го искат само от Варна до Бургас ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Преди две седмици пътувах по маршрута Ямбол-Варна, като пътьом трябваше да мина през плажа Иракли, за да оставя внучките да ваканцуват на бунгалата с едни техни приятелки, а аз реших да се видя с една другарка във Варна, На осемдесет години съм и не бях минавал оттам повече от двадесет години... Направи ми впечатление, че между Бургас и Слънчев Бряг почти навсякъде е четири лентов пътя, а от Варна - Бяла пътят по скоро трилентов и се кара леко дори за човек на моите години. Но в участъка между Слънчев Бряг и Обзор пътят си е доста опасен и трябва да се кара внимателно, завоите са ужасни, но настилката бе хубава и ако се спазват ограниченията не е чак толкова трудно... От Варна (аспарухово), до Бургас навръщане Петък следобед, за 2часа и 15 минути със спазвване на почти всички ограничения.... За двамесеца сезон не си струва да се харчат милиярди за магистрала и да се сече сумати гора, за да се пести по един час време на туристите. Пейзажите по сегашния маршрут са достатъчно живописни, за да ни накарат да караме по-бавно и да се наладим на гледките...

  Я не люблю, когда мне врут, Но от правды я тоже устал, Я пытался найти приют, Говорят, что плохо искал. И я не знаю, каков процент Сумасшедших на данный час, Но, если верить глазам и ушам - Больше в несколько раз...
 51. 51 Профил на Stanislav Andreev
  Stanislav Andreev
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Хайде, направете я тази магистрала и велоалея , че на нас времето ни напредва! Аман от това бъдеще време- ще това, ще онова!

 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Весело

  До коментар [#12] от "Lou":

  "А точно между двата града се намират Слънчев Бряг, Албена, Златни Пясъци."


  Малко по-полечка с географията...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 53. 53 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 735 Неутрално

  С милионите за грандоманската зала по лека ателтика в Бургас, можеше да се направи 1/3 от магистрала Черно море.

 54. 54 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lou": "А точно между двата града се намират Слънчев Бряг, Албена, Златни Пясъци."Малко по-полечка с географията...
  —цитат от коментар 52 на hamiltonf


  До коментар [#12] от "Lou":Та къде точно се намира Албена? А да! А Златни пясъци къде по-точно се намира?
  —цитат от коментар 31 на tribiri


  Дали е преди Варна или след Варна, все тая. Черноморският регион е единен субект. Започва от Резово и свършва на румънската граница. Градовете и населените места в този регион има един и същ профил - курортни, заети 4-5 месеца в годината. Основната част от населението в този регион живее в крайбрежните градове, а малка част живеят във вътрешността, но или имат апартаменти във въпросните градове, или работят редовно там. Някои по-големи градове като Бургас и Варна имат и допълнителни индустриални мощности. Затова, дали Албена била преди Варна или след Варна, е все да кажеш дали Ихтиман е преди София или след София.

  #Кой?#Бай Лой!
  —цитат от коментар 36 на gl_avatar


  Гл-аватарю, това за мен ли се отнася? Не си хаби думите. Аз не съм водещ представител на форума и от мен копейки няма да получиш. Насочи вниманието си срещу някой от водещите коментатори. Но ти благодаря за вниманието.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 55. 55 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#49] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Късогледство Господине ?Гледат тия хубавци в точка и не виждат цялата картина .А и ги е страх да не им пресуши
  аеропортовете

 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До 40:"zxp53317185"....Абсолютно грешната логика. Хитлер като е започнал първия аутобан е минавала 1 кола на 1 час. Като го е превършил е минавала кола на половин час. В рамките на няколко години трафикът се е увеличил десетки пъти. А в момента още се ползват същите тези аутобани с натовареност над 10 000 автомобила на час....."

  В Западна Европа, когато се прави голям инвестиционен проект се правше прогноза за 100 години напред (така и с жп гарите в Бургас и Варна), сега предполагам по-малко. У нас анализите се правят с вчерашна, или най-много днешна дата.

  Стадиончетата (кокетни) са друга бира.

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално


  До 49:"КМЕТ В СЯНКА"...:тогава защо ЕС не го финансира и защо тия красавци го искат само от Варна до Бургас ???...."

  знаеш ли как ще се зарадваме, ако 2-те общини се отделят от опеката на София, и минат под юрисдикцията на Брюксел? И ще се отървем от овчарите които идват и се маят, аджеба що е то дюни, и не е ли това пасище? Къде са кравите? И каква е разликата между запустяла нива, и някакви си там плажове?

 58. 58 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  Много са скъпи имотите,които трябва да се отчуждават за магистрала край морето.Затова ли правихме всички заменки? Затова ли иззехме далаверата на Тройната?
  —цитат от коментар 45 на Майндърбайндър


  Ти как разбра, че ще мине край морето? Има ли трасе? Между другото Е87 е един от стоте главни пътища на Европа, и за него трябва да се говори сериозно но не и в този момент.

 59. 59 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  "За двамесеца сезон не си струва да се харчат милиярди за магистрала и да се сече сумати гора, за да се пести по един час време на туристите."
  До коментар [#50] от "Иосиф Давыдович":

  Главен път Е87 не е само за пенсионери и любители на природата. Той не е току така един от стоте главни пътя на Европа. А освен името му нищо друго не съответства за главен път.

 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  "..знаеш ли как ще се зарадваме, ако 2-те общини се отделят от опеката на София, и минат под юрисдикцията на Брюксел?"
  До коментар [#57] от "historama":

  Виж на картата къде са двете общини, къде е Брюксел и каква може да е връзката?! Никаква! То ако имаше връзка, щеше някак си да проличи. Напротив, тук лъха "на пустота и мрачна безнадеждност"! За нас вече ЕС и Брюксел са мръсни думи.

 61. 61 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 656 Любопитно

  До коментар [#29] от "neut":
  "Хемус" няма нищо общо с "Черно море".
  Приоритетът към единият проект никак не изключва или не омаловажава другия. Пари има достатъчно. Истинският проблем обаче ще дойде, когато се обяви официално, че ще се работи и по Черно море - тогава цените на нивите и ливадите, през които ще минава магистралата, ще надминат стойностите на парцелите в центъра на Токио. Съответно това ще изяде огромна част ако не и целият планиран бюджет, което пък ще налее вода във водениците на вечно обвиняващите ГЕРБ в кражби на пари от пътните проекти и така, до края на света. Но пък черноморието ни ще бъде все така привлекателно и любимо място за почивка на милиони тОристи от цял свят.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 62. 62 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#58] от "Judjuk":
  За протокола - има трасе още от 80-те години. Минава през Дюлино.
  Даже и до днес се вижда просеката, която е подготвена през терените в района.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 63. 63 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#34] от "georgi_ww":
  Абсолютно същите неща пишеха хора като теб, преди да се довърши Тракия. За какво им е магистрала - софиянци да ходят по-бързо до чалгаджийниците на Слънчака?
  Абе инфраструктурата е каца без дъно, защото в края на краищата - асфалт не се яде.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK