Повече усилия за ефективност на кохезионната политика поиска сметната палата на ЕС

Повече усилия за ефективност на кохезионната политика поиска сметната палата на ЕС

© ReutersТрябва да се положат повече усилия за постигане на ефективност и ефикасност в политиката на ЕС в областта на сближаването, заяви Европейската сметна палата.


Напредъкът в реализирането на тази цел при разработването на законодателството невинаги води до ефективни действия на практика, заявяват одиторите. Те посочват редица области, в които може да се направят още подобрения, от стратегическото планиране и прилагането на политиката до извършването на мониторинг и оценка.


Одиторите също така предупреждават, че макар все по-голямото опростяване на правилата да води до редица ползи, то може да измести фокуса от ориентираността към резултатите при разходването на средства на ЕС за сближаване през програмния период 2021-2027 г.
Около една трета от годишния бюджет на ЕС в размер на 140 млрд. евро се отпуска за политиката на сближаване. Според Европейската комисия запазването на фокуса при разходването на средства на ЕС за сближаване върху постигането на резултати е една от основните задачи през програмния период 2014-2020 г. Това е и една от основните цели, заложени в законодателните предложения на Брюксел за този период.


"Въпреки че е налице положително развитие в нормативната рамка, в редица области, например стратегическото планиране, прилагането на политиката и изграждането на устойчивост, може да се работи за още подобрения", каза Илиана Иванова, членът на Европейската сметна палата, отговарящ за изготвянето на информационно-аналитичния документ.


Той разглежда развитието в усилията на ЕС да ориентира в по-голяма степен финансирането по политиката на сближаване към постигането на резултати. Като цяло одиторите приветстват напредъка, постигнат в предходните години. По-специално комисията е предприела стъпки да включи ключови характеристики при планирането, например определяне на критериите за добро
изпълнение и необходимите условия за неговото постигане, начина на измерване на изпълнението, неговото докладване и оценяване. Тези характеристики обаче невинаги се реализират ефективно на практика.


За предложенията на комисията за следващия програмен период (2021-2027 г.) одиторите изразяват задоволство от начина, по който са насочени средствата на ЕС към областите, в които те биха оказали най-силно въздействие, както и от положените усилия за укрепване на рамката за измерване на резултатите. Подчертават обаче липсата на цялостна стратегия на ЕС за периода след приключването на стратегията "Европа 2020" и риска измененията в програмите да не вземат предвид принципите за постигане на резултати.


Целта на политиката на сближаване е да намали неравенствата между регионите на ЕС, за да се постигне балансирано икономическо, социално и териториално развитие. По линия на тази политика се разходват около 350 млрд. евро – една трета от бюджета на ЕС за периода 2014 – 2020 г.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ПИК е велик
    ПИК е велик
    Рейтинг: 489 Неутрално

    Не ми е известно място в света, където кохезионна политика под формата на изсипване на едни пари да е дала резултат. И тояга трябва, както казва по друг повод една вицепремиерша.

    Спечелихме битка, но не и войната!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK