Малта е против искането на Брюксел еврофондовете да се обвържат с нови условия

Малта е против искането на Брюксел еврофондовете да се обвържат с нови условия

© ReutersМалта отправи критики към препоръката на Европейската комисия еврофинансирането да бъде обвързано с нови условия, като заяви, че това може да навреди на икономическия растеж на държавите членки.


По време на Съвета по общи въпроси тази седмица, който бе посветен на кохезионната политика, парламентарният секретар по еврофондовете Арон Фаруджия каза пред европейските си колеги, че Малта не подкрепя подхода да се прибавят нови условия за отпускането на еврофондове. Според него това би увеличило административната тежест в управлението на фондовете и би задушило сегашния икономически растеж, който се отчита в някои държави членки.


В коментар за MaltaToday Фаруджия каза, че страната му не е съгласна с налагането на нови условия, като например искането на Франция да се включи прилагането на европейския стълб за социалните права като условие. Причината е, че по думите му Малта се нуждае от определена степен на гъвкавост заради своята "географска уязвимост".
По време на срещата той коментира, че държавите членки не могат да рискуват да се отдалечат от договорите и от основните цели на кохезионната политика, известна още като политика за сближаване. Той каза, че целите й отиват отвъд икономическите аспекти или прилагането на реформи и че в сърцето й трябва да остане намаляването на неравенствата между различните региони, особено когато неблагоприятното им положение е резултат от специфични географски характеристики или специфики на територията.


Миналата година Европейската комисия предложи нов механизъм за защита на бюджета на ЕС от финансови рискове, свързани с всеобщи слабости в прилагането на принципите на правовата държава в държавите членки. Предложените нови инструменти ще позволят на съюза да спре, намали или ограничи достъпа до финансиране от ЕС по начин, който е пропорционален на естеството, тежестта и обхвата на слабостите в прилагането на принципите на правовата държава.


Европейският парламент също подкрепи защитата на върховенството на закона чрез спиране на евросредства, но държавите членки все още не са дали своето одобрение.


През март Европейският парламент призовава институциите на ЕС и държавите членки да започнат независимо международно публично разследване на убийството на журналистката от Малта Дафне Каруана Галиция и на твърденията за корупция, финансови престъпления, пране на пари, измами и укриване на данъци, разследвани от нея, в които са замесени високопоставени служители. Европарламентът поиска още схемите за инвестиции срещу гражданство и местожителство в страната незабавно да бъдат прекратени, защото представляват "сериозен риск" за борбата срещу прането на пари.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK