Промяна в регионалната политика ще цели "да няма бели петна по картата на България"

Промяна в регионалната политика ще цели "да няма бели петна по картата на България"

© Министерство на регионалното развитие и благоустройствотоМинистерство на регионалното развитие и благоустройствотоРаботим върху промяна в регионалната политика. Основна цел през следващия програмен период ще бъде балансираното териториално развитие. Предвиждаме фокусът да бъде върху проекти, които отговарят на нуждите и спецификите на всяка област, на всеки регион. Така финансирането ще стигне до всички населени места, за да няма бели петна по картата на България". Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при участието си в заключителната конференция на Националното сдружение на общините в Република България за мандат 2015-2019 г.


Регионалният министър съобщи, че в момента с финансиране от оперативна програма "Региони в растеж" се изпълняват 455 договора с общини на стойност около 1.5 млрд. лв. Тя обърна внимание, че въпреки видимите резултати от тях все още има диспропорции между "центъра" и "периферията" в национален, регионален и локален мащаб.


Аврамова обясни, че средствата от ОПРР 2021-2027 ще бъдат разделени в два основни компонента – градски и териториален. Предвижданията са бюджетът на бъдещата програма да е по-голям от този на настоящата. Очакванията са ресурсът да е около 1.5 млрд. евро, към които да се добави национално съфинансиране. Тя обърна внимание, че сумата е индикативна и това е рамката, от която стартират преговорите.
Съгласно новия регламент, за следващия програмен период за подкрепа на устойчивото градско развитие трябва да бъде заделен определен ресурс. Това са индикативно около 339 млн. евро, към които също ще се добавят средства от националния бюджет. Предвижда се градският компонент да обхваща общините на 10 големи града, съобщи Аврамова.


Проектите на регионален принцип ще се осъществяват чрез партньорства с участието на различни заинтересовани страни. Те ще могат да предлагат решение на съществуващ общ проблем или да са насочени към оползотворяване на потенциала за развитие на съответната територия. Всеки интегриран проект ще съдържа няколко компонента в зависимост от необходимите инвестиции – например път, болница, меки мерки за осигуряване на общо здравно обслужване на няколко общини и т.н., и ще е насочен към конкретна оперативна програма, като такива проекти ще бъде от значение за целия район, посочи министърът. Като пример тя даде и идеята за четирилентов път между Сливен и Ямбол и за икономическа зона, която да бъде реализирана около този път, така че хората от двете области да могат да работят в нея.


Петя Аврамова подчерта, че за изпълнението на такива проекти ще са необходими силни регионални структури и затова се предвиждат промени в Закона за регионалното развитие. За периода след 2021 се обмисля промяна в структурата и състава на регионалните съвети за развитие. Ще им бъде дадена възможност за реално взимане на решение за избора на проекти за съответния район. Ще имат и функции по изпълнението на програми, съфинансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове.


Основното предизвикателство ще бъде доколко всички участници в процеса ще могат да работят в партньорство и да осъществяват новия начин на управление на регионалната политика. От това ще зависи успехът на проектите и тяхната полза за хората, подчерта регионалният министър.


"Считаме, че прилагането на подхода за многофондово финансиране ще подпомогне изпълнението на комплексни мерки за решаване на най-наболелите местни и регионални проблеми. Така ще направим поредната стъпка към устойчивото и балансирано развитие на всички региони в страната", коментира още Петя Аврамова.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Прекалено е хубаво за да е истина!!
  Нали е очевидно, че северна България изостава с около 20 години, че в Северозапада не останаха хора, че в огромни райони от страната няма Живи села...
  Дисбаланса е огромен и за преодоляването му за съжаление просто и само се говори....и нищо!!

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5145 Весело

  Сещам се за приказката за лозето и мотиката, както и старата приказка на Борисов, че забранява използването на думата "ще" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1762 Разстроено

  То, цяла България е бяло петно... или черно... или срамно...

 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Тия сме ги слушали...! Резултата е, че имаме стадиони в села и градчета без хора и пречиствателни станции, до които няма канализация.
  Министърът говори за силни регионални структури? Даже се и сетили, че трябвало промяна в закона. Похвално...! Сигурно им е било, много трудно да го измислят. Току виж, след още няколко години го гласуват и след още няколко се случи. Не остана, както се казва...!
  В момента регионалната ни политика е на такова ниво, че пътищата втори и трети клас е опасно да караш по тях. За друго, да не говорим...!

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Промяната в регионалната политика трябва да почне с децентрализация.
  Всички видяхме плахия опит да се прехвърли само едно чантаджийско учреждение от София в Пловдив до какво доведе, така че не се хабете да ни обяснявате какви нови схеми за усвояване сте измислилили.
  Просто никой вече за нищо не ви вярва и всеки се спасява сам кой как може на принципа всяка коза за свой крак!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 772 Любопитно

  "...ще цели "да няма бели петна по картата..."

  Другари, ще допуснем ли такава безстопанственост в плановата ни икономика, насочена към все по-пълното задоволяване нуждите на мутрящите се в БГ.
  -Не другари, след като взехме дюните, е време да огерберим сички бели петна на тереторията , дето са останали все извън контроло но нашата демовласт....

 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Като идея добре, но ще минат години да се изпълни, като се има предвид колко време са се образували тия бели петна. Има и друг проблем, сега там не живее никой, ама я се опитай да забиеш някъде една сливка или орех, веднага ще цъфне някой отворко да ти пее, че земята била на прадядо му. Нищо, че е гюрлюк до пояс и пълно с гадини, има акт за собственост човека, няма пипаш...

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#7] от "man_un":

  Тия, да не мислиш, че ги вълнува изпълнение? Вълнува ги, да мине още някой проект през тях, докато са на власт...

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Значи, от регион "София идеален център", сега ще се дават повече пари на регион "София широк цценнтър". После, поетапно (след 20тина години), ще дават на "Младост 5,6,7. След това - на" Захарна фабрика". И към края на 24 век, може да стигнат и до Пловдив. За останалите - на куково лято. То, там няма да има и хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK