Нов модел за развитие на регионите ще обсъжда ресорното министерство

Нов модел за развитие на регионите ще обсъжда ресорното министерство

© Министерство на регионалното развитие и благоустройствотоМинистерство на регионалното развитие и благоустройствотоМинистерството на регионалното развитие и благоустройството съобщи вчера, че започва серия от стратегически консултации в страната във връзка с изпълнение на политиката за регионално развитие и програмирането на новата европейска оперативна програма за подкрепа на регионите в периода 2021-2027 г. Инициативата е съвместна с Международната банка за възстановяване и развитие в рамките на подписаното споразумение за консултантски услуги с министерството.


Предвижда се стратегическите консултации да се проведат на национално, регионално и местно ниво с участието на заинтересованите страни - представители на министерствата и държавни агенции, областни управители, кметове на общини, неправителствени организации, представители на бизнеса и др.


Целта е те да се запознаят с новия подход за изпълнение на проекти в следващия програмен период, както и да дадат мнение за ефективно структуриране на регионалните съвети за развитие, които ще бъдат натоварени с нови, по-широки функции. Ще се наблегне и на важността от започване на партньорства и оформяне на икономически обосновани проекти, допринасящи за развитието на територията.
По време на консултациите ще се състои обсъждане на възможностите за по-широко участие на бизнеса, неправителствения сектор и гражданското общество в оформянето и изпълнението на проекти в следващия програмен период на ниво регион и възможностите за комбинирано финансиране между една или повече оперативни програми. Така ще могат да бъдат включвани повече заинтересовани страни и бенефициенти в изпълнението на проектите. Те ще могат да стимулират и дискусии по важни за икономическото развитие на регионите публични и публично-частни инвестиции.


Ще се разясни и изпълнението на интегрирани проекти, които включват няколко компонента, всеки от които може да бъде финансиран от различна оперативна програма, т.нар. интегриран подход на въздействие върху територията. Формирането на проектни идеи ще трябва да съответства на набор от стратегически документи, от които основополагащ за регионите ще бъде регионалната схема за пространствено развитие.


Ще бъдат коментирани и възможностите за разширени функции на регионалните съвети за развитие при избора на проекти на принципа от долу на горе.


Стратегическите консултации за общините от Северозападния район за планиране ще се проведат на 15 юли в Ловеч. На 18 юли в София ще се състои срещата за представителите на общините от Югозападен район. На 22 юли в Бургас е предвидена среща за местните власти от Югоизточния район. На 23 юли в Областна администрация – Разград ще се проведе срещата за общините от Северен централен район, а на 24 юли в Търговище ще е консултацията за Североизточен район. На 24 юли в Смолян е предвидена среща със заинтересованите страни от Южен централен район.


Неправителствените организации, бизнесът и обществените групи могат да се включат със свои предложения и на e-mail: [email protected].

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5131 Неутрално

  "Неправителствените организации, бизнесът и обществените групи могат да се включат със свои предложения ...."

  И...няма да ги огрее, проектите ще са за 'богоизбраните" фирми

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7413 Любопитно

  Емигрантите са най-големият инвеститор у нас ...

  [email protected]
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Няма да стане с : "нов модел"!!!!
  Ще стане с реална децентрализация и с отстъпване на ресурси и правомощия та местните власти за да имат възможност да реализират възлаганите им от Държавата функции и отговорности.
  Другото е ...игри на писани документи, които не струват и хартията, върху която са написани!!!

 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Аха...! ГЕРБ и децентрализация? Объркал си се нещо...! ;)

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Дойде измислят новата концепция, в регионите няма да има хора. Ще останат няколко по-големи града начело със София и толкоз. Но, това е целта.

 6. 6 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Децентрализация = отслабен контрол -> намалени парични потоци към централата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK