3D принтирани импланти по мярка могат да направят революция в гръбначните операции

Снимката е архивна

© Reuters

Снимката е архивнаНай-модерна технология, инженерство и медицина се комбинират в Полша, за да създадат 3D титаниеви гръбначни импланти. "Евронюз" разказва за революционното лечение и за полската компания, стояща зад него.


Няколко часа след сериозна операция на гръбначния стълб Каролина вече ходи. Лекарите в полския град Вроцлав са й поставили титаниев имплант, изработен от 3D принтер. 26-годишната бивша гимнастичка се надява, че процедурата ще промени живота й. "Претърпях инцидент в детството. Направиха ми операция. Вкараха имплант между прешлените L5 и S1. И се надявам, че в бъдеще ще имам нормален живот, а може би и бебе", казва тя.


Около 75 хил. пациенти като Каролина са успели да се възползват от 3D принтирани импланти благодарение на проекта "Гръбнакът на Европа". Програмата има общ бюджет от 7.9 милиона евро, от които почти 60% се финансират чрез кохезионната политика на ЕС.
Гръбначните импланти са разработени от компанията LFC близо до полския град Жельона Гура. Във фирмата, която произвежда около 400 иновативни продукта и има приблизително 100 пациенти, работят 60 души. Освен че изработва импланти, LFC работи тясно с лекари, за да произвежда специални инструменти за операции. Цервикалните и лумбалните прешлени се смятат за двата отдела на гръбнака, които са особено деликатни.


"Инструментът е създаден за лумбалния отдел на гръбначния стълб", обяснява зам.-директорът на LFC Павел Повховиз. "Той е разработен, за да измерва междупрешленното пространство на лумбалния отдел. По този начин докторът може да избере точния размер на импланта", добавя той.


В момента LFC произвежда редица импланти в различни размери, но в бъдеще титаниевите импланти ще бъдат изработвани специално според нуждите на всеки пациент. Следващият етап на сътрудничество ще бъде т.нар. медицински персонализиран фактор, което значи, че гръбначните импланти ще се произвеждат от 3D принтер за всеки пациент, взимайки предвид нейната или неговата анатомия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK