ЕС обмисля колко ще му струва наказанието срещу Полша

Полският премиер Матеуш Моравецки и лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински

© Reuters

Полският премиер Матеуш Моравецки и лидерът на "Право и справедливост" Ярослав КачинскиЕвропейският съюз даде на Варшава два месеца, за да покаже, че приема сериозно независимостта на съдебната система. В противен случай тя рискува да загуби средства в новия бюджет на блока. Дали обаче Брюксел ще се осмели да сготви гъската, която снася малкото златни яйца на ЕС, пита Джо Харпър в статия за "Дойче веле".


Миналата седмица Европейската комисия даде нов срок на Варшава да покаже, че иска да овладее това, което Брюксел смята за недемократични тенденции преди встъпването в длъжност на новия председател на институцията Урсула фон дер Лайен на 1 ноември. От две години комисията води правна битка с Варшава заради независимостта на полските съдилища и задейства безпрецедентна процедура, която може да лиши Полша от право на глас в съюза. След решение на Съда на ЕС през юни някои от промените в съдебната система бяха отменени, включително спорния закон, принуждаващ съдиите във Върховния съд да се пенсионират по-рано. Посоката на Варшава обаче все още тревожи Брюксел.


От идването си на власт в края на 2015 г. управляващата партия "Право и справедливост" твърди, че промените в съдебната система са необходими, за да се отстранят съдиите, служили по време на комунизма.


Разочарование
Някои държави членки искат финансирането от ЕС да се обвърже с върховенството на закона. Това сериозно би ударило Полша, която е нетен бенефициент на еврофондове.


Инге Гресле, председател на комисията за бюджетен контрол в Европейския парламент, заяви, че ЕС до момента не е имал капацитета да следи използването на фондове в държавите членки. Член на германския Християндемократически съюз, Гресле иска по-силни инструменти за налагане на демократични норми в следващия бюджетен период.


В по-богатите западни части на ЕС има разочарование от отказа на Варшава и Будапеща да променят позициите си за бежанците и климатичните промени, съчетан с усилията им да запазят притока на еврофондове. Зам.-председателят на Еврокомисията Юрки Катайнен наскоро предупреди Полша да не се отнася към ЕС като към "машина за пари".


По-рано тази година Брюксел предложи да ореже около една четвърт от финансирането за Полша за периода 2021-2027 г. като начална точка за разговори. Според проекта за бюджет намалението за кохезионната политика и общата селскостопанска политика може да е от пет до седем процента. По изчисления на полското министерство на инвестициите и икономическото развитие страната може да получи с до 10% по-малко кохезионни фондове и с до 15% по-малко средства за селско стопанство.


Последните преговори между нетните платци и нетните бенефициенти за бюджетния период 2013-2020 г. отнеха над 29 месеца. Този път ситуацията е още по-сложна, защото заради Брекзит ще има по-малко средства.


Факти и числа


През 2017 г. Полша бе най-големият нетен бенефициент в ЕС, като получаваше малко под 8.1 милиарда евро повече, отколкото плащаше.


През 2016 г. най-големият дял общи вноски в бюджета на ЕС дойде от Германия – 19%, нетен принос от 12.8 милиарда евро. Франция, Великобритания и Италия достигнаха дял на вноските по-висок от 10%.


Четирите страни от Вишеградската група (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) получиха около 150 милиарда евро нетни субсидии от бюджета на ЕС от 2007 г. За бюджетния период между 2014 и 2020 г. субсидиите от ЕС представляват 2.6% от унгарския брутен вътрешен продукт, 2.4% в Полша. 1.8% в Чехия и 2.3% в Словакия.


Когато финансовата криза удари почти всички държави членки през 2008 г., Полша бе за момент единствената страна в ЕС, чийто брутен вътрешен продукт не се сви. Еврофондовете обаче бяха само един от факторите, които й помогнаха да избегне ефектите от кризата.


"Всички страни получаваха европейски фондове тогава", коментира полският евродепутат Збигнев Кужмюк пред Euractiv. "Но това, което ни помогна, беше фактът, че не бяхме членове на еврозоната. Нашата валута бе нашият амортисьор. По онова време износът бе двигателят на полската икономика", добави той.


Подкопаване на европейския проект


Налагането на наказания срещу Полша може да стане в две форми, едната повече, а другата по-малко формална, коментира Ян Мус, полски експерт по ЕС.


"Първата би значела формално наказване на "черната овца" на европейската интеграция чрез например отказ на достъп до някои фондове", посочи той, добавяйки, че е малко вероятно, макар и не невъзможно, кохезионните фондове да бъдат орязани. Този сценарий обаче би подкопал сериозно идеята за солидарност в ЕС и позицията на блока в останалата част на Европа, например на Западните Балкани, където "Право и справедливост" се радва на относителни симпатии.


От друга страна, има редица други фондове, намалението на които може да навреди на Полша и да бъде полезно като наказание, добавя Мус. "Но в този случай ЕС ще загуби подкрепа в Полша и някои други страни като Хърватия или Унгария", смята той.


Дежа вю?


Явното безсилие на Европейската комисия да намери ефективен механизъм за овладяване на това, което смята за антидемократичен подход на ПиС, ще бъде ключов тест за Фон дер Лайен, която тепърва предстои да разкрие как възнамерява да води предстоящите преговори за следващия седемгодишен бюджет на блока.


Тя вече се изправи срещу намеци, че може да е длъжница на правителствата във Варшава и Будапеща, след като се превърна в компромисен кандидат за председател на Еврокомисията от части заради съпротивата на Полша и Унгария срещу Франс Тимерманс, холандски социалист и силен критик на ПиС.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  Германия и Франция няма да мирясат докато не изгонят всички читави държави от ЕС.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Върховенството на закона би трябвало да бъде безпрекословен приоритет- в противен случай ЕС тава просто и само една търговска лига!!!!
  Който прекрачва върховенството на закона и се намесва в работата на независимите правораздавателни институции трябва да понесе санкции, каквато и да е цената!!!

 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Не ЕС, а гейското лоби ще загуби и то всичко, ако вдигне ръка на Полша.
  Не е случайво, че Полша изгражда стратегичедки съюз със САА.
  Тръмп вече започва да набива гейски канчета в Брюксел, Берлин и Париж.
  ЕС ще свали до 0 митата на автомобили от САЩ

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Глупости, ще стане както с Унгария. Има достатъчен брой държави, които ще блокират такова решение.

 5. 5 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 703 Неутрално

  А положението в България защо не ги интересува?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  Ще има поне опити. Уши е толкова близка с Радослав Шикорски и Ан Апълбаум, та няма накъде. Не случайно заяви, че ще се бори за вземане на решения с мнозинство, т.е. да отнеме правото на отделни страни да налагат вето. Само не знам как ще прокара такова решение без вето... Така че може да си останем с опитите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4065 Любопитно

  До коментар [#5] от "qwerty 500":

  Йончева може и да им е развалила рахатлъка .... (предната статия)
  На практика. ...тая жена е обвинила ПРЯКО институциите на ЕС. ...за състоянието в бг....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4065 Любопитно

  До коментар [#1] от "deaf":

  Германия и Франция няма да мирясат докато не изгонят всички читави държави от ЕС.
  =======
  На практика, двете държави се карат....но медийно не е отразено....
  Тръмп видя този неизбежен конфликт ....и се включи в него ....най малкото за да печели от тая енергия. ....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Върховенството на закона е един локум, който всеки го дъвче и предъвка както му угажда.

  А реално то такова почти няма. Щото съдиите не са отчитат на никой. Какво става ако те сбъркат или почнат да съдят тенденциозно?

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  Кой съди съдията?

  Или кой решава че съдията е прав или не. Щото и те са хора и те грешат. Философски въпрос. Но отговорът е прост. :)

  Времето.

  След време ще се види кой крив и кой прав.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  А положението в България защо не ги интересува?
  —цитат от коментар 5 на qwerty 500


  Щото ние си направихме реформата на хартия. :)

  А и не се опъваме за бежанци и др. глупости. :)

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3427 Весело

  До коментар [#10] от "realguru":

  Пред кабинета стоят кокошката и яйцето. Излиза доктора и ги пита:

  - Кой е пръв?

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5402 Неутрално

  Полша и Вишеградската 4-ка са единствените които могат да се опънат на Германия и Франция. Затова Полша е нарочена от тях и се стрмят да я стъпчат

 14. 14 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  С какво точно е читава Полша на ПиС?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8723 Неутрално

  Само чрез фондовете могат да ни превъзпитат нас.

 16. 16 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":

  Ами дай тогава всяко ново правителство да ги уволянва като дойде и да си назначава директно техни съдии. Баси глупостите си надрънкал пак.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 17. 17 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#13] от "pet_fire":

  Да бе, тъпчат ги, само където онези са най-зависими от еврофондовете, които ЕС им плаща и с които им помогна да станат нормални икономики.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":С какво точно е читава Полша на ПиС?
  —цитат от коментар 14 на deutschwagen  До коментар [#14] от "deutschwagen":

  Полша се стреми да оздрави Европа и да я направи по-силна (именно срещу Русия) като я върне към националните самобитности на европейските страни и християнските и корени,и така я запази от либералният свръхконтрол произвеждащ чудовища като зловещата Истанбулската конвенция.

 19. 19 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  Само където цитираш именно руски опорни точки. Именно от Русия тръгна тази истерия за либералните гейропейци и как в политиката трябва да бъде замесена религията (християнските ценности)

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 20. 20 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  Така или иначе, отново пишеш неща, които са изцяло субективни и въпрос на мнение,

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":Така или иначе, отново пишеш неща, които са изцяло субективни и въпрос на мнение,
  —цитат от коментар 20 на deutschwagen  До коментар [#20] от "deutschwagen":

  Този който си мисли,че съществува нещо като "обективност" заслужава само купичка топла супа и да си седи. В старчески дом. Обективност има само в главите на слабо и неудачно мислещите.

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":Ами дай тогава всяко ново правителство да ги уволянва като дойде и да си назначава директно техни съдии. Баси глупостите си надрънкал пак.
  —цитат от коментар 16 на deutschwagen


  Явно нищо не си разбрал. Но има шанс да доживееш и да го видиш.

 23. 23 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#21] от "deaf":

  То така Баневи могат да кажат "който си мисли, че има законност е наивник или слабоумен" и да поискат да ги оставят да си правят мизерии. И много други примери.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  Ако ЕС решат да действат срещу нас със същите мерки, които смятат да наложат на Полша, цялата корупционна клика ще бъде изметена за 24 часа при спиране на евросредства !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK