Малките населени места ще имат възможност за подкрепа по програмата за регионално развитие

Деница Николова

© Министерство на регионалното развитие и благоустройствотоМинистерство на регионалното развитие и благоустройството

Деница НиколоваМалките населени места в страната ще получат възможност за финансова подкрепа от оперативната програма за регионално развитие в периода 2021-2027 г. чрез прилагане на новия регионален модел на инвестиционно въздействие върху територията. Така няма да има вече "бели петна" - населени места без достъп до европейски средства, какъвто е опитът от последните два програмни периода, изпълнявани с европейско финансиране. Това заяви миналата седмица в с. Боженци, община Габрово, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Там тя участва в конференция на тема "Създаване на нови региони за планиране в България и второ ниво на управление. Сближаване между териториално планиране и социално-икономическо развитие", организирана от Асоциацията на българските градове и региони.


"За всички е видимо, че развитието и на трите планови региона в Северна България изостава спрямо това на тези в Южна България. Застаряването на населението и миграционните процеси оказват негативен ефект върху територията, като допринасят за нейното обезлюдяване и поставят нови предизвикателства пред публичните власти при оформянето на политиките за развитие. Решенията, които търсим, трябва да бъдат прагматични, конкретни, но и устойчиви като модел на изпълнение, за да постигнем намаляване на различията в средносрочна и дългосрочна перспектива", коментира Николова.


Новият подход за провеждане на регионална политика ще дава възможност на регионално и местно ниво да бъдат вземани по-обвързващи решения за подбора и изпълнението на проектите, финансирани с европейски средства, тясно насочени към специфичните нужди на съответната територия, смята тя. Ще се даде възможност за разширяване на възможните бенефициенти по програмата, ще се стимулира и разчита на партньорства, включващи и икономическите оператори.
"Заедно трябва да намерим по-приложимите решения. Фокусът ни ще бъде върху изграждането на работеща и изпълнена със съдържание и капацитет структура на регионалните съвети за развитие. Те ще са и основните двигатели на процеса за идентифициране на най-значимите проекти за районите."


"Стратегическите консултации в страната продължават и в следващите седмици със съдействието на Световната банка, очакваме да въвлечем максимален брой заинтересовани страни и мнения по предложените варианти", каза още заместник регионалният министър.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  Намирам се в едно малко , китно , красиво , уютно , добре подържано , но и с трудолюбиви и добри хора населено място ! Искам навсякъде да е така и защо пък не ! Само тряба да се спази едно условие - да не стъпва "комунистически крак " и "Визия за България "!

 2. 2 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Малките населени места ще имат възможност за подкрепа по програмата за регионално развитие, само ако бъде свалена върхушката на герб!
  В противен случай, голяма част от парите ще бъдат откраднати!
  Така както стана в малкото населено място, Божурище, където къщите за тъщи плачат за проверки, кметът - герберунгел е арестуван за корупция, а асфалтирането на главната улица чака от десетки години!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 3. 3 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 798 Неутрално

  А люлин, младост и другите квартали дали ще могат да се възползват? Толкова са занемарени.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Отдавна е време за подобни политики, но подозирам, че това е просто поредното ПР- обслужване на определени обществени нагласи и очаквания преди 26 октомври....после пак така...

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  Поредната доза добри намерения откъм ГЕРБ...!

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 538 Разстроено

  Ала-бала, запълваме пространството с приказки. Реалността я знаем, налице пари има само в джобовете на гербаджиите. Селата кучета ги яли. Европарите отиват при играчите.

 7. 7 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Малки населени места със затихващ живот ...... чисто усвояване на средства!

 8. 8 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  Глупости на търкалета. Блябосване за второ ниво за управление и прочие. То първо ниво вече няма ....Прогният период 2014 -2020 може да бъде вкаран в графата - успешен за мафията. Сега ще се направят маневри преди изборите за кметове ...как всичко ще зависи от тях , как това , как онова. България си отива и нищо не може да се направи по малките населени места. Това са населени места на ДОИЗЖИВЯВАНЕ (докато има все още възрастни живи хора).

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5752 Неутрално

  "Малките населени места в страната ще получат възможност за финансова подкрепа от оперативната програма за регионално развитие ..."

  Ще си останат само с "възможноста", а подкрепата ще е за "нашита" кметове

 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Още една възможност за наливане на пари в корупция?

 11. 11 Профил на ecolinks1234
  ecolinks1234
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Глупости на търкалета. Блябосване за второ ниво за управление и прочие. То първо ниво вече няма ....Прогният период 2014 -2020 може да бъде вкаран в графата - успешен за мафията. Сега ще се направят маневри преди изборите за кметове ...как всичко ще зависи от тях , как това , как онова. България си отива и нищо не може да се направи по малките населени места. Това са населени места на ДОИЗЖИВЯВАНЕ (докато има все още възрастни живи хора).
  —цитат от коментар 8 на dejmos


  Имаше такива дирекции за второ ниво на управление ТСКУРПП, но ги премахнаха, имаше и отдели към шестте планови района-и тях ги премахнаха. Та сега какво ще подобряват в регионалните съвети за развитие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK