Повече пари за малките региони и тяхната свързаност се планират до 2027

Деница Николова (в средата)

© Министерство на регионалното развитие и благоустройствотоМинистерство на регионалното развитие и благоустройството

Деница Николова (в средата)Нови възможности за усвояване на европейски средства ще осигури оперативната програма за регионално развитие до 2027 година. Министерството на регионалното развитие ги представя в различните региони на страната. За какво ще са парите, кой ще ги получава и как ще се кандидатства разясни в Бургас зам.-министър Деница Николова, цитирана от БНР.


С повече от настоящата сума от 3 млрд. лева ще разполага програмата. Увеличението ще дойде от Европа и от националния бюджет, с който ще се дофинансират проектите. Той също ще бъде завишен, обясни Деница Николова. Повече пари ще има за малките региони и тяхната свързаност с големите градове:


"По отношение на Бургас ще запазим линията на финансиране на града като основен център за растеж със съответни бюджети, които да могат да допринасят за развитието на градските пространства. Но вече основният ни фокус ще бъде за привличане на икономическия сектор в рамките както на структуриране на проектите, така и на тяхното изпълнение, за да търсим посока за увеличаване на стандарта на живот. Ще дадем възможност през новия период да бъдат финансирани и малките населени места, които до настоящия момент бяха изключени от възможността за достъп за финансиране, включително и поради политиката, която се водеше от страна на Европейската комисия, насочена основно към градските центрове."
"Ще осигуряваме по-добра свързаност на малките населени места и центровете. Така примерно няма да се насочват пари само за пътна инфраструктура, а ще се надгражда транспортна свързаност, икономически оператори с инвестиции, компонент за квалификация на човешките ресурси, осигуряване на кадри и стимулиране на работодатели", допълни тя.


Обясни, че проектите ще претърпят промяна от гледна точка на структура - те ще са не към един определен сектор, а ще има компоненти от всеки един сектор.


Общата сума ще бъде разпределена по региони според нуждите им, уточни Николова. "Ще има конкурентна среда по отношение на проектите, защото нуждите са много. Трябва да се изведат най-важните, които могат наистина да допринесат за икономическия стимул на конкретно място, населено, територия или регион. Ще търсим възможност да бъдат финансирани именно тези проекти, които имат най-голям, съществен принос за хората."


Планира се и промяна в регионалните съвети за развитие, които ще се обособят като регионални структури, осъществяващи предварителна селекция на проектите. Като регионален орган те ще имат възможността да определят коя инвестиция е по-важна за населението и региона. Предвижда се регионалните съвети да предоставят писма за подкрепа на кандидат-бенефициентите по програмите за териториално сътрудничество. Експертите на Световната банка са разработили общо четири варианта за промяна на функциите и отговорностите им, които ще бъдат обсъждани на всички стратегически консултации в страната.


Разработват и нови стратегически документи за регионално развитие на национално, регионално и общинско ниво. До края на годината ще бъде актуализирана Националната концепция за пространствено развитие, в която ще бъдат посочени националните приоритети.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Естествено, пак се говори за светлото бъдеще. Нищо конкретно за сега и в момента. Значи, поредните предизборни глупости.

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Много добро като идея и намерение, колко жалко, че това е поредният празен ПР- ход преди 26 октомври!!!!

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До 2027 много села нема да ги има, а малките градчета ще са се превърнали в села. Пари за усвояване може и да има, но хората няма да са там.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5145 Неутрално

  Организират се обръчите от фирми.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на ecolinks1234
  ecolinks1234
  Рейтинг: 8 Неутрално


  "Планира се и промяна в регионалните съвети за развитие, които ще се обособят като регионални структури, осъществяващи предварителна селекция на проектите. Експертите на Световната банка са разработили общо четири варианта за промяна на функциите и отговорностите им, които ще бъдат обсъждани на всички стратегически консултации в страната."
  Преди първия програмен период имаше идея да има 6 мини регионални програми и за целта се създадоха 6 регионални дирекции. Разбира се, това щеше да издърпа черджето от София и тази идея отпадна, както и се разформироваха тези 6 дирекции. Сега пак се лансира нещо подобно, но "...осъществяващи предварителна селекция на проектите". С други думи-не пускаме кокала.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK