Унгария отхвърля обвързването на еврофондовете с върховенството на закона

Юдит Варга

© Reuters

Юдит ВаргаНовият унгарски министър на правосъдието предупреди, че Будапеща ще се противопостави на всеки опит на Европейската комисия да обвърже еврофинансирането със стандарти за върховенството на закона, което според Брюксел бива подлагано на атаки от националисткото правителство на страната, предаде "Ройтерс".


Премиерът Виктор Орбан и съюзниците му в Полша са в конфликт с Европейската комисия от години заради политики, които според нея подкопават демократичното разделение на властите в двете държави. При представянето на програмата си за следващите пет години новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, германски консерватор, подчерта, че спазването на основните ценности на ЕС ще бъде в основата на политиките й.


Унгарският правосъден министър Юдит Варга, която положи клетва по-рано този месец, каза в интервю за "Ройтерс", че ЕС вече има достатъчно инструменти за защита на върховенството на закона и разпределението на еврофондове. Унгария и Полша са големи бенефициенти на европейски средства за развитие.
Тя отбеляза риска специална клауза в проекта за бюджет на ЕС за 2021-2027 г. да се използва за политически цели, защото определението за "общ дефицит" по отношение на върховенството на закона е неясно. "Така че моята цел е това предложение да се изостави изцяло и освен това не трябва да забравяме, че има пакетен принцип, когато приемаме (бюджета на ЕС) – нищо не е договорено, докато всичко не бъде договорено. Това е червена линия", подчерта Варга.


Предложението на ЕК се отнася за "широко разпространена или честа практика или пропуск, или мярка на публичните власти, която засяга върховенството на закона". Унгария може на теория да откаже да одобри общия бюджетен план, освен ако не получи достатъчно гаранции, че няма да има специални условия, свързани със средствата от ЕС.


Правителствата в Унгария и Полша затегнаха контрола върху медиите, научната общност и съдилищата, което накара ЕК и Европейския парламент да задействат безпрецедентна наказателна процедура срещу тях. На теория те биха могли да загубят правото си на глас в блока, но на практика това е малко вероятно, защото за да се стигне дотам, е необходимо единодушие сред държавите членки.


Варга отрече Унгария да нарушава принципите на върховенството на закона. Тя освен това отхвърли предложението на отиващата си комисия за въвеждане на редовен мониторинг на върховенството на закона в държавите членки и заяви, че то "напълно противоречи на договорите". Изрази надежда, че новата ЕК ще гради мостове, вместо да създава дупки между държавите членки.


Тя освен това отбеляза, че Унгария все още иска да създаде нова система от административни съдилища в бъдеще, въпреки че правителството замрази схемата през май. Тази система би включвала нови съдилища, надзиравани от правосъдния министър, които да работят по случаи, свързани с работата на правителството. Според критици това би позволило политическа намеса в правосъдните въпроси.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  Е, евро фондовете, искат да ги обвържат и с приема на мигранти. А и всяка държава си има законодателство. Не сме все още (слава богу) ЕСССР.

 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Ми така де ... откъде накъде ще им спират изворчето за крадене , така де усвояване заради няколко си неспазване на закона и корупция? ГЕРБСП харесват товА!

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1389 Весело

  С теб сме бачи Вичо, няма да стане на комунистическо умнокрасивата!

  Facing Worlds
 4. 4 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 279 Весело

  т.е. давайте ни пари да ги крадем, ама не ни гледайте дали спазваме постулатите, на които е създаден ЕС

  безгранична източноевропейска наглост

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  Първо да дефинират понятието върховенство на закона. Щото то се върти според както зависи. :)

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Унгария не иска обвързване на еврофондове с върховенството на закона от Рени Никифорова - 04.05.2018, 12:12 Петер Сиярто на снимката: унгарският външен министър Петер Сиярто Унгарският външен министър Петер Сиярто определи като шантаж предложението на Европейската комисия отпускане на европейски средства за страна членка на ЕС да се обвърже със спазването на върховенството на закона. Идеята е по-малко пари да отиват за тези страни членки, където към момента еврофондовете потъват в корупционни схеми и се използват за укрепването на режими, които водят държавите си по недемократичен път. И Унгария, и Полша се възпротивиха на предложението на еврокомисаря за бюджета Гюнтер Йотнгер пари да се дават на онези държави, които спазват основните принципи на правовата държава. ДА СЕ ДАВАТ ПАРИ САМО НА ТЕЗИ , КОИТО НЕ СПАЗВАТ ЗАКОНА !!!! Така казвам аз !

  копирано от: https://debati.bg/ungaria-ne-iska-obvarzvane-na-evrofondove-s-varhovenstvoto-na-zakona/

 7. 7 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А може ли да обвържем инвестициите на европейски корпорации с върховенството на закона в Китай, Турция и Русия?

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Унгария може да отхвърля каквото си ще, когато от нетен получател стане нетен донор.

  България също, впрочем.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  т.е. давайте ни пари да ги крадем, ама не ни гледайте дали спазваме постулатите, на които е създаден ЕСбезгранична източноевропейска наглост
  —цитат от коментар 4 на carlosestrada


  Членството в ЕС е на база договор, не "постулати".
  Вие, турболиберастките неомарксисти, много искате да ритнете договорите и да си карате "по преценка" кой спазва "постулатите" и кой - не.
  И да раздавате присъди и пари на който ви кефне.
  Да, ма не.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Накратко, унгарците искат пари като по европейски, ама да си продължават като по съветски.

 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Имаше една стара френска песен: "Меланхолия -- колко хубаво име за младо момиче. Неврастения -- колко грозно име за стара мома". Та и тук така: едно е да кажеш "първенство на закона", а друго -- "ще правиш каквото аз ти кажа".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  Неуважаеми путнославни съфорумци . Комисията по отбрана в НС преодоля ветото на президента с 12 на 7 гласа. Страдайте тихо и много.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 878 Неутрално

  е и нашите мутри искат същото, но дано да не се случи.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 14. 14 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С теб сме бачи Вичо, няма да стане на комунистическо умнокрасивата!
  —цитат от коментар 3 на Saint of Me


  Навремето имаше един лаф "Приземяване, приземяване, приземяване".

  А в тоя случай: "Изтрещяване, изтрещяване, изтрещяване".

  Не прощава умомелачката на Тръмп. Колкото и малко да е било веществото, след тръмпизма става още по-малко и със сигурност по-блудкаво.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 15. 15 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обаче как им се иска на балканските и пост комунистическите андрешковци хем да цоцат от кацата с меда, хем да не споделят европейските ценности.

  Махай ги тия балкански хитреци от ЕС и продължавай напред.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 16. 16 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално
 17. 17 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Понятие като "върховенство на закона" в съюз от суверенни държави със собствено законодателство и сключили договор помежду си, основан на КОНСЕНСУСЕН принцип на вземане на решения е лишена от правен смисъл измишльотина, която противоречи на основополагащия документ на съюза.
  Това понятие има аналогичен смисъл и съдържание, както "Преданост към партията" или "Следване на партийната линия" по време на соца и се изразява в подчинение и покорство.

 18. 18 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Като ги отсвирят от хранилката, ще има орбански сълзи и сополи.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Върховенство на закона...! Като ги питаш на кой закон, започват да въртят-на договорите,на принципите... Като ги попиташ на кои договори и кои принципи,завъртат нещо друго и отговор няма. А истината е банална,десетилетия наред сороските организации и тайните служби,навързани с глобалистите са внедрявали в съдебната система свои активисти и глобалистите по всички начини се опитват да ги запазят на постовете им,защото виждате каква сила има съдебната власт.

 20. 20 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Нали сте наясно, че след британския, нов екзит на още една-две държави означава окончателно рухване на цялата кочина?
  Искате ли това да се случи?
  На Урсула и Макарона не им пука чак толкова. Те са направили тъй, щото Франция и Германия да са винаги на печалба, каквото и да се случи.
  Но не е така за онези, които унищожиха собствената си икономика и разпиляха традиционните си пазари в името на члеснство в съюз, чиито основополагащи принципи сега тотално се изопачават.

 21. 21 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Понятие като "върховенство на закона" в съюз от суверенни държави със собствено законодателство и сключили договор помежду си, основан на КОНСЕНСУСЕН принцип на вземане на решения е лишена от правен смисъл измишльотина, която противоречи на основополагащия документ на съюза.Това понятие има аналогичен смисъл и съдържание, както "Преданост към партията" или "Следване на партийната линия" по време на соца и се изразява в подчинение и покорство.
  —цитат от коментар 17 на Стабилно крадене


  Мне, няма. Нещо съвсем различно е. Но явно тия произволни аналогии ще са новата мода сред балканските пост-комунистически андрешковци, дето хем искат да грабят от западноевропейците, хем искат да налагат в пост-комунистичестките си кочини диктатури от путинов тип.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 22. 22 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Унгарците, те ясни, ама то не е луд тоя, комуто му се яде баница. Да видим дали европейците са луди

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  [quote#21:"КретенКилър"][/quote]

  Защо се занимаваш с първосигналника?

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Боже, Боже колко мъка се е изляла тука. Върховенството на закона означава да се ползва един аршин и за бездомния циганин и за братовчеда на премиера в съда. Неглижирането на образованието си дава резултат, макар и някои от списващите да са го получили при миналия режим.

 25. 25 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  "върховенството на закона" звучи много фенси и предизвиква трепет в не една обръсната (но мъжествена и нежна) активистка гръд, но и децата вече разбраха, че планът е финансирането да е срещу прием на клети серийци от Северна Африка.

  Така сега му казват на върховенството на закона.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 26. 26 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Чакам изявление от Георги Марков, виден член на ДС.

 27. 27 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Боже, Боже колко мъка се е изляла тука. Върховенството на закона означава да се ползва един аршин и за бездомния циганин и за братовчеда на премиера в съда. Неглижирането на образованието си дава резултат, макар и някои от списващите да са го получили при миналия режим.
  —цитат от коментар 24 на Nick F


  Количествените знания, натъпквани в главите на иначе селския български народ никога не доведоха до качествено образование, всъщност.

  И до ден днешен, българинът от всякаква възраст не може да мисли критически, не може да отсява фактите от лъжите и не цени важността на конкретиката, фактологията и възможнстта да посочиш източника си на информация.

  Всички гореизброени неща са майчно мляко в развитите държави. Но у нас са някаква непозната територия, нещо като квантовата физика за маймуната. Затова и нивото на дискурса и диспута е на такова ниво.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 28. 28 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  Крайно време е да спрат европомощите на корумпетата да ги видим какви бичмета са - бай Халил Манаф ще им обърне хастара като ги сбара на улицата.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  И ние, също. Какво е закона, врата в полето. И откъде накъде ще ни искат да спазваме закона.

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Весело

  Звучи ми в стил: "Искам да крада необезпокояван от външни заплахи"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK