Унгария отхвърля обвързването на еврофондовете с върховенството на закона

Юдит Варга

© Reuters

Юдит ВаргаНовият унгарски министър на правосъдието предупреди, че Будапеща ще се противопостави на всеки опит на Европейската комисия да обвърже еврофинансирането със стандарти за върховенството на закона, което според Брюксел бива подлагано на атаки от националисткото правителство на страната, предаде "Ройтерс".


Премиерът Виктор Орбан и съюзниците му в Полша са в конфликт с Европейската комисия от години заради политики, които според нея подкопават демократичното разделение на властите в двете държави. При представянето на програмата си за следващите пет години новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, германски консерватор, подчерта, че спазването на основните ценности на ЕС ще бъде в основата на политиките й.


Унгарският правосъден министър Юдит Варга, която положи клетва по-рано този месец, каза в интервю за "Ройтерс", че ЕС вече има достатъчно инструменти за защита на върховенството на закона и разпределението на еврофондове. Унгария и Полша са големи бенефициенти на европейски средства за развитие.
Тя отбеляза риска специална клауза в проекта за бюджет на ЕС за 2021-2027 г. да се използва за политически цели, защото определението за "общ дефицит" по отношение на върховенството на закона е неясно. "Така че моята цел е това предложение да се изостави изцяло и освен това не трябва да забравяме, че има пакетен принцип, когато приемаме (бюджета на ЕС) – нищо не е договорено, докато всичко не бъде договорено. Това е червена линия", подчерта Варга.


Предложението на ЕК се отнася за "широко разпространена или честа практика или пропуск, или мярка на публичните власти, която засяга върховенството на закона". Унгария може на теория да откаже да одобри общия бюджетен план, освен ако не получи достатъчно гаранции, че няма да има специални условия, свързани със средствата от ЕС.


Правителствата в Унгария и Полша затегнаха контрола върху медиите, научната общност и съдилищата, което накара ЕК и Европейския парламент да задействат безпрецедентна наказателна процедура срещу тях. На теория те биха могли да загубят правото си на глас в блока, но на практика това е малко вероятно, защото за да се стигне дотам, е необходимо единодушие сред държавите членки.


Варга отрече Унгария да нарушава принципите на върховенството на закона. Тя освен това отхвърли предложението на отиващата си комисия за въвеждане на редовен мониторинг на върховенството на закона в държавите членки и заяви, че то "напълно противоречи на договорите". Изрази надежда, че новата ЕК ще гради мостове, вместо да създава дупки между държавите членки.


Тя освен това отбеляза, че Унгария все още иска да създаде нова система от административни съдилища в бъдеще, въпреки че правителството замрази схемата през май. Тази система би включвала нови съдилища, надзиравани от правосъдния министър, които да работят по случаи, свързани с работата на правителството. Според критици това би позволило политическа намеса в правосъдните въпроси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK