Зам.-министър: Местните власти ще имат повече възможности за иницииране на инвестиции

Зам.-министър: Местните власти ще имат повече възможности за иницииране на инвестиции

© Министерство на регионалното развитие и благоустройствотоМинистерство на регионалното развитие и благоустройствотоИзпълнението на оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. допринесе за увеличение от 1 процент на брутния вътрешен продукт на България. Със завършването на настоящата програма - "Региони в растеж" - очакваме този процент да бъде по-голям. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на семинар на тема "Устойчиви инвестиции в устойчиво градско развитие" в хърватския град Осиек, предаде пресслужбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Форумът се организира от генерална дирекция "Регионална и градска политика" на Европейската комисия и Мрежата за градско развитие в сътрудничество с хърватското Министерство на регионалното развитие и фондовете на ЕС и Университета в Осиек.


Заместник регионалният министър отбеляза, че България се готви усилено и за изпълнението на проекти за развитие на регионите през периода 2021-2027 година.
България, Хърватия, Полша и Испания участват в пилотен проект за засилване на административния капацитет, изпълняван съвместно с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Според Николова подобряването на капацитета на държавните органи и местните власти, както и създаването на регионално ниво за вземане на решения, ангажирани с инициирането и избора на проекти, ще доведе до повече значими и с добавена стойност инвестиции, както и до намаляване на различията между регионите.


"Капацитетът на регионално ниво е от изключително важно значение, защото България е сред държавите в ЕС с централизирано управление на всички секторни политики, включително регионалната, и предизвикателството да се делегират правомощия на регионално ниво е голямо. Сега имаме възможност чрез новите регламенти на ЕК за следващия програмен период да приложим политика, ориентирана към нуждите на регионите, чрез засилено участие на регионалните и местни власти. Те ще имат повече възможности чрез партньорства да участват в процеса за иницииране на значими за региона инвестиции, които да доведат до икономическо развитие и са ориентирани към нуждите и специфични потребности на територията", заяви Николова.


Чрез изпълнявания съвместен проект с ОИСР, финансиран от еврокомисията, ще се зададе рамка за увеличаване на административния капацитет не само на управляващия орган на програмата, но и на съществуващите междинни звена в страната, които подпомагат изпълнението й. С него ще се постави акцент върху изграждането на капацитет на регионално ниво. Вече е изготвена "пътна карта", с която са идентифицирани заинтересованите страни относно прилагането, програмирането и изпълнението на териториалния подход за развитие.


"През следващия програмен период имаме намерение средствата за регионално развитие да бъдат насочени основно към изпълнението на териториален подход за въздействие. Финансирането на инвестиции в изпълнение на интегрирани стратегии за развитие ще се поеме от бъдещата оперативна програма за развитие на регионите, като се очаква и останалите оперативни програми да имат принос към изпълнението на новия подход на регионалната политика", коментира още заместник-министър Николова.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  Капацитетът на регионално ниво е от изключително важно значение, защото България е сред държавите в ЕС с централизирано управление
  ______________
  Достатъчно е по-малко либерастия и повече свобода на местните предприемачи в скромната ни колония, които имат нужда от достъп до конкурентно финансиране а не обсадни корпорации и ендопаразитни структури да смучат по ЗНИ и да заличават заличават предприемачите за да стават ратай в собствените им региони в "растеж" !
  Евролиберастията е новата "колективизация" и "национализация" с тази разлика ,че нищо не е колективно а се придобива от чуждестранни доброжелатели назначаващи елитни еничари в управлението на активите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  Та, това - кога? Десет години, баце обещава по-голяма свобода и децентрализация(също, като тези преди него). Резултатът е трагичен. И малкото, което имаха местните власти, е отнето в полза на централната. Сега, пак повдигат въпроса. Дали, защото отзад се мерджелеят едни бленувани милиарди за крадене? По едни нови програми?

 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1632 Любопитно

  А ако не се краднеше толкова от оперативна програма "Регионално развитие" и други "еврофондове", приносът им към БВП щеше да е колко?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK