Брюксел отново настоя за защита на бюджета на ЕС от беззаконие

Брюксел отново настоя за защита на бюджета на ЕС от беззаконие

© ReutersПреди заседанието на Европейския съвет на 17 и 18 октомври Европейската комисия призовава държавните и правителствените ръководители от ЕС да дадат политически насоки и нов тласък на преговорите, за да се постигне споразумение по справедлив, балансиран и модерен дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. преди края на тази година, предаде пресслужбата на институцията.


В публикувано днес съобщение на Европейската комисия се набелязват основните въпроси, които се нуждаят от внимание и ясна насока от страна на ръководителите на ЕС, за да се постигне бързо споразумение. Сред тях са:


- общото равнище на финансиране, което да съответства на споделените приоритети на съюза;
- модерен бюджет с правилния баланс между политиките и силен акцент върху европейската добавена стойност;


- по-прозрачен подход към финансирането на бюджета на ЕС и въвеждането на нови източници на приходи за подпомагане на приоритетите и намаляване на тежестта върху националните вноски; както и


- по-голяма съгласуваност на политиката чрез по-тясна връзка между финансирането и приоритетите на политиката и по-силни инструменти за защитата на бюджета на ЕС от недостатъци в прилагането на принципите на правовата държава.


През май и юни 2018 г. еврокомисията представи предложение за дългосрочен бюджет. Въз основа на това както Европейският парламент, така и съветът вече са свършили много работа, но е необходимо да се свърши повече. С приближаването на решителния момент за преговорите сега повече от всякога са необходими стратегически насоки от лидерите, за да може новите програми да започнат навреме на 1 януари 2021 г., се посочва в съобщението.


Предложенията на Брюксел


Комисията предлага дългосрочен бюджет, равняващ се на 1.114 % от брутния национален доход (БНД) на ЕС-27. Днес съюзът от 27 държави членки инвестира 1.16 % от БНД на ЕС-27, включително Европейския фонд за развитие. Ето защо предложеният бюджет е вече по-малък в сравнение със сегашния. Ако бюджетът на ЕС бъде намален още повече, това би затруднило постигането на приоритетите на съюза и предоставянето на така необходимата подкрепа на земеделските стопани, студентите, изследователите, както и на стотиците хиляди други бенефициери на бюджета на ЕС. Затова лидерите следва да се стремят към реалистичен бюджет, който отговаря на задачата, настоява еврокомисията.


Днес някои от най-богатите държави - членки на ЕС, получават намаления на вноските си в бюджета на ЕС, известни също като отстъпки, и в резултат на това внасят по-малко средства в сравнение с техния брутен национален доход на глава от населението. Оттеглянето на Обединеното кралство - заради което бе въведена системата на отстъпки още през 1984 г. - предоставя възможност да бъде реформирана приходната част на бюджета на ЕС и да бъде решен проблемът със станалата непрозрачна и изкривена система. Лидерите трябва да използват тази възможност и да подкрепят по-справедлив начин за финансиране на бюджета на ЕС, се посочва в съобщението.


Според Брюксел сега е и моментът да се потърсят нови източници на приходи за бюджета на ЕС, които са по-тясно свързани с приоритетите на политиката на ЕС. Сред възможните източници са приходи от схемата за търговия с емисии или вноски на база нерециклирани отпадъци от опаковки от пластмаса. Ръководителите следва да се възползват от нарастващата динамика в полза на тези нови собствени ресурси и да постигнат съгласие за разнообразяване на източниците на приходи за бюджета на ЕС.


В своето предложение за дългосрочния бюджет на ЕС комисията предложи нов баланс между областите на политиката, финансирани от бюджета на ЕС. Политиката на сближаване и общата селскостопанска политика продължават да играят жизненоважна роля в изграждането на бъдещето на Европа, но сега те се модернизират в съответствие с новите приоритети. В същото време повече средства отиват за ключови области на политиката като научните изследвания и иновациите, мобилността на студентите, действията в областта на климата, миграцията, управлението и сигурността на границите, цифровизацията, както и отбраната и външната дейност на съюза. Лидерите трябва да подкрепят тези усилия за модернизиране на бюджета на ЕС, за да може той да постига резултати в областите, които интересуват хората, допълва еврокомисията.


Вчера представители на европейските региони излязоха в защита на бюджета за кохезионна политика, след като кандидати за висши позиции в ЕС дадоха знак, че възнамеряват да изместят политическите приоритети, обещавайки повече подкрепа за изследвания и иновации в преговорите за следващия бюджет на ЕС (повече четете тук).


Миналата година Европейската комисия предложи нов механизъм за защита на бюджета на ЕС от финансови рискове, свързани с всеобщи слабости в прилагането на принципите на правовата държава в държавите членки. Предложените нови инструменти ще позволят на съюза да спре, намали или ограничи достъпа до финансиране от ЕС по начин, който е пропорционален на естеството, тежестта и обхвата на слабостите в прилагането на принципите на правовата държава.


Срещу това предложение обаче се обявиха няколко страни, главно Унгария, чието правителство е обвинявано от евроинституциите, че подкопава върховенството на закона.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK