Най-много българи в ЕС смятат, че той трябва да инвестира само в по-бедните региони

Най-много българи в ЕС смятат, че той трябва да инвестира само в по-бедните региони

© Георги КожухаровЗапитани дали Европейският съюз трябва да продължи да инвестира във всички региони или би трябвало да се фокусира върху по-бедните, 41% от българите (най-ниският процент в ЕС) дават първия отговор. Според 55% (най-висок дял в ЕС) съюзът трябва да съсредоточи инвестициите си само в по-бедните райони. Това показва проучване на Евробарометър за осведомеността и възприемането на регионалната политика.Попитани дали са запознати с проекти, съфинансирани от ЕС, които да целят да подобрят района, в който живеят, 43% от българите отговарят положително. "Не" казват 56%, а "Не знам" - 1%. Най-нисък е процентът на далите положителен отговор в Дания (15 на сто), следвана от Великобритания (16%), а най-висок – в Полша (82%).


През анализираните години (2010, 2013, 2015, 2017, 2019) в България най-голям процент анкетирани (62 на сто) са казали, че са запознати с проекти, съфинансирани от ЕС, за подобрение на района, в който живеят, през 2013 г.
Попитани дали, имайки предвид всички проекти, за които са чували, биха казали, че тази подкрепа е имала позитивно или негативно въздействие върху развитието на техния град или район, първият отговор дават 87%, а втория – 8% (един от най-високите в ЕС). Най-голям дял смятащи, че въздействието е негативно, има в Италия (15%), следвана от Гърция (9%), България, Белгия и Испания (и трите по 8%). Най-много са положителните оценки в Ирландия (95%), Полша (94%) и Кипър (94%).


На въпрос дали в ежедневието си са се облагодетелствали от проект, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие или от кохезионния фонд (ако са чували за поне един от двата), 45% от българите казват "да", а 53% - "не". Най-голям процент положителни отговори дават в Полша (74%), а най-нисък – в Италия (7%). Средно за ЕС са 28% - "да" и 66% - "не".


Основният източник на информация за съфинансирани от ЕС проекти в България е телевизията.


На въпрос към кои региони биха насочили инвестиции по линия на регионалната политика на ЕС, най-много българи (75%) посочват като отговор регионите с висока безработица, следван от отдалечени селски или планински райони (63%), нуждаещите се градски райони (35%), гранични региони (25%), развити региони за запазване или подобрение на конкурентоспособността им (13%).


Европейската регионална политика подкрепя проекти за икономическо развитие във всички региони. Според вас трябва ли ЕС да продължи да инвестира във всички региони или да се съсредоточи изключително върху по-бедните?<br /><br />Източник: Евробарометър

Европейската регионална политика подкрепя проекти за икономическо развитие във всички региони. Според вас трябва ли ЕС да продължи да инвестира във всички региони или да се съсредоточи изключително върху по-бедните?


Източник: Евробарометър


Регионалната политика на ЕС може да инвестира в множество различни сектори. Попитани кои от изброените смятат за повече или по-малко важни за техния град или регион:


- образователни, здравни или социални инфраструктури определят като по-важни 94% от българите;


- околната среда е смятана за по-важна от 91% от българите,


- възобновяема и чиста енергия от 71% (по-нисък процент в ЕС има само в Латвия – 64 на сто),


- подкрепа за малкия и средния бизнес (89%),


- изследвания и иновации (71%),


- професионално обучение (87%),


- транспортни съоръжения (79%),


- енергийни мрежи (71%),


- туризъм и култура (77%),


- достъп до широколентов интернет (50%, като най-много българи в ЕС дават отговора "Не знам" на този въпрос – 10%),


- прием и интеграция а мигранти и бежанци (11% - най-ниският в ЕС и отново най-висок процент в съюза, дали отговор "Не знам" - 12%).


На въпрос основно на какво равнище трябва да се вземат решенията по линия на регионалната политика, най-много българи (37%) казват местно, следва отговорът регионално (21%), национално (19%), ЕС (17%), "Не знам" (6%).


Регионалната политика на ЕС може да инвестира в много различни области. Кой от следните примери смятате за повече или по-малко важен за вашия град или регион?<br /><br />- Прием и интеграция на мигранти и бежанци (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

Регионалната политика на ЕС може да инвестира в много различни области. Кой от следните примери смятате за повече или по-малко важен за вашия град или регион?


- Прием и интеграция на мигранти и бежанци (%)


Източник: Евробарометър


България и Литва са двете страни членки, в които най-голям дял хора (91%) не са чували за програмата за междурегионално сътрудничество "Интеррег". Три процента от българите казват, че са чували за нея и знаят за какво се отнася, а 4% са чували, но не знаят какво точно представлява. Само във Великобритания има по-нисък процент хора, дали общ отговор "Да" - 6 на сто.


По отношение на респондентите, които не са чували за нито една стратегия на ЕС за насърчаване на сътрудничеството между страните, най-голям дял има във Великобритания (77%), Ирландия (74%) и Дания (72%). На другия край на скалата процентът на хората, даващи този отговор, е най-нисък в Полша (21%), България (26%) и Финландия (27%).


Регионалната политика на ЕС може да инвестира в много различни области. Кой от следните примери смятате за повече или по-малко важен за вашия град или регион?<br /><br />- Възобновяема и чиста енергия (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

Регионалната политика на ЕС може да инвестира в много различни области. Кой от следните примери смятате за повече или по-малко важен за вашия град или регион?


- Възобновяема и чиста енергия (%)


Източник: Евробарометър


Още данни за Европа


По-голямата част от европейците (81%) смятат, че финансираните от ЕС проекти имат положително въздействие върху тяхното ежедневие, при условие че те наистина са запознати с тези проекти (само 40%).


Повечето респонденти са заявили, че ЕС следва да инвестира повече в образование, здравеопазване или социална инфраструктура (91%) и в околна среда (90%), като трябва да се акцентира върху регионите с висока безработица (69%), необлагодетелстваните градски райони (54%), както и отдалечените и планинските райони (52%).


Повечето респонденти (58%) смятат, че ЕС трябва да продължи да инвестира във всички региони. Това е най-високият отчитан някога процент (от 2010).


От проекти, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие или Кохезионния фонд, са се облагодетелствали 28%.


Пълното проучване и данните за България можете да видите в прикачените файлове.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  При нас всичко отива у Шопия, щото они са мноо бедни ... духом. Другите не ги интересуват, за тях остават огризките.

 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Ние първо да си изхарчеаме излишъкът в бюджета после ще мислим.

 3. 3 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Нали ЕС е чума? Не ги ши е страх от норвежците ?

 4. 4 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  При нас всичко отива у Шопия, щото они са мноо бедни ... духом. Другите не ги интересуват, за тях остават огризките.
  —цитат от коментар 1 на Хи-хи


  Не говори така, лилав! Жълтопаветниците ще те изхвърлят от пайтона. Хи-хи!

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Разликата между двата отговора, съвсем не толкова голяма, освен това да се инвестира в по-бедните райони е съвсем логично.

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2225 Весело

  В анкетата трябваше да има въпрос на кого да дава пари Китай. Същите българи предпочитат Китай. Явно имат мнение за китайските пари.

  подпис
 7. 7 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Доста региони наистина са забравени от всички. То реална икономика има само в няколко по-големи области. Необходима е работа в тази посока и децентрализация, но на много хора не им се занимава или не им се изпуска кокала.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  Борисов е същия "Искам си паритееее" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Комунизмът е дълбоко вкоренен в душата и сърцето на коренното население на Територията, а залповете на Автора още отекват в закъснелите им черепно-мозъчни кутии.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 10. 10 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#9] от "BG Territory":

  На АВРОРА (тъп автокоректор).

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 11. 11 Профил на baby shark
  baby shark
  Рейтинг: 8 Разстроено

  99% от хората нямата изобщо представа какво е ЕС, но пък за сметка на това имат много твърдо мнение за съюза.

  Интересен факт> всяка година ЕС вкарва в БГ повече пари отколкото СССР ни е помогнал за 45 години, и все пак електората милее по времената когато буквално сме изнасяли пари и злато със самолети от БГ.

 12. 12 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Весело

  Както в онази история за Настрадин ходжа, който тръгнал да убеждава съселяните си, че богатите трябва да делят с бедните. Вечерта се прибрал при жена си и въздъхнал щастливо. "Свърших половината работа. Убедих бедните.".

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 13. 13 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#6] от "Иван К":

  Как на кого? На Хънтър Байдън. 1,5 милиарда долара

 14. 14 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 560 Неутрално

  То и циганите смятат, че ние трябва да ги хрантутим, така че няма изненада.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  А по-богатите, дето дават парите, съгласни ли са. И защо да плащат за региони, чието население все още не е изтрило комунизма и любовта си към руснаците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK