Радев: България измерва успеха на кохезионната политика чрез спирането на миграцията

Румен Радев и гръцкият му колега Прокопис Павлопулос.

© Прессекретариат на президента

Румен Радев и гръцкият му колега Прокопис Павлопулос.Кохезионната политика на ЕС остава приоритет за България, но нейната устойчивост ще зависи все повече от равномерното разпределение на научната и образователна инфраструктура в Европа като фактор за национален икономически растеж. За България успехът на кохезионната политика ще се измерва в преустановяване на емиграцията и на това младите хора да намират своята перспектива за развитие в страната си. Това заяви, цитиран от прессекретариата си, президентът Румен Радев пред участниците в 15-ата среща на държавните глави на парламентарните република в Европейския съюз, която се провежда в столицата на Гърция, Атина.


Той наблегна върху необходимостта от преодоляване на различията между Изток-Запад и Север-Юг в Европа.


"България очаква новият мандат на европейските институции да бъде посветен на реалното икономическо, социално и научно сближаване. Ако ЕС не инвестира в своето социално и икономическо единство, вътрешното разделение ще продължи да застрашава принципите и устоите на съюза", подчерта българският държавен глава.
В изказването си на форума българският президент подчерта, че срещата на върха съвпада с динамични промени в средата на сигурност, на предизвикателства пред икономиката и климата. В тази обстановка първостепенна задача на държавите-членки на ЕС е гарантирането на сигурността на гражданите и на условията за стабилност и просперитет, каза той.


"Европа все още се фокусира предимно върху последствията и по-малко върху причините за миграцията, а ЕС все още е зает основно да реагира на промените в средата за сигурност, докато другите стратегически играчи променят тази среда в свой интерес, докато мигрантският натиск остава за нас", продължи Радев.


По думите на президента Европа се нуждае от по-високи амбиции в сферата на сигурността и от всеобщ подход на ситуационна осведоменост и предсказуемост, бързо вземане на решения и нови гъвкави механизми за тяхното изпълнение. "ЕС се нуждае от оперативен план за защита на външните – особено сухопътните граници, в случай на нов голям миграционен натиск, който да не допуска заплахи за сигурността на гражданите или хуманитарна криза", заяви българският държавен глава.


Румен Радев отново призова за засилване на охраната на външните европейски граници и за реформи в Дъблинския регламент и европейската политика за предоставяне на убежище. Това са неотложни мерки, които засягат пряко България и другите държави-членки по външните граници на ЕС, но и способността на съюза да действа като единна общност.


"Европа се нуждае и от много по-активно проектиране на влияние извън географските граници на ЕС и от много по-голяма ангажираност към държавите на произход на мигрантите за укрепване на тяхната сигурност и икономическо развитие, на системите на здравеопазване и образование", заяви още българският държавен глава. По думите му, ако това не се случи, Европа няма да бъде в състояние да постигне желаното ниво на вътрешна сигурност, независимо от непрекъснато нарастващите разходи.


Във форума участват президентите на България, Гърция, Хърватия, Естония, Германия, Унгария, Ирландия Италия, Латвия, Малта, Полша, Португалия и Словения.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 419 Весело

  До другарЕте, дет му пишете речите на тоа каскет:
  Тъй ли един път не измислихте нещо различно от обичайните празнословия...
  Дайте нещо по- разбираемо и простичко - кат за него, че ако го питат кви ги е плямпал, няма да мое и лаф да обели...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Разбира се, че е така. Ако икономиката се развира в бързи темпове, както и заплащането, което трябва да застигне задоволителни нива, българските граждани ще спрат да напускат страната, за да търсят по-добри условия за живот и труд.

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Политиците са много добри, когато нямат достъп до финансов ресурс.
  Същото стана и с Мая Манолова. Като стана Омбудсман, по друг начин взе да говори.

  Радев е напълно прав.
  България стана гетото на Европа.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK