Намаляването на регионалните различия е приоритет за ЕС в следващите 10 години

Намаляването на регионалните различия е приоритет за ЕС в следващите 10 години

© Министерство на регионалното развитие и благоустройствотоНамаляване на дисбалансите между регионите в икономически, социален и териториален план в следващите десет години. Това е една от основните цели, залегнали в основополагащия стратегически документ за провеждането на регионална политика в ЕС - "Териториален дневен ред 2030". Документът бе обсъден по време на форум на генералните директори, отговорни за кохезионната политика, териториалното сближаване и градските въпроси, който се провежда в Хелзинки, Финландия, в рамките на финландското председателство на Съвета на ЕС, предаде пресслужбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


България бе представлявана от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.


"Териториален дневен ред 2030" предпоставя шест основни приоритета, ориентирани към специфичните територии, към които следва да бъдат прилагани мерките на държавите за комплексно решаване на предизвикателствата пред тях. Приоритетите извеждат основни направления за фокус към функционалните зони, интегрираните проекти и взаимодействието на заинтересованите страни в партньорства за постигането на целите.
Така например се извежда направление, ориентирано към осъществяване на мерки над административните граници на населените места, като така фокусът ще бъде поставян върху специфичните предизвикателства и нужди на функционални зони с подобни географски характеристики и ресурси - например планинска, морска, Дунавска, зона с по-слабо развити територии и други.


"Важно условие ще е да се отчитат разликите между териториите, защото едно решение, валидно за всички, и конвенционален подход не биха могли до допринесат за намаляване на регионалните дисбаланси", коментира зам.-министър Деница Николова. Тя допълни, че местните и регионални нужди следва да бъдат определящи за конкретната територия.


"Изпълнението на дневния ред е ключово определящо за политиката на сближаване на ЕС, затова се предвижда всяка държава членка, институция и организация да има своя определена роля в изпълнението му. Очаква се държавите да бъдат основни двигатели в изпълнението на целенасочени мерки чрез бъдещите програми, финансирани с европейски средства", коментира зам.-министър Николова.


Изпълнението му се предвижда да бъде осъществявано чрез наличните средства за Кохезионна политика на местно, регионално, национално и наднационално равнище. В допълнение се предвижда подкрепа от международни финансови институции като Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и др.


На форума бе отчетена и необходимостта от започване на изпълнението на дневния ред чрез пилотни мерки, в които да се включат държавите, които имат интерес.


"Приоритетите в документа съответстват на визията на МРРБ в провежданата реформа в регионалната политика и планиране. При структуриране на новия програмен период след 2020 г. основен фокус е именно определяне и изпълнение на териториално-ориентирани мултисекторни мерки за комплексно преодоляване на специфични предизвикателства в районите за планиране", изтъкна още Деница Николова.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Деница Николова - ала бала

 2. 2 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 404 Неутрално  Ясно. Ще строим комунизма и светлото бъдеще . Евроколхозът е по - зле даже и от Съветския Съюз .

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4977 Неутрално

  За Божинката, Враца вече е Ню Йорк!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  Това не след 10 и след 100 години няма да стане.

 5. 5 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Чехия се справя добре с кохезията. Неотдавна това си говорихме с приятели - в момента на смяната на властта през ноември-декември 1989 пътуването из чехословашката провинция беше травмиращо преживяване - занемарени, бедни селца и градчета. И тъй като можехме да пътуваме до съседните западни държавии Австрия и ФРГ вече свободно, разликите бяха поразителни. Разликите в заплащането също бяха страшни - 10-12:1. Просто бяхме едни бедни роднини.
  В момента селцата и градчетата на Чехия са много подобнии на австрийските и немските, макар все още да има разлики и да са по-бедни. Но и разликата в заплащането се сви на 2.5:1 спрямо Райха.
  Мисля, че и България измина подобен, макар и не чак така успешен път.

  E PLVRIBVS VNVM
 6. 6 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 404 Неутрално  До коментар [#5] от "PavelCZ":


  Мисля, че и България измина подобен, макар и не чак така успешен път.
  —цитат от коментар 5 на PavelCZ


  Брато, ама като ги пишеш тези вярваш ли си ? Ти да не си на опиоди ?

  Ти бил ли си в някое средностатистически Българско село ? Не, по - добре отиди във Видин. Бивш Окръжен град по времето на комунизма. С над 70 000 хиляди жители тогава и поне 20 фабрики и завода и даже със собствено летище навремето. 9 Лева струваше билетът за самолета от София за Видин.
  Сега в момента градът няма и 30 000 жители. Няколко години след като беше построен моста над Дунав , дето щеше да възроди града.
  Поразително е как умнокрасивите успявате да казвате на черното бяло, да си строите въздушни кули и да си живеете в някакъв свой измислен свят , който няма абсолютно никакъв досег с реалността.

  Не знам на какви наркотици трябва да си, за да наречеш тази деградация и унищожение " успешен път. " . 7. 7 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  То парите добре, ама за изпълнение на програмата трябват хора. Говоря за у нас, разбира се. Трябват хора, при това хора от 21-ви век, млади и добре образовани.

 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#6] от "bxr35608444":

  Нема се косиш.
  Сега като направят новото адм. делене и Видин влезе към Сф, нещата ще се осреднят, демек Вд ще е забогатял, а Сф обедняла спрямо средното за региона... И оппала - повод на Шопия да изземе още кинти от програмите и нац. бюджет....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK